Реклама
Реклама
Реклама

Прийом на роботу громадян СНД (на прикладі України): порядок оформлення і оподаткування

  1. Правовий статус іноземного працівника на території РФ визначається його положенням, визначеним відповідно...
  2. Між нашою державою та Україною підписано Угоду про безвізові поїздки громадян Російської Федерації...
  3. Дозвіл на роботу
  4. Повертаючись до тимчасово перебувають працівникам, відзначимо, що стосовно них, роботодавець зобов'язаний:
  5. Прийом на роботу: документи
  6. ПДФО
  7. Внески на соціальне страхування
  8. Тимчасово які громадяни України даним видом страхування не підлягають, виняток становлять українці,...

Правовідносини, що виникають у зв'язку з перебуванням (проживанням) іноземних громадян в РФ і здійсненням ними на території РФ трудової, підприємницької та іншої діяльності, регулюються Федеральним законом від 25.07.2002 N 115-ФЗ "Про правове становище іноземних громадян у Російській Федерації" (далі - Закон N 115-ФЗ). Здійснювати трудову діяльність іноземний громадянин може на підставі трудових чи цивільно-правових договорів, що укладаються з роботодавцем.

БІЗНЕС ВІЗА В РОСІЮ ДЛЯ ІНОЗЕМЦІВ

Правовий статус іноземного працівника на території РФ визначається його положенням, визначеним відповідно до Закону 115-ФЗ, а саме іноземець може бути:

  • тимчасово перебуває в РФ іноземний громадянин - особа, що прибула в РФ на підставі візи або в порядку, що не вимагає отримання візи, і який отримав міграційну карту, але не має дозволу на проживання чи дозволу на тимчасове проживання;
  • тимчасово проживає в РФ іноземний громадянин - особа, яка отримала дозвіл на тимчасове проживання;
  • який постійно проживає в РФ іноземний громадянин - особа, яка отримала дозвіл на проживання.

Крім зазначеного статусу при укладенні трудового або цивільно-правового договору з іноземним працівником, необхідно враховувати встановлений порядок в'їзду в Російську Федерацію. Між деякими країнами і Росією підписано угоди про безвізовий в'їзд громадян обох країн на території один одного, а з іншими таких угод немає. Тому, перш ніж розглядати питання про порядок прийому на роботу громадян України, необхідно визначити, який порядок в'їзду встановлений для цієї категорії громадян.

Тому, перш ніж розглядати питання про порядок прийому на роботу громадян України, необхідно визначити, який порядок в'їзду встановлений для цієї категорії громадян

Між нашою державою та Україною підписано Угоду про безвізові поїздки громадян Російської Федерації та України (Москва, 16.01.1997).

Таким чином, по відношенню до громадян України діє безвізовий порядок в'їзду на територію РФ. Це означає, що для роботодавця, який бажає прийняти на роботу громадянина України не встановлено обов'язки з отримання дозволу на залучення і використання праці іноземних працівників (пп.1 п. 4.5 ст. 13 Закону № 115-ФЗ), проте працівникам мати дозвіл на роботу необхідно . Дозвіл видається ФМС відповідно до спеціального Адміністративним регламентом (затверджений наказом ФМС Росії, Мінздоровсоцрозвитку Росії, Мінтрансу РФ і Росриболовства від 11.01.2008 N 1/4/1/2. В даний час на розгляді Державної Думи РФ знаходиться проект федерального закону, який передбачає право громадян України до отримання ними статусу біженця на території РФ і (або) отримання ними громадянства РФ здійснювати трудову діяльність на території Росії без отримання дозволу на роботу. Але поки цей документ не пр інят, застосовується діючий порядок прийому на роботу.

Але поки цей документ не пр  інят, застосовується діючий порядок прийому на роботу

Дозвіл на роботу

Звертаємо Вашу увагу, що тимчасово перебуває іноземний громадянин має право здійснювати трудову діяльність тільки в межах того суб'єкта, на території якого йому виданий дозвіл на роботу, а також з тієї професії (спеціальності, посади, виду трудової діяльності), яка вказана в дозволі на роботу . У свою чергу роботодавець також не має права залучати працівника іноземця до трудової діяльності поза межами суб'єкта РФ, на території якого даному працівнику видано дозвіл на роботу, а також за професією, не зазначеної у дозволі на роботу (п. 4.2 ст. 13 Закону N 115- ФЗ). Дані правила поширюються лише на іноземних працівників, що мають статус «тимчасово перебуває».

Якщо українець отримав в Росії дозвіл на тимчасове проживання або дозвіл на проживання, то отримувати дозвіл на роботу йому не потрібно, так само як не потрібно отримувати дозвіл на залучення до праці іноземця і роботодавцю (пп.1 п.4 ст.13 Закону № 115 ФЗ). Єдине обмеження тут встановлено для тимчасово проживають, вони мають право працювати тільки в межах суб'єкта РФ, в якому йому видано дозвіл на роботу, для постійно проживають іноземців таких обмежень немає.

