Реклама
Реклама
Реклама

Робота і вакансії в Росії для громадян Узбекистану в 2019 році

  1. складнощі працевлаштування
  2. Вимоги до кандидатів
  3. Як оформляється дозвіл на роботу
  4. Як отримати трудовий патент
  5. Необхідні документи
  6. Яка робота надається
  7. Середня зарплата

Робота в Росії для громадян Узбекистану надається, перш за все, у сфері будівництва. Незважаючи на численні складності в економіці, російський ринок праці досить великий, про що свідчать численні вакансії в різних сферах діяльності.

Робота в Росії для громадян Узбекистану

Громадяни Узбекистану становлять велику частку всіх трудових мігрантів, а їх працевлаштування аналогічно тому, як воно діє щодо інших жителів країн СНД. З 1 січня 2015 році декілька змінилася законодавча основа, що необхідно враховувати при плануванні приїзду в 2019 році в Російську Федерацію.

складнощі працевлаштування

На роботу в Росії претендує щорічно велика кількість громадян Узбекистану, що пояснюється об'єктивними економічними проблемами і безвізовим режимом, що діє між цими державами. Для того щоб уникати неприємних процедур з депортацією і заборонами на в'їзд в РФ, працевлаштування слід легалізувати, т. Е. Отримати необхідні дозвільні документи на трудову діяльність.

Законодавство Росії нормує процедуру працевлаштування іноземців, а громадяни Узбекистану потрапляють в цю категорію без будь-яких винятків, пільг або обмежень. Дозвіл на роботу є обов'язковою умовою законній діяльності на російській території. Воно відрізняється для тих, хто хоче пов'язати себе договором з юридичною особою, і для тих, хто домовляється з фізичною особою. У першому випадку необхідно Дозвіл на роботу в РФ. Робота на фізичну особу прирівнюється до підприємницької діяльності, а тому з 1 січня 2015 р встановлено єдиний дозвільний документ - трудовий патент.

Робота на фізичну особу прирівнюється до підприємницької діяльності, а тому з 1 січня 2015 р встановлено єдиний дозвільний документ - трудовий патент

Вимоги до кандидатів

Природно, що при легальному працевлаштуванні діють основоположні принципи:

  • чистота перед законом РФ і Узбекистану;
  • законність в'їзду в країну;
  • добровільність;
  • відповідний стан здоров'я;
  • знання російської мови, хоча б в мінімальному обсязі, необхідному для спілкування.

Працевлаштуватися можна в будь-якому регіоні країни, в т. Ч. В Москві та інших великих містах. Основні умови:

  • наявність вакансії;
  • відповідність за фахом і утворення;
  • вікові та медичні обмеження.

Трудова діяльність повинна будуватися на договірних умовах, при цьому будь-який примус, ізоляція, обмеження прав карається законом.

Як оформляється дозвіл на роботу

Дозвіл на роботу громадянина Узбекистану на території Росії видається при наданні необхідних документів до територіального підрозділу управління з питань міграції. Перш за все, що прибуває людина повинна пройти свою легалізацію в установленому порядку. Перетинаючи кордон, він повинен заповнити міграційну карту, де в графі «Мета візиту» повинна бути вказана трудова діяльність. Без даної посилання подальше оформлення Дозволи не проводиться.

Без даної посилання подальше оформлення Дозволи не проводиться

Зразок заповненої міграційної карти

Далі іноземець повинен встати на міграційний облік , Для чого відводиться 7 робочих днів. За цей період проводиться реєстрація проживання, а наймач на роботу або власник житла надсилає повідомлення до відповідного територіального установа управління з питань міграції.

Міграційна карта вважається основним документом в наданому пакеті (скачати бланк ).

Обов'язковою документом є медична довідка. Вона повинна офіційно підтвердити відсутність таких проблем:

  • наркотичної залежності;
  • інфекційних хвороб, здатних викликати епідемію, згідно з офіційним переліком;
  • ВІЛ-захворювання.

Право на видачу медичного висновку надається тільки медичним організаціям, які мають відповідну ліцензію (акредитацію).

Дозвіл на роботу видає Федеральна міграційна служба, куди слід звернутися якомога раніше. Все допустимо оформити самостійно або скориставшись послугами агентств, які не тільки підготують дозвільні документи, а й запропонують різні вакансії.

