Реклама
Реклама
Реклама

Порядок виїзду неповнолітніх дітей за кордон: роз'яснення нотаріуса

  1. перше
  2. Друге

Роз'яснення дає нотаріус Київського міського нотаріального округу Марія Яківна Чирвінський, що здійснює нотаріальну діяльність в нотаріальній конторі № 1 Радянського району міста Мінська. Інформація 2017 года! Роз'яснення дає нотаріус Київського міського нотаріального округу Марія Яківна Чирвінський, що здійснює нотаріальну діяльність в нотаріальній конторі № 1 Радянського району міста Мінська

Отже, що ж необхідно знати законним представникам неповнолітніх про виїзд неповнолітніх з Республіки Білорусь?

Порядок виїзду з Республіки Білорусь неповнолітніх громадян регулюється Законом Республіки Білорусь 20.09.2009 р № 49-З «Про порядок виїзду з Республіки Білорусь і в'їзду в Республіку Білорусь громадян Республіки Білорусь» (далі - Закон). Останні зміни до Закону в частині виїзду неповнолітніх громадян були внесені в 2011 році.

Вважаю за необхідне акцентувати увагу читачів на той момент, хто саме відноситься до неповнолітніх, так як нерідко вважають, що повноліття - це досягнення шістнадцятирічного віку. Відповідно до Цивільного кодексу Республіки Білорусь цивільна дієздатність виникає у повному обсязі з настанням повноліття, тобто після досягнення вісімнадцятирічного віку, за винятком випадків, якщо вони не придбали дієздатність в повному обсязі в результаті укладення шлюбу або оголошення повністю дієздатними. У статті мова піде саме про громадян, які не досягли 18 років.

перше

Громадянин, що виїжджає за межі Республіки Білорусь, зобов'язаний мати паспорт незалежно від віку, про це сказано в пункті 19 Указу Президента Республіки Білорусь від 03.06.2008 № 294 «Про документування населення Республіки Білорусь».

Друге

Згода - документ, з оформленням якого виникає найбільше запитань.

Почнемо з того, куди і до кого необхідно звернутися для оформлення згоди на тимчасовий виїзд неповнолітнього з Республіки Білорусь. Письмова згода законного представника на виїзд з Республіки Білорусь неповнолітнього має бути посвідчений нотаріусом або іншою посадовою особою, яка має право здійснювати таку нотаріальну дію, або посадовою особою підрозділу по громадянству і міграції органу внутрішніх справ Республіки Білорусь за місцем проживання законного представника або неповнолітнього, або компетентним органом або посадовою особою іноземної держави - так сказано в статті 18 Закону Республіки Білорусь від 20.09.2009 № 49-З «Про п орядке виїзду з Республіки Білорусь і в'їзду в Республіку Білорусь громадян Республіки Білорусь.

У населених пунктах, в яких немає нотаріальних контор чи нотаріальних бюро, нотаріальні дії вчиняють уповноважені посадові особи: керівник, його заступник або член місцевого виконавчого і розпорядчого органу. Як бачимо, в цьому переліку немає ЖЕСов, куди найчастіше звертаються законні представники неповнолітніх за оформленням згод. Але відразу хочу зазначити, якщо згода оформляється в тому числі для пред'явлення в посольство іноземної держави для отримання візи, то варто заздалегідь уточнити в посольстві, чи приймуть згоду, посвідчення не нотаріусом.

Якщо згоду оформлено компетентними органами іноземних держав, то така згода приймається при наявності його легалізації або проставлення апостиля, якщо інше не передбачено міжнародними договорами Республіки Білорусь. Документи, видані компетентними органами іноземних держав і складені іноземною мовою, повинні супроводжуватися їх перекладом на один з державних мов Республіки Білорусь. Вірність перекладу або справжність підпису перекладача на перекладі повинні бути засвідчені нотаріусом або іншою посадовою особою, яка має право здійснювати таку нотаріальну дію.

Якщо згода посвідчена посадовими особами закордонних установ: дипломатичними агентами дипломатичних представництв Республіки Білорусь або консульськими посадовими особами консульських установ Республіки Білорусь, то «процедуру» (апостиль, переклад), описану в попередньому абзаці, проходити не потрібно.

