Реклама
Реклама
Реклама

Види малоповерхових будинків

  1. таунхаус
  2. Брітанхаус
  3. Віллета
  4. дуплекс
  5. твінхауси
  6. квадрохауси
  7. котедж
  8. Лейнхауси (лейнхауси)
  9. малоповерхове будівництво
  10. мезонети
  11. Флетхаус (флетхаус)

Лейнхауси, флетхаус, мезонети, - в рекламних оголошеннях часто зустрічаються самі незрозумілі слова. Портал Townhouse.ru склав словник термінів, що описують заміську нерухомість. Частина з них говорять про її форматі, частина - про архітектурний стиль.

таунхаус

Розшифровується цей термін, як «зблоковані будинки». Тобто будинки, з'єднані справа і зліва з сусідніми будинками. Розташовані таунхауси в лінію (не обов'язково пряму).

Родом слово «таунхаус» з Англії. Буквально перекладається, як «міський будинок». Адже якщо в селах місця достатньо, щоб будувати окремі будинки, то в містах їм доводилося лепіться один до одного.

На російському ринку перші таунхауси з'явилися на початку 2000-х (про якесь значне числі пропозицій заговорили в 2006 р). Тільки якщо в Англії так називали міське житло, то в Росії, переважно, заміське.

Тому до таунхаусів дуже часто додається невеликий діляночку, де можна поставити мангал, дитячі гойдалки. Дуже часто таунхауси проектуються з вбудованими гаражами.

Цікаво, що термін «таунхаус» - з британської англійської. У США такого типу будинку називають раухаус (row house). Тобто будинки, що стоять в ряд.

Брітанхаус

Брітанхаусамі називають таунхауси, виконані в «англійському» стилі. Цегляний (або оброблений під декоративний цегла) фасад, вікна з характерною расстекловкой, яка характерна для країни Туманного Альбіону.

Підкреслити дизайн проекту терміном «брітанхаус» знадобилося компанії «ПроБізнес-Девелопмент» - забудовнику селищ «Зелений гай» , «Королівські сосни» і «Фірсановка Лайф» .

Віллета

Віллета називаються таунхауси в італійському стилі - з колонами, обробкою світлим каменем і т.п. Типовий представник - селище «Маленька Італія» .

Передбачається, що відносяться Віллета в преміального сегмента (інакше не довелося б придумувати спеціальне слово) і характеризуються великою площею.

дуплекс

Будинок, розрахований на двох господарів. Має два різних входу (на одну або різні сторони від будинку - залежить від архітектурної концепції).

Дуплекси проектувалися і будувалися ще в Радянському Союзі, тільки називалися «садибні будинки на дві сім'ї». Вимовляти складно, довго, незручно. Чи варто дивуватися, що термін «дуплекс» прижився відразу.

Чи варто дивуватися, що термін «дуплекс» прижився відразу

У дуплексу багато переваг: він дає практично такий же рівень приватності та комфорту, що і котедж, але при цьому коштує дешевше.

Головний недолік дуплексу проявиться, якщо один з власників закине свою половину: перестане опалювати і т.п. Тоді зимові перепади температури можуть негативно позначитися на всій будові.

Іноді здвоєні будинку на російському ринку називають «твінхауси». Особливих відмінностей між цими форматами немає.

твінхауси

Зблокований будинок на дві сім'ї, кожна секція в якому схожа на іншу, як близнюк. Доводилося зустрічати твердження, що в твінхауси, на відміну від дуплексу, двері виходять різні боки, дозволяючи сусідам не зустрічатися один з одним. Але все-таки, різниця між дуплексом і твінхауси, скоріше, маркетингова, ніж конструктивна.

квадрохауси

Будинки на чотири сім'ї. Кожен з них зі своїм входом, спрямованим на свою сторону світла. Зрозуміло, до кожної секції додається ділянку.

Переваги квадрохауси перед «лінійними» таунхаусами - в бОльшей приватності. Будівництво чотирьохсекційного будинку не дорожче будівництва класичного таунхауса, а рівень ізольованості від сусідів у квадрохауси вище.

