Реклама
Реклама
Реклама

Реєстрація іноземного громадянина за місцем перебування

Реєстрація за місцем перебування - це спосіб повідомити державі свою тимчасову адресу. Для такої реєстрації не потрібно володіти нерухомістю, вас прописує у себе господар будинку (при цьому права власності на житлоплощу у вас не буде).

Можливо вам буде цікаво:

Ставати на облік за місцем перебування зобов'язані як громадяни РФ, так і іноземці. Про нюанси реєстрації останніх ми детально поговоримо в цій статті. А швидко розібратися з темою допоможе таблиця нижче:

Що таке реєстрація за місцем перебування?

Реєструючись за місцем перебування, ви повідомляєте державі свою тимчасову адресу. Такий варіант реєстрації підходить тим, хто тимчасово відвідує Росію і не збирається тут жити.

Які є закони про реєстрацію іноземних громадян?

Основних законів, які регулюють реєстрацію іноземців в Росії і які ми використовували для складання цієї статті, всього три:

1. Постанова Уряду РФ від 15.01.2007 N 9 "Про порядок здійснення міграційного обліку іноземних громадян та осіб без громадянства в РФ";

2. Федеральний закон від 15.08.1996 N 114-ФЗ "Про порядок виїзду з Російської Федерації та в'їзду в Російську Федерацію";

3. Федеральний закон від 25.07.2002 N 115-ФЗ "Про правове становище іноземних громадян у Російській Федерації".

Хто зобов'язаний реєструватися за місцем перебування?

Громадяни РФ, які виїхали з місця прописки більше 3 місяців назад. А також кожен іноземець, хто:

- відвідує Росію;

- живе в РФ, але вже більше тижня проживає за іншою адресою.

Оформленням реєстрації займається не сам іноземець, а той, у кого він зупинився - адміністрація готелю, власник квартири або ін.

Як зареєструватися за місцем перебування?

1. Доїхати до місця, де збираєтеся зупинитися (напр. В готель);

2. Показати власнику приміщення (співробітнику готелю) свій паспорт і міграційну карту.

3. Власник заповнить повідомлення про прибуття іноземного громадянина, зніме копію вашого паспорта і направить документи до міграційної служби.

4. Вас зареєструють за адресою, де ви зупинилися, і знімуть з обліку, коли ви покинете країну.

Які терміни реєстрації?

Приймаюча сторона (тобто власник квартири) зобов'язана поставити вас на облік протягом 7 робочих днів. Якщо ж ви зупинилися в готелі - вас зареєструють в день заїзду.

Де завантажити бланк повідомлення про прибуття і як його заповнити?

дивіться цю статтю .

Які документи потрібні, щоб зареєструвати іноземця за місцем перебування?

- Повідомлення про прибуття іноземного громадянина;

- Ксерокопія паспорта іноземця;

- Оригінал паспорта приймаючої сторони;

- Ксерокопія міграційної карти.

В яке міграційне підрозділ МВС подавати документи?

За місцем, де зупинився іноземець (тобто за місцем знаходження готелю, квартири та ін.). Адреси територіальних підрозділів МВС можна знайти тут .

Як дізнатися адресу МВС, де можна зареєструвати іноземця в Москві?

Адреса МВС вашого району шукайте тут .

Як ще можна передати документи, якщо не звертатися в МВС безпосередньо?

- Поштою;

- Через МФЦ;

- За допомогою держпослуг .

Як зареєструватися за місцем перебування в готелі?

Якщо ви зупинитеся в готелі, то всі турботи реєстрації візьме на себе персонал. Коли будете вселятися, співробітник готелю зніме копії з ваших документів, заповнить повідомлення про прибуття і направить його в МВС в той же день.

Як іноземному громадянину зареєструватися за місцем проживання?

Зареєструватися за місцем проживання можна після того, як отримаєте дозвіл на тимчасове проживання або дозвіл на проживання. За допомогою цих документів ви зможете оформити прописку на 3 або на 5 років відповідно.

Кожен, хто приїхав в Росію з-за кордону зобов'язаний стати на міграційний облік за місцем перебування - тобто повідомити міграційній службі, де він буде тимчасово проживати. Ця вимога стосується не тільки до тих іноземцям, хто на час приїхав в Росію, але і тим, хто постійно або тимчасово проживає в Росії (якщо протягом тижня жити не за адресою прописки).

