Реклама
Реклама
Реклама

Реєстрація шлюбу з іноземцем в Росії

  1. Як зареєструвати шлюб з іноземцем в Росії?
  2. Правила оформлення шлюбу з іноземним громадянином
  3. Документи для реєстрації
  4. Де можна офіційно укласти такий шлюб?
  5. Права і обов'язки подружжя після інтернаціональної весілля
  6. Чи потрібен шлюбний договір?
  7. Інтернаціональний шлюб: плюси і мінуси
  8. Які небезпеки таїть заміжжя з іноземцем, правові наслідки

Укладення шлюбу - подія завжди хвилююча і розділяє життя на «до» і «після». Закон дозволяє громадянину Росії вступити в шлюб з підданим іншої держави або ж особою без громадянства.

Вийти заміж за іноземця до сих пір вважається романтичної екзотикою, яка несе виключно щастя і достаток грошей. Але чи завжди це так? І чи не доведеться потім розбиратися з заморським «принцом» або «принцесою» в суді?

Дорогі читачі!

Наші статті розповідають про типові способи вирішення юридичних питань, але кожен випадок носить унікальний характер.
Якщо ви хочете дізнатися, як вирішити саме Вашу проблему - звертайтеся в форму онлайн-консультанта справа або телефонуйте за телефонами нижче. Це швидко і безкоштовно!
до змісту ↑

Як зареєструвати шлюб з іноземцем в Росії?

Як зареєструвати шлюб з іноземцем в Росії

Це не так складно, як може здатися на перший погляд. Але повинні бути дотримані певні вимоги:

  • жених і наречена повинні досягти віку укладання шлюбу;
  • якщо коханий ще не прибув до Росії, доведеться отримати від нього письмову заяву про бажання вступити в шлюб. З ним можна прийти до реєструючого органу і вибрати дату церемонії;
  • необхідно написати заяву за відповідною формою. Причому це зробити можна не тільки в письмовому, але і в електронному вигляді, на Єдиному порталі державних і муніципальних послуг;
  • підданий іншої країни, який бажає одружитися або вийти заміж в РФ, надає ряд встановлених законом документів.

При подачі заяви в ЗАГС необхідна наявність квитанції про оплату держмита в розмірі 350 рублів (ст. 333.26.1.1. Податкового кодексу РФ).

до змісту ↑

Правила оформлення шлюбу з іноземним громадянином

Умови укладення шлюбу на території Російської Федерації визначаються для кожного з осіб, що вступають у шлюб, законодавством держави, громадянином якої є особа в момент укладення шлюбу. (Ст.156 СК РФ)

Для того, щоб шлюб, укладений в Росії визнали на батьківщині чоловіка-іноземця, необхідно суворе дотримання норм закону тієї держави (Сімейний кодекс, ст. 156). Щоб не виникло непорозумінь, слід звернутися до юриста з питань сімейного права.

Заява на шлюб з вихідцем з країни Співдружності візьмуть в будь-якому відділенні РАГСу. Трохи складніше з громадянами інших країн. У Москві заяви на такі шлюби приймаються в Відділенні ЗАГС №4. В інших містах потрібно звернутися в Центральний відділ РАГС.

до змісту ↑

Документи для реєстрації

Документи для реєстрації

Згідно з Федеральним законом № 143-ФЗ від 15 листопада 1997 року (ст. 26), потрібні такі документи.

Від обох:

  • паспорта;
  • заяву за формою-9 (можна отримати безпосередньо в органі ЗАГС, можна заповнити на сайті).

Завантажити бланк Заява в ЗАГС можна тут .

Від нареченого-іноземця:

  • документ, що іноземний громадянин має право вступати в шлюб (видається в посольстві його держави, або в органі, що реєструє);
  • віза або ж дозвіл на проживання (за винятком країн, з якими у Росії безвізовий режим) - як свідчення того, що громадянин має право перебувати на території РФ;
  • свідоцтво про те, що попередній шлюб іноземця припинений (якщо така була).

Всі документи, які представляє іноземний наречений (чи наречена) повинні бути переведені на російську мову, офіційно завірені і легалізовані (апостиль або консульська завірення) - стаття 27 Федеральний закон від 5 липня 2010р. N 154-ФЗ «Консульський статут Російської Федерації».

Часто буває і так: громадянин РФ укладає свій шлюб поза межами країни. Список документів у кожної держави свій, але в переважній більшості країн будуть потрібні:

  • паспорт громадянина РФ;
  • документ про реєстрацію за місцем перебування;
  • свідоцтво про народження (за новим зразком);
  • в разі, якщо це шлюб не перший - свідоцтво про розлучення, рішення суду;
  • довідка про здоров'я (наприклад, в Сполучених Штатах Америки);
  • довідка про відсутність судимості.

Документи повинні бути завірені в Міністерстві закордонних справ Росії і переведені на мову тієї країни, де укладається шлюб. Переклад повинен бути нотаріально завірений (за винятком Німеччини, де він не потрібен).

до змісту ↑

Де можна офіційно укласти такий шлюб?

Це можна зрозуміти із самої назви - тільки в органі, що реєструє. А саме:

  1. в органах РАГС;
  2. в консульстві - це стосується країн, з якими встановлено певні угоди.

в органах РАГС;   в консульстві - це стосується країн, з якими встановлено певні угоди

Нерідкі випадки, коли які не знають цього нюансу наречена або наречений погоджуються на красиві церемонії у вигляді, наприклад, вінчання в Англії або екзотичного обряду на піщаних пляжах Карибського моря.

