Реклама
Реклама
Реклама

На межі війни: чим відповість Москва на ультиматум Лондона

  1. Що на це відповіли в Москві
  2. Що сказали в Вашингтоні

Прем'єр-міністр Великобританії Тереза ​​Мей, виступаючи в понеділок у парламенті країни, фактично звинуватила Росію в замаху на вбивство екс-полковника ГРУ Сергія Скрипаля та його дочки Юлії. Прем'єр-міністр Великобританії Тереза ​​Мей, виступаючи в понеділок у парламенті країни, фактично звинуватила Росію в замаху на вбивство екс-полковника ГРУ Сергія Скрипаля та його дочки Юлії

Прем'єр-міністр Великобританії Тереза ​​Мей. Архівне фото

За її словами, експерти військової науково-технічної лабораторії в Портон-Дауне кваліфікували отрута як бойове нервово-паралітичну речовину класу "Новачок".

За словами Мей, Росія нібито раніше виробляла його і досі може це робити. Серед причин звинуватити Москву вона назвала припущення британської влади, що в деяких перебіжчиків наша країна нібито бачить "виправдані мішені для вбивства".

Мей підкреслила, що у Росії до вечора вівторка є час уявити розгорнуті і переконливі пояснення, в іншому випадку Лондон розцінить подію як військову агресію проти Сполученого Королівства.

Що на це відповіли в Москві

Звинувачення на адресу Росії в причетності до отруєння в Великобританії екс-полковника ГРУ Сергія Скрипаля та його дочки носять провокаційний характер і націлені, зокрема, на підрив довіри до Росії як до господині чемпіонату світу з футболу, йдеться в повідомленні на сайті МЗС РФ.

У відомстві нагадали, що "неодноразово попереджали: перед початком чемпіонату світу з футболу в Росії західні ЗМІ розгорнуто повномасштабну медіа-кампанію з метою дискредитації Росії і підриву довіри до неї як до господині цього спортивного заходу".

"Як ми і припускали, особливо активно ведуть себе англійці, які ніяк не можуть пробачити Росії, що саме нашій країні в чесній боротьбі дісталося право проведення чемпіонату світу з футболу 2018 року. Британські ЗМІ активно тиражують заклики про бойкот майбутнього Кубка світу. Такі пропозиції надходять не тільки від журналістів, а й від офіційних осіб - зокрема, міністра закордонних справ Бориса Джонсона і голови комітету у закордонних справах палати громад Тугендхат. Приводом же стало отруєння Скрипаля, розслідування до орого не тільки ще не завершено, а, по суті, ще й не починалося ", - відзначили в МЗС.

"Це, однак, не завадило британським політикам вже зараз зробити висновок про причетність до справи Росії, яку тепер слід покарати, наприклад, відмовившись від поїздки на чемпіонат світу. При цьому самі вони, здається, до цих пір не визначилися, хто ж повинен бойкотувати спортивний захід - члени королівської сім'ї, чиновники та інші офіційні особи або безпосередньо збірна Англії з футболу? Хочемо ще раз наголосити: подібні провокаційні вкидання, що роздувають антиросійську істерію, лише ускладнюють відносини між нашими країна ми і наносять удар по світовому спорту ", - заявили в міністерстві.

Член Ради Федерації, ветеран Служби зовнішньої розвідки Ігор Морозов не виключив розриву дипломатичних відносин між Росією і Великобританією.

"Прецедентів подібного політичного тиску і шантажу трохи, і всі вони закінчувалися одним - розривом дипломатичних відносин або їх обмеженням у вигляді відкликання послів", - цитує його РІА "Новости".

Морозов вважає, що в ситуації, що склалася до відкликання посла може вдатися як Росія, так і Великобританія.

"Британці мають знати, що натраплять на дуже жорстку відповідь з боку Росії. Наша позиція буде стриманою, адекватної, але жорсткою. Ми подивимося, який буде хід з боку Лондона, і адекватно відповімо на цей виклик", - сказав сенатор.

Що сказали в Вашингтоні

Прес-секретар Білого дому Сара Сандерс під час брифінгу не стала відповідати на питання про нібито причетність Росії до отруєння колишнього полковника ГРУ Сергія Скрипаля та його дочки Юлії.

Сандерс запитали, чи вважає Вашингтон, що до отруєння причетна Росія. "Зараз ми стоїмо разом з нашим союзником Великобританією. Вони вивчають деякі деталі цього інциденту", - сказала вона.

Прес-секретар запевнила, що США будуть разом з Великобританією в ході розслідування. При цьому сам інцидент з отруєнням вона назвала обурливим.

Нагадаємо, 4 березня екс-полковник ГРУ Сергій Скрипаль і його дочка Юлія були госпіталізовані в критичному стані в місті Солсбері. У поліції подію назвали спробою вбивства. Скрипаль отримав притулок в Британії після обміну розвідниками між Росією і США в 2010 році, коли наша країна отримала десять чоловік.

Читайте також:

"Англійка паскудить": як впоратися з потоком?

Герметичні бар'єри: у Варшаві обговорили "покарання Росії"

Розкрито неписаний кодекс ФСБ-СВР, ЦРУ і Mi-6 про видані шпигунів

Отруєння Скрипаля - привід для відбирання або обвалу ЧС-2018?

Британія куховарить справу Литвиненка 2.0