Реклама
Реклама
Реклама

Дозвіл на роботу. Як отримати дозвіл іноземним громадянам в Москві або СПб.

  1. Дозвіл на роботу іноземним громадянам і громадянам СНД
  2. порядок отримання
  3. Документи необхідні для оформлення дозволу
  4. Вартість отримання і держмито
  5. Нюанси надання дозволу на роботу в Москві і СПб
  6. Як перевірити справжність дозволу на роботу
  7. терміни отримання
  8. Як самому отримати дозвіл на роботу: порядок дій

Як отримати дозвіл на роботу іноземним громадянам? Є 2 варіанти: звернутися до посередників і заплатити великі гроші або зробити все самостійно, витративши в десятки разів менше.

Прочитавши статтю до кінця і переглянувши наше відео, ви без особливих зусиль зможете отримати дозвіл на роботу для себе, а також допомогти в цьому своїм друзям і близьким! Приступимо ..

Трудова міграція - явище цілком звичне. Потік робітників з інших країн неухильно зростає, і, не дивлячись, на деякі обмеження, що встановлюються державою для залучення працівників-іноземців, останніх в Росії менше не стає. Навпаки, багатьом так подобається в РФ, що до них приїжджають працювати співвітчизники. Однак, для того, щоб безперешкодно заробляти в Росії гроші іноземцю доведеться отримати дозвіл на роботу.

Однак, для того, щоб безперешкодно заробляти в Росії гроші іноземцю доведеться отримати дозвіл на роботу

ЗМІСТ СТАТТІ:

- Дозвіл на роботу іноземним громадянам і громадянам СНД.
- Порядок отримання.
- Документи необхідні для оформлення дозволу.
- Вартість отримання і держмито.
- Нюанси надання дозволу на роботу в Москві і СПб.
- Як перевірити справжність дозволу на роботу.
- Терміни отримання.
- Як самому отримати дозвіл на роботу: порядок дій.
- Рекомендовані відео.

Дозвіл на роботу іноземним громадянам і громадянам СНД

Словосполучення «трудові мігранти» міцно увійшло в наш повсякденний лексикон, також як і «нелегальні трудові мігранти». Так чому ж вони один від одного відрізняються? Наявністю або відсутністю спеціального документа, що дозволяє працювати на благо своєї сім'ї в чужій для людини країні, наприклад, українцеві в Росії.

Правовий порядок отримання дозволу визначений в ФЗ від 25.07.2002 N 115-ФЗ «Про правове становище іноземних громадян у Російській Федерації», в ньому ж визначено види дозволів, випадки їх отримання, трудові гарантії іноземців та висвітлюються багато інших питань.

Отже, законодавчо закріплено 4 варіанти, отримання документа, що підтверджує право працювати на території РФ:

  1. Дозвіл отримує іноземець, який може знаходитися в нашій країні без візи.
  2. Дозвіл отримує організація.
  3. Іноземець отримує патент на роботу.
  4. Документ отримує висококваліфікований фахівець або організація, планована такого працівника залучити.

порядок отримання

1) Дозвіл на роботу, іноземцям, які прибувають до Росії в спрощеному порядку видається, як по особистою заявою в орган ФМС РФ, так і за заявою роботодавця - ст. 13.1, який має фору перед тими, хто залучає працівників з країни з візовим режимом: отримання дозволу на залучення трудових мігрантів не потрібно - подп. 1 п. 4.5 ст. 13.

Примітка юриста:

Відразу слід зазначити, що працювати можуть тільки повнолітні особи згідно із законом РФ!

Дозвіл видається на той самий строк, що і дозволу на тимчасове проживання або на термін трудового договору.

Заява на отримання документа подається до територіального органу ФМС РФ того суб'єкта, де збирається працювати громадянин.

Термін дозволу можна продовжити, для цього за 15 днів до його закінчення необхідно подати в орган ФМС РФ відповідну заяву, а продовжується він за три дні. Якщо раптом під час дії дозволу, працівника звільнили з якихось причин, то мігрант може протягом тих же 15 днів знайти нове місце роботи і продовжити трудиться, якщо знайти нового роботодавця не вийшло, то територію країни доведеться покинути.

До слова, якщо первинна заява про дозвіл на роботу розглядають з урахуванням вільних квот на залучення іноземців, то продляют його, вже на ці цифри не дивлячись.

Якщо працівник змінив місце, то не пізніше 7 дня після того, що сталося йому необхідно повідомити про це в ФМС.

Дозвіл може бути анульовано, з підстав містяться в п.п. 9-9.2, 9.7 ст. 18, а саме якщо людина визнається персоною нон-грата, або просто неблагонадійним (скоїв злочин та ін.).