Навіть, можливо, розпишуться на красивих бланках, прикрашених зображеннями янголят. Однак згодом з'ясується, що ніякої юридичної сили в Росії такий шлюб не має і подружжя строго кажучи один одному ніхто.

Звідси навіть виникло поняття - «кульгає шлюб», тобто весілля начебто і була, а за законами Росії сім'єю пара не вважається.

А все тому, що молоді люди насолоджувалися тільки церемонією і не потурбувалися про «неромантично», але офіційною процедурою в присутності консула.

до змісту ↑

Права і обов'язки подружжя після інтернаціональної весілля

Особисті і майнові відносини подружжя підпадають під законодавство тієї країни, де живуть чоловік і дружина (ст.161 Сімейного кодексу РФ). Якщо ж постійного місця проживання у них немає, то країни, де було їх останнє місце проживання.

Найкраще укласти шлюбний контракт - це дає більшу визначеність у відносинах щодо майнових прав, а також дає гарантії на випадок розлучення.

до змісту ↑

Чи потрібен шлюбний договір?

Чи потрібен шлюбний договір

Як показує практика, потрібен. Він регламентує майнові відносини, в тому числі і на випадок розлучення.

Це не відноситься до безпосередньо подружнім відносинам або спілкуванню з дітьми. Для укладення шлюбного контракту найкраще скористатися послугами юриста - це як раз той самий випадок, коли написане пером не вирубати сокирою.

Якщо справа дійде до суду, служитель Феміди буде керуватися не законами РФ, а шлюбним договором.

Наступний етап - відвідування бюро перекладів. Шлюбний договір переведуть на мову тієї країни, підданим якої є чоловік-іноземець. Після цього обидві сторони ставлять підписи, а потім документ засвідчується у нотаріуса.

Про процедуру посвідчення шлюбного договору у нотаріуса можна прочитати тут .

до змісту ↑

Інтернаціональний шлюб: плюси і мінуси

Інтернаціональний шлюб: плюси і мінуси

Незважаючи на різні драматичні ток-шоу і статті, росіяни не збираються відмовлятися від інтернаціональних шлюбів. І дійсно, вони мають деякі переваги. наприклад:

  • право вільного переміщення по чужій країні;
  • право на роботу за кордоном;
  • економічна стабільність, особливо при наявності шлюбного договору;
  • можливість швидко і якісно вивчити іноземну мову.

Тим часом, у кожної медалі є зворотний бік. На жаль, статистика невтішна: дві третини шлюбів з іноземними громадянами закінчуються розлученнями.

Справа не тільки в «перевірці часом». Є й інші, досить серйозні перешкоди, подолати які виходить не у кожного:

  • різниця менталітету;
  • умови отримання громадянства. Це не так просто і швидко, як може здатися, а друга половина, виявляється, допомагати не поспішає;
  • мовний бар'єр;
  • розбіжність очікувань і реальності від шлюбу. Це стосується як грошей (німці і французи, наприклад, вельми скупі, якщо не сказати скнарість), так і відносин з оточуючими;
  • туга за батьківщиною. Не так уже й рідко розлучаються просто тому, що чим далі, тим сильніше відчувають, що як би не було добре в гостях, вдома краще.
до змісту ↑

Які небезпеки таїть заміжжя з іноземцем, правові наслідки

Багато хто запитує, які «підводні камені» їх можуть підстерігати на шляху до щастя і благополуччя?

Різниця законів і правовий статус. Так, укладений в Росії в органі, що реєструє шлюб, є повністю легальним.

Але якщо, наприклад, дружина росіянка, а чоловік - гість зі Сходу і між ними не було проведено мусульманський обряд, то на батьківщині чоловіка союз не визнають.

Велика ймовірність, що ви будете не «улюбленої і єдиною», а однією з багатьох дружин. Не кажучи вже про вихідців з Африканського континенту - в деяких країнах культура і звичаї далекі від цивілізованих.

Церемонія є, а шлюбу немає. Як вже говорилося, не слід купуватися на красиві церемонії у вигляді катання на слонах під балдахіном і іншого і розпису в красивих бланках.

Ні, все це можна собі дозволити - тільки після бюрократичної процедури. Коли обридлого чоловіка або, частіше, дружину виганяють, і та подає в суд, виявляється, що перед законом РФ вони просто пара, а не сім'я.

Пам'ятайте, шлюб з іноземним громадянином може полягати тільки в органах РАГС або в консульстві!

Імовірність втрати майна, а в інших випадках - і громадянства. Слід уважно вивчити (краще відвідати юриста) закони країни, в яку збираєтеся переїжджати.

Важливо: якщо ви вийшли заміж або одружувалися тільки для отримання громадянства, слід дотримуватися обережності не гірше Джеймса Бонда. Наприклад, в Сполучених Штатах, якщо розкриють ваш задум, спричинять дуже суворі заходи - штраф, позбавлення громадянства і депортація.

опіка над дитиною. Якщо син чи донька, народилися в іншій країні, вони, як правило, стають її громадянами.

При розлученні вивезти їх до Росії виявиться дуже складно, а іноді й неможливо.

аліменти . Отримати аліменти після розлучення на батьківщині чоловіка набагато простіше, ніж після повернення в Росію.

Після того, як вас розділить державний кордон, примусити колишнього чоловіка до грошового утримання буде дуже важко.

Радимо подивитися відео «Шлюб з іноземцем. Юрист відповідає на питання »:

Як зареєструвати шлюб з іноземцем в Росії?
Але чи завжди це так?
І чи не доведеться потім розбиратися з заморським «принцом» або «принцесою» в суді?