Реклама
Реклама
Реклама

Робота і вакансії в Бельгії для українців і росіян в 2019 році

  1. затребуваність
  2. Яку роботу шукати
  3. Рівень заробітної плати
  4. Особливості виплат грошових коштів
  5. Де шукати роботу
  6. важливо пам'ятати
  7. Підготовка документів
  8. Дозвіл і віза
  9. Які документи потрібно надати
  10. важливі нюанси
  11. Як робити не можна

Однією з найбільш надійних, стабільно розвиваються країн Європейського Союзу є Бельгія. Знайти високооплачувану роботу в Бельгії громадянам колишнього СРСР складно, але можливо. Брюссельська капуста. Дуже смачне пиво. Еркюль Пуаро. Ось перші асоціації, які виникають в голові у вітчизняного обивателя, коли він чує словосполучення «Королівство Бельгія». Однією з найбільш надійних, стабільно розвиваються країн Європейського Союзу є Бельгія

Панорамний вид на канал в Брюсселі

До всього іншого, ця невелика країна є однією з найбільш сприятливих країн Євросоюзу з точки зору працевлаштування. Сьогодні гарна робота в Бельгії - не казка, а об'єктивна реальність. Життя в Бельгії теж приваблює багатьох іноземців.

затребуваність

Замислюватися про працевлаштування в цій невеликій, красивій країні в першу чергу варто того, хто володіє реальним професійним досвідом. У Бельгії, як ніде більше, цінуються висококваліфіковані вузькі фахівці, а також ті, хто присвятив своє життя складним, але цікавою специфічної роботи.

Мають непогані шанси на працевлаштування в Бельгії ті фахівці, які здатні вирішити актуальні завдання, що стоять перед тим чи іншим підприємством. Також в цій країні користується попитом сезонна робота. Людині, що не володіє високою кваліфікацією в затребуваних спеціальностей, варто звернути увагу на вакансії в сфері обслуговування.

Вид на старий міст в Брюгге

Яку роботу шукати

З огляду на те що Бельгія може похвалитися завидною економічним зростанням і стабільністю, дефіциту вакансій тут не спостерігається. Як і в будь-якій країні, знайти «місце під сонцем» тут можуть представники категорії «білі комірці». Особливо затребуваними в Бельгії є:

  1. Бухгалтери.
  2. Лікарі.
  3. IT-фахівці.
  4. Інженери.

Іноземні претенденти, які не мають можливості підтвердити свою кваліфікацію, можуть влаштуватися:

  1. Касиром.
  2. Офіціантом.
  3. Водієм.
  4. Механіком.

У різні часові проміжки на території країни потрібні різні фахівці. Відстежити інформацію можна на відповідних сайтах.

Рівень заробітної плати

Робота в Бельгії оплачується дуже добре. Мінімальна заробітна плата, за даними 2007-го року, становить приблизно тисяча триста євро на місяць. Розмір середньої зарплати становить тридцять вісім євро / год.

Розмір середньої зарплати становить тридцять вісім євро / год

Порівняння погодинної оплати в Бельгії і в інших країнах Європи

Особливо привабливий рівень заробітної плати у лікарів. Якщо доктору, який прибув до Бельгії з країн колишнього СРСР, пощастить відкрити свій кабінет, він може отримувати більше 8 000 євро.

Розмір зарплат для затребуваних фахівців виглядає так:

  • прибиральниця - 1,2 тис.євро;
  • продавець в магазині - 1,7 тис.євро;
  • будівельник - 1,9 тис.євро;
  • секретар - 2,0 тис.євро;
  • електрик - 1,6 тис.євро;
  • водій - 1,8 тис.євро;
  • сантехнік - 1,8 тис.євро;
  • фахівець в області IT - 2,2 тис.євро;
  • лікар - 5,0 тис.євро.

Особливості виплат грошових коштів

Заробітна плата в цій країні встановлена ​​на тлі угоди між Профспілкою і підприємством. Також в Угоді ведеться мова щодо організації робочої діяльності та змін. Якщо підприємство не передбачає контакт з профспілкою, то наймач дотримується встановленої міжгалузевим угодою мінімальної заробітної плати.

Якщо підприємство не передбачає контакт з профспілкою, то наймач дотримується встановленої міжгалузевим угодою мінімальної заробітної плати

Так виглядає бланк трудового договору в Бельгії

Грошові кошти виплачуються в Бельгії в 2-х системах. Особи, чиє увагу привернули робочі вакансії, отримують з / п раз в два тижні. Лікарі та інженери, робітники на підприємстві, можуть очікувати виплат раз на місяць.

Сезонні вакансії припускають іншу схему виплат. Середня заробітна плата варіюється від восьми до дев'яти євро на годину.

Де шукати роботу

Шукати роботу в Бельгії можна декількома способами:

  1. На біржі праці.
  2. На бельгійських Інтернет-сайтах.
  3. У бельгійській пресі (актуально вже по приїзду в країну).
  4. За допомогою фірми-посередника.

