Реклама
Реклама
Реклама

Правила реєстрації громадян в Україні в 2018 році - що змінилося?

Як відомо, інститут прописки в Україні давно ліквідовано і тепер облік громадян здійснюється за допомогою реєстрації місця проживання Як відомо, інститут прописки в Україні давно ліквідовано і тепер облік громадян здійснюється за допомогою реєстрації місця проживання. Ця інформація носить виключно повідомний характер, але громадянин зобов'язаний повідомити державним органам про місце, де він фактично проживає. Крім цього, реєстрація за місцем проживання - це спосіб реалізації свого права користуватися і володіти нерухомим майном.

Конституція України в 33 статті гарантує свободу пересування і закріплює за громадянами, які перебувають в Україні на законних підставах, право на вільний вибір місця проживання. Крім того, Закон України «Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання» говорить про те, що кожен українець, іноземний громадянин або особа без громадянства, який на постійній або тимчасовій основі проживає території України, повинен зареєструватися за місцем проживання.

До постанови Кабінету Міністрів України №207 «Про затвердження Правил реєстрації місця проживання та Порядку передачі органами реєстрації інформації до Єдиного державного демографічний реєстр», прийняте 2 березня 2016 року, кілька разів вносилися доповнення та зміни, останнім під №665 від 30.08.2017 року. Таким чином, в Україні змінилася схема реєстрації та зняття з реєстрації громадян з місця проживання.

Згідно з новими правилами, функція прописки і виписки громадян з місця проживання покладається не на Державну міграційну службу, як було раніше, а на органи місцевого самоврядування, а також на Центри надання адміністративних послуг населенню (ЦНАП). Повний список уповноважених для реєстрації / зняття з реєстрації громадян органів наводиться на сайті Державної міграційної служби України. У сільській місцевості повноваження покладені на виконавчі органи сільських і селищних рад, а в разі якщо таких органів в населеному пункті немає - на сільського голову.

Реєстрація проводиться тільки за однією адресою, якщо людина володіє декількома об'єктами нерухомості або проживає в кількох місцях, він сам вибирає адресу, за якою буде зареєстрований.

Згідно ст. 6 Закону України «Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання в Україні», щоб зареєструватися за місцем проживання необхідно особисто звернутися в компетентні органи дорослим і дітям, які досягли 14 років, і надати список необхідних документів:

  1. Письмову заяву про реєстрацію місця проживання.
  2. Паспорт або документ, куди будуть вноситися відомості про місце проживання - свідоцтво про народження (якщо громадянину не виповнилося 16 років) або свідоцтво про належність до громадянства України - тимчасове посвідчення, посвідка на проживання, посвідчення біженця і т.д.
  3. Чек про сплату державного мита або документ, який звільняє від його сплати.
  4. Талон зняття з попереднього місця реєстрації (для громадян, які змінюють місце проживання в межах України). У разі якщо реєстрація проводиться одночасно зі зняттям з попереднього місця проживання, талон не потрібно.
  5. Документи, що підтверджують право на проживання за новим місцем реєстрації або взяттю на облік в спеціалізованому соціальному закладі або проходження військової служби в частині, адреса яких зазначається під час реєстрації. Це можуть бути документи на право власності, рішення суду про надання права користування житлом, договір оренди і т.д.
  6. Посвідчення про приписку або військовий квиток для громадян, які підлягають взяттю на військовий облік або вже знаходяться на військовому обліку.

У разі якщо громадянин не може самостійно звернутися до органів реєстрації, процедура може бути проведена за заявою законного представника (батька або опікуна) або довіреної особи з відповідним чином завіреними документами.

У разі якщо документів, що підтверджують право особи на проживання в житловому приміщенні немає, реєстрація може проводитися тільки за згодою всіх власників, які володіють даними житлом. При цьому необхідна особиста присутність власників при подачі заяви, а також документи, що засвідчують їх особу та право власності на те житло, в яке проводиться прописка.

У ст.6 Закону України №1382-15 прописано, що реєстрація за новим місцем проживання для громадян України, іноземних громадян та осіб без громадянства, повинна бути здійснена протягом 30 календарних днів після зняття з попереднього місця обліку.

Реєстрація дітей молодше 14 років має деякі юридичні нюанси, вона може бути здійснена виключно за місцем проживання одного з батьків, при цьому згода власника житла не потрібно. Якщо батьки дитини зареєстровані за різними адресами, то потрібно нотаріально завірена згода другого з батьків на реєстрацію дитини за новою адресою. Такий дозвіл не вимагається, якщо місце проживання дитини визначено рішенням суду або органом опіки.

Новонароджені діти повинні бути зареєстровані за місцем проживання протягом 3-х місяців після народження. Ця процедура здійснюється за спрощеними правилами, за бажанням батьків або одного з батьків, документи можуть бути подані в РАГС під час державної реєстрації народження дитини. Ще один варіант швидкого оформлення реєстрації новонародженого - через органи соціального захисту при подачі заяви на отримання державної допомоги при народженні дитини. Якщо в свідоцтво про народження відомості про батька внесені зі слів матері, то буде потрібно оригінал і копія виписки з реєстру актів цивільного стану про занесення відповідної інформації по ч.1 ст.35 Сімейного кодексу України.

Повний перелік документів для реєстрації дитини:

  1. Заява в письмовому вигляді.
  2. Оригінал і копія свідоцтва про народження.
  3. Чек про сплату державного збору.
  4. Оригінал і копія паспорта одного з батьків, до кого прописується дитина.

Додамо, що власникам паспортів у вигляді ID-карт інформація про місце реєстрації вноситься на вмонтований в неї електронний чіп. Заміна ID-паспортів у зв'язку зі зміною прописки не проводиться. У друкованому паспорті старого зразка відомості про виписку і прописку вносяться у вигляді штампа.

Вартість адміністративного збору при дотриманні допустимих термінів перебування без реєстрації становить 0,0085 розміру мінімальної зарплати, з 1 січня 2018 року сума збору становить 31,70 грн. У разі порушення термінів збір збільшується до 0,0255 мінімальної зарплати і з 1 січня 2018 року становить 94,90 грн.

Прописка оформляється на місці, в день надання всіх необхідних документів протягом 20-30 хвилин. Раніше документи курсували між Центром адміністративних послуг та міграційною службою протягом не менше 3-х днів.

Що стосується процедури зняття з реєстрації за місцем проживання, то вона може проводитися самим громадянином добровільно або примусово за рішенням суду.

Зняття з реєстрації без волі громадянина проводиться в наступних випадках:

  1. Якщо людина померла або визнаний померлим.
  2. При вступі в силу рішення суду про втрату права власності та користування житлом.
  3. При втраті іноземним громадянином або особою без громадянства права перебування на території України.

Суд виносить рішення з приводу зняття з реєстрації громадянина, в разі якщо вдасться довести, що він не проживає в квартирі без поважної причини більше 1 року. Відповідач має право подати апеляцію на рішення суду або внести зустрічний позов про порушення його прав. На час судових розглядів спірна ситуація зберігається і реєстрація не може бути припинена або затверджена.

Контакти центрів адміністративних послуг: https://www.dozvil.kh.ua/kontakty.htm