Реклама
Реклама
Реклама

Корисні поради щодо купівлі нерухомості за кордоном

  1. Пошук нерухомості за кордоном
  2. Можливі проблеми
  3. Скільки коштує будинок за кордоном
  4. попередні зобов'язання
  5. Ознайомчий тур

Нерухомість за кордоном - приємне придбання і корисне вкладення коштів. Розберемося в особливостях покупки, а для прикладу виберемо п'ять популярних серед українців туристичних напрямків: Болгарію, Латвію, Чорногорію, Іспанію і Грузію.

Пошук нерухомості за кордоном

Будинок за межами України в багатьох випадках набувають у моря або в гірському регіоні. Однак покупка нерухомості в курортній місцевості - справа недешева. Зате вона дозволить проводити відпустку (а дітям - канікули) у другому будинку. Хоча і за межами курортів будинок може стати хорошим ліквідним товаром і, таким чином, правильним вкладенням коштів. Правда, для цього потрібно купити нерухомість за реальною, чи не завищеною ціною. А ще зарубіжний будинок можна здавати в оренду.

Читайте також: Під охороною нерухомість: як купити пам'ятник архітектури

У будь-якій країні вибір об'єкта для придбання потрібно вести планомірно і вдумливо, звертаючи увагу на всі характеристики. Особливо важливо оцінити вартість будинку. Вона не повинна бути як занадто високою, так і дуже низькою в порівнянні з іншими будинками схожого якості і розміру. Якщо ціна нижче не на 10-15%, а в два рази, значить, можлива наявність проблем з документами, прихованих конструктивних недоліків, складнощів з інженерним обладнанням і т. Д.

Можливі проблеми

Необхідно враховувати вплив сезонності. Наприклад, взимку можна купити будинок, що знаходиться в приморському місті, а влітку виявити, що в ньому шумно через оточуючих розважальних закладів. І навпаки, в теплу пору можна на практиці оцінити рівень вітру і вогкості в зимовий період. Все це потрібно дізнатися у хорошого маклера.

Корисно буде розпитати і потенційних сусідів. Правда, для цього доведеться знайти людину, яка знає місцеву мову. Також слід звернути увагу на режим роботи громадського транспорту, магазинів і ресторанів в не сезон. Адже в своєму будинку можна бувати не тільки в «піковий» час.

Читайте також: Будівництво таунхауса. Вибір забудовника і узгодження проекту

Заздалегідь потрібно розрахувати і приблизний обсяг витрат на обслуговування будинку. Комунальні платежі, охорона і послуги зв'язку - все це зажадає щомісячної оплати близько € 50-100 в Грузії, € 150-200 в Болгарії, Чорногорії та Латвії і € 250-400 в Іспанії.

Причому в разі нечастих відвідувань заміської нерухомості вносити передоплату доведеться відразу за кілька місяців, щоб не отримати штрафні квитанції. Очікувані витрати треба порівняти з реальними можливостями. А якщо вони значно перевищують озвучені параметри, від покупки краще відмовитися.

Скільки коштує будинок за кордоном

Зразкові ціни на будинок площею 70-120 м2, що знаходиться на відстані в 1-5 км від берега моря:

  • Болгарія. € 15-70 тис. В основному продають нові будинки. При цьому за € 4-6 тис. Можна придбати старий, але придатний для життя будинок в глибині країни.
  • Чорногорія. € 25-40 тис. - будинок старої споруди, € 40-70 тис. - сучасний.
  • Латвія. € 25-50 тис. - будинок старої споруди, € 50-150 тис. - сучасний.
  • Грузія. € 40-80 тис. Найчастіше мова йде про новий дім в маленьких містечках поблизу від Батумі. У самому Батумі більшість приватних житлових будинків старої споруди.
  • Іспанія. € 100-150 тис. - сучасний таунхаус, від € 150 тис. - окремий заміський будинок. Будинки старої споруди в невеликих містечках уздовж моря можна знайти за € 40-80 тис.

попередні зобов'язання

У всіх країнах попередній платіж є безповоротним, якщо від угоди відмовляється сам покупець. Продавець в разі відмови зобов'язаний відшкодувати його в двократному розмірі.

Виняток становить Чорногорія. Там розмір відшкодування (але не більше ніж двократне) з боку продавця можна встановити самостійно, за домовленістю сторін, і прописати його в попередньому договорі.

Ознайомчий тур

Досить поширена послуга, яку надають як українські, так і місцеві ріелторські компанії, - ознайомчі тури. В ході такої поїздки потенційний покупець в супроводі співробітника фірми оглядає вдома і знайомиться з інфраструктурою в регіоні. Витрати на поїздку в подальшому частково компенсуються ріелтором, але тільки в разі прийняття позитивного рішення про покупку.