Реклама
Реклама
Реклама

Які правила тимчасової реєстрації за місцем перебування для громадян РФ?

  1. Тонкощі тимчасової реєстрації
  2. Правила тимчасової реєстрації громадян РФ
  3. Згода на проживання: що потрібно знати?
  4. Тимчасова реєстрація для власника: міфи і реальність
  5. «Гумові квартири»: що це таке і як з цим боротися?

Незважаючи на те, що Конституція України закріплює право громадян на вільне пересування по всій Росії, не варто забувати правила тимчасової реєстрації громадян РФ. За їх порушення громадянина можуть притягнути до адміністративної відповідальності. Про таких правилах ми розповімо в статті.

Тонкощі тимчасової реєстрації

Питаннями реєстрації (прописки) займається зараз управління внутрішньої міграції МВС РФ (КОМ). Це відомство замінило з недавніх пір ФМС.

Реєстрація за місцем перебування необхідна для громадян, які покинули місце свого основного проживання і переїхали в інше місто на термін більше 90 діб. За підсумком реєстрації видається свідоцтво. Термін його дії буде дорівнює терміну, встановленого за домовленістю з власником житлового приміщення, в якому відбувається реєстрація.

Тимчасову реєстрацію не потрібно оформляти, якщо громадянин живе в тому ж місті або іншому населеному пункті, де у нього є постійне місце проживання.

В законі чітко прописані всі нюанси тимчасової реєстрації. Зокрема, позначені граничні терміни оформлення реєстрації: від 3 до 8 днів. Більш того, законом регламентовано час, що відводиться на кожну адміністративну процедуру. Наприклад, очікування в черзі для подачі та отримання документів не повинно перевищувати 15 хвилин.

У посадових осіб КОМ є всього 2 підстави для відмови в реєстрації:

  1. Неподання необхідних документів.
  2. Нерозбірливе заповнення заяви на реєстрацію.

Сама реєстрація при цьому проводиться безкоштовно, без держмита. При тимчасової реєстрації зняття з обліку за основним (постійному) місця проживання не здійснюється.

Правила тимчасової реєстрації громадян РФ

Отже, ви приїхали в інше місто, уклали договір оренди квартири на термін більше 90 днів і починаєте облаштовуватися. Але перше, що необхідно зробити - це зареєструватися.

Ви можете подати документи на реєстрацію особисто, поштою або через   портал державних послуг Ви можете подати документи на реєстрацію особисто, поштою або через портал державних послуг .

Пакет документів стандартний:

  • Заява;
  • документ, який є підставою для тимчасової реєстрації (наприклад, договір комерційного чи соціального найму житла або заява власника);
  • паспорт реєструється.

За загальним правилом для реєстрації потрібна присутність власника житла. Його підпис проставляється і в заяві. Працівник КОМ повинен засвідчити факти підписання заяви та документа-підстави для реєстрації уповноваженою на те особою. Виняток тільки 1 - якщо в УВМ представлений нотаріально посвідчений документ-підставу (або його нотаріальна копія). Тоді підпис власника в заяві та його присутність не вимагається.

Протягом 3 робочих днів документи розглядаються, і потім КОМ видає свідоцтво про реєстрацію за місцем перебування. За загальним правилом його потрібно отримувати особисто, однак в заяві можна попросити вислати документ поштою.

Виняток щодо термінів розгляду документів робиться для ситуацій, коли громадянин не надав договір соціального найму, а лише вказав його реквізити в заяві (це допускається законом). Для додаткової перевірки зазначених у заяві фактів органам КОМ дається додатковий час, відповідно, термін реєстрації збільшується до 8 днів.

Згода на проживання: що потрібно знати?

Підставою для тимчасової реєстрації громадян є проживання в житловому приміщенні. Причому, це може бути як квартира за договором найму, так і номер в готелі.

Не знаєте свої права?

Підпишіться на розсилку Народний Советнік'.
Безкоштовно, хвилина на прочитання, 1 раз в тиждень.

Якщо мова йде про готелі, готелях, кемпінгах і будинках відпочинку, то адміністрація цих закладів повинна сама вирішити всі питання з реєстрацією постояльців.

А ось якщо ви знімаєте квартиру, то тут необхідна згода власника приміщення. Але в процесі отримання цієї згоди можна зіткнутися з «підводними каменями».

Якщо проживання в квартирі оформляється договором найму, то необхідно в самому тексті договору прописати згоду наймодавця на тимчасову реєстрацію наймача.

Якщо ви вселяється в приміщення, яке належить вам на праві власності, згоди від інших осіб не потрібно.

Неповнолітні громадяни реєструються за місцем тимчасового перебування спільно з батьками незалежно від їх згоди.

Одночасно з видачею свідоцтва про реєстрацію власнику направляється соответствющая повідомлення. І якщо власник не давав своєї згоди на процедуру, він має право подати заявку на анулювання реєстрації.

Тимчасова реєстрація для власника: міфи і реальність

Головним побоюванням власника (власника) житлового приміщення є те, що тимчасового мешканця можна буде «попросити» до закінчення терміну реєстрації або ще гірше, якщо термін реєстрації не було вказано взагалі Головним побоюванням власника (власника) житлового приміщення є те, що тимчасового мешканця можна буде «попросити» до закінчення терміну реєстрації або ще гірше, якщо термін реєстрації не було вказано взагалі. Давайте розбиратися.

Тимчасова реєстрація здійснюється на підставі заяви громадянина, у якому вказується документ-підставу для вселення та термін реєстрації. Відповідно, після закінчення цього терміну громадянин зобов'язаний з'їхати з житлового приміщення. УВМ знімає з обліку тимчасово зареєстрованих автоматично після закінчення терміну, зазначеного в заяві про реєстрацію. Якщо термін в заяві не було зазначено, то максимум - 5 років.

Якщо ж громадянин виїхав з житла достроково, то зняття його з обліку здійснюється за його заявою або заявою власника житла

Наступним «неприємним» моментом для власника може бути збільшення комунальних платежів. Але тут знову ж таки мова йде тільки про тих платежах, які розраховуються виходячи з кількості проживаючих у квартирі.

Розглянемо ситуацію, коли власник приміщення не подає документи на тимчасову реєстрацію мешканця. Чим же це загрожує? Тим, що проживає сам може подати документи в органи КОМ на реєстрацію, і тоді вже податкова інспекція не тільки поцікавиться у власника, чому ж він сам не зробив цього, а й попросить заплатити відповідний штраф.

«Гумові квартири»: що це таке і як з цим боротися?

ЗМІ рясніють оголошеннями: «Тимчасова прописка. Недорого! ». Виходить на практиці, що в одній квартирі «тимчасово прописані» десятки приїжджих мігрантів.
Держава вирішила з цим боротися і прийняв закон «про гумових квартирах», який вводить кримінальну відповідальність (ст. 322.2 КК РФ), як для громадян РФ, так і для іноземців, за порушення умов реєстрації: позбавлення волі до 3 років або примусові роботи і штраф від 100 до 500 тис. руб.

У разі виявлення факту фіктивної прописки КОМ вправі самостійно зняти з обліку відповідних громадян.

Поняття «фіктивної реєстрації» теж визначено: постановка на облік по неправдивими документами, або без наміру власника надавати житлові приміщення для проживання, або без наміру громадян проживати в них.

Але ті, хто вирішить «допомогти» слідству, кримінальної відповідальності зможуть уникнути.

Згода на проживання: що потрібно знати?
Не знаєте свої права?
Чим же це загрожує?
«Гумові квартири»: що це таке і як з цим боротися?