Все допустимо оформити самостійно або скориставшись послугами агентств, які не тільки підготують дозвільні документи, а й запропонують різні вакансії

Роботодавець при наявності трудового місця має право зажадати такі документи у охочого отримати роботу:

  • паспорт або інший документ, що посвідчує особу, і признається таким в Росії;
  • пенсійну страховку;
  • підтвердження тимчасової реєстрації проживання;
  • диплом про освіту або документ з присвоєнням кваліфікації;
  • трудову книжку;
  • медичну страховку.

Як отримати трудовий патент

Для іноземців, що працюють з російськими фізичними особами, необхідно отримання трудового патенту. Цей документ видає територіальне відділення управління з питань міграції за заявою від громадянина Узбекистану.

Необхідні документи

Для оформлення патенту потрібно надати наступний комплект документів:

  • копія міграційної карти і листка міграційного обліку;
  • переклад паспорта на російську мову з нотаріальним посвідченням;
  • документ про здачу іспиту на володіння російською мовою, знання російської історії і законів РФ;
  • свідоцтво від податкової інспекції про постановку на облік і присвоєння ІПН;
  • медичні висновки про відсутність наркотичної залежності та ВІЛ-інфекції;
  • поліс медичного страхування на весь період роботи в РФ.

Складання іспиту з необхідного мінімального рівня володіння російською мовою, історії та законодавства обов'язково для всіх іноземців, охочих працювати в Росії (список питань з відповідями можна скачати тут ). Виняток становлять громадяни старше 65 років (для жінок - старше 60 років), а також особи, які здобули освіту в РФ або в колишньому СРСР російською мовою.

Перед отриманням трудового патенту буде запропоновано пройти добровільну дактилоскопію. Документ видається протягом 10 діб після подачі заяви. Він може оформлятися на термін від 1 до 12 місяців із зазначенням конкретної спеціальності (посади), по якій можна працювати. За видачу патенту стягується державне мито, яка складається з загальнодержавної бази, помноженої на коефіцієнт, затверджений для даного регіону. Після отримання документа громадянин повинен протягом 2 місяців надати в управління з питань міграції договір на проведення робіт, в іншому випадку він може бути анульований.

Яка робота надається

Теоретично, громадянин Узбекистану може отримати будь-яку роботу відповідно до своєї кваліфікації, на будь-якому підприємстві, в будь-якому регіоні Російської Федерації, де не потрібен спеціальний допуск до державних таємниць. Практично, слід розуміти, що в РФ фіксується досить велике безробіття і російські громадяни мають пріоритет в отриманні високооплачуваної та висококваліфікованої праці. З цим іноземцям слід змиритися, розуміючи, що оплата буде трохи нижче.

У той же час величезна кількість узбецьких громадян знаходить влаштовує їх роботу навіть в Москві, Підмосков'ї, Санкт-Петербурзі та інших містах. Фахівці різного профілю можуть пошукати вакансії за фахом на великих підприємствах і в будівельних організаціях. Природно, завжди потрібні висококваліфіковані робочі кадри, особливо зварювальники, червонодеревці, робітники-універсали і т. Д.

Середня зарплата

У Москві і найближчому регіоні, де оплата трохи вище, ніж в середньому по країні, можна відзначити такі пропозиції роботи. Для жінок хорошим варіантом може стати працевлаштування домробітницею за договором найму. Найбільш затребувані жінки у віці 30-36 років, можна без освіти, але бажано з досвідом такої діяльності. Можливий режим роботи: щоденний або з 1-2 вихідними. В обов'язки зазвичай входить прання, прибирання, приготування їжі. Оплата в середньому становить 42-46 тис. Руб.

Інший затребуваний спосіб заробити - доглядальниця (крім догляду за літнім або хворим людиною). Зарплата, як правило, призначається, починаючи з 16-18 тис. Руб, в залежності від переліку обов'язків. Вітаються пізнання в медичних процедурах.

Для чоловіків часто є вакансії водія службових машин.

Найбільш затребувані особи у віці 25-45 років з водійським стажем, що мають категорію В водійських прав.

Найбільш часто така потреба виникає для обслуговування великих магазинів і складів. Зарплата може становити до 75 тис. Рублів.

Постійна потреба в чоловіках, що мають ремонтно-будівельні спеціальності.

В цьому випадку можна навіть організувати мінібрігаду.

Для громадян Узбекистану не завдасть багато проблем пошук роботи в Росії . Важливо оформити необхідні дозвільні документи, і тоді можна спокійно працювати, не порушуючи законодавство.