Реклама
Реклама
Реклама

Труни для сміття за 13 мільйонів. Як в Гавані намагалися доторкнутися до Європи

Ідею роздільного збору сміття майже поховали в МО «Гавань». Експеримент обійшовся в 13 млн рублів. Наслідки у вигляді нанопомоек хочуть спихнути на плечі петербуржців. Ідею роздільного збору сміття майже поховали в МО «Гавань»

Офіційний сайт МО "Гавань"

Чотири телеканалу приїхали на подвір'я будинку номер 29 на вулиці Шевченка. Тут вже спостерігався підвищений вміст людей в піджаках. Клацали фотоапарати журналістів. Червону стрічку перерізала глава адміністрації Василеостровського району Юлія Кисельова, їй допоміг керівник муніципального освіти «Гавань» Сергій Соколов. Так в квітні 2016 року в Петербурзі відкрили помпезну майданчик для роздільного збору сміття. Через два роки інновація перетворилася в безпринципну смітник.

Свято дістався тільки помийним бочок на Шевченка. Але в 2016 році аналогічні установки з'явилися у 41-го будинку на Готівкової і у 28-го на Берінга. Урочистості відбувалися в день працівника місцевого самоврядування, що мало б тільки підкреслити важливість досягнення. Як пояснили тоді в «Гавані», майданчики унікальні не тільки для Північної столиці, а й для Росії. Кожна коштувала нескромні 2,5 млн рублів.

Труни для сміття за 13 мільйонів. Як в Гавані намагалися доторкнутися до Європи

В основу сміттєвої інновації заклали ліфтовий механізм. Городяни бачать тільки красиву частина конструкції - чотири мусоропріёмніка для тари, пластика, паперу і «різного». Самі відходи накопичуються під землею в чотирьох контейнерах. Щоб очистити майданчик, необхідно активувати ліфтовий механізм, який піднімає ємності на поверхню. Установка не підключена до міських мереж, вона харчується від сміттєвозів. Новинку також оснастили системою пожежогасіння «Буран» і інфрачервоними датчиками, які сигналізують, коли контейнер заповнений. Майданчик для всіх хороша, крім бездомних і щурів, яким ускладнили доступ до сміття.

«Рік тому не було нічого - тільки красива картинка, скачана з Інтернету. За рік ми пройшли весь шлях від проектування до готового результату, - коментував в 2016 році Сергій Соколов. - Це було непросто: довелося знайти оригінальні технічні рішення, які дозволили б експлуатувати цю установку в наших кліматичних умовах. Згодом ми б хотіли реконструювати всі 50 контейнерних майданчиків нашого муніципалітету ».

Тоді ж чиновник пообіцяв, що впровадження нової розробки не відіб'ється на оплаті послуг з вивезення сміття.

Пізніше муніципалітет поставить ще дві подібні майданчики на Гаванської, 41-43, і Готівкової, 27. Але другий партії не дістанеться почестей і уваги журналістів. Їх навіть не роздрукують. У березні 2018 го на Гаванської утворюється звалище.

«Вона була закрита красивими фанерка. Фанерки в результаті хтось поцупив. І вийшло відкрито, - згадує мешканка Василівського острова Наталя. - Жителі вирішили, що працює, і почали користуватися. І напхали все те, що належить. Та тільки виявилося, що всередині одне нерозділене простір. Це вигребли прямо перед смітником купою. Валялася пару днів мінімум. І нанопомойку закрили. На цей раз залізними листами ».

У березні 2018 го місцеві жителі помітили переповнені майданчики і за іншими адресами. Інновація перетворилася в звичайну російську смітник, де Скидан всяке без будь-яких принципів. За словами городян, про сортування мови вже не йшло. Люди, що приїжджають сміттєвози скидали всі відходи в один бак.

Ідея з Європи

Головою «Гавані» Сергієм Соколовим рухає почуття прекрасного. Прекрасне починається вже в приймальні муніципалітету. Вона не схожа на затерте казенне установа. Тут під стелею висять модні люмінесцентні лампи, стіл керівника розташовується за скляними стінами, є невеликий дитячий куточок і кухня. Це скоріше офіс невеликої компанії, ніж чиновницька організація.

«Кращий муніципалітет в країні», - формулює мету своєї роботи Соколов.

Ідея зробити не як зазвичай, а по-європейськи і привела його до установки майданчиків для роздільного збору сміття. Рішення для петербуржців розробила компанія «Панда ліфт». За словами Соколова, після установки в 2016 році спеціальна комісія спостерігала за чимось особливим.

«Після двох місяців у нас вийшов досить хороший результат. Ми вийшли на показники 30 на 70. 70% тієї фракції, яка визначена, і 30% інших фракцій », - говорить він.

Соколов хотів, щоб муніципалітет заробив на майданчиках. Для цього планувалося створити муніципальне підприємство, яке їх містило. Дотримуючись ідеального плану, сміття б сортувалося на місцях, а перевізник забирав з адрес вже розділені фракції. «За те, що ми його зібрали і розділили, ви нам платите гроші», - коментує Сергій Соколов.

МУП «Гавань» створили в кінці 2016 року. За словами Соколова, організації передали майданчики, але план не здійснився. Як випливає з даних СПАРК, заробляти передбачалося не тільки на вивезення сміття. У минулому році МУП «Гавань» виграло аукціон за змістом зелених насаджень та прибирання дитячих і спортивних майданчиків в МО «Морський». Вартість контракту склала 2,9 млн рублів.

