Реклама
Реклама
Реклама

Міграційний облік громадян Білорусі в 2019 році

  1. умови реєстрації
  2. хто приймає
  3. документи
  4. Візит в міграційну службу
  5. Місце перебування
  6. терміни перебування
  7. Вид на проживання
  8. Працевлаштування
  9. Відповідальність за порушення

Всі іноземці, які збираються пробути в Росії більше тижня, повинні по приїзді зареєструватися в органах ГУВМ МВС (колишня ФМС). На це їм дається певний час з моменту перетину державного кордону. Але в цій статті нас цікавить, як здійснюється міграційний облік громадян Білорусії в 2019 році?

умови реєстрації

Часу на те, щоб відвідати відділення   ГУВМ   , Білорусам дається більше: не 7 днів, як більшості іноземців, а 30 - цілий місяць Часу на те, щоб відвідати відділення ГУВМ , Білорусам дається більше: не 7 днів, як більшості іноземців, а 30 - цілий місяць. Якщо ви не збираєтеся пробути в Росії довше 30 днів, то і реєструватися вам не потрібно. Крім того, білоруси можуть вільно переміщатися по території нашої країни і змінювати своє місце перебування. Такі особливості терміну постановки на міграційний облік громадян Білорусії.

хто приймає

Хто може бути приймаючою стороною? Це може бути як фізична особа (родич або знайомий), так і юридична (роботодавець), причому він може мати громадянство РФ або просто вид на проживання . якщо іноземець оселився в готелі, то всі турботи, пов'язані з його реєстрацією , Бере на себе адміністрація.

документи

З документів зазвичай потрібен паспорт іноземного гостя, його міграційна карта , Яку заповнюють на кордоні, а також паспорт самого приймаючої особи. При проходженні білоруського кордону не потрібно заповнювати міграційну карту, тому щоб підтвердити дату в'їзду, потрібно зберегти в'їзний квиток.

Візит в міграційну службу

Як встати на міграційний облік громадянину Білорусі? Протягом 30 діб після в'їзду приймає особа бере всі потрібні документи і йде до місцевого відділення ГУВМ, заповнює бланк повідомлення в 2 примірниках. Співробітник перевіряє паперу, ставить свою відмітку на відривній частині повідомлення та віддає її назад. Цей корінець і є підтвердження реєстрації, тому його обов'язково потрібно віддати білоруському гостю.

Місце перебування

Відповідно до Закону від 27.06. 2019 № 163-ФЗ «Про внесення змін ...», місцем перебування іноземного громадянина є місце його фактичного проживання або організація, за адресою якої він підлягає постановці на облік.

Де можна зареєструвати іноземця? Іноземець повинен бути поставлений на облік за місцем перебування:

  • за адресою санаторію, готелю і подорбних організацій;
  • за адресою житлового приміщення, яке не є його місцем проживання, але в якому він проживає фактично;
  • за адресою організації, в якій він працевлаштований, якщо він живе на території організації або у приміщення, де він живе, немає адреси (наприклад, «житловий вагончик» на будівництві).

Варто згадати, що 16 січня 2019 року в силу вступили два закони. Першим законом на запрошуючу сторону покладено обов'язок стежити за дотриманням запрошеними особами порядку перебування в РФ і виїзду з неї (закон «Про внесення змін ...» від 19.07. 2019 № 216-ФЗ), другим - встановлена ​​адміністративна відповідальність, що накладається на запрошуючу сторону при недотриманні іноземцем мети в'їзду в РФ або термінів виїзду з РФ (закон про внесення змін від 19.07. 2019 № 215-ФЗ).

терміни перебування

Перебувати на території РФ жителі Білорусі можуть, як і інші іноземці, не більше 90 днів в кожні півроку починаючи від дати в'їзду. Але якщо є підстави, міграційний облік громадян Білорусії в Росії може бути продовжений . Тільки робити це потрібно заздалегідь, не чекаючи закінчення реєстрації. Іноземний громадянин, в тому числі білоруський, може продовжити терміни перебування, подавши документи на ВНЖ або влаштувавшись на роботу.

Вид на проживання

Після постановки на облік білоруси можуть приступати до оформлення тимчасового або постійного виду на проживання. При цьому не важливо, як довго вони пробули в Росії. Клопотання, що надійшли від громадян Республіки Білорусь, повинні розглядатися в першу чергу і в самі стислі терміни.

Працевлаштування

Якщо білорус прийнятий на роботу, термін його перебування продовжується до закінчення дії трудового договору, якщо договір укладено на невизначений термін, продовжувати облік потрібно щорічно.

Чи повинен працівник-білорус покинути РФ, якщо він раптом втратить роботу, а дозволені 90 днів вже підійшли до кінця? Ні, за укладеними між Росією і Білорусією угодами трудовим мігрантам дається ще два тижні (15 днів) на пошуки нової роботи. отримувати Дозвіл (Патент) на працевлаштування їм не потрібно.

Відповідальність за порушення

якщо виявляться порушення міграційного обліку , То покарані будуть як сам іноземець, так і його роботодавець. передбачені штрафи для мігрантів від 2 до 5 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, а в особливих випадках - ще й видворення з Росії .

Для юридичних осіб суми значніше - до 500 тисяч рублів за кожного незареєстрованого працівника. Термін давності для притягнення до відповідальності становить 1 рік.

Спрощене отримання громадянства РФ: відео

Але в цій статті нас цікавить, як здійснюється міграційний облік громадян Білорусії в 2019 році?
Де можна зареєструвати іноземця?
Чи повинен працівник-білорус покинути РФ, якщо він раптом втратить роботу, а дозволені 90 днів вже підійшли до кінця?