Ця вимога стосується не тільки до тих іноземцям, хто на час приїхав в Росію, але і тим, хто постійно або тимчасово проживає в Росії (якщо протягом тижня жити не за адресою прописки)

Порядок первинної реєстрації іноземного громадянина за місцем перебування в Росії можна виразити в 3х простих кроки:

  1. Іноземець доїжджає до місця перебування.

Іноземний громадянин в'їжджає в Росію і добирається до місця, в якому збирається зупинитися, наприклад, в готель.

  1. У МВС прямує повідомлення про прибуття іноземного громадянина .

Гість показує паспорт і міграційну карту (візу, ВНЖ або інший документ, який дозволяє в'їзд в РФ) приймаючій стороні - співробітнику адміністрації готелю. Співробітник заповнює повідомлення про прибуття, прикладає до нього ксерокопію паспорта іноземця і направляє документи в територіальний орган МВС .

Важливо: Звертатися з повідомленням потрібно в підрозділ за місцем знаходження квартири, в якій буде проживати іноземець.

  1. Іноземця ставлять на облік за місцем перебування.

МВС зареєструє іноземця і самостійно зніме його з обліку, коли отримає інформацію від прикордонної служби, що той виїхав з країни.

Як бачите, обов'язок по реєстрації іноземця в Росії лежить на тому, у кого він проживає. Завдання іноземця - дістатися до потрібного місця і показати приймаючій стороні свій паспорт і міграційну карту. Ніякого іншого участі в своїй реєстрації він не приймає. А головний документ для реєстрації іноземця в Росії - це повідомлення про прибуття.

Де завантажити бланк повідомлення та як його правильно заповнити, читайте тут .

Реєстрація іноземного громадянина за місцем проживання на території РФ - зовсім інша процедура. Прописатися за місцем проживання може тільки той іноземець, у якого є в Росії право на житло. Запрошуюча сторона тут не бере, і повідомлення про прибуття теж не потрібно. Іноземний громадянин оформляє прописку сам, попередньо отримавши:

  1. Дозвіл на тимчасове проживання - РВП дозволяє жити в Росії 3 роки;
  2. Вид на проживання - реєстрація по виду на проживання дозволяє залишатися в країні 5 років. При цьому продовжувати ВНЖ можна нескінченну кількість разів.

Детальніше про те, як отримати дозвіл на тимчасове проживання або вид на проживання , Читайте на офіційному сайті МВС.

Зверніть увагу: Реєстрація переселенців здійснюється за загальними правилами. Якщо ви отримали дозвіл на тимчасове проживання або дозвіл на проживання - вам потрібна реєстрація за місцем проживання. Якщо ж РВП або ВНЖ немає - реєструйтеся за місцем перебування.

Передати в ФМС повідомлення про прибуття іноземного громадянина потрібно протягом 7 робочих днів.

Передати в ФМС повідомлення про прибуття іноземного громадянина потрібно протягом 7 робочих днів

абз. 2-3 п. 20 ПП РФ від 15.01.2007 N 9 "Про порядок здійснення міграційного обліку іноземних громадян та осіб без громадянства в Російській Федерації

"Повідомлення про прибуття в місце перебування іноземного громадянина, який тимчасово проживає або тимчасово перебуває в Російській Федерації, подається до територіального органу Міністерства внутрішніх справ Російської Федерації не пізніше 7 робочих днів з дня його прибуття в місце перебування.
Повідомлення про прибуття в місце перебування іноземного громадянина, який постійно проживає в Російській Федерації, подається до територіального органу Міністерства внутрішніх справ Російської Федерації не пізніше 7 робочих днів з дня його прибуття в місце перебування. "

Зверніть увагу: Готелі та санаторії повідомляють про прибуття іноземців протягом 1 дня.

Тимчасову реєстрацію іноземців в Москві оформляють за загальною схемою. Напишіть повідомлення про прибуття іноземного громадянина і направте його в МВС м Москви протягом 7 днів.

Зверніть увагу: Приклад, як заповнити повідомлення, ви знайдете тут .

Адреси, куди звертатися з повідомленням, щоб зробити реєстрацію іноземних громадян в МВС Москви, в залежності від вашого району ви знайдете тут .

Направити повідомлення можна безпосередньо в підрозділ МВС, а також:

  • Поштою (для цього підготуйте повідомлення в 2х примірниках);
  • через МФЦ
  • За допомогою держпослуг в розділі "Міграційний облік" .

