Реклама
Реклама
Реклама

Як виїхати за кордон невиїзним! Як дізнатися, що ти невиїзний і не стати таким!

  1. Як можна опинитися в числі невиїзних
  2. Яким чином не випускають за кордон
  3. Як убезпечити себе від невиїзду за кордон
  4. Як виїхати за кордон невиїзним

Щорічно, судові пристави виносять кілька сотень тисяч постанов про обмеження пересування неплатників за межі   Російської Федерації Щорічно, судові пристави виносять кілька сотень тисяч постанов про обмеження пересування неплатників за межі Російської Федерації . Поступово законодавство про заходи стягнення заборгованостей стає все суворіше, а число винесених постанов про обмеження виїздів за кордон рік від року зростає. Ці запобіжні заходи можуть дуже сильно затьмарити багатьох довгоочікувану відпустку.

Про те, ка не потрапити в список невиїзних, що робити, якщо ви все ж потрапили в їх число, і як виїхати за кордон будучи невиїзним, розповімо в даній статті.

Як можна опинитися в числі невиїзних

Потрапити в цей зловісний список можна тільки одним способом, після винесення рішення суду, передачі справи судовим приставам на примусове стягнення, винесення судовим приставом постанови «Про обмеження пересування неплатника» і напрямку даної постанови в Прикордонну службу ФСБ Росії. Ось на цьому все, тепер ви в чорному списку і за кордон вас не випустять.

Іншими словами, якщо у вас не сплачено податки, не погашено банківський кредит, квартплата, аліменти, штрафи та інші обов'язкові платежі, і вже відбулося засідання суду, на якому вас зобов'язали погасити борг, а ви його так і не погасили, то ваша справа передано на виконання в службу судових приставів (ФССП).

І ніхто інший і ніяким іншим чином вас не може не випустити за кордон! Що б там не говорили колектори та інші досудові збирачі, такого права у них немає. Все що вони можуть - залякувати, в крайньому випадки передати справу в суд, і то це відбувається тільки з великими боргами, у яких не пропущено строк позовної давності. Термін позовної давності у справах із заборгованостями становить три роки, три роки від дати кожної суми платежу (заборгованості).

Що це означає?

Наприклад, у вас борг перед банком, за договором ви повинні вносити платежі кожен місяць, так ось, термін позовної давності в три роки в цьому випадки буде відраховуватися від дати кожного окремого платежу.

Яким чином не випускають за кордон

Тут все просто - на кордоні. І отримання вами візи не дає абсолютно ніяких гарантій, тобто, візу вам видало то держава, на відпочинок в яке ви їдете, а не випустять вас вже наші прикордонники.

Ситуація може скластися плачевна. Квитки і готель оплачені, ну або путівки, ви прибули до аеропорту або до кордону РФ вже передчуваючи майбутній відпочинок ... і тут наш прикордонний контроль вас розгорне назад. Боржник ви чи ні, прикордонники перевіряють на всіх пропускних пунктах кордону по загальній базі даних.

Як убезпечити себе від невиїзду за кордон

Кращий спосіб убезпечити себе від сюрпризу на кордоні - перевірити свій статус в ФССП заздалегідь.

Зробити це можна кількома способами:

- по-перше, дізнатися про наявність або відсутність заборгованості та наявності заборони на виїзд за кордон можна у відділі судових приставів за місцем реєстрації. Але це довгий і тоскне справу;

- по-друге, інформацію про наявність, або відсутність боргу можна отримати безкоштовно, всього за десять секунд, через онлайн-сервіс, за базою судових приставів, на офіційному сайті ФССП, в розділі «Банк даних виконавчих проваджень» . На сторінці, в графах необхідно ввести прізвище, ім'я та вибрати свій регіон реєстрації або проживання.

Якщо ви все ж виявили на сервісі своє ім'я, і ​​сума заборгованості:

1. за вимогами про стягнення аліментів, відшкодування шкоди, заподіяної здоров'ю, відшкодування шкоди у зв'язку зі смертю годувальника, майнової шкоди та (або) моральної шкоди, завданих злочином, перевищує 10 000 рублів;

2. по іншим вимогам, якщо сума заборгованості за виконавчим документом (виконавчими документами) становить 30 000 рублів і більше,

то вам вже є про що турбуватися! Необхідно дізнатися, накладений заборона на виїзд за кордон, якщо такий є, то вам буде потрібно, як мінімум, кілька тижнів перед майбутньою поїздкою, щоб вирішити ситуацію.