Тепер найголовніше. Громадяни, які не досягли вісімнадцяти років, якщо вони не придбали дієздатність в повному обсязі в результаті укладення шлюбу або оголошення повністю дієздатними (далі - неповнолітні), можуть виїжджати з Республіки Білорусь за своїми документами для виїзду з Республіки Білорусь і в'їзду в Республіку Білорусь:

  • в супроводі обох законних представників за умови пред'явлення законними представниками неповнолітнього співробітнику органу прикордонної служби документів, що підтверджують статус законних представників неповнолітнього;

  • в супроводі одного із законних представників за умови пред'явлення законним представником неповнолітнього співробітнику органу прикордонної служби документа, що підтверджує статус законного представника неповнолітнього;

  • без супроводу законних представників за умови пред'явлення неповнолітнім або супроводжуючим його особою співробітнику органу прикордонної служби письмової згоди обох законних представників, за винятком випадків, про які буде сказано нижче.

Найчастіше багато хто стикається з проблемою: батько не дає згоди на виїзд неповнолітнього. Як правило, це стосується батьків дитини, які не перебувають у шлюбі. Якщо дитина виїжджає з мамою - немає проблем, згода батька не потрібно. А ось щоб відправити на відпочинок дитину з родичами, потрібна згода обох батьків. Мама дитини, батько якого перешкоджає виїзду неповнолітнього, має право звернутися до суду із заявою про можливість виїзду неповнолітнього без згоди іншого законного представника. Батько, що перешкоджає виїзду дитини, також може звернутися до суду із заявою про визначення іншого порядку виїзду з Республіки Білорусь неповнолітнього, ніж це передбачено Законом «Про порядок виїзду з Республіки Білорусь і в'їзду в Республіку Білорусь громадян Республіки Білорусь».

Незважаючи на те, що законодавство передбачає виїзд неповнолітнього в супроводі одного із законних представників без згоди другого законного представника, багато батьків «страхуються» і оформляють згоду.

Законодавством передбачені випадки виїзду з Республіки Білорусь неповнолітніх без супроводу законних представників у разі відсутності одного із законних представників або неможливості отримання його згоди: неповнолітній може виїжджати з Республіки Білорусь за своїм документом для виїзду з Республіки Білорусь і в'їзду в Республіку Білорусь без супроводу законних представників з письмового згоди одного законного представника при пред'явленні неповнолітнім або супроводжуючим його особою з ників органу прикордонної служби одного з наступних документів:

- копії рішення суду щодо можливості виїзду з Республіки Білорусь неповнолітнього без згоди іншого законного представника;

- копії рішення суду про визнання другого з законного представника недієздатним;

- копії рішення суду про позбавлення іншого законного представника батьківських прав;

- довідки про знаходження в розшуку іншого законного представника, виданої органом, провідним кримінальний процес;

- шлюбного договору або угоди про дітей, в яких передбачена можливість виїзду з Республіки Білорусь неповнолітнього без згоди іншого законного представника, або їх копії;

- свідоцтва про смерть другого законного представника або його копії;

- копії рішення суду про оголошення іншого законного представника померлим;

- копії рішення суду про визнання другого з законного представника безвісно відсутнім;

- довідки органу, реєструючого акти громадянського стану, про те, що запис про батька дитини в книзі записів актів про народження проведена на підставі заяви матері, яка не перебуває в шлюбі, відповідно до статтею 55 Кодексу Республіки Білорусь про шлюб та сім'ю, або її копії.

Ми бачимо, що батьки неповнолітнього має право в шлюбному договорі або угоді про дітей визначити порядок виїзду неповнолітнього з Республіки Білорусь.

Особливо визначено законодавством порядок виїзду з Республіки Білорусь неповнолітніх для оздоровлення, санаторно-курортного лікування або отримання медичної допомоги.

Неповнолітні можуть виїжджати з Республіки Білорусь для оздоровлення в складі загальних або спеціальних організованих груп дітей, що виїжджають на оздоровлення за кордон, за своїми документами для виїзду з Республіки Білорусь і в'їзду в Республіку Білорусь в супроводі одного із законних представників або без супроводу законних представників, але з письмової згоди одного із законних представників за умови пред'явлення супроводжуючим їх особою співробітнику органу прикордонної служби списку дітей, що виїжджають на оздоровлення за кордон у складі загальної або спеціальної організованої групи, і супроводжуючих їх осіб, завіреного організацією, що має право здійснювати діяльність, пов'язану з оздоровленням дітей за кордоном, з дозволом Департаменту з гуманітарної діяльності Управління справами Президента Республіки Білорусь, який підтверджує гуманітарний характер поїздки.