Будівництво чотирьохсекційного будинку не дорожче будівництва класичного таунхауса, а рівень ізольованості від сусідів у квадрохауси вище

Єдино, квадрохауси вимагають від архітектора селища великої уваги до деталей: важливо розміщувати будова так, щоб серед секцій не одна не чинити на північній стороні будинку. Тому, як правило, квадрохауси лише доповнюють інші формати.

Серед прикладів селищ з квадрохауси можна назвати «Білий Берег» , Брістоль і багато інших.

Іноді будинок, розрахований на чотири сім'ї, називають «Мезонети».

котедж

Так на російському заміському ринку називають будинок для постійного проживання, побудований за сучасними стандартами і обов'язково в організованому селищі.

До речі, термін «котеджне селище» став синонімом «організованого заміського будівництва». Іноді їм називають селища таунхаусів.

Лейнхауси (лейнхауси)

Історично Лейнхауси (line house) називали будинки, розташовані на кордоні двох країн. В основному, між Новою Англією і Канадою. Таке будівництво набуло популярності в роки «сухого закону». Найвідоміше будівлю цього типу - вільна бібліотека і оперний театр Haskell в Рок-Айленді.

Інша розшифровка терміна «Лейнхауси» - це сучасний напрям в дизайні, що акцентує увагу на прямих лініях. Зародилося в 10-х року XXI століття.

На російському ринку «лейнхауси» називають зблоковані будинки в елітному селищі «Іллінка» . Слово «лейнхауси» було зареєстровано його девелоперами як торгова марка. Декларується, що відмінність Лейнхауси від таунхауса в тому, що зовнішня обробка кожної секції в ньому індивідуальна.

Втім, таунхауси з індивідуальною обробкою фасадів зустрічаються і не під маркою «лейнхауси» (яке зайняте девелоперами «Іллінка»). наприклад, селище «Бремен» .

малоповерхове будівництво

«Малоповерхова» називають будинок, в якому не більше 4-х поверхів. Допускається житлова мансарда. Всі перераховані тут формати нерухомості - таунхауси, квадрохауси, дуплекси, лейнхауси, мезонети, Віллета і т.п. відносяться до малоповерхового будівництва.

Але у них є відмінна риса - окремий вхід в кожну секцію. Якщо ж двері в квартиру виходять в загальний під'їзд, то кажуть «малоповерховий будинок».

мезонети

Слово, з яким багато плутанини. Справа в тому, що воно походить від французького «мезон» і означає буквально «маленький будинок». Але, наприклад, в болгарській мові «Мезонети» називають пентхаус. З огляду на, що покупка нерухомості в Болгарії була у нас у свій час популярна, це внесло свою термінологічну плутанину.

Слово «мезонети» дуже поширене для опису пропозицій на ринку курортної нерухомості Середземноморських країн. Під ним розуміють всі той же зблокований будинок, звичайний будинок.

В КП «Чисті ставки» Мезонети назвали зблокований будинок на 4 сім'ї (те саме, що і квадрохауси).

Флетхаус (флетхаус)

Взагалі, в англійській мові слово «флетхаус» є синонімом багатоквартирного будинку або апартаментного комплексу.

Але на російському ринку флетхаусом називають запатентовану розробку корпорації «Гуд Вуд» (Good Wood), яка дозволяє купувати сучасний дерев'яний будинок за ціною заміської квартири. Флетхауси пропонуються, наприклад, в селищі «Фламандії еко віладж» .

Флетхауси пропонуються, наприклад, в   селищі «Фламандії еко віладж»

Як ви бачите, форматів заміської нерухомості з окремим входом не так багато, слів - набагато більше. Але це не означає, що найближчим часом не з'являться нові. Ми вибрали кілька термінів, дуже популярних на інших ринках нерухомості і поки ніким не «зайняті» у нас.

Слайд-хаус - трирівневий будинок. При цьому другий поверх зміщений відносно першого і третього на пів-поверху.

Кейп-Код - одноповерховий будинок з мансардою. Відрізняється світлої зовнішньою обробкою, двосхилим дахом і загальною прямокутною формою.

Раухаус - ще одне можливе назва для танхаусов.

Дінгбат - трирівневий будинок, перший рівень якого можна було використовувати як гараж під автомобіль.