Реклама
Реклама
Реклама

Реєстрація за місцем перебування для іноземних громадян в 2019 році: документи, продовження

  1. Документи необхідні для прописки іноземних громадян
  2. Порядок і терміни оформлення тимчасової прописки для іноземних громадян
  3. Продовження тимчасової реєстрації
  4. Зняття з міграційного обліку або дострокове припинення
  5. Права і обов'язки іноземного громадянина при здійсненні міграційного обліку
  6. Чим загрожує неподання особистих даних в ФМС
  7. Оптимальне рішення

На територію РФ постійно прибуває енну кількість іноземців. Багато з них їдуть в гості до своїх близьких, частина - по роботі, деякі прибувають для екскурсій. Основна турбота про них лягає на плечі Федеральної На територію РФ постійно прибуває енну кількість іноземців Міграційної Служби (ФМС), яка являє собою структуру органів, покликану стежити за кожним іноземцем.

Однак при цьому існує певний порядок, згідно з яким іноземні громадяни також повинні відвідати уповноважений орган для реєстрації за місцем перебування, про що їх інформують ще на кордоні. Розглянемо як проходить реєстрація за місцем перебування для іноземних громадян в РФ.

Документи необхідні для прописки іноземних громадян

Згідно Адміністративного регламенту надання ФМС міграційного обліку в РФ від 29 серпня 2013 року за №364 кожен іноземець, збираючись реєструватися за місцем перебування, зобов'язаний подати документи для тимчасової реєстрації:

  • що засвідчує особу документ;
  • міграційна карта або документ про вид на проживання (якщо є);
  • документ, що підтверджує права на використання житла.

Безліч юридичних контор пропонують свою допомогу в тимчасової реєстрації. Зазвичай тим, хто має намір скористатися їх послугами, досить надати співробітникам копії паспорта та міграційної карти. У разі, якщо остання загублена - юристи можуть допомогти з її відновленням.

Підставою для реєстрації іноземців є відсутність громадянства РФ і віза, видана на певний період часу. Також підставами є такі чинники:

  • В'їзд на територію РФ;
  • Реєстрація народження іноземного особи;
  • Втрата громадянства РФ.

Підставою зареєструвати іноземця за місцем його проживання згідно з прийнятим законом від 18 липня 2006 року №109 «Про міграційний облік ін. громадян і осіб без громадянства в РФ »може бути тільки повне право на використання житлового приміщення в РФ. Також про такий факт згадується в житловому кодексі РФ.

Порядок і терміни оформлення тимчасової прописки для іноземних громадян

Відповідно ст. 21 Федерального закону від 25 липня 2002 року №115 «Про правове становище іноземців в РФ» реєстрація здійснюється таким чином:

  • Провадиться за місцем знаходження іноземця;
  • У разі зміни місця знаходження особа зобов'язується протягом 3 днів перереєструватися в іншому місці;
  • Живучи в РФ громадяни іноземних держав зобов'язані проходити процедури перереєстрації;
  • Іноземець, який втратив документи підтвердження особи і міграційну карту, реєстрації не підлягає. Йому видається тимчасовий документ, за яким він зобов'язується покинути територію РФ протягом 10 днів.

Прибути в ФМС за місцем фактичного перебування іноземна особа зобов'язується протягом 3 днів.

Відповідно до Закону «Про міграційний облік іноземців та осіб без громадянства в РФ» в статті 22 чітко прописано: «відповідальність за постанову і зняття громадян з міграційного обліку в повній мірі лягає на приймаючу сторону, якій може виступати юридична або приватна особа».

Пільговий період, протягом якого можна перебувати на території Росії, як було згадано вище, становить 90 днів, в деяких випадках - 180 днів.

Приїжджим рекомендовано мати при собі доказ постановки або зняття з обліку в ФМС, особливо перебуваючи на вокзалі перед відправкою свого поїзда.

Незважаючи на законний період в 90 днів, протягом якого вони мають право перебувати в Росії і, не беручи до уваги статтю 22 Федерального Закону «Про міграційний облік», місцева поліція може затримати іноземного громадянина без бланка ФМС «до з'ясування особи».

Бланк повідомлення про прибуття іноземного громадянина в місце перебування

Зразок повідомлення про прибуття іноземного громадянина в місце перебування

Бланк міграційної карти (лицьова сторона)

Бланк міграційної карти (зворотна сторона)

Інформація щодо заповнення бланка повідомлення про прибуття іноземного громадянина

Відео: Як зробити реєстрацію іноземному громадянину

Продовження тимчасової реєстрації

Всі іноземці повинні бути інформовані про терміни перебування на території країни. У разі виникнення поважних причин для тривалої поїздки, громадянин зобов'язаний надати в ФМС підтвердження, яке переконає співробітників територіального органу продовжити термін перебування в РФ .

Вагомими причинами можуть послужити:

Оскільки приймаюча сторона несе відповідальність за іноземця, відповідно до Закону «Про міграційний облік іноземців та осіб без громадянства в РФ», то для продовження реєстрації знадобляться такі документи:

  • Оригінал і завірені нотаріально копії всіх паспортних сторінок іноземного громадянина, перекладені на російську мову;
  • Паспорт приймаючої сторони і завірені копії сторінок;
  • Виписка з банківської організації, що підтверджує платоспроможність іноземця в оплаті власного проживання і засобів на квиток в рідну країну;
  • Квитанція, що підтверджує сплату держмита;
  • 4 фото іноземного особи;
  • Оригінал або копії міграційної карти;
  • Письмову заяву іноземця.

