Реклама
Реклама
Реклама

Постановка іноземних громадян на міграційний облік в РФ в 2019 році

  1. Що говорить закон?
  2. Коли потрібно вставати на облік?
  3. Міграційний облік, реєстрація і тимчасова реєстрація - в чому різниця: Відео
  4. Хто може прийняти іноземця?
  5. Обов'язки приймаючої сторони
  6. Порядок дій
  7. Збір документів
  8. іноземцю
  9. приймає
  10. повідомлення КОМ
  11. Процедура продовження міграційного обліку
  12. Відповідальність за порушення правил перебування в РФ
  13. Процес зняття з міграційного обліку
  14. Постановка дитини на облік
  15. документи
  16. недотримання термінів
  17. Перевірка тимчасової реєстрації іноземця
  18. Особливості для громадян країн СНД
  19. України
  20. Білорусі
  21. Казахстану
  22. Таджикистану
  23. Узбекистану
  24. Молдови
  25. Киргизстану
  26. Вірменії

Відвідуючи Росію, іноземці повинні встати на міграційний облік. Необхідність обумовлена ​​контролем за тими, хто прибуває в країну громадянами. Знаючи про приїзд мігранта, владі простіше відстежувати його діяльність в межах РФ. Налагоджена постановка на міграційний облік іноземних громадян підпорядковується загальним положенням. Відхилення від норм міграційного законодавства карається адміністративним штрафом.

Що говорить закон?

Що говорить закон

Міграційне законодавство зазнає постійних удосконалення. Пояснюється це зміною геополітичної ситуації в світі. Серйозним напрямком є ​​первинний міграційний облік іноземних громадян в рамках проведення Чемпіонату світу влітку 2018 року. Положення і рекомендації закріплені в Постанові Уряду РФ № 9 від 15 січня 2007 року (зі змінами на 2016 рік) .

Міграційна політика на час проведення спортивних змагань також регулюється Указом Путіна № 202 від 9 травня 2018 року . Відповідальний орган за міграційний облік іноземців - ГУВМ при МВС РФ. Обумовлюється, що всі дії будуть укладатися рівно о 24 годині з дня подачі заявки.

Основні правила перебування іноземних громадян на території РФ в 2019 році закріплені в ФЗ № 115 від 25 липня 2002 року (Зі змінами та доповненнями). Законодавець визначає міграційні правила для трудових мігрантів, туристів, іноземних студентів та інших осіб.

Коли потрібно вставати на облік?

Здійснюючи цільової в'їзд в РФ, іноземець проходить митний контроль і заповнює міграційну карту (МК). Потрібно заздалегідь визначитися, де отримати міграційну карту для заповнення - у водія автобуса, членів екіпажу літака або з рук прикордонників на КПП. Етап отримання МК завершує процедуру, новоприбулого доведеться встати на міграційний облік за місцем перебування в одному з регіонів.

Кому потрібно обов'язково реєструвати свій статус:

  • який відвідав Росію туристам;
  • гостям, якщо термін їх перебування в РФ понад 7 днів;
  • трудовим мігрантам;
  • іноземним студентам;
  • морякам цивільних судів, екіпажам літаків (понад 24 годин знаходження в РФ), а також кораблів (понад 3 доби).

Нічого страшного, якщо іноземець не встигає особисто зареєструвати свій статус в міграційному органі. Сьогодні можна запросто стати на міграційний облік на пошті, відправивши повідомлення через ФГУП «Пошта Росії». Зазначені дії дозволені як іноземцям, так і їх представникам від приймаючої сторони. Проігнорувавши вимоги закону, доведеться заплатити штраф за несвоєчасну постановку на міграційний облік.

Міграційний облік, реєстрація і тимчасова реєстрація - в чому різниця: Відео

терміни постановки

Готуючись до поїздки, бажано заздалегідь дізнатися про терміни реєстрації. Слід зазначити, що терміни постановки на міграційний облік іноземних громадян різняться в залежності від країни. Діючи за загальним порядком, іноземець повинен встати на міграційний облік, через 7 днів після заселення в квартиру або будинок (виключаючи готелі та мотелі).

