Реклама
Реклама
Реклама

Як отримати російське громадянство (без хабара)? ..

На запитання читачів відповідає заслужений юрист РФ О. М. Воробйов

- Що необхідно іноземним громадянам для отримання громадянства Російської Федерації відповідно до нового закону "Про громадянство РФ"?

Н. Ажаханов, Р. Литвак.

Закон, що вступив в силу з 12 липня 2002 року закон "Про громадянство Російської Федерації" значно посилив порядок придбання російського громадянства.

Для іноземних громадян та осіб без громадянства, які досягли віку вісімнадцяти років і володіють дієздатністю, встановлено право звернення із заявою про прийом до громадянства Російської Федерації у загальному порядку за умови, якщо зазначені особи:

а) проживають на території РФ з дня отримання посвідки на проживання і до звернення із заявою про прийом до громадянства РФ протягом п'яти років безперервно (за старим законом було достатньо проживання всього п'ять років або три роки безперервно) а) проживають на території РФ з дня отримання посвідки на проживання і до звернення із заявою про прийом до громадянства РФ протягом п'яти років безперервно (за старим законом було достатньо проживання всього п'ять років або три роки безперервно). Цей термін вважається безперервним, якщо особа виїжджала за межі РФ не більше ніж на три місяці протягом одного року;

б) зобов'язуються дотримуватися Конституції і законодавство Російської Федерації;

в) мають законний джерело засобів до існування;

г) звернулися офіційно в повноважний орган іноземної держави з заявою про відмову від наявного громадянства;

д) володіють російською мовою (порядок визначення рівня знань російської мови встановлюється положенням про порядок розгляду питань громадянства Російської Федерації).

Вимоги, що пред'являються до іноземних громадян для прийому до громадянства РФ, встановлені вищевказаними пунктами "б", "в", "г" і "д", раніше діючим законом не передбачалися.

Термін проживання на території РФ скорочується з п'яти років до одного року за наявності таких підстав:

- народження особи на території РРФСР і наявність у нього в минулому громадянства СРСР;

- стан в шлюбі з громадянином Російської Федерації не менше трьох років;

- наявність у непрацездатної особи дієздатних сина або дочки, досягли 18 років і мають громадянство РФ;

- наявність у особи високих досягнень у галузі науки, техніки і культури; володіння особою професією або кваліфікацією, що представляють інтерес для Російської Федерації;

- надання особі політичного притулку на території Російської Федерації;

- визнання особи біженцем.

- Чи є в даний час якісь пільги для прийому до громадянства РФ осіб, що мали раніше громадянство СРСР і проживають тепер в прибалтійських республіках?

Ю. Лещев, В. Рябіс.

У новому законі "Про громадянство Російської Федерації" передбачено прийом в громадянство РФ у спрощеному порядку без вимоги проживання в РФ протягом п'яти років безперервно для іноземних громадян і осіб без громадянства, які досягли віку 18 років, що володіють дієздатністю, якщо вони мали громадянство СРСР, проживали і проживають в державах, що входили до складу СРСР, не отримали громадянства цих держав і залишаються в результаті цього особами без громадянства (п. 1, ст. 14).

Ці ж громадяни і особи вправі звернутися із заявами про прийом до громадянства РФ в такому ж спрощеному порядку, якщо мають хоча б одного непрацездатного батька, що має громадянство Російської Федерації.

- Який порядок надання російського громадянства дитині до 18 років, що є іноземним громадянином?

С. Бабаян, Есаулова.

Дитина до 18 років, що є іноземним громадянином або особою без громадянства, приймається до громадянства Російської Федерації у спрощеному порядку (п. 2, ст. 14 закону) без дотримання умов, передбачених для іноземних громадян і осіб без громадянства, які досягли 18 років, якщо:

а) один з батьків якого має громадянство Російської Федерації, - за заявою цього батька і за наявності згоди другого з батьків на придбання дитиною громадянства РФ; така згода не потрібна, якщо дитина проживає на території РФ;

б) єдиний батько якого має громадянство Російської Федерації, - за заявою батьків;

в) над дитиною встановлено опіку та піклування - за заявою опікуна або піклувальника, що мають громадянство Російської Федерації.

При усиновлення (удочеріння) дитини громадянином РФ, або подружжям, які є громадянами РФ, або подружжям, один з яких є громадянином РФ, а інший - особою без громадянства, він набуває громадянство РФ з дня його усиновлення (удочеріння) незалежно від місця проживання дитини з заявою усиновлювача, яка є громадянином Російської Федерації.

Якщо один з подружжя є громадянином РФ, а інший має інше громадянство, то усиновлення (удочеріння) дитина може набути громадянство Російської Федерації в спрощеному порядку за заявою обох усиновителів незалежно від місця проживання дитини.

Чи є в даний час якісь пільги для прийому до громадянства РФ осіб, що мали раніше громадянство СРСР і проживають тепер в прибалтійських республіках?
Який порядок надання російського громадянства дитині до 18 років, що є іноземним громадянином?