Реклама
Реклама
Реклама

Анатолій Гриценко: влада причепила приватизацію ГТС до захисту рослин

Анатолій Гриценко - народний депутат, міністр оборони в урядах Тимошенко, Єханурова і Януковича, кандидат в президенти України на минулих виборах, лідер партії "Громадянська позиція", яка є суб'єктом переговорів недавно оголошеного об'єднавчого процесу демократичних партій .

Голова парламентського комітету з питань національної безпеки і оборони читає всі президентські і урядові документи, і часом знаходить в звичайних, повністю прохідних, непомітних громадськості дорученнях Президента і законопроектах уряду грандіозні за своїм розмахом плани. Про наміри влади, про кроки опозиції, про останні події в нібито радикальних організаціях УНІАН розпитав самого Анатолія Гриценка.

ВЛАДА перебирати ПІД СВІЙ КОНТРОЛЬ ВСЕ, ЩО РУХАЄТЬСЯ

Буквально тиждень тому з'явилася інформація про об'єднання таких демократичних партій, як "Фронт Змін", "Громадянська позиція", "Собор", "Європейська партія". Відразу активізувалися експерти, які заявляють про неможливість вашого альянсу і пророкують вам долю "канівської четвірки". Анатолій Степанович, Ви самі вірите, що незважаючи на специфічність лідерів згаданих партій і непросту взаємну сполучуваність, таке об'єднання можливе?

Коли влада внутрішньо монолітна, сильна з точки зору прийняття будь-яких рішень і робить серйозні помилки, які загрожують згортанням демократичних процесів, прав і свобод людей, коли крок за кроком втрачається суверенітет країни, коли ми віддаляємося від Європи, то таку владу треба стримати. Стримати сильну владу можуть сильна опозиція, сильна преса і сильне суспільство. Тому об'єднання опозиційних сил, і парламентських і позапарламентських, вкрай необхідно. Я говорю про об'єднання - це не створення координаційної ради, комітетів, це буквальне об'єднання, коли замість п'яти-десяти-п'ятнадцяти партій буде створена одна, а решта ліквідовані. Це питання задають у всіх аудиторіях. Під час виборчої кампанії я об'їхав всю Україну і всюди, де виступав, в місті, селі, сільському клубі, Палаці культури, університетському середовищі, звучало питання: коли ви нарешті об'єднаєтеся? Чому ви, демократичні партії, йдете з раскоряченной п'ятірнею. Тому ми почали процес переговорів. Коли він завершиться, я зараз сказати не можу. Як він проходить, не скажу спеціально. Для того, щоб він йшов успішно, партія "Громадянська позиція" налаштована на процес об'єднання абсолютно щиро. Я отримав повноваження від Ради партії, ми зняли всі бар'єри і амбіції. Чи не наполягаємо, щоб партію обов'язково очолив Анатолій Гриценко. Чи не наполягаємо, щоб партія називалася "Громадянська позиція". Але ми наполягаємо на чіткій і зрозумілій основі такого об'єднання. Перше: Україна - самостійна суверенна держава. Друге: Україна - не просто суверенна держава, вона поважає і впроваджує європейські цінності в усьому: в стандартах життя, в екології, освіті, в ставленні до журналістів, в проведенні виборів, в судочинстві. Третє: економіка України базується на конкурентних ринкових засадах. Ці три позиції відрізняють нас від Януковича. Він здає суверенітет країни, руйнує європейські цінності і будує економіку на монопольних олігархічних засадах, віддаючи конкретним людям цілі сектори економіки. Це ідеологічна позиція. Всі, хто готові під цим підписатися, я переконаний, повинні стати поруч. Коли переговори завершаться? Не знаю, я б хотів, щоб це відбулося максимально швидко.

Анатолій Степанович, ви в своєму блозі раптом проявили інтерес до землі, фактично звинувативши владу в намірах забрати собі всі землі країни - в містах, а також розпродати або скупити землі сільськогосподарського призначення. Але, вибачте, влада ще нічого не зробила в цьому напрямку, за що її можна б було критикувати, хіба ні?