2) Дозвіл на роботу отримують організації за іноземців, коли країни, з яких приїхали трудівники є з візовим режимом 2) Дозвіл на роботу отримують організації за іноземців, коли країни, з яких приїхали трудівники є з візовим режимом.

Спочатку організація отримує дозвіл на залучення трудових мігрантів, а вже потім отримує дозвіл на роботу самих мігрантів.

Для отримання дозволу на залучення трудових мігрантів, контора повинна представити заяву, наявному в Адміністративному регламенті, затвердженому наказом ФМС Росії, Мінздоровсоцрозвитку Росії, Мінтрансу Росії, Держкомриболовства від 11 січня 2008 року № 1/4/1/2. Потім повний пакет своїх документів, що підтверджують реєстрацію і правоздатність організації (Свідоцтво ОГРН, ІПН, Статут), трудовий договір (або його проект), документ про оплату гос.пошліни за кожного планованого мігранта (6000 рублів).

Після того, як організація отримала право залучати трудових мігрантів, вона повинна отримати власне дозвіл на роботу для своїх майбутніх працівників.

Заява розглядається протягом 30 днів, а для отримання потім іноземцю треба мати при собі сертифікат про відсутність у нього ВІЛ-інфекції, і довідку про те, що нічим заразною не хворіє.

3) Сертифікат / патент на дозвіл на роботу необхідно отримувати іноземцю, який бажає працювати на «приватника» або фіз. особа.

Порядок отримання патенту регламентований в ст. 13.3 ФЗ № 115. Що потрібно для отримання патенту:

Для отримання патенту законно перебуває на території Російської Федерації іноземний громадянин, який прибув до Російської Федерації у порядку, що не вимагає отримання візи, подає до територіального органу федерального органу виконавчої влади в сфері міграції:

  • Заява про видачу патенту.
  • Документ, що засвідчує особу даного іноземного громадянина і визнається Російською Федерацією в цій якості.
  • Міграційну карту з відміткою органу прикордонного контролю про в'їзд даного іноземного громадянина в Російську Федерацію або з відміткою територіального органу федерального органу виконавчої влади в сфері міграції про видачу даному іноземному громадянинові зазначеної міграційної карти.
  • Документи, що підтверджують сплату податку на доходи фізичних осіб у вигляді фіксованого авансового платежу в порядку, встановленому законодавством Російської Федерації про податки і збори (далі - документ про сплату податку), за попередній період здійснення трудової діяльності у фізичних осіб на підставі патенту.
  • Відомості про види трудової діяльності у фізичних осіб, що здійснювалася таким іноземним громадянином, які подаються за формою, що затверджується центральним органом виконавчої влади в сфері міграції.

Видається він строком від одного місяця до трьох, продовжуватися може неодноразово, але не більше ніж на 12 місяців в цілому.

Для отримання патенту претендує на нього іноземцю треба звернутися до органу ФМС за місцем тимчасового проживання (перебування) з пакетом документів, зазначених в п. 2 ст. 13.3.

Діє патент термін, зазначений в патенті і дорівнює він того, за який іноземець вніс авансовий платіж на доходи, згідно зі ст. 227.1 НК РФ. Припиняється він в день, наступний за останнім сплаченим. При первинному отриманні патенту, підтверджувати оплату авансових платежів не треба.

Працівники органу ФМС повинні видати мігранту патент або відмову протягом 10 діб з дня подання всіх документів.

Примітка юриста:

Працювати іноземець може тільки в тому регіоні, де отримав дозвіл.

Після закінчення 12-місячного терміну, «трудяга» має право звернутися в ФМС за отриманням чергового патенту.

4) Порядок отримання дозволу висококваліфікованими працівниками визначено в ст. 13.2.

Отримувати дозвіл може як сам іноземець, так і приймаюча фірма за нього.

Фахівцем визнається особа, якій планується платити від 2 000000 рублів на рік (не відноситься до викладачів, працівникам «Сколково», а також техніко-впроваджувального складу особливою економічною зоною).

Роботодавець, який планує залучити такого працівника повинен бути комерційної організацій, філією іноземної організації, науковою організацією і протягом 2-х минулих років не залучатися до відповідальності за порушення законодавства у сфері міграції.

Після подачі клопотання рішення організація або працівник повинні отримати протягом двох тижнів.

Дозвіл видається на термін дії трудового договору, але максимально на три роки.