Юридична особа, що є приймаючою стороною, зобов'язана надати такі документи, крім вище перерахованих:

  • Виписка з Єдиного державного реєстру;
  • Паспорт директора або керівника компанії;
  • Наказ про призначення іноземно особи на певну посаду.

Тимчасова реєстрація іноземних громадян може бути продовжена максимум на 1 рік.

Основною причиною для продовження реєстрації мігрантів ФМС вважає трудовий контракт. Навіть вагітність не завжди «спрацьовує», а тільки в разі серйозних порушень здоров'я, пов'язаних з вагітністю.

Крім вище перерахованих документів співробітники територіального органу можуть зажадати довідку з поліклініки в якості підтвердження, що громадянин не хворіє на серйозні інфекційні та вірусні захворювання, отже, не становить загрози для громадян Росії.

Зняття з міграційного обліку або дострокове припинення

ФМС може як зареєструвати, поставити на облік або продовжити час реєстрації іноземної особи, так і зовсім знімати його з обліку. Основою для таких дій, відповідно до закону від 18 липня 2006 року №109 «Про облік іноземців та осіб без громадянства в РФ», вважаються:

Згідно з останніми змінами в законодавстві, тепер приймаюча сторона не зобов'язана протягом 2-х днів повідомляти в ФМС про від'їзд іноземного особи шляхом відправки міграційного бланка в територіальну структуру.

Права і обов'язки іноземного громадянина при здійсненні міграційного обліку

При проходженні цієї процедури іноземний громадянин має право:

  • Ознайомитися з особистими даними, які представлені в системі інформаційного обліку;
  • Вимагати захисту персональних даних;
  • Виправити особисті дані за допомогою уповноважених співробітників, якщо там виявлений серйозний недолік або дезінформація;
  • На правки, доповнення та зміни в особистих даних, якщо такі є;
  • На отримання документів і довідок, стосовно особистої інформації;
  • Здійснювати інші права, передбачені цим Законом від 18.07.2006р. «Про міграційний облік іноземців в РФ».

Проте, поряд з правами, іноземна особа має певні обов'язки:

  • Тимчасово перебувають на території РФ громадяни повинні бути піддані реєстраційному обліку;
  • Іноземці, які мають відбути покарання на території РФ, повинні підлягати обліку за місцем свого перебування в порядку, який встановлений законодавством РФ і діючими нормативними актами;
  • Іноземні фірми та приватні громадяни, які мають у своїй власності житлові квартири або будинку на території РФ, при наданні їх у користування іноземцям, зобов'язуються виступати в ситуації як приймаюча сторона і повинні взяти на себе відповідні обов'язки, тобто поставити своїх остюків на облік в територіальну ФМС .

Згідно з чинним законодавством, права і обов'язки іноземних осіб практично такі ж, як у громадян Російської Федерації, за деякими винятками:

  • Іноземна особа не має право брати участь у виборчому процесі;
  • Представники іноземних держав не можуть бути покликані в військові підрозділи для несення строкової служби.

Чим загрожує неподання особистих даних в ФМС

Міри покарання в ФМС, згідно з чинним законодавством, вельми різноманітні. Наприклад, за порушення умов міграційного обліку слід штраф, сума якого варіюється в межах від 1700 до 5000 рублів. Однак це не найнеприємніше покарання.

За відсутність реєстраційного документа у іноземного особи може послідувати покарання у вигляді негайну примусову депортацію. Також судом буде накладена заборона на відвідування країни протягом 5 років.

Оптимальне рішення

Багато знайомі з поняттям гастарбайтерів, незліченну кількість яких проживає і працює в Москві. Це іноземці з сусідніх країн СНД, які живуть без реєстрації. Мінус полягає в тому, що вони жодним чином не захищені в соціальному плані, у них немає медичної страховки, щоб звернутися за допомогою, і немає ніяких пільг або прав, покладених іноземним особам.

Щоб не опинитися в подібному становищі, слід уважно поставитися до реєстрації на території чужої держави. У разі якщо у іноземця немає приймаючої сторони, є кілька варіантів.

  • Звернутися за допомогою в юридичну фірму. Фахівці чудово знають, як допомогти іноземним громадянам в легальному проживанні в РФ. При необхідності вони дадуть собі раду і нададуть в міграційний облік всі документи. Можливо, приймаючою стороною виступить їхня компанія.
  • Самостійно знайти приймаючу сторону. Для цього достатньо звернутися по одному з численних заяв в місцевій газеті міста, який іноземець хоче відвідати. У Москві, наприклад, є газета «З рук в руки», де без проблем можна знайти підходящого громадянина з місцевою пропискою, який за відповідну плату погодиться допомогти в цьому питанні. Далі - справа техніки.

Варіанти, описані вище, є досить популярними, безліч іноземців за допомогою таких способів змогли забезпечити собі спокійне перебування в чужій країні.

Однак до них слід вдаватися тільки в крайніх випадках, чітко усвідомлюючи, що це хоч і несерйозний, але обман.

Відео: Реєстрація іноземного громадянина в Росії