Давайте розділимо інтереси Гриценко і інтереси Януковича. Гриценко, як людина, не проявляє інтересу до землі. Я не збираюся ставати латифундистом чи професійно займатися сільгоспвиробництвом. Але Гриценко, як громадянина, народного депутата, лідера політичної партії, турбує ситуація, що склалася. І саме тому я два роки тому вніс законопроект "Про територіальний устрій України". За офіційними даними, які я отримав з уряду, лише 12% земель України, в межах забудови населених пунктів, знаходяться під контролем місцевих рад. Решта - 88% непідконтрольні. А ці ресурси, вартість яких вимірюється сотнями мільярдів, контролюють глави державних адміністрацій, призначені особисто Президентом. Вони мають право розчерком пера передати землю в оренду будь-кому на тих умовах, які вони визначили. Дати дозвіл на будівництво чого завгодно, не питаючи думки суспільства. Більш того, податок з тих 88% не йде в місцевий бюджет, а йде в адміністрації і використовується за їх рішеннями. Оскільки це підриває основу місцевого самоврядування, його ресурсну базу, то я вніс законопроект "Про територіальний устрій", де передбачено принцип повсюдності місцевого самоврядування. Без згоди суспільства не можна вирішувати питання землі. А тепер глава адміністрації, не радячись з людьми, може передати землю з орендною платою в 3-5 або хай 12% від оціночної вартості, як він захоче. Але Віктор Янукович 22 грудня видає таємне розпорядження. На ньому немає грифа "таємно", але цього доручення ви не знайдете на президентському сайті. Це доручення містило два пункти. Перше - підготувати законопроект, який передбачив би, щоб повноваження щодо розпорядження землями навіть в межах населених пунктів (ті 12%) передати виконавчої вертикалі, в державні адміністрації. Тобто Янукович хоче взяти всі сто відсотків земель України під свій особистий контроль. Друге завдання - щоб Азаров в місячний термін підготував законопроект "Про ринок землі". Тобто мова йде про вільну купівлю-продаж земель сільськогосподарського призначення.

Ну і що? Давно пора...

Я категорично проти цього. У червні, коли були оприлюднені попередні плани економічних реформ Януковича, там був план-графік, яким передбачалося запровадження ринку землі сільськогосподарського призначення з терміном до кінця 2012 року. Але тепер ми бачимо, що він хоче це зробити на рік раніше. Тобто фактично розпродати (а читай: скупити) всі сільськогосподарські землі України ще в цьому році. Чому я проти цього? Чи не тому, що я людина лівої ідеології. Якби така пропозиція уряд Януковича внесло в 2003 році, задовго до світової кризи, я б його підтримав. Тоді, під час стабільної економічної ситуації через впровадження ринку земель і механізм іпотеки можна було б залучити багатомільярдні ресурси і за ці роки наше село стало б зовсім іншим, з сучасною інфраструктурою і сучасним виробництвом. У селах можна було б жити по-європейськи, а селяни користувалися б усіма благами, доступними жителям міста. Але зараз я - проти. Поки не закінчиться світова криза, поки не стабілізуються світові валюти, нам категорично не можна впроваджувати ринок землі. Тому що прямо або опосередковано сюди прийде іноземний капітал і скупить землі за начебто тверду валюту, яка в дійсності нічим не підкріплена.

Чому не можна? Якщо при цьому включити запобіжники, детально прописати окремим законом особливості обороту ринку землі і прийняти його в пакеті із зняттям мораторію? ..

Прямо чи опосередковано, через різні механізми, все одно обдурять бабусь і дідусів і заберуть у них землю. У ситуації, коли в світі палає криза, коли абсолютно безвідповідально уряду навіть провідних країн друкують (буквально!) Мільярди доларів, євро, фунтів, не можна за фантики продати своє майбутнє. Це перше. Друга причина: характер нинішньої влади, яка перебирає під свій контроль все, що рухається, будь-які залишки державної власності, перерозподіляє ринок. Зрозуміло, що недорого будуть скуплені землі, і знаємо навіть прізвища тих, хто це зробить.

А що краще: чекати двадцять років, а весь цей час п'ять відомих сімей, які і зараз тримають землю в оренду, будуть виснажувати грунти, не дотримуючись жодних законів аграрного виробництва?

