Реклама
Реклама
Реклама

Чи готовий малюк до школи? Попросіть намалювати чоловічка - Психологія - До 1 вересня залишилося півроку, але вже з квітня відкритий набір в перші класи. | СЬОГОДНІ

  1. Чи готовий малюк до школи? Попросіть намалювати чоловічка
  2. Чи готовий малюк до школи? Попросіть намалювати чоловічка
  3. Чи готовий малюк до школи? Попросіть намалювати чоловічка

Чи готовий малюк до школи? Попросіть намалювати чоловічка

У кожної школи свої правила прийому дітей. У спеціалізовані зараховують за результатами бесіди-тестування з дитиною. Психолог і вчитель зададуть йому питання, попросять виконати кілька завдань, все в присутності батьків. У звичайну загальноосвітню школу свого мікрорайону вас можуть прийняти без всякого тестування при наявності місць в класах.

Відповідно до Закону України про загальну середню освіту від 1999 року з змінами в 2000, 2001, 2002 рр., В перший клас зараховують дітей, які досягли на момент 1 вересня 6-ти років (розділ 4, стаття 20). Якщо ж дитині 6 років виповнюється, наприклад, в жовтні, то, як повідомили нам у відділі освіти Деснянського району м.Києва, для зарахування його до першого класу потрібно рішення районної психолого-медико-педагогічної комісії. Якщо ви хочете залишити свого шестирічного дитини в дитсадку ще на рік, вам потрібно написати заяву на ім'я директора саду. Але врахуйте, що підготовчих груп у дитячих садках більше немає, і ваша дитина буде ходити в старшу групу з дітками 5-ти років. Як краще вчинити: віддати в школу свого без п'яти хвилин шестирічку в школу або почекати і піти в перший клас майже в 7 років. На це питання допоможуть відповісти поради наших фахівців: психолога, викладача кафедри психології "Київського національного лінгвістичного університету" Олени Борисівни Дубчак і логопеда, вихователя-методиста дитсадка №753 Ніни Валентинівни Швидкої.

ХОЧУ І МОЖУ ВЧИТИСЯ

Для початку поцікавтеся у дитини, чи хоче він в школу, що він думає про навчання. Це питання, до речі, зададуть йому і на тестуванні. Доведено, у тих дітей, які хочуть вчитися в школі, успішність вище завдяки позитивному настрою. Важливо, щоб малюк розумів, що в школі він дізнається багато нового, цікавого, і в той же час усвідомлював, що навчання вимагає зусиль, терпіння.

Крім бажання дитини, важливим критерієм готовності до школи є його вміння діяти за правилами, слухати і виконувати вказівки дорослого. Щоб перевірити, наскільки ваш малюк вміє контролювати свої дії і підкорятися правилам, пограйте в гру "так і немає не говорити, чорне і біле не називати". Задайте 8-10 питань: ти любиш цукерки? якого кольору морозиво? влітку йде сніг? якого кольору земля? ти хочеш бути чарівником? ти сьогодні їв? у тебе є бабуся? Якщо дитина відповіла без помилок майже на всі питання, значить, у нього не виникне проблем в школі з виконанням завдань вчителя.

До шести років дитина повинна правильно вимовляти всі звуки, включаючи "р" і шиплячі (ш, ж, ч, щ) і вміти розрізняти на слух звуки в словах. Ці навички допоможуть йому писати без помилок. Якщо в 6 ваша дитина ще не вимовляє чітко якісь звуки, потрібно терміново звернутися до логопеда. Він допоможе за решту півроку виправити дефекти мови, якщо вони незначні.

ТЕСТИ ДЛЯ МАЙБУТНІХ ПЕРШОКЛАСНИКІВ

Для того щоб скласти повну картину розвитку дитини, виберіть час і пройдіть запропоновані нижче тести. Необов'язково виконувати всі завдання відразу. Постарайтеся не влаштовувати іспит для малюка, дійте м'яко, як ніби ви граєте.

пишемо букви

Напишіть на аркуші в лінійку просту фразу друкованими літерами, наприклад: "Кіт їв рибу", і попросіть дитину точно скопіювати її нижче.

оцінка

"+" Лінії досить чіткі, літери схожі, можуть бути трохи більше зразка, але не в 2 рази; перша буква - заголовна; фраза складається з трьох слів, кожне слово написано окремо; розташування на аркуші майже горизонтально (рядок може йти трохи вгору або вниз).

"-" слова написані разом, зі зразком збігаються всього 2-3 букви, строчка крива, "скаче".

малюємо чоловічка

Попросіть дитину: "Намалюй, будь ласка, на аркуші людини - тітку або дядька". Ні в якому разі не поправляйте малюка під час малювання, мовчки, зацікавлене спостерігайте.

