Реклама
Реклама
Реклама

РВП для громадян України в 2019 році: документи, оформлення, вартість

  1. Загальна інформація
  2. Квоти на РВП
  3. оформлення
  4. Підготовка документів
  5. вартість процедур
  6. терміни оформлення

Дозвіл на тимчасове проживання (РВП) підтверджує правовий статус іноземця, який приїхав в Російську Федерацію. Його власники можуть законно жити і працювати в Росії протягом усього періоду дії, а після закінчення - оформити посвідку на проживання. Щорічно Уряд встановлює квоти на видачу РВП. Для громадян України в 2019 році діють загальні правила.

Загальна інформація

РВП виглядає як штамп в українському паспорті. Термін дії - від 1 року до 3 років. Збільшення не передбачено, тому за цей термін потрібно визначитися з подальшим статусом.

Отримавши дозвіл, громадянин не може їхати з Росії більше, ніж на півроку - це загрожує анулюванням. Для того щоб отримати РВП, пишуть прохання і готують пакет документів.

Дозвіл на тимчасове проживання (РВП) підтверджує правовий статус іноземця, який приїхав в Російську Федерацію

Так виглядає дозвіл

РВП дає право:

  • Влаштуватися на роботу без патенту. З іноземцями, які мають дозвіл на проживання, укладають цивільно-правової або трудовий договір.
  • Отримувати безкоштовну медичну допомогу, звертатися з лікарні і поліклініки.
  • Оформити ІПН, якщо це потрібно для працевлаштування або інших цілей.
  • Зареєструвати ІП, відкрити власний бізнес.

Проте, РВП - це не громадянство, тому іноземець обмежений в діях.

  • Трудитися мігрант може тільки в тому регіоні, де видано дозвіл.
  • Перелік посад, на які дозволено працевлаштовувати іноземців, обмежений. Громадяни інших держав не можуть бути командирами повітряних суден, входити в число екіпажів військових кораблів і працювати на оборону РФ.
  • Іноземець позбавлений виборчого права.

Квоти на РВП

На 2019 рік розпорядженням Уряду визначено квоту на 110 880 дозволів. Серед них - РВП для громадян України. Кількість місць розподіляють між регіонами відповідно до заявок. Для Москви, Санкт-Петербурга і республіки Крим встановлено фіксовану кількість.

По інших - цифри варіюються. Чим вище в регіоні щільність населення, тим менша кількість іноземців він готовий прийняти. Показники виставляють на початок року. Вичерпують їх з різною швидкістю. Якщо ліміт обраний, заяви перестають приймати до наступного року, за винятком випадків, коли квота не потрібно.

Деяким громадянам РВП видають незалежно від квот. це:

  1. Неповнолітні діти біженців з України.
  2. Особи, що народилися в Радянському Союзі на території Української РСР.
  3. Особи, що народилися в РФ.
  4. Діти громадян РФ, в тому числі, недієздатні.
  5. Іноземці пенсійного віку або інваліди, які мають дітей - громадян Росії.
  6. Подружжя громадян РФ, якщо є місце проживання.
  7. Військовослужбовці - іноземці, які служать в Росії.
  8. Інвестори при досягненні мінімального обсягу інвестицій.
  9. Учасники програм переселення.

РВП для громадян України, які входять до цього переліку, подають документи на загальних підставах. Вони підтверджують підставу для видачі дозволу поза квотами, надаючи:

  • Свідоцтво про народження чи шлюб.
  • Доказ родинних зв'язків з громадянином Росії.
  • Підтвердження учасника держпрограми переселення.

оформлення

Процедура отримання дозволу складається з декількох етапів.

  1. Підготовка документів. Детальніше - в окремому розділі.
  2. Подача прохання і дактилоскопія. Готовий пакет документів іноземець повинен подати в Управління ФМС Росії в тому регіоні, де планує зупинитися. Прохання фахівці міграційної служби розглядають протягом 2-6 місяців, потім інформують про прийняте рішення. Якщо воно позитивне, заявнику в український паспорт ставлять штамп. При цьому він пред'являє відбитки пальців.
  3. Реєстрація. Зареєструватися потрібно там, де планується жити. Це може бути власне житло або орендоване, квартира родичів або знайомих. Без реєстрації іноземець не зможе влаштувати дитину в дитячий сад або школу або безкоштовно звернутися за консультацією лікаря.
  4. Оформлення ІПН. Документи на податковий номер потрібно оформити громадянам, які мають намір відкрити бізнес.
  5. Взаємодія з органами міграційного обліку. Іноземець зобов'язаний щорічно передавати в УФМС інформацію про місце проживання.