Те, що земля буде скуплено олігархами, наближеними до влади, немає ніяких сумнівів. І буде скуплено дешево, тому що люди не знають реальної вартості. І потім, такі ключові зміни можна впроваджувати лише за певних умов. Перша - довіру до влади. А її у народу до влади - немає. Немає довіри ні до влади Януковича, ні до влади взагалі, яка була ці роки. Немає довіри - не можна проводити реформи. Крім того, необхідна підтримка переважною частиною суспільства такого кроку. Слід провести роз'яснювальну роботу і показати запобіжники. Нинішня влада цього навіть не збирається робити. І третє - як я говорив раніше, необхідно, щоб стабілізувалася ситуація в економіці країни і в світі. Є багато країн, які абсолютно нормально розвиваються навіть при відсутність механізмів продажу земель. Так, зараз селян теж дурять, зараз землі теж скуповують, але коли прийде нормальна влада, то земля буде легко повернута. Тому що всі ці довіреності, кредитні угоди, якими спокушають зараз селян, щоб потім забрати їхню землю, будуть одним голосуванням у Верховній Раді зведені нанівець. Коли в нормальних умовах буде запроваджено ринок землі, то до постанови про введення відповідних супутніх законів (а їх повинно бути досить багато, щоб все було зроблено системно) буде додано постанову про визнання недійсними всіх попередніх актів і угод щодо оренди землі.

ЗАКОНОПРОЕКТ № 7562 - політичне шулерство

ви в ЗМІ також стверджуєте , Що влада проштовхує закон, яким хоче зняти заборону на приватизацію ГТС. Деталізуйте це.

Йдеться про законопроект № 7562, який зареєстрований за підписом Азарова 14 січня цього року. Даний закон, який назвали "Про гарантії держави щодо виконання рішень суду", - політичне шулерство. І це ще один аргумент, чому не можна довіряти владі. Якщо ви почитаєте текст законопроекту, то побачите, що він відповідає назві. Але до цього тексту злодійкувато підчепили цілий "потяг" з сімнадцяти інших законопроектів. Один закон скасовується повністю, а в 16 вносяться зміни. Знімається заборона на приватизацію ГТС і на її відчуження, що створює загрозу національній безпеці України. І другий напрямок змін - обмежити, або скасувати пільги для багатьох категорій: вчителів, шахтарів, пенсіонерів, ветеранів, інвалідів ...

Анатолій Степанович, захищати пільги - це все одно, що пропонувати мільярдерам поділитися багатством. Від цих ваших тез йде амбре популізму ...

Ні, зовсім ні. Реформа пільг назріла. Але це питання не можна вирішувати в режимі "гоп-стоп", тихенько підсовуючи вирішення питання під інший законопроект, назва якого не має жодного відношення до пільг. Нехай вони діють чесно, внесуть законопроект від імені Януковича або від імені уряду, яке назвуть "Про обмеження або скасування пільг для певних категорій населення". Нехай вносять, відстоюють і пояснюють суспільству. Страшно? Якщо вони вирішили передати нашу ГТС у власність чи то Російської Федерації чи Фірташу, Ахметову чи сім'ї Януковича, нехай чесно внесуть законопроект під назвою "Про зняття обмежень на приватизацію ГТС".

Вони цього не роблять, вони злодійкувато під закон, який має інше, нейтральну назву, в якому мова йде про процедуру виконання рішення Європейського суду по конкретній позовом, додають до перехідних положень зміни до сімнадцяти законів, включаючи "Про захист рослин", "Про трубопровідний транспорті "та багато інших. Ось це я називаю обманом людей і політичним шулерством. Янукович прекрасно знає, йому це написали іноземні радники з Мак-Кінзі, що реформи матимуть успіх, якщо вони підтримуються суспільством. Якщо суспільству навіть не говорять про системні зміни, не інформують, а депутатам навіть не показують зміст закону, а ховають в перехідні положення, то, вибачте, хороші справи під килимом не робляться. Ось проти чого я виступаю, а не проти того, щоб впорядкувати систему пільг.

А ви помітили, як змінився дискурс: раніше ми говорили про неможливість приватизації ГТС, а тепер говоримо про те, кому ми її віддамо: Газпрому або людям Януковича?