Документи необхідні для оформлення дозволу

Які документи потребують міграційна служба, щоб дати дозвіл на роботу? Які документи потребують міграційна служба, щоб дати дозвіл на роботу

  1. Якщо дозвіл оформляється роботодавцем, то подати буде потрібно:

    1. Заява про видачу іноземним громадянам дозволу на роботу;

    2. Дозвіл або копію дозволу на залучення іноземної робочої сили;

    3. Гарантійний лист від кожного працівника про його бажання приїхати працювати;

    4. Документ про оплату державного мита на кожного працівника - 2000 рублів (п. 25 ст. 333.28 НК РФ);

    5. Заява на видачу дозволу на роботу;

    6. Копію паспорта іноземця;

    7. Копію документа про освіту;

    8. довідку , Що підтверджує відсутність захворювань несучих особливу небезпеку для оточуючих

    9. Якщо робота буде здійснюватися на режимних об'єктах, то копію дозволу на допуск їх на такі об'єкти.

  2. Якщо дозвіл оформляється потенційним працівником (особисто):

    1. Заява ;

    2. Міграційну карту з відмітками;

    3. квитанцію про оплату держмита;

    4. Мед.справку ;

    5. Сертифікат про відсутність ВІЛ захворювань

    6. Трудовий договір, якщо такий є;

    7. Фото в кольорі 3х4;

    8. Документ про те, що може розмовляти і розуміти російську мову, на рівні базового, якщо раптом зібрався працювати в сфері ЖКГ, наприклад.

Вартість отримання і держмито

Звичайно, отримувати дозвіл самостійно, досить затратно, тому безліч організацій пропонують свої послуги. Вони платні, а ціна складається з вартості держмита і власне послуг.

У Москві, наприклад, купити дозвіл на роботу вдасться в середньому 25000, а в МО - 38000. До цих сума додається держмито - 2000 рублів. А за патент доведеться віддати за 1067 рублів за місяць роботи, і вартість послуги.

Організації дозвіл на залучення робітників отримує зазвичай, самі, тому їм доведеться сплатити державі-6000 рублів за кожного працівника (мито).

Нюанси надання дозволу на роботу в Москві і СПб

Для іноземних працівників, які планують влаштуватися в Москві або Санкт-Петербурзі, необхідно враховувати один важливий факт: отримуючи дозвіл у одному з цих міст, іноземець зможе працювати тільки в одному з цих міст. Для роботи в Московській області або Ленінградської йому буде необхідно отримати додатковий дозвіл на роботу в нових областях.

Настійно рекомендуємо ознайомитися з розділом міграційне право , Там розглянуті основні питання.

Як перевірити справжність дозволу на роботу

На жаль, підробляють все, тому організаціям, що працюють з трудовими мігрантами треба знати, як відрізнити оригінальне вирішення, від підробки.

  1. Найпростіший спосіб - перевірити через сайт ФМС РФ.

  2. Другий за простотою - подивитися дозвіл в світлі ультрафіолету: у першотвору на лицьовій стороні можна побачити тонкі смужки зеленого кольору, товщина - не більше 1 мм, а на підробки смужки куди ширше. Також на оригінальному документі є напис на одній стороні ( «водяний знак») - «ФМС», а на іншій «Росія».

  3. Ще один спосіб, який дозволить моментально побачити підробку - це номер дозволу. У ньому перші дві цифри позначають рік видачі, тобто якщо видали в 2014, то перші дві цифри будуть 14.

терміни отримання

Терміни, на які розраховано дозвіл на роботу, варіюються:

  • Дозвіл видається на той самий строк і що і РВП (дозвіл на тимчасове проживання).
  • Дозвіл видається на термін дії цивільного або трудового договору, для візових і безвізові працівників, на термін до 3-х років (в залежності від кваліфікації: до року - некваліфіковані, до трьох років - кваліфіковані).
  • До 3-х місяців якщо працівник в'їжджає на підставі візи (виняток - висококваліфіковані кадри).

Як самому отримати дозвіл на роботу: порядок дій

  1. Пишемо заяву в територіальний орган ФМС (де припускаєте працювати) на отримання дозволу для роботи.
  2. Докладаємо необхідний пакет документів (див. Вище).
  3. Чи отримуєте дозвіл на протязі 10 днів (термін розгляду заяви ФМС).

Рекомендоване відео

Відео 1: Семюель Іванов простими словами пояснює основні моменти і нюанси оформлення дозволу. Відео 2: Оксана Векшенева розповідає про те як прийняти на роботу іноземного громадянина юридичній особі або підприємцю. Відео 3: Як перевірити дозвіл або патент на роботу іноземним громадянам, покрокове керівництво. Відео 4: Клопотання про прийом іноземного громадянина на роботу, покрокова інструкція для заповнення.

Так чому ж вони один від одного відрізняються?