Якщо говорити про територіальні особливості, то важливо враховувати той парадоксальний факт, що працевлаштуватися в Брюсселі іноземній особі більш, ніж складно. Не краще йдуть справи з робочими місцями для іноземців в провінції Валлонія.

Не краще йдуть справи з робочими місцями для іноземців в провінції Валлонія

Детальна карта бельгійських провінцій

Істотно підвищуються шанси знайти роботу претендентам з Росії, Білорусі та України у Фландрії, де знаходиться велика кількість промислових підприємств. Правда, для того щоб влаштуватися тут на роботу, претендент повинен непогано володіти якщо не голландським, то хоча б німецькою мовою.

важливо пам'ятати

Хороші шанси знайти високооплачувану роботу в Бельгії має той, хто вільно володіє англійською та французькою мовами. Якщо здобувач чудово говорить по-фламандські, то його чекають не тільки приємні кар'єрні перспективи, але ще і всілякі бонуси. Також важливо мати на руках відповідні сертифікати і документи, що підтверджують освіту. Можна пройти навчання і в самій Бельгії .

Випробувальний термін на бельгійському підприємстві триває від 14 до 30 днів. В середньому робочий тиждень становить близько сорока годин.

Підготовка документів

Королівство має дуже суворі правила в'їзду. Якщо претендент не є громадянином Європейського Союзу , Він може зіткнутися з деякими труднощами при отриманні дозволу на працевлаштування.

Збір документів рекомендовано починати за кілька місяців до гіпотетичного від'їзду.

Також важливо підготуватися до того, що в Консульстві можуть попросити пред'явити абсолютно «несподіваний» документ.

Дозвіл і віза

Знайти хорошу роботу на території Королівства іноземний здобувач може тільки в разі наявності офіційного дозволу на працевлаштування. Найчастіше дозвіл оформляється роботодавцем. Після цього претендент оформляє візу для в'їзду на територію Бельгії . Отримати в'їзну візу типу Д можна в Консульстві країни або в іншому дипломатичній установі.

Всього в Бельгії існує 3 типи дозволів на працевлаштування:

  • тип «А» (актуальний для будь-яких спеціальностей, обмежень по термінах дії немає);
  • тип «В» (дійсний протягом 1-го року);
  • тип «С».

    Так виглядає шенгенська візи до Бельгії категорії С

У першому випадку дозвіл видається тільки висококваліфікованому здобувачеві, здатному документально підтвердити стаж роботи. Він повинен бути не менше чотирьох років.

У другому випадку сторона, що запрошує подає 2-ва запиту:

  • дозвіл на прийом на підприємство фахівця, який не є громадянином ЄС;
  • дозвіл для співробітника.

Дозвіл типу «С» видається нечасто. Воно актуальне для осіб, які планують працювати одночасно в декількох фірмах. Запрошення від бельгійського роботодавця має бути завірено особистим підписом. У документі повинні бути вказані терміни контракту і цілі поїздки іноземного фахівця.

Які документи потрібно надати

Отримати офіційний дозвіл на працевлаштування в Бельгії, актуальне як для українців, білорусів та інших громадян колишнього Радянського Союзу, можна як самостійно, так і за допомогою фірми-посередника. Надати потрібно наступні документи:

  1. Закордонний паспорт, виданий не менше 12-ти місяців назад.

    Зразок закордонного паспорта РФ

  2. Довідку, яка свідчить про те, що претендент не має судимостей (документ є чинним лише протягом півроку).
  3. Медичну довідку, видану в акредитованому при бельгійському Посольстві центрі.

важливі нюанси

Дозвіл на працевлаштування не перевищує дванадцяти місяців і ніколи не продовжується. Важливо пам'ятати, що працевлаштуватися може не будь-хто, а людина, яка відповідає певним критеріям.

Так, вік претендента не повинен перевищувати двадцяти шести років. На додаток до пакету документів він повинен докласти атестат, який свідчить про закінчену середню освіту.

Працювати з якоїсь іншої спеціальності кандидат на працевлаштування в Королівстві не має. Після закінчення терміну, зазначеного в контракті, іноземна особа зобов'язується покинути територію країни.

Як робити не можна

У Бельгії є не тільки офіційний ринок праці, а й «чорний», що дозволяє заробити іноземцям, які приїхали за туристичною візою. Можливість залишитися на території найбільш сприятливого регіону Євросоюзу після закінчення терміну туристичної візи, безумовно, приваблива.

Так, нелегал звільняється від сплати податків та обов'язки переоформлення. Також іноземець користується повною свободою: якщо вакансія його не влаштувала, він може вступити на інше місце роботи. Але є і свої «підводні камені».

  1. В першу чергу слід забути про просування по кар'єрних сходах, бонуси і перспективи, оскільки влаштуватися нелегал може тільки туди, де має місце суттєва витік кадрів.
  2. Будь-яких гарантій чекати від роботодавця також не доводиться.
  3. Про майбутніх пенсійних програмах і лікарняних належить забути.
  4. Медична страховка для трудящого нелегально не передбачена, і за послуги лікаря доведеться платити з власної кишені.