Також щодо цих двох категорій працівників України для роботодавця не встановлено обов'язку щодо повідомлення органів ФМС і служби зайнятості, оскільки особи, тимчасово і постійно проживають в РФ, самостійно повідомляють міграційній службі про місце своєї роботи в рамках щорічного повідомлення органів ФМС (п. 9 ст. 6, п. 6 ст. 8 Закону N 115-ФЗ). Форми і порядок повідомлення встановлені постановою Уряду РФ від 17.01.2007 N 21.

2007 N 21

Повертаючись до тимчасово перебувають працівникам, відзначимо, що стосовно них, роботодавець зобов'язаний:

  • протягом трьох робочих днів з моменту укладення трудового або цивільно-правового договору повідомити про це територіальний орган ФМС РФ (п. 9 ст. 13.1 Закону N 115-ФЗ), в порядку, затвердженому наказом Федеральної міграційної служби від 28.06.2010 N 147;
  • повідомити податковий орган за місцем свого обліку про залучення та про використання іноземних працівників протягом десяти днів з дня подачі клопотання про видачу іноземному громадянину запрошення в цілях здійснення трудової діяльності або прибуття іноземного громадянина до місця роботи або до місця перебування, або отримання іноземним громадянином дозволу на роботу, або укладення нового трудового або цивільно-правового договору на виконання робіт, або призупинення дії або анулювання дозволу на привле ення і використання іноземних працівників, або призупинення дії або анулювання дозволу на роботу іноземному громадянину, зареєстрованому як індивідуального підприємця, або анулювання дозволу на роботу іноземному працівникові (пп. 4 п. 8 ст. 18 Закону N 115-ФЗ). Орієнтовна форма повідомлення про залучення і використання іноземної робочої сили рекомендована листом ФНС Росії від 24.08.2007 N ГІ-6-04 / 676;
  • направляти в ФМС інформацію про порушення іноземним працівником умов трудового договору або цивільно-правового договору на виконання робіт (надання послуг), а також про дострокове розірвання таких договорів (пп. 7 п. 8 ст. 18 Закону N 115-ФЗ);
  • направляти в ФМС інформацію про самовільне залишення іноземним працівником місця роботи або місця перебування (пп. 8 п. 8 ст. 18 Закону N 115-ФЗ).

ЧИ ПОТРІБНО ПРИ ПРИЙНЯТТЯ НА РОБОТУ ПРАЦІВНИКІВ - ГРОМАДЯН СНД оформляти КВОТИ?

Роботодавець зобов'язаний подати повідомлення про його прибуття в місце перебування в орган міграційного обліку. Форма повідомлення про прибуття іноземного громадянина в місце перебування затверджена наказом ФМС Росії від 23.09.2010 N 287.

2010 N 287

Прийом на роботу: документи

При прийомі на роботу іноземного працівника необхідно дотримуватися загальних правил прийому на роботу, встановлені для громадян РФ (глава 11 ТК РФ). Громадянин України повинен представити документи, зазначені в ст. 65 ТК РФ, з урахуванням ряду особливостей:

  • документ, що засвідчує особу іноземного громадянина, - паспорт або інший документ, встановлений федеральним законом або визнаний відповідно до міжнародного договору РФ в якості документа, що засвідчує особу іноземного громадянина (ст. 10 Закону N 115-ФЗ);
  • дозвіл на роботу (для тимчасово перебувають іноземців), або дозвіл на тимчасове проживання / позначку в паспорті про дозвіл на тимчасове проживання (для тимчасово проживають), або посвідку на проживання (для постійно проживають);
  • трудову книжку - якщо працівник надає трудову книжку зразка 1974 року, то заводити нову не потрібно, оскільки дана форма трудової книжки досі застосовується на території РФ, але в разі відсутності трудової книжки дозволеного зразка роботодавець повинен завести на працівника нову (Лист Роструда від 15.06 .2005 N 908-6-1).
  • документ про освіту, про кваліфікацію або наявність спеціальних знань - при вступі на роботу, що вимагає спеціальних знань або спеціальної підготовки. Згідно ст. 4 Угоди про співробітництво в галузі трудової міграції та соціального захисту трудящих-мігрантів (Москва, 15 квітня 1994 г.), сторонами якого є Російська Федерація, Україна і Білорусь, кожна зі Сторін визнає (без легалізації) дипломи, свідоцтва про освіту, відповідні документи про присвоєння звання, розряду, кваліфікації та інші необхідні для здійснення трудової діяльності документи. Якщо документ оформлений не російською мовою, роботодавець має право вимагати надання йому нотаріально посвідченого перекладу такого документа;
  • свідоцтво ПФ РФ - пред'являють тимчасово перебувають іноземці, які уклали трудовий договір на невизначений термін або строковий трудовий договір тривалістю не менше шести місяців в цілому протягом календарного року, а також тимчасово і постійно проживають іноземці.
  • документи військового обліку громадяни України при прийомі на роботу не уявляють, так як вони не є військовозобов'язаними особами за законодавством РФ.

