Реклама
Реклама
Реклама

Купівля нерухомості за кордоном

  1. вибираємо країну
  2. Пошук об'єктів нерухомості
  3. Як відбувається покупка нерухомості за кордоном

З кожним роком все більше росіян і українців замислюються про придбання нерухомості за кордоном. Одні мріють відпочивати на власній віллі, інші - виїхати на ПМЖ, треті - вигідно вкласти гроші.

Нерухомість за кордоном коштує недорого в порівнянні з нерухомістю великих міст Росії або України Нерухомість за кордоном коштує недорого в порівнянні з нерухомістю великих міст Росії або України. Багатьох приваблює і можливість купити житло в кредит, адже процентні ставки по кредиту за кордоном в рази нижче, ніж у нас.

Але є і певні складнощі в покупці житла за кордоном. Чи не будь-яка країна лояльно ставиться до іноземних покупців. У кожній державі своє законодавство, в якому потрібно розібратися перед покупкою.

Ми підкажемо, як вибрати країну і об'єкт нерухомості, що потрібно знати при здійсненні операції і інші важливі нюанси придбання житла за кордоном.

вибираємо країну

Вибір країни залежить, в першу чергу, від мети покупки нерухомості - для проживання (постійного або тимчасового), здачі в оренду або інвестування. Найпопулярнішими країнами у російських і українських покупців є Туреччина, Болгарія, Іспанія, Кіпр, Єгипет, ОАЕ, Франція.

Якщо вас цікавить недорога нерухомість за кордоном, варто звернути увагу на Болгарію. Ця країна приваблює, в основному, тих, хто хоче купити житло для відпочинку або для спокійного проживання на пенсії. Зате вигідно здати будинок в оренду або заробити на перепродажі вам навряд чи вдасться. В Іспанії постійно ростуть ціни на нерухомість, тому іспанські об'єкти цікаві інвесторам. Туреччина приваблює покупців простою процедурою отримання другого громадянства і низькими цінами.

Напевно, найдешевша нерухомість за кордоном в Єгипті - в деяких районах можна придбати квартиру за 15-20 тисяч доларів. Дуже спрощено процедуру покупки нерухомості у Франції, але і ціни тут на рівні московських, особливо в Парижі. Нескладно купити нерухомість в Фінляндії, Чорногорії, країнах Балтії, Німеччині.

Але в деяких країнах іноземцям придбати нерухомість проблематично. До таких відносяться Швейцарія, Італія, Чехія. У Швейцарії та Чехії взагалі заборонено купувати нерухомість за відсутності дозволу на проживання, а в Італії існує ряд обмежень для іноземців, які унеможливлюють проживання в своїй же квартирі. На Кіпрі можна купити лише один об'єкт нерухомості, причому існують обмеження по площі будинку і ділянки. Хоча якщо є велике бажання, за допомогою досвідченого юриста деякі обмеження можна обійти.

Пошук об'єктів нерухомості

Якщо ви вже визначилися, в якій країні хочете придбати квартиру або будинок, то наступний ваш крок - вибір ріелтора. На жаль, без посередника вам буде дуже важко знайти підходящий варіант. До того ж хороший ріелтор розповість вам про такі особливості покупки житла за кордоном, про які ви самі можете не знати. Наприклад, чи можна в цій країні придбати нерухомість законно чи потрібно вдатися до якихось лазівкам, які форми власності тут існують. Посередник допоможе з оформленням кредиту, організовує ознайомлювальний тур в країну. Головне, вибрати агентство з хорошою репутацією, яке давно працює на ринку.

Бажаючим придбати нерухомість корисно буде відвідати виставку нерухомості за кордоном. Подібні виставки проводяться щорічно в великих містах України і Росії. На цих заходах пропонують свої послуги агентства нерухомості, іноземні компанії-забудовники, які бажають продати нерухомість за кордоном, консультанти з питань придбання нерухомості тощо На виставці ви зможете отримати кваліфіковану консультацію, розібратися в багатьох питаннях, які стосуються житлової та комерційної нерухомості за кордоном.

Вибираючи конкретний об'єкт, дізнайтеся у вашого ріелтора всі подробиці про районі, в якому він знаходиться, правилах місцевого життя. З'ясуйте, як прописатися в вашому домі чи квартирі, які документи надати місцевій владі. Якщо збираєтеся здавати житло в оренду, дізнайтеся про права квартирантів в цій країні, вони можуть відрізнятися від наших докорінно. Наприклад, в Німеччині орендарів можна вигнати тільки в тому випадку, якщо ви доведете, що будете жити в квартирі самі.

Не забудьте про ще один важливий нюанс. За кордоном, крім звичної нам приватної власності, зустрічаються й інші форми володіння. Буває, що людина купує квартиру, але власником стає лише формально. Хоч він може володіти об'єктом, користуватися ним, продавати, але житло все одно залишається державним. Тобто людина думає, що набуває квартиру, а насправді - право довгострокової оренди.

Як відбувається покупка нерухомості за кордоном

У будь-якій країні покупка нерухомості здійснюється за одним алгоритмом:

  • укладання попереднього договору
  • внесення завдатку
  • підписання договору купівлі-продажу
  • виплата остаточної суми.

Щоб не нарватися на шахраїв (а їх за кордоном теж вистачає), скористайтеся послугами надійного юриста. Юрист повинен вивчити договір купівлі-продажу, обговорити з продавцем умови покупки, зафіксувати всі суми і терміни виконання зобов'язань.

Для покупки нерухомості вам знадобиться закордонний паспорт і ідентифікаційний код, отриманий в місцевій податковій. У деяких країнах існують вимоги щодо відкриття рахунку в банку. Підготуйтеся до додаткових витрат, податків, зборів, оплату послуг ріелтора і юриста. Договір купівлі-продажу потрібно зареєструвати в місцевому муніципалітеті. Після покупки застрахуйте нерухомість від можливих ризиків.

Якщо ви оформляєте іпотечний кредит, банк може зажадати такі документи:

  • закордонний паспорт;
  • довідку про доходи;
  • копії документів про власність в рідній країні;
  • рекомендаційний лист банку вашої країни;
  • довідку про рух коштів на вашому рахунку;
  • довідку про сплату податків за певний період;
  • довідку про непогашені кредити;
  • копію свідоцтва про шлюб (розлучення);
  • договір з роботодавцем або довідку з місця роботи;
  • довідку про те, що ви не перебуваєте в розшуку і ін.

Вас можуть також попросити заповнити анкету з питаннями особистого характеру. Всі документи повинні бути перекладені на мову держави, в якому ви берете кредит, і завірені у місцевого нотаріуса.

МегаМаклер: покупка нерухомості за кордоном