"+" У фігури є голова з волоссям, вуха, шия, тулуб, руки з пальцями, ноги. Є одяг. Особа повністю промальовано. Чим більше деталей, тим краще.

"-" Малюнок схематичний, відсутні деталі. Руки і ноги намальовані двома лініями.

Розповідь по картинці

Покажіть дитині картинку в книзі - наприклад, зображення дітей влітку в зоопарку. Попросіть розповісти, що він бачить.

"+" Охоче ​​описує картинку за допомогою 3-4 речень, визначає пору року. Знає назви тварин.

"-" Оповідання будується тільки на питаннях дорослого, дитина дає однослівні відповіді: "діти", "лев", "сонце".

Знайди зайве

Покажіть дитині 4 картинки: 3 зображення різних тварин, 1 - посуд або книга. Попросіть знайти зайве.

"+" Швидко впорався із завданням, може пояснити свій вибір

"-" Знайшов зайве тільки після ваших навідних запитань.

Питання на інтелект

Задайте дитині питання або попросіть продовжити речення. За кожну правильну відповідь ставте "+", неправильний - "-".

Скільки тобі років? А скільки тобі буде через рік?

Де ти живеш?

Як звуть твою маму? Ким ти будеш, коли виростеш - чоловіком або жінкою?

Яка тварина більше - кінь чи собака?

Днем світло, а вночі ...

Небо блакитне, а трава ...

Черешні, груші, сливи, яблука - це що?

Маленька корова - це теля, а маленька собака - це ...?

Чим схожі один на одного кішка і білка?

Які ти знаєш транспортні засоби?

перевіряємо пам'ять

Поставте на стіл 10 іграшок, нехай дитина їх порахує і гарненько запам'ятає. Попросіть малюка закрити очі, приберіть одну іграшку. Дитина повинна сказати, якої іграшки не вистачає.

Правильна відповідь "+", неправильний - "-".

Пограємо в слова і звуки

1. Підбери риму до слів: каша (Маша), кіт (рот), струм (сік), зайчик (хлопчик), книжка (мишка), вага (ліс).

2. Послухай уважно, як звучать слова, і назви зайве: гора, гора, гора, гора, гора, нора, гора, гора; голос, голос, голос, голос, голос, колос, голос, голос; коса, коса, коса, коса, роса, коса, коса, коса, коза.

3. Назви перший і останній звуки в словах: "світло" (обидва звуку приголосні), "мама" (перший звук приголосний, останній голосний), "осів" (перший звук голосний, останній приголосний), "їзда" (обидва звуку голосні ).

4. Де знаходиться звук: на початку, середині або наприкінці слова: "а" в слові "кінь", "до" в слові "скарб", "т" в слові "стілець", "м" в слові "будинок"

5. Повтори за мною слова: ложка, брехня, чаша, хащі, риба.

За кожну правильну виконане завдання ставте "+", неправильне - "-".

Підрахуйте всі плюси і мінуси.

результати:

Якщо плюсів більше 16, значить, інтелект, логічні здібності, пам'ять, мова і фонематичний слух дитини досить добре розвинені і послужать йому гарну службу в школі.

Якщо мінусів більше 8, то у дитини можуть виникнути проблеми з навчанням в першому класі. Зверніть увагу, що саме викликало утруднення у дитини: вправи на логіку, звуковий аналіз або у нього погано розвинена дрібна моторика, слабкі пальчики, і постарайтеся розвивати ці "слабкі місця". Заняття повинні бути систематичними, а тому в деяких випадках доцільно звернутися до фахівців. Зараз у багатьох школах, навчальних центрах проводяться заняття для майбутніх першокласників. Вони будуть дуже корисні для вашої дитини. Деякі курси починаються з 1 березня. Вартість їх невелика: до 100 грн. в місяць, є школи, де заняття безкоштовні.

ВИБИРАЄМО ШКОЛУ для першокласників

Досвід першого класу дуже важливий для дитини. Він визначає, як складеться його шкільне життя в подальшому. Якщо в першому класі малюк повірить в себе, зрозуміє, що навчання - це цікавий і захоплюючий працю, то школа і процес навчання як такі будуть асоціюватися у нього з позитивними емоціями. Як же не помилитися у виборі школи, на що звернути увагу в першу чергу? Прислухайтеся до наших рекомендацій, і ви виберете найкращу школу для свого улюбленого малюка.

План дій

1. З'ясовуємо: лінгвіст або математик?