Підготовка документів

Довідки, свідоцтва та інші папери потрібно перевести на російську. При необхідності - завірити в нотаріуса. РВП для громадян України слід оформити в тому регіоні, де заплановано працевлаштування.

Перелік документів:

  • Заява - 2 шт. Пишуть від руки або на комп'ютері. В кінці іноземець ставить підпис. Виправлення і помарки заборонені. Інформацію, зазначену в заяві, згодом перевірятимуть, тому відомості повинні бути правдиві. Приховування фактів (правопорушення, штрафи і т.д.) неприпустимо. Така дія може обернутися неприємностями, особливо, якщо брехня розкриють на етапі отримання громадянства. Завантажити бланк заяви в PDF .

Завантажити бланк заяви в PDF

  • Дві нові фотографії 3,5 × 4,5 см. Знімок кольоровий або чорно-білий. На людину не повинно бути сонячних окулярів, головних уборів і великих прикрас.

На людину не повинно бути сонячних окулярів, головних уборів і великих прикрас

  • Національний і закордонний паспорти. У паспорті згодом буде поставлений штамп, який підтверджує наявність РВП. Документ повинен залишатися дійсним ще два роки. Це важливо в разі, якщо громадянин України розраховує отримати ВНЖ.
    Якщо іноземець приїхав не з України, він повинен надати ВНЖ або інше підтвердження того, що в цій країні він перебував законно.
  • Медична довідка. Підтверджує відсутність інфекцій, ВІЛ, наркозалежності. Важливо: обстеження робиться в лікувальних установах, що мають спеціальний дозвіл. Список лікарень і поліклінік є в органах міграційної служби.

Список лікарень і поліклінік є в органах міграційної служби

  • Свідоцтво про проходження комплексного іспиту з російської мови, російської історії та основ права. Випробування проводять центри тестування. Іспит платний. Вартість в 2019 році - 5300 руб. При відмові в РВП гроші не повертають.
    Комплексний іспит для громадян України спрощено. З 2015 року українці, які вивчали російську мову в школі або вузі і можуть підтвердити це, звільнені від тестування на знання мови. Їм залишається здати тільки історію і право. Іспит не здають неповнолітні заявники.

Іспит не здають неповнолітні заявники

  • Свідоцтво про шлюб - якщо українець в шлюбі з громадянкою Росії (або навпаки). Документ запевняють в нотаріальній конторі. Свідоцтво потрібно для РВП без квот.

Свідоцтво потрібно для РВП без квот

  • Довідка про постановку на облік міграційної служби.
  • Квитанція про сплату мита.
  • Згода заявника на переїзд в РФ. Документ потрібно в разі, коли РВП оформляють для дитини. Згода запевняє нотаріус.

вартість процедур

У 2019 підсумкова вартість РВП складається з декількох етапів:

  1. Державне мито за розгляд прохання - 1600 руб.
  2. Комплексний іспит - 5300 руб.
  3. Медична комісія - 2900 руб.

Підсумкова мінімальна ціна РВП для громадян України в 2019 році - 9800 руб. Сюди можна додати суми, сплачені за переклад і завірення паперів. Однак для заявників, які виявлять бажання оформляти дозвіл через юридичні фірми, цінник збільшиться в кілька разів. Найбільш вірним рішенням буде розібратися в правилах і підготувати документи самостійно.

терміни оформлення

Процедура отримання РВП для громадян України проходить не швидко. В середньому, на неї припадає до півроку. Закон має на увазі, що іноземець, який отримав в паспорт штамп, звернеться за дозволом на проживання. На це піде ще півроку.

Таким чином, РВП - це документ тимчасовий, який дає можливість українцю легально працювати і облаштовуватися на новому місці проживання.