Громадянам входять до ЄАЕС держав мають деякі привілеї - терміни постановки іноземних громадян на міграційний облік розтягнуться на місяць. Громадянам Таджикистану дається трохи менший термін - 15 днів на всі турботи з оформлення.

Хто може прийняти іноземця?

Хто може прийняти іноземця

Всі дії по міграційному обліку зазвичай бере на себе приймаюча сторона в Росії для іноземців - фізичні та юридичні особи, які мають громадянство РФ або ВНЖ. Скажімо, якщо іноземець прибуває на роботу - юридична особа або підприємець. Якщо перебування пояснюється отриманням РВП, ВНЖ і громадянства, то власник житлового приміщення.

Для міграційного обліку необов'язково залучати приймає. Наприклад, якщо іноземець вже має житло в Росії (куплене, отримане в якості спадщини або подароване родичем). При цьому мігранту не доведеться вибирати, в якій місто переїхати жити в Росії, тому що зупинитися можна в будь-якому регіоні, якщо це не порушує поточного обліку і квоти.

Обов'язки приймаючої сторони

Самостійно встати на міграційний облік іноземець навряд чи зможе. Зазвичай процедурою займається громадянин нашої країни або володар ВНЖ. Основні обов'язки приймаючої сторони іноземних громадян - забезпечити приїжджого житлом (не завжди) і повідомити про приїзд ГУВМ. Чистий бланк міграційного обліку заповнюється на основі даних МК і паспорта іноземного здобувача. Крім того, обов'язки приймаючої іноземних громадян боку стосуються продовження дозволу приїхав, якщо той має намір затриматися в РФ трохи довше.

Порядок дій

Порядок дій

Обов'язковий облік іноземних громадян за місцем перебування не представляє особливих складнощів. Але для цього він повинен оформлятися за всіма правилами міграційного законодавства. Важливо заздалегідь підготувати документи і підтвердити статус іноземця (якщо потрібно). Крім КОМ УМВС можна подати заявку на міграційний облік в МФЦ ( «Мої документи»). Основна перевага державних організацій-посередників - відсутність черг і оформлення протягом 5-10 хвилин.

Збір документів

Розглядаючи документи для постановки на міграційний облік іноземних громадян, зауважимо, що вони можуть відрізнятися, все залежить від російського представника. Практично завжди від мігранта вимагають тільки паспорт (закордонний) і заповнену на кордоні міграційну карту (оригінал).

завантажити бланк міграційної карти (.DOC)

іноземцю

Реєструючись в РФ, іноземець може вже мати постійне житло. Розглянемо документи саме для таких випадків:

  • копія та оригінал паспорта;
  • оригінал і копія міграційної карти (всім, крім прибулих з Республіки Білорусь);
  • підтвердження права власності на квартиру або будинок (свідоцтво);
  • офіційні дозволи - РВП або ВНЖ.

Документи подаються разом з заповненою заявою. Рекомендуємо завантажити свіжий бланк для постановки на міграційний облік, заповнити його можна і до візиту в УВМ УМВС.

приймає

Відповідальна за розміщення іноземця сторона подає документи разом з документами на свого «підопічного». Крім паспорта та копії, потрібно надати правовстановлюючі документи на квартиру. Наприклад, постановка іноземних громадян на міграційний облік передбачає договір найму житлового приміщення або договір про надання місця в гуртожитку.

Організація, як приймаюча сторона, підтверджує статус юридичної особи. Такими документами можуть бути копії ІПН, виписка з ЕГРЮЛ, трудові угоди. Але основний документ - реєстрація роботодавця в УВМ УМВС в якості суб'єкта. Тільки після цього можна брати участь в міграційний облік і приймати іноземну робочу силу.

повідомлення КОМ

Закінчивши заселення підопічного, представник зобов'язується заповнити повідомлення про прибуття іноземного громадянина в один з регіонів нашої батьківщини. Допускається вносити інформацію в бланк кульковою ручкою. Помилки, помарки і закреслення неприпустимі.