Неповнолітні, які проживають або навчаються в закладах освіти на території радіоактивного забруднення в зоні подальшого відселення, зони з правом на відселення і зони проживання з періодичним радіаційним контролем, можуть виїжджати з Республіки Білорусь в складі організованих груп дітей для оздоровлення та санаторно-курортного лікування в санаторно- курортні організації Республіки Білорусь, розташовані за межами Республіки Білорусь, за своїми документами для виїзду з Республіки Білорусь і в'їзду в Республіку Бе арусь в супроводі одного із законних представників або без супроводу законних представників, але з письмової згоди одного із законних представників за умови пред'явлення супроводжуючим їх особою співробітнику органу прикордонної служби списку дітей, що виїжджають на оздоровлення та санаторно-курортне лікування в складі організованої групи, і супроводжуючих їх осіб , затвердженого керівником установи освіти або управління (відділу) освіти місцевого виконавчого і розпорядчого органу.

Неповнолітні можуть виїжджати з Республіки Білорусь для отримання медичної допомоги за своїми документами для виїзду з Республіки Білорусь і в'їзду в Республіку Білорусь в супроводі одного із законних представників або без супроводу законних представників, але з письмової згоди одного із законних представників за умови пред'явлення неповнолітнім або супроводжуючим його особою співробітнику органу прикордонної служби рішення комісії по направленню громадян Республіки Білорусь за межі республіки для отримання ме дицинская допомоги при Міністерстві охорони здоров'я Республіки Білорусь.

Робимо висновки:

- їде дитина з бабусею, дідусем, тіткою, дядьком, братом, сестрою, знайомими і т.д. - потрібна згода обох батьків;

- їде дитина з мамою - згода тата не потрібно;

- їде дитина в складі організованої групи дітей (екскурсія, відпочинок і т.д., але не на оздоровлення) - потрібна згода обох батьків;

- їде дитина в складі організованої групи дітей на оздоровлення - потрібна згода або мами, або тата.

Та все це стосується оформлення погоджень для виїзду неповнолітнього з Республіки Білорусь і для пред'явлення співробітникам Державного прикордонного комітету.

Багато хто звертається за оформленням згоди для подальшого пред'явлення в посольство тієї чи іншої країни, тобто для відкриття візи. Законні представники мають заздалегідь дізнатися вимоги посольства до змісту згоди. Здебільшого для посольства підходять згоди на виїзд в усі країни світу до досягнення дитиною 18 віку, але, щоб уникнути проблем, краще уточнити в посольстві, чи підійде їм така форма згоди.

При зверненні до нотаріуса законний представник неповнолітнього повинен мати:

- документ, що засвідчує особу громадянина Республіки Білорусь, - паспорт громадянина Республіки Білорусь;

- документи, що підтверджують родинні стосунки, встановлення опіки, піклування (свідоцтво про народження; документ, що засвідчує особу, копію запису акта цивільного стану, рішення органу опіки і піклування про встановлення опіки (піклування) та призначення опікуна (піклувальника), або договір про виховання в сім'ї або посвідчення прийомного батька, або договір про умови виховання та утримання дітей, посвідчення на право представлення інтересів підопічного і ін.).

Прошу зауважити, ПАСПОРТ дитини не потрібен!

Що повинно бути вказано в згоді:

В Інструкції про порядок вчинення нотаріальних дій перераховано, що має бути зазначено в злагоді в обов'язковому порядку:

- куди (або кому) представляється згоду;

- вказівка ​​найменування документа «Згода»;

- місце і дата посвідчення згоди;

- прізвище, власне ім'я, по батькові особи (осіб), яка підписала (підписали) згоду, число, місяць, рік народження, ідентифікаційний номер, громадянство і адреса місця проживання;

- прізвище, власне ім'я, по батькові, дата народження неповнолітнього.

Всю іншу інформацію нотаріусу представляють законні представники: країну, в яку виїжджає дитина, часовий період виїзду, мету поїздки, супроводжуючу особу і його дані, в яку організацію буде надаватися згода. Перерахована інформація може бути відображена в згоді повністю або частково, все залежить від вимог організації, в яку надається згода.