Якби ми сиділи в приміщенні навпроти, в Кабміні (інтерв'ю проходило в комітеті ВР), якби там працював Кабінет міністрів України, тоді багато питань в ході інтерв'ю не виникло б взагалі. А так? Засідання українського уряду проводяться російською мовою. Символічний, але важливий факт. Засідання німецького уряду не проводяться англійською. Політика цього уряду з самого початку мала перекіс в сторону інтересів сусідньої держави, починаючи від харківських угод і угод в сфері енергетики. Усюди Росія, Росія, Росія. Я поважаю Росію як державу, вона наполегливо проводить свій курс. Але нам також слід мати свій курс. Якби в нашій економіці були присутні Росія, Польща, Франція, Німеччина, Японія, Китай, проблем би не було. Але якщо в ключових секторах лише Росія, то, вибачте, ми ж з вами живемо в державі Україна. Якщо уряду передати право розпоряджатися нашої ГТС, то уряд - це колективний орган, але в ньому є конкретний міністр палива та енергетики, до сфери якого це належить. А по траєкторії життя Юрія Бойка ми бачили, чиї інтереси йому ближчі, ми бачили прямі зв'язки та участь в роботі компанії "РосУкрЕнерго", починаючи з 2004 року. Якщо глибше копнути інтереси бізнесу, про які незважаючи на всю їх непублічність знають фахівці газового ринку і про що повинні були б знати наші правоохоронні органи, то ви побачите його приватні бізнесові відносини Фірташем. Ось чому я проти того, щоб Бойко отримав право розпоряджатися ГТС України після піднятої руки Чечетова по команді з Банкової.

Ви пам'ятаєте, як пан Фірташ під час скандалів з Тимошенко в інтерв'ю одному виданню заявив, що він контролює 75% облгазів України? Я негайно схопив його за мову і направив звернення до Антимонопольного комітету, СБУ, задав питання: хто дав право Фірташу монопольно контролювати ринок газу в Україні? Отримав купу відписок: питання вивчається, вивчається ... Нарешті звернувся з депутатським запитом до прем'єр-міністра, тоді Юлії Тимошенко, який назвав "Про неспроможність органів державної влади забезпечити контроль за діяльністю компанії" РосУкрЕнерго "в сфері поставок газу українським споживачам". Я запитав, чому уряд дозволив собі втратити контроль в такій стратегічно важливій сфері, як поставки газу? У відповіді уряду, це не рояль в кущах, можу його показати (показує документи - ред.), Говорилося, що "на даний час не знайдено доказів наявності відносин контролю між громадянином Фірташем Д.В. і компанією "РосУкрЕнерго", з одного боку, та українськими підприємствами газопостачання та газифікації, з іншого боку. Дослідження цього питання триває ". Простими словами це означає, що уряд, СБУ та АМК не змогли або не захотіли виявити відносини власності між Фірташем і облгазами. А я вірю Фірташу, вірю його заявою, що він контролює 75% облгазів. Зараз, спілкуючись з експертами, дізнався, що він контролює вже майже 90%. А уряд, СБУ та АМК цього або не бачать або не хочуть бачити. Це картина Рєпіна: "Приплили". Держава не повинна втрачати контроль над стратегічними галузями. Це не означає, що в цих галузях повинна існувати виключно державна власність. Це не найефективніша форма. Але контроль за життєдіяльністю, цінові параметри, відповідальність має забезпечувати уряд. Тому передавати нинішньому уряду ще й ГТС - я категорично проти цього!

Серйозні РЕЧІ вімагають серйозно Обговорення. Для цього парламент повинен буті парламентом, а не машиною для Голосування, а комітеті - комітетамі. Сьогодні ж більшість Януковича голосує закони відразу в Першому чітанні и в цілому, без жодних правок. При таких условиях Забезпечити об'єктивний Розгляд бюджету, Принципів земельної реформи, або питання относительно ГТС Неможливо. Ось чому Такі злодійкуваті законопроекти, як № 7562, що не повінні вносітіся в прінціпі. І на першому ж погоджувальній раді я буду вимагати, щоб цей законопроект уряд відкликав, або, по крайней мере, щоб його обговорення йшло по повній процедурі. Більш того, я переконаний, що парламентська більшість ще взагалі не знає, що їм підсунули такий новорічний подарунок.