Заступник виконавчого директора з перевезень АТ «Автопарк №1« Спецтранс »(компанія, яка займається вивезенням сміття з інноваційних майданчиків) Сергій Карагодин стверджує, що ні про яке додатковому муніципальному підприємстві не чув. За його словами, з самого початку експерименту з роздільного збору місцеві жителі кидали в контейнери все підряд, відходи доводилося сортувати ще раз. І заробити на п'яти установках неможливо, занадто маленький обсяг.

Карагодин зазначає, що ніхто не захотів займатися нововведенням серйозно. «Вони, як зозуля, викинули пташеня в гніздо, а далі рости як хочеш», - говорить він. Перевізнику самому доводилося шукати підприємства, які беруть вторсировину.

Глава «Гавані» стверджує, що «Спецтранс» саботував вивезення сміття, хоча компанія є підрядником у ЖКС № 1.

«Останнім часом, напевно, місяці три, відбувається така річ, що« Спецтранс »повідомляє ЖКС, що вони відмовляються вивозити сміття. Але вони не можуть просто так відмовлятися, тому що вони підрядники ЖКС, а значить, вони стають недобросовісними постачальниками. Вони починають придумувати такі речі - подайте на ці майданчики постійне джерело електропостачання », - каже Соколов.

У «СПЕЦТРАНС» саботаж заперечують і наголошують, що сміттєвози вже безповоротно втратили три акумулятора. З їх допомогою ліфтовий механізм на установках приводився в дію. За ті ж гроші можна було організувати більш зручне обладнання, без зайвого пафосу.

«За два з половиною мільйона можна було побудувати сучасних контейнерних майданчиків не менш шести штук замість однієї і організувати там роздільний збір сміття, - каже Карагодин. - А майданчики, які закопані в землю, як труни, потім їх треба за допомогою якогось хитрощі експлуатувати ».

Хто постачав майданчики

Поставками майданчиків в рамках держконтрактів з благоустрою за 2015 і 2016 роки займалися компанії «Феріон» і «МСК № 1». Обидві фірми вже ставали героями публікації про держзамовлення, які отримують фірми-прокладки , Пов'язані з чиновниками. За даними СПАРК, в кінці 2016 року засновником і керівником цих двох компаній став Андрій Кутузов.

Кожен майданчик обійшлася в 2,5 млн рублів. У торгах брав участь один підрядник, він і ставав переможцем.

Користувачі «ВКонтакте» в групі «Живемо на Василівському» розповіли, що згідно торгової пропозиції від компанії «Панда Ліфт» (є в розпорядженні «Фонтанки») в 2017 році вартість однієї контейнерного майданчика становила 1,5 млн рублів плюс монтаж обладнання, який обійдеться ще в 15% від ціни.

Сергій Соколов пояснює різницю в ціноутворенні роботами з підготовки території. Постачальники обладнання викопували котлован і вписували в нього бетонний кесон, а після того як майданчика монтували, повертали в первинний вигляд пошкоджений асфальт.

«У точності цей процес відповідає процесу будівництва будь-якого житлового будинку, побудованого за принципом монолітного домобудівництва», - коментує Соколов.

Труни для сміття за 13 мільйонів. Як в Гавані намагалися доторкнутися до Європи

Крім того, «Феріон» в 2016 році поставляв в «Гавань» меблі за 1,4 млн рублів. Роком раніше конкурс на ремонт вартістю в 2,8 млн рублів виграв ІП Шандаров. Про зв'язок колишнього муніципального чиновника в МО «Лахта-Ольгино» Олега Шандарова з компанією «МСК № 1» «Фонтанка» розповідала . Шандаров також забезпечив муніципалітет 14 комп'ютерами, вартістю 57 тисяч рублів за одиницю.

Інновації за рахунок городян

У липні 2018 року місцеві жителі, стурбовані долею контейнерів, звернулися з питанням до Смольного. І отримали відповідь від віце-губернатора Миколи Бондаренка, в якому говориться, що в повноваження органів місцевого самоврядування віднесено тільки обладнання контейнерних майданчиків на дворових територіях.

«Подальша їх експлуатація і обслуговування за рахунок коштів місцевого бюджету є нецільовим витрачанням бюджетних коштів. Таким чином, ОМСУ позбавлені можливості здійснювати діяльність з експлуатації та утримання контейнерних майданчиків », - повідомляється в документі.

В адміністрації Василеостровського району «Фонтанці» пояснили, що майданчики планується передати в загальнопайової майно багатоквартирних будинків. ЖКС № 1 рекомендовано розрахувати вартість обслуговування даного обладнання. Після чого проведуть загальні збори власників, на якому городянам доведеться вирішувати, чи приймати на себе цю інноваційну відповідальність.

У цій ситуації протиборчі сторони в особі «Гавані» і «СПЕЦТРАНС» виступають одноголосно проти. Адже щоб наглядати за майданчиками з ліфтами, потрібні вмілі руки.

«Передача в загальнопайової власність - це ідея, народжена в надрах Василеостровской адміністрації. І я думаю, що вона не призведе ні до чого позитивного, тільки викличе негатив жителів, - міркує Сергій Соколов. - Я не знаю, чи зможуть забезпечити кваліфікованих людей, які зможуть цим займатися ».

Чиновник все ще вірить в те, що вийде реанімувати МУП «Гавань». За його розрахунками, зміст установок обійдеться в 100 тисяч рублів за рік.

«Ми розрулимо цієї ситуації», - говорить він.

Лена Ваганова, «Фонтанка.ру»


© Фонтанка.Ру