Реклама
Реклама
Реклама

NEWSru.com :: Місцезнаходження заарештованої за новим обвинуваченням Гульнари Карімової невідомо, повідомив адвокат

Місцезнаходження заарештованої за новим обвинуваченням Гульнари Карімової невідомо, повідомив адвокат

Швейцарський адвокат старшої дочки покійного президента Узбекистану Гульнари Карімової заявив про те, що йому невідомо місце розташування своєї підзахисної, яка була засуджена до п'яти років позбавлення волі за розкрадання і здирство грошових коштів.

"Я намагаюся отримати цю інформацію. Сподіваюся дізнатися щось до середини вересня", - заявив Грегуар Манжіл, який обіймає посаду голови женевської колегії адвокатів (цитата по РІА Новини" ). Він додав, що йому досі не вдалося отримати інформацію про місце та умови її утримання або з нею зв'язатися.

В кінці липня Генпрокуратура Узбекистану повідомила про те, що ще в серпні 2015 року суд визнав Карімову винною і засудив її до тюремного ув'язнення. До цього було лише відомо, що з осені 2013 року дочка Іслама Карімова проходила підозрюваною у справі про відмивання грошей в швейцарських банках.

Крім того, повідомлялося, що в відношенні Карімової триває розслідування справи за іншими звинуваченнями і вона взята під варту. Загальна сума завданих збитків по двох кримінальних справах склала майже 2 млрд доларів.

Перша кримінальна справа відносно Карімової було порушено 24 жовтня 2013 року до фактами ухилення від сплати податків в діяльності ТОВ "Terra Group", ТОВ "Prime Media", ТОВ "Gamma Promotion". За версією слідства, дочка покійного президента сприяла злочинної діяльності організованої групи. У період 2001-2012 років нею керував Н. Содіков, з січня по жовтень 2013 року - Р. Мадумаров.

За вказаний період під контролем і за сприяння Карімової був здійснений цілий ряд злочинів: заволодіння шляхом вимагання коштами, акціями, частками і майновими об'єктами громадян і підприємців на суму 54,1 млрд сум; розкрадання шляхом привласнення та розтрати державного майна на суму 344,6 млрд сум при викупі державних акцій, часток у різних підприємствах, приватизації майнових об'єктів та реалізації продукції за заниженими цінами; ухилення від сплати податків на суму 2 трлн 91,4 млрд сум в ході діяльності господарюючих суб'єктів і офшорних компаній, підконтрольних організованій злочинній групі; знищення, пошкодження та приховування документів, пов'язаних з діяльністю підконтрольних організованій групі господарюючих суб'єктів і офшорних компаній з метою ухилення від кримінальної відповідальності.

Активи організованої групи, легалізовані в ряді країн, склали 1 млрд 394,1 млн доларів США, 63,5 млн євро, 27,1 млн фунтів і 18,5 млн франків. Зокрема, в Росії були виявлені 6 млн доларів, пентхаус в житловому комплексі "Камелот" в Москві, особняк в масиві "Рубльовка" і вісім квартир, готельний комплекс, житловий будинок і земельну ділянку в Ялті загальною вартістю понад 2 млн доларів.

У листопаді минулого року в пресі поширилися чутки про смерть Карімової. 22 листопада портал "Центр-1" з посиланням на неназване джерело в Службі національної безпеки Узбекистану повідомив , Що дочка покійного президента була отруєна і померла 5 листопада. Як стверджувало видання, вночі того ж дня вона була похована на кладовищі "Мінор" в Ташкенті.

Незабаром після цього син Карімової спростував чутки про її смерть. Він повідомив, що його мати "як і раніше залишається під домашнім арештом", куди була поміщена в лютому 2014 року. У грудні минулого року син Гульнари Карімової, Іслам Карімов-молодший, який проживає за кордоном, повідомив , Що його мати хочуть "ліквідувати". Хто саме планує вбивство, він уточнювати не став.

Батько Карімової, перший президент Узбекистану Іслам Карімов, помер 2 вересня 2016 року у 79-му році життя після перенесеного інсульту. На посаді його змінив колишній прем'єр-міністр країни Шавкат Мірзієєв, висунутий від Ліберально-демократичної партії Узбекистану.

До осені 2013 року Карімова була успішним підприємцем. Під її контролем перебували телеканали, радіостанції і магазини модного одягу, а ЗМІ називали її однією з найвпливовіших жінок Середньої Азії. Однак в листопаді 2013 року Карімова, за даними журналістів, впала в немилість батька і відразу втратила все.