Обов'язково візьміть з собою паспорт. Без паспорта запрошуючої сторони повідомлення не візьмуть.

Якщо до вас в гості з-за кордону їде друг або родич, який збирається зупинитися у вас в квартирі, потрібно подбати про його реєстрацію.

Як тимчасово прописати у себе іноземця?

У вас є 7 робочих днів, щоб оформити тимчасову реєстрацію гостя, тому затягувати з нею не варто. Коли іноземець до вас добереться, виділіть 5 хвилин, щоб заповнити разом з ним повідомлення про прибуття.

У повідомленні ви вказуєте:

  • Паспортні дані гостя (ім'я, дату народження, серію паспорта та ін.);
  • Мета і дату його в'їзду;
  • Серію і номер міграційної карти (або візи, якщо він в'їжджав по ній);
  • Адреса вашої квартири;
  • Ваші паспортні дані (ім'я, дату народження, серію і номер паспорта, прописку).

Заповнене повідомлення про прибуття виглядає так:

Заповнене повідомлення про прибуття виглядає так:

Які документи необхідні?

Крім повідомлення вам знадобиться копія паспорта гостя і оригінал вашого. Краще захопити з собою і міграційну карту, хоча за законом показувати її не обов'язково. З цими документами ви їдете в МВС.

Куди нести повідомлення про прибуття?

Повідомлення направляють в міграційну службу району, в якому ви збираєте прописати вашого гостя. Адреси підрозділів МВС Росії, де зможуть зареєструвати іноземного громадянина у вашій квартирі, дивіться тут .

Якщо ви не хочете звертатися безпосередньо в МВС, ви можете направити всі документи за допомогою МФЦ, поштою або онлайн через держпослуги .

Що робити після того, як передав документи?

Співробітник МВС їх перевірить і поставить іноземця на міграційний облік за адресою вашої квартири.

Як скасувати реєстрацію, якщо гість виїхав?

Така прописка іноземного громадянина в Росії - тимчасова і діє до тих пір, поки він не виїде з країни. Знову йти в МВС, щоб зняти іноземця з обліку, не потрібно - вони зроблять це автоматично, коли отримають інформацію від прикордонної служби.

Готелі, заселяючи іноземця, також заповнюють повідомлення про прибуття і направляють його в МВС. Однак часу на це дається менше - повідомити про заселення вони зобов'язані в той же день. Як це працює:

  1. Іноземний гість показує співробітнику готелю свій паспорт, міграційну карту або візу.
  2. Співробітник готелю перевіряє документи, знімає з них копії і заповнює повідомлення про прибуття. Примірник повідомлення зберігається в готелі 1 рік.
  3. Співробітник готелю ставить відмітку про прийняття повідомлення, віддає його відривну частину гостю і направляє повідомлення в міграційний орган поштою або онлайн.
  4. Коли іноземець з'їде, готель також повідомить про це в МВС.

Так, реєстрацією іноземця, який зупиняється в готелі, займаються співробітники готелю. Від гостя потрібно лише показати свій паспорт і міграційну карту. Готель повідомить про місце перебування іноземця в той же день.

узагальнимо:

  1. Іноземець, який в'їжджає в РФ або більше тижня живе не за адресою прописки, зобов'язаний стати на облік за місцем перебування.
  2. Реєстрацією за місцем перебування займається господар житлового приміщення - для цього він заповнює повідомлення про прибуття іноземного громадянина і направляє його в МВС.
  3. Крім повідомлення про прибуття потрібна копія паспорта іноземця, міграційна карта (бажано, але не обов'язково) і оригінал паспорта господаря житлового приміщення.
  4. Зареєструвати іноземного гостя потрібно за 7 робочих днів.
  5. Іноземця, який заселяється в готель, адміністрація готелю реєструє в той же день за загальною схемою - заповнюють повідомлення і направляють його в МВС.

Які є закони про реєстрацію іноземних громадян?
Хто зобов'язаний реєструватися за місцем перебування?
Як зареєструватися за місцем перебування?
Які терміни реєстрації?
Де завантажити бланк повідомлення про прибуття і як його заповнити?
Які документи потрібні, щоб зареєструвати іноземця за місцем перебування?
В яке міграційне підрозділ МВС подавати документи?
Як дізнатися адресу МВС, де можна зареєструвати іноземця в Москві?
Як ще можна передати документи, якщо не звертатися в МВС безпосередньо?
Як зареєструватися за місцем перебування в готелі?