Реклама
Реклама
Реклама

Безпрецедентний випадок: одесита хочуть позбавити громадянства України

Хаблюк: «Якщо паспорт виданий з порушеннями, це проблеми міліції»

Безпрецедентний випадок: одесита хочуть позбавити громадянства України Константинов Олег https://cdn.segodnya.ua/img/article/2393/46_main.jpg https://cdn.segodnya.ua/img/article/2393/46_tn.jpg 2011- 03-02T18: 40: 46 + 02: 00 Україна Паспорт Дмитра Хаблюк міліція визнала «безпідставно виданими»

Одеський окружний адмінсуд розглядає безпрецедентну, як стверджують юристи, справа: про видворення з України жителя Одеси Дмитра Хаблюк. Позов подало Портофранківське міськвідділ міліції. Начальник інспекції у справах громадянства, імміграції та реєстрації фізичних осіб відділення Олена Димитрова розповіла нам, що ще 25 червня 2010-го до неї надійшла інформація від СБУ , Що Хаблюк вже 16 років живе в Україні нелегалом: будучи громадянином Росії, видає себе за українського громадянина, використовуючи незаконно отриманий паспорт з тризубом. "У 2002-му йому видали паспорт з порушенням процедури, тому документ був анульований органом, який видав його, і вилучений нами. Ми пішли в суд ", - говорить офіцер.

Дмитро Хаблюк називає аргументи міліціонерів надуманими. За його словами, проживаючи з 1993 р в Україні, він дійсно до 2001 р обходився радянським паспортом, а потім звернувся із заявою про отримання українського - у Вінницькій області. Сам Хаблюк за національністю українець, в нашій країні довгий час жили його батько, мати, сестра, дід і бабуся. Дмитро одружений на громадянці України і виховує її народжено тут же дочку. Ці моменти, згідно із законом, давали йому повне право отримати громадянство "неньки". "Навіть якщо паспорт виданий з порушенням, це мене не стосується, це проблеми міліції. Я не повинен знати їх процедури, з мене потрібно тільки заяву. Крім того, нібито трапилося порушення не скасовує головного: у мене були всі підстави на отримання громадянства, і мені видали не фальшивка, а справжній паспорт ", - розповідає він.

Захищає Хаблюк відомий одеський адвокат Віктор Агєєв. Він упевнений: дії міліції - свавілля. "Якщо держава видала людині паспорт і визнало його громадянином, то не може начальник райвідділу на свій розсуд визнати паспорт" безпідставно виданими "і вигнати людину з країни, - стверджує юрист. - Закон України" Про громадянство "дійсно передбачає можливість позбавлення громадянства України, в якщо воно отримано шляхом обману, свідомого подання неправдивих відомостей або фальшивих документів, що ще треба довести, але зробити це може тільки президент своїм указом. Начальник Портофранківського відділення міліції, при всій повазі до нього, президентом поки не є ". Агєєв не виключає, що якщо суд стане на сторону правоохоронців, буде прецедент. "За такою логікою, будь-якого можна визнати" безпідставно отримав паспорт "або свідоцтво про народження і позбавити всіх цивільних прав", - пояснює правознавець.

Справою Хаблюк зараз займається три судді. 29 липня 2010-го Приморський райсуд задовольнив вимоги правоохоронців, і ті відвезли Хаблюк в Генконсульство РФ. Але дипломати відмовилися його прийняти, заявивши, що у нього немає паспорта РФ (радянський таким вже не вважається). Потім Дмитро оскаржив вердикт судді Ольги Шенцевою в апеляційному суді (справа розглядається досі). Однак працівники Портофранківського подали новий позов - вже в окружний адмінсуд. Дмитро парирував скаргою в той же суд - на незаконні дії міліції. 28 лютого суддя Білостоцький призупинив розгляд позову Портофранківського відділення до винесення рішення за позовом Хаблюк. Чергове засідання призначене на завтра.

Читайте найважливіші та найцікавіші новини в нашому Telegram

Підписуйтесь на нашу розсилку