завантажити бланк повідомлення про прибуття іноземного громадянина в місце перебування (.PDF)

Закінчивши із заповненням бланка, приймаюча сторона (або сам іноземець) відносять документи найближчим міграційне відділення. Крім того, можна передати заявку через ДБУ «Мої документи» або ФГУП «Пошта Росії». Прийнявши повідомлення від приймаючої сторони, співробітник видає відривний корінець. Талончик потрібно зберегти, його зазвичай просять пред'явити співробітники правоохоронних органів.

Процедура продовження міграційного обліку

Знаходження з візитом в Росії понад відведеного терміну можливо лише після продовження міграційного обліку, а точніше, його термінів. Привілей дана далеко не всім мігрантам. Поважні підстави для продовження міграційного обліку іноземних громадян - статус трудового мігранта, студента, одержувача РВП (ВНЖ) або висококваліфікованого фахівця. Звичайні безвізові туристи продовжити своє перебування в РФ не зможуть.

Письмовий зразок заяви довільної форми на продовження міграційного обліку заповнюється з урахуванням конкретних обставин:

  • найменування підрозділу;
  • ПІБ і особисті дані претендента;
  • прохання пролонгувати термін;
  • поважні причини;
  • ПІБ і / або інформація про приймаючу сторону (роботодавця);
  • дата і підпис.

Після розгляду заяви міграційний орган виносить рішення - задовольнити продовження терміну або відмовити внаслідок недостатньо вагомих причин.

Читаємо також:
Як перевірити заборону на в'їзд в РФ
Як дізнатися, чи готовий патент

Відповідальність за порушення правил перебування в РФ

Російська влада ретельно стежать за дотриманням законів в сфері міграції. Злісне і неодноразове порушення міграційного режиму призводить до серйозних санкцій, аж до довічної заборони подальшого в'їзду в РФ. Дії так званих нелегалів кваліфікуються як незаконне перебування іноземних громадян на території РФ без дозволу.

Основне покарання - адміністративний штраф в розмірі від 2 до 5 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян ( п. 1 ст. 18.8 КоАП РФ ). Крайній захід - депортація з країни. Відзначимо, що міграційний контроль охоплює не тільки приїжджих.

Законодавець карає і приймаючу сторону - фізичним особам загрожує штраф до 4 тисяч рублів, юридичним - до півмільйона рублів, а посадові особи можуть бути покарані стягненням до 50 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. Тому в інтересах самого мігранта з'ясувати, за що депортують з Росії і не робити дурних вчинків.

Процес зняття з міграційного обліку

Залишаючи межі Росії, іноземець анулює діючу реєстрацію. Повторний візит в нашу країну зобов'язує мігранта заново встати на міграційний облік в УВМ УМВС. Тільки тоді можна вільно працювати, вчитися і стажуватися.

Офіційне зняття з міграційного обліку іноземних громадян в 2019 році набагато простіше процедури реєстрації. Перетинаючи кордон РФ, іноземець віддає відривний корінець прикордонникам. Крім талона, передається МК (вона вже не потрібна). Виїзд з РФ з зазначеними документами, а потім нелегальний перетин кордону - два порушення міграційного законодавства РФ по КоАП. Природно, нелегали будуть спіймані, оштрафовані і депортовані.

Постановка дитини на облік

Постановка дитини на облік

Сімейні в'їжджають зобов'язані зареєструвати і своїх дітей. Інформацію про це пропонують все ті ж правила постановки іноземних громадян на міграційний облік за ФЗ № 115. Ніяких особливих винятків немає, реєстрація дітей також здійснюється в тижневий термін.

Оформляючи міграційний облік на дітей, батьки повинні пам'ятати про пролонгацію. Скажімо, якщо трудовий мігрант продовжує дозвіл на підставі трудового патенту, потрібно буде продовжити реєстрацію і для дитини. Кожен наступний міграційний облік дітей іноземних громадян передбачає заповнення заяв як на дітей, так і на батьків. Відмова в реєстрації зобов'язує батька покинути країну разом з сином або дочкою.

документи

Відповідальними за міграційний облік дітей іноземців є батьки, але частіше представник, знає російську мову.

Інспектори КОМ УМВС зажадають:

  • посвідчення особи або свідоцтво про народження маленького іноземця;
  • ОМС або ДМС (медичні поліси);
  • документи на квартиру (якщо іноземець є власником);
  • договір найму житлового приміщення.