ПДФО

Відповідно до п. 1 ст. 207 НК РФ платниками ПДФО не тільки резиденти РФ, але і фізичні особи, які отримують доходи від джерел в РФ, які не є податковими резидентами РФ, в тому числі іноземні працівники. І хоча нормами НК РФ не встановлено перелік документів, на підставі яких може визначатися період перебування особи в Росії, на думку податківців це можна зробити на підставі документів, що підтверджують фактичне перебування на території РФ, наприклад, довідки з місця роботи, видані на підставі відомостей з табеля обліку робочого часу, копії паспорта з відмітками органів прикордонного контролю про перетин кордону, квитанції про проживання в готелі та інші документи, оформлені в порядку, встановленому законодавством РФ (лист Департаменту податкової і митно-тарифної політики Мінфіну РФ від 26 квітня 2012р. N 03-04-05 / 6-557). Таким чином, заробітна плата, що виплачується іноземним працівникам, є їх доходом, що підлягає обкладенню ПДФО, а організація, в якій вони працюють зобов'язана обчислити, утримати у нього і сплатити суму податку.

Звертаємо Вашу увагу, що до моменту набуття статусу податкових резидентів РФ застосовується ставка 30% (п. 3 ст. 224 НК РФ). Також, особам, які не є податковими резидентами РФ, не надаються стандартні податкові відрахування, передбачені статтею 218 НК РФ.

Внески на соціальне страхування

ПФР: Чи нараховуються, якщо укладено трудовий договір на невизначений термін або строковий трудовий договір на строк не менше шести місяців протягом календарного року, або кілька строкових трудових договорів загальною тривалістю не менше шести місяців протягом календарного року (п. 15 ч. 1 ст. 9 ФЗ від 24.07.2009 N 212-ФЗ, п. 1 ст. 7 ФЗ від 15.12.2001 N 167-Ф).

ФСС: внески на випадок тимчасової непрацездатності та у зв'язку з материнством не нараховуються (п. 15 ч. 1 ст. 9 ФЗ від 24.07.2009 N 212-ФЗ, ч. 1 ст. 2 ФЗ від 29.12.2006 N 255-ФЗ) . Що стосується страхових внесків на обов'язкове страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань, то їх слід нараховувати на доходи іноземного працівника, в тому числі громадянина України, незалежно від його статусу (тимчасово перебуває, тимчасово або постійно проживає) (стаття 5 ФЗ від 24.07 .98 N 125-ФЗ).

ФОМС: обов'язкового соціального страхування на випадок тимчасової непрацездатності та у зв'язку з материнством підлягають тільки іноземні громадяни, які постійно або тимчасово проживають на території РФ і працюють в організації за трудовими договорами.

РОБОТА ПО патенту: ЯКІ ПОДАТКИ ТРЕБА ПЛАТИТИ ГРОМАДЯНИНУ СНД?

Тимчасово які громадяни України даним видом страхування не підлягають, виняток становлять українці, які отримали статус біженців (ст. 10 ФЗ від 29.11.2010 N 326-ФЗ). Такі громадяни мають право на отримання:

  • допомоги по вагітності та пологах;
  • одноразової допомоги жінкам, які стали на облік в медичних установах у ранній термін вагітності;
  • одноразова допомога при народженні дитини;
  • щомісячну допомогу по догляду за дитиною.

Влітку цього року в зв'язку з військовими подіями на Україні, в Росію прибула велика кількість громадян України. Такі громадяни можуть отримати статус біженця, на підставі якого прийом на роботу значно спрощується. Так, громадянам, які мають статус біженців, не потрібно отримувати дозвіл на роботу, а роботодавцям сповіщати службу зайнятості та територіальне відділення ФМС Росії про укладення та розірвання з ними трудових відносин (п. 9 ст. 13.1 Закону N 115-ФЗ). Біженці мають право на пенсійне забезпечення в Росії на період дії статусу, а також отримувати допомогу по інвалідності і втрати годувальника.


ЧИ ПОТРІБНО ПРИ ПРИЙНЯТТЯ НА РОБОТУ ПРАЦІВНИКІВ - ГРОМАДЯН СНД оформляти КВОТИ?
РОБОТА ПО патенту: ЯКІ ПОДАТКИ ТРЕБА ПЛАТИТИ ГРОМАДЯНИНУ СНД?