Згода засвідчується нотаріусом не менше ніж у двох примірниках, один з яких зберігається в справах нотаріуса. Кількість справжніх примірників згоди, що видаються громадянам, не може перевищувати число осіб, від імені якої вона посвідчена.

Батьки мають право звернутися одночасно для оформлення згоди, в такому випадку буде засвідчено одне згоду від обох батьків, а також і по одному в різні дні і до різних нотаріусів, в такому випадку у вас буде два документа: один від мами, другий - від тата , і оплатити в такому випадку нотаріальний тариф доведеться за два документа.

За посвідченням згоди можна звернутися в будь-яку нотаріальну контору або нотаріальне бюро. Немає необхідності прив'язуватися до вашого місця проживання (реєстрації). Ви маєте право звернутися до нотаріуса навіть в іншому місті.

Особливі вимоги до змісту згоди батьків на виїзд неповнолітніх містяться в Авіаційних правилах повітряних перевезень пасажирів, багажу, вантажів, затверджених Постановою Міністерства транспорту і комунікацій Республіки Білорусь від 12.08.2009 № 70. Відповідно до п.128 зазначених Правил, якщо неповнолітній громадянин Республіки Білорусь виїжджає з Республіки Білорусь без супроводу, він повинен мати при собі, крім паспорта, нотаріально оформлена згода батьків, усиновителів, опікунів або піклувальників, на ви зд неповнолітнього громадянина Республіки Білорусь із зазначенням терміну виїзду і держави (держав), яке (які) він має намір відвідати. Зазначу: саме нотаріально засвідчена згода, терміни і держава. Зазначені Правила дуже чітко визначають порядок перевезення неповнолітніх, і батькам необхідно з ними ознайомитися заздалегідь, в разі, якщо ваша дитина летить один.

Найбільш часто задається питання: чи необхідно оформляти згоду на виїзд неповнолітнього в Російську Федерацію? У Законі «Про порядок виїзду з Республіки Білорусь і в'їзду в Республіку Білорусь громадян Республіки Білорусь» чітко визначено: виїзд неповнолітнього з Республіки Білорусь.

Останнім часом законні представники неповнолітніх звертаються до нотаріуса з проханням оформити згоду на виїзд дитини в усі країни світу до повноліття. Такі згоди засвідчуються нотаріусами, і сума нотаріального тарифу за них стягується, як і за «звичайні» згоди. Знову ж зміст згоди залежить від побажань законних представників: на виїзд в будь-яку країну світу, в супроводі будь-якої особи, або можна конкретизувати (бабусі Іванової Наталії Василівни), або в складі організованої групи дітей і т.д. до досягнення дитиною вісімнадцятирічного віку. Деякі нотаріуси, вказуючи період, відображають конкретну дату, коли дитині виповниться 18 років.

Сума нотаріального тарифу за посвідчення и складання проекту Згоди на сьогоднішній день ставити 11 рублей 50 копійок, что предусмотрена ухвалив Заради міністрів Республики Білорусь 27.12.2013 р № 1145. Пункт 3.8. зазначеної Постанови передбачає пільгу для законних представників неповнолітніх громадян Республіки Білорусь, які є дітьми-сиротами або дітьми, які залишились без піклування батьків, і знаходяться в будинках дитини, соціально-педагогічних установах, школах-інтернатах для дітей-сиріт і дітей, які залишилися без піклування батьків , допоміжних школах-інтернатах, спеціальних загальноосвітніх школах-інтернатах, спеціальних навчально-виховних установах, спеціальних лікувально-виховних установах них установах, що забезпечують умови для проживання та утримання дітей, закладах професійно-технічної, середньої спеціальної, вищої освіти, дитячих будинках сімейного типу, опікунських сім'ях, прийомних сім'ях.

Подбайте заздалегідь про оформлення згоди для вашого неповнолітньої дитини.

Приємних вам поїздок!

Підпісуйтесь на TIO.BY в Telegram и Yandex Zen

Отже, що ж необхідно знати законним представникам неповнолітніх про виїзд неповнолітніх з Республіки Білорусь?
Найбільш часто задається питання: чи необхідно оформляти згоду на виїзд неповнолітнього в Російську Федерацію?