Як це зробити?

Перш за все, слід відразу ж звернутися до пристава, на виконанні якого перебуває виробництво (як правило, відділ ФССП і прізвище пристава вказуються в базі виробництв). Пристав зобов'язаний буде надати інформацію про те, на підставі якого виконавчого листа і судового рішення утворилася заборгованість, яка призвела до обмеження на виїзд. Також у пристава можна отримати реквізити на оплату заборгованості. Ну і сплатити заборгованість. І навіть після цього, відразу їхати у відпустку не радимо, справа в тому, що на зарахування платежу і скасування невиїзду судовим приставом потрібен час, на практиці - не менш двох тижнів.

Якщо ж ви, з яких-небудь причин, не згодні з утворилася заборгованістю, то вихід один - намагатися відновити термін на оскарження судового рішення.

Всі ці поради підійдуть тим, хто про свої борги хоча б здогадується, ну або знає, проте в нашій країні часом відбуваються просто безглузді казуси ... іноді перевіряйте себе по базі.

Але що робити тим, хто дізнався про борги у зеленого коридору в аеропорту?

На жаль, квитки і броні в цьому випадку згорять, згорять безповоротно. Єдине, що можна порадити зробити в цьому випадку, так це пред'явити позов до Управління ФССП і Міністерству фінансів РФ, з додатком довідки про відмову в перетині кордону через боргу, а також довести відсутність будь-яких заборгованостей. Або, якщо заборгованість була погашена, додати документ, який свідчить про своєчасне погашення заборгованості. Заборгованість повинна бути погашена не менше ніж за 2 тижнів до дати від'їзду, інакше відмовлять.

Останнє правило стосується і випадків, коли боржник своєчасно (за півтора - два місяці) погасив заборгованість, але через бюрократичну тяганину його зі списку невиїзних так і не викреслили.

Як виїхати за кордон невиїзним

Як бути тим, хто заплатити не може або не хоче, а відпустку вже на носі?

Тут є кілька способів:

1. Домовляємося з судовим приставом

З особистим візитом йдемо до приставу, в чиєму провадженні знаходиться справа, для вирішення ситуації, так би мовити «по-свійськи», і можливого тимчасового зняття обмеження на виїзд. Так, так можна спробувати зробити, і на практиці працює, особисто знаємо приставів які при великій прохання і за пару тисяч рубликів на час знімають заборони на виїзд. Але знову ж таки, тут все індивідуально і залежить від пристава. Добре коли пристав молодий хлопець, такі від зайвих грошей на гульню, як правило, не відмовляються.

Переконувати судових приставів можна запевненнями про те, що борг незабаром буде погашений або в невідкладної необхідності виїзду в зв'язку з супроводом хворого на лікування за кордон, або в зв'язку з організацією весілля близьких родичів, народження членів сім'ї, похорону і інших заходів особистого сімейного характеру .

2. Виїхати через Білорусь

Ще один спосіб такий, виїжджаємо за кордон через Білорусь. В'їзд росіян в Республіку Білорусь вільний і не перевіряється на кордоні.

У 2015 році відбулося підписання угод між РФ і Білоруссю, про створення спільної бази, відповідно до якої боржників по аліментах, кредитами і заборгованостях по ЖКГ обидві країни випускати не будуть. Однак, на практиці до цих пір немає згадки про конкретні дати впровадження угоди і незабаром навряд чи з'явиться, тому невиїзним громадянам досі відкрите цей шлях виїзду. Як довго це триватиме - не знаємо, радимо уточнювати перед поїздкою.

3. Купити квиток на поїзд до Калінінграда

Купуєте квиток на поїзд до Калінінграда, маючи при цьому шенгенську візу , звичайно ж. В поїзд вас пустять і з поїзда зняти не мають право (але можуть), ви ж їдете в Росію, а не закордон. Далі виходите в Вільнюсі . Ніхто при виході з поїзда нічого перевіряти не буде і затримувати вас теж, втім, і не мають права. Ну а потім куди хочете - на відпочинок в будь-яку точку світу!

Що це означає?
Як це зробити?
Але що робити тим, хто дізнався про борги у зеленого коридору в аеропорту?