Неповнолітні в ході міграційного обліку отримують окремий відривний корінець. Виданий талончик анулюється разом з припиненням терміну перебування в РФ матері / батька (опікунів).

недотримання термінів

Відведені терміни для постановки на облік дітей збігаються з термінами на реєстрацію батьків. Недотримання передбачених термінів карається грошовим стягненням, а в ряді випадків депортацією. Покарання поширюється на батьків неповнолітніх.

Перевірка тимчасової реєстрації іноземця

Офіційні роботодавці іноземців повинні стежити за реєстрацією своїх співробітників. Визначити автентичність відбитку печатки про реєстрацію зовсім нескладно. Слід лише вибрати, як перевірити постановку на міграційний облік - особисто або дистанційно.

Три способи з'ясувати справжність реєстрації:

  • відвідування КОМ УМВС особисто;
  • запит через «Пошту Росії»;
  • дистанційна перевірка на сайті ГУВМ МВС.

Останній онлайн-спосіб набагато зручніше. Знаючи інформацію з відривного корінця, можна зіставити її з міграційної базою відомства.

Особливості для громадян країн СНД

Здійснюючи в'їзд в РФ, потрібно заздалегідь вивчити правила. Крім цього, якщо ви сумніваєтеся, дозволять перетнути кордон чи ні, потрібно перевірити заборону на в'їзд на РФ (наприклад, онлайн). Озброївшись достовірними даними, ви з легкістю пройдете оформлення.

України

України

Сучасна постановка в РФ на міграційний облік біженців з України передбачає спрощений порядок. Підписана між країнами угода дає українцям можливість перебувати в РФ без реєстрації до 90 днів. Далі потрібно пройти міграційний облік і підтвердити статус.

Білорусі

Добросусідські відносини між Росією і Республікою Білорусь спрощують міграційний облік. В'їхали в РФ білоруси не заповнюють міграційну карту. Однак їм дається 30 днів на реєстрацію свого статусу. Втім, найчастіше це лише формальності і білоруси живуть в РФ за своїм паспортом.

Казахстану

Закон не зобов'язує казахів вставати на міграційний облік, якщо вони приїхали в Росію на термін менше 30 днів. Збільшення часу перебування в РФ зобов'язує їх повідомити про свій статус в міграційному відділенні. Громадяни Казахстану також заповнюють МК, де вказана дата перетину кордону через контрольно-пропускний пункт

Таджикистану

Двосторонню угоду між Росією і Таджикистаном визначає політику в сфері міграції населення двох держав. Приїхавши в РФ жителі Таджикистану можуть не вставати на міграційний облік протягом 15-денного терміну. Знаходження в Росії понад обумовленого періоду зобов'язує їх звернутися в УВМ УМВС за реєстрацією на місці.

Узбекистану

Узбекистану

Приїжджі з Узбекистану шукають робочі місця і вступають до вищих навчальних закладів нашої країни. На завершення міграційного обліку відводиться 14 днів з моменту прибуття в один з регіонів. Статистика стверджує, що мігранти з Узбекистану найчастіше стають нелегалами.

Молдови

Молдова ще не прийняла членство в ЄАЕС, тому для жителів цієї країни в 2019 році діє в'їзд за візами. Отже, міграційний облік відбувається на термін дії візи або в тижневий термін, як і для інших іноземців.

Киргизстану

Дружнім з Росією країнам даровані привілеї міграційного обліку. Винятком не став і Киргизстан, що входить до складу ЄАЕС. Відвідали нашу країну киргизи можуть не заявлятися цілий місяць. Потім їм належить оформити тимчасову прописку і повідомити КОМ УМВС про свій статус новоприбулого.

Вірменії

В'їхавши в Росію, жителі Вірменії заповнюють МК. Згодом вони мають право місяць перебувати в Росії без повідомлення влади. Паралельно з міграційним урахуванням можна підшукати роботу або дізнатися про порядок зарахування в російський ВНЗ.

Читаємо також:
Перевірка патенту на дійсність в ФМС в Москві

Що говорить закон?
Коли потрібно вставати на облік?
Що говорить закон?
Коли потрібно вставати на облік?
Хто може прийняти іноземця?