ЯНУКОВИЧУ вживлені ТАКА фобія, ЩО МОЖЕМО ДІЙТИ ДО анекдотична ситуація

Міністр закордонних справ Костянтин Грищенко в газеті "Дзеркало тижня. Україна "написав статтю про особливий шлях і нової ідеології України. Ще написав, що ця влада будує політику, виходячи з принципу європейського прагматизму. Чи слід нам дійсно створювати нову ідеологію?

Я читав статтю Грищенко. Там є нові тези для роздумів тих, хто цікавиться зовнішньою політикою. Але що відштовхнуло і змастив враження від статті - це нещирість і подвійні стандарти автора. Грищенко - розумна людина. Він не може не помічати, що відбувається в країні. Він бачить, що виборча кампанія пройшла не по-європейськи, набагато гірше, ніж попередні виборчі кампанії. Грищенко прекрасно знає, що ринок газу монополізується. І він знає прізвища тих монополістів. Він дуже-дуже добре знає їх особисто. А в цьому матеріалі пише як про позитив, що ми прийняли закон "Про ринок газу". Це - нещиро. Але Грищенко повинен зрозуміти, що люди, які читають статті за підписом міністра, включно з представниками посольств, вони теж не дурні. Крім офіційних повідомлень МЗС, вони сканують всю нашу інформаційну середу. Вони вже склали своє враження про Україну Януковича. І сигнал з Чехії (маю на увазі притулок Данилишину), а очевидно не тільки з Чехії, тому що вона приймала це рішення, напевно, консультуючись з ЄС, це - сигнал. І якщо члени команди Януковича не здатні ловити сигнали тривоги, попередження на ранніх стадіях, то вони провалять зовнішню політику і ставлення до України у всій Європі, і не тільки в Європі.

Анатолій Степанович, і ми хотіли б вас запитати, як колишнього главу силового міністерства: яка загроза президенту Януковичу на Івано-Франківщині була більшою: коли в нього кидали яйцем, або коли в його літак нібито хотіли стріляти з гвинтівки ?

У Януковича був унікальний шанс. Він створив ситуацію, коли може провести будь-які рішення. Він не може показати пальцем на "неслухняний" парламент, як це робив Кучма чи Ющенко. Йому підконтрольна вся влада, всі посадові особи. Якби він використовував час для чогось корисного, то йому не було б загроз ні від яйця, ні від пострілу по літаку. Я б не хотів розвивати цю тему, тому що коли ми спостерігаємо непомірні заходи безпеки, всілякі обмеження, коли Президента лякають навіть депутати, яких він раніше не боявся, то мені здається, що Януковичу імплантована така фобія, що можемо дійти до анекдотичної ситуації.

Ми намагаємося розібратися, чи може гвинтівка потрапити в літак. Якщо так, то за скільки метрів? ..

Вам слід взяти підручник, або увійти в Інтернет і подивитися на сайти експортерів озброєнь, в тому числі тих, хто виробляє переносні зенітно-ракетні комплекси, великокаліберні кулемети, гранатомети, снайперські гвинтівки. Компанії, які рекламують зброю, дають перелік цілей, які уражаються, відстаней, відповідно калібр, типи головок самонаведення ...

А оптичні гвинтівки спеціально для борту номер 1 теж продають?

Ставлю на цьому крапку. Без коментарів (сміється - ред.).

Розмовляла Лана Самохвалова

Если ви нашли помилки, відiлiть ее ведмедика та натісніть Ctrl + Enter

Анатолій Степанович, Ви самі вірите, що незважаючи на специфічність лідерів згаданих партій і непросту взаємну сполучуваність, таке об'єднання можливе?
Коли переговори завершаться?
Але, вибачте, влада ще нічого не зробила в цьому напрямку, за що її можна б було критикувати, хіба ні?
Ну і що?
Чому я проти цього?
Чому не можна?
Якщо при цьому включити запобіжники, детально прописати окремим законом особливості обороту ринку землі і прийняти його в пакеті із зняттям мораторію?
А що краще: чекати двадцять років, а весь цей час п'ять відомих сімей, які і зараз тримають землю в оренду, будуть виснажувати грунти, не дотримуючись жодних законів аграрного виробництва?
Страшно?