Часто буває так, що батькам вже з першого класу треба визначити, до якого класу записати малюка: з поглибленим вивченням іноземних мов або математики, наприклад? Визначити, до чого більш здатний ваш малюк в шість років - до гуманітарних, точних або природничих наук, - досить важко, якщо не сказати - неможливо. Якщо у дитини немає мовних порушень, він чітко вимовляє всі звуки рідної мови, то, можливо, йому буде легко даватися поглиблене вивчення іноземних мов з першого класу. Розважливого, спокійного малюка можна сміливо віддати в клас з математичним ухилом. Непосидючому, імпульсивної дитині буде важко зосередитися на виконанні монотонних математичних завдань, що вимагають посидючості. Взагалі дітей шести років зі слабкою психікою (ранимих, уразливих) не варто віддавати ні в яку спецшколу з першого класу. Це зовсім не означає, що дитина дурний або нездатний! Зазвичай у цих діток дуже розвинена фантазія, є творча жилка. Але через слабкість нервової системи підвищені інтелектуальні навантаження їм протипоказані. Для них зараз набагато важливіше спокійна доброзичлива атмосфера, яка допоможе розкрити всі їх таланти.

2. Шукаємо вчительку

Найголовніше і найскладніше для батьків майбутнього першокласника - це знайти хорошу вчительку. Саме від неї залежить і зарозумілість дитини, і його знання, успішність і навіть відносини з однолітками.

Як її знайти? Крок перший. Для початку розпитайте своїх знайомих. Можливо, чиясь дитина якраз в цьому році закінчує 4-й клас, і його обожнювана вчителька буде набирати шестирічок. Навіть якщо ви отримали масу позитивних відгуків про якийсь вчительці, що не приймайте рішення, яке не познайомившись з нею особисто. У деяких школах проводять відкриті уроки, на яких можна скласти свою думку про вчительку.

Крок другий. В ході особистої бесіди зверніть увагу на мову вчительки (вона повинна бути літературно правильної), запитайте її, як вона бачить навчання в першому класі. В ідеалі на 1-му місці має стояти не навчання письма, читання, а розвиток в дитині здібності мислити, аналізувати.

Якщо вам сподобалася вчителька, обов'язково розкажіть їй про дитину, назвіть його сильні і слабкі сторони. Якщо є які-небудь проблеми зі здоров'ям, психологічним розвитком малюка, ні в якому разі не приховуйте це. Тільки так ви можете допомогти знайти вчительці підхід до вашого малюка.

Крок третій. Познайомте дитину з вчителькою. Після знайомства не питайте у малюка в лоб: "Будеш вчитися у цієї тітки?" Краще м'яко поцікавтеся, що він думає про цю жінку. Якщо дитина висловився різко негативно, задумайтеся і перегляньте своє рішення.

3. Розраховуємо шлях до школи

Важливий критерій - відстань від будинку до школи. В ідеалі школа повинна бути розташована недалеко від вашого будинку, так щоб на дорогу в один кінець витрачалося не більше 15 хвилин. Погодьтеся, переповнений автобус, ранкові пробки, навіть якщо ви везете дитину на машині, - не найкраще початок дня. Не потрібно ускладнювати життя дитині! Як і будь-які зміни, школа для нього - це великий стрес. І ваше завдання - не збільшувати його, а навпаки, зменшити, створити дитині максимально комфортні умови.

4. Йдемо на екскурсію в школу

Якщо ви визначилися з вчителькою, дізнайтеся, які умови в школі створені для першокласників. Дуже добре, якщо для молодшої школи виділено окреме крило: значить, старшокласник будуть лякати малюків своїм тупотом, криками. Для шестирічок у школі обов'язково повинна бути спальня, ігрова кімната. Ще краще, якщо початкова школа (або хоча б 1-й клас) організована на базі дитсадка. У числі переваг школи-саду перед звичайною школою можна назвати доглянуту територію, велика кількість іграшок, дитячі майданчики, дієтичне харчування, спеціальні дитячі туалети, і, звичайно ж, особливе дитяче, камерний простір (доведено, що дитину шести років лякають уже самі розміри звичайної школи )

З ПРИВАТНОГО ШКОЛИ У ЗВИЧАЙНУ

Своїм досвідом з нами поділилася киянка Оксана М .:

"У перший клас мій син пішов у приватну школу. Так ми вирішили на сімейній раді. Школа була обрана недалеко від будинку, вона перебувала в приміщенні дитячого садка. Нам з чоловіком сподобалося, що там були маленькі класи (в нашому було 9 чоловік), сучасний ремонт, чистота, дієтичне 5-разове харчування, багато гуртків - від боротьби і малювання до японської мови і мистецтва ікебани. Як заклопотаним на роботі батькам, нам було зручно, що домашні завдання робилися в школі, там же дитина ходила і на гуртки . Правда, з вчителькою - з нею ми познайомилися тільки 1 вересня - у сина не встановився контакт. Він хлопчик дуже рухливий, веселий, допитливий, і своїм надмірно активною поведінкою постійно дратував літню, люблячу порядок і дисципліну жінку. Незважаючи на те, що в щоденнику ніяких зауважень не було (така політика школа - відкрито дітей не критикують), я відчувала, що до дитини ставляться недоброзичливо. Вчителька постійно скаржилася, що син не слухає її на уроці, на перервах бігає як очманілий. Я намагалася пояснити, що він, як і всі діти тільки вийшов з дитсадка, де не було уроків, парт і так далі. Але вона не чула мене. У підсумку, після першої чверті ми пішли з цієї школи в звичайну. Розпитавши знайомих, я знайшла молоду вчительку, яка змогла зацікавити на уроці дитини, хоча в класі було 22 людини. А ті гроші, які я раніше витрачала на школу, ми стали платити няні - вона забирала сина зі школи, годувала будинку, гуляла і робила з ним уроки. Так, у звичайній школі немає євроремонту і домашнього харчування, але добре ставлення до дитини набагато важливіше ".
Наталія Беркут

Читайте найважливіші та найцікавіші новини в нашому Telegram

Чи готовий малюк до школи? Попросіть намалювати чоловічка

У кожної школи свої правила прийому дітей. У спеціалізовані зараховують за результатами бесіди-тестування з дитиною. Психолог і вчитель зададуть йому питання, попросять виконати кілька завдань, все в присутності батьків. У звичайну загальноосвітню школу свого мікрорайону вас можуть прийняти без всякого тестування при наявності місць в класах.

Відповідно до Закону України про загальну середню освіту від 1999 року з змінами в 2000, 2001, 2002 рр., В перший клас зараховують дітей, які досягли на момент 1 вересня 6-ти років (розділ 4, стаття 20). Якщо ж дитині 6 років виповнюється, наприклад, в жовтні, то, як повідомили нам у відділі освіти Деснянського району м.Києва, для зарахування його до першого класу потрібно рішення районної психолого-медико-педагогічної комісії. Якщо ви хочете залишити свого шестирічного дитини в дитсадку ще на рік, вам потрібно написати заяву на ім'я директора саду. Але врахуйте, що підготовчих груп у дитячих садках більше немає, і ваша дитина буде ходити в старшу групу з дітками 5-ти років. Як краще вчинити: віддати в школу свого без п'яти хвилин шестирічку в школу або почекати і піти в перший клас майже в 7 років. На це питання допоможуть відповісти поради наших фахівців: психолога, викладача кафедри психології "Київського національного лінгвістичного університету" Олени Борисівни Дубчак і логопеда, вихователя-методиста дитсадка №753 Ніни Валентинівни Швидкої.

ХОЧУ І МОЖУ ВЧИТИСЯ

Для початку поцікавтеся у дитини, чи хоче він в школу, що він думає про навчання. Це питання, до речі, зададуть йому і на тестуванні. Доведено, у тих дітей, які хочуть вчитися в школі, успішність вище завдяки позитивному настрою. Важливо, щоб малюк розумів, що в школі він дізнається багато нового, цікавого, і в той же час усвідомлював, що навчання вимагає зусиль, терпіння.

Крім бажання дитини, важливим критерієм готовності до школи є його вміння діяти за правилами, слухати і виконувати вказівки дорослого. Щоб перевірити, наскільки ваш малюк вміє контролювати свої дії і підкорятися правилам, пограйте в гру "так і немає не говорити, чорне і біле не називати". Задайте 8-10 питань: ти любиш цукерки? якого кольору морозиво? влітку йде сніг? якого кольору земля? ти хочеш бути чарівником? ти сьогодні їв? у тебе є бабуся? Якщо дитина відповіла без помилок майже на всі питання, значить, у нього не виникне проблем в школі з виконанням завдань вчителя.

До шести років дитина повинна правильно вимовляти всі звуки, включаючи "р" і шиплячі (ш, ж, ч, щ) і вміти розрізняти на слух звуки в словах. Ці навички допоможуть йому писати без помилок. Якщо в 6 ваша дитина ще не вимовляє чітко якісь звуки, потрібно терміново звернутися до логопеда. Він допоможе за решту півроку виправити дефекти мови, якщо вони незначні.

ТЕСТИ ДЛЯ МАЙБУТНІХ ПЕРШОКЛАСНИКІВ

Для того щоб скласти повну картину розвитку дитини, виберіть час і пройдіть запропоновані нижче тести. Необов'язково виконувати всі завдання відразу. Постарайтеся не влаштовувати іспит для малюка, дійте м'яко, як ніби ви граєте.

пишемо букви

Напишіть на аркуші в лінійку просту фразу друкованими літерами, наприклад: "Кіт їв рибу", і попросіть дитину точно скопіювати її нижче.

оцінка

"+" Лінії досить чіткі, літери схожі, можуть бути трохи більше зразка, але не в 2 рази; перша буква - заголовна; фраза складається з трьох слів, кожне слово написано окремо; розташування на аркуші майже горизонтально (рядок може йти трохи вгору або вниз).

"-" слова написані разом, зі зразком збігаються всього 2-3 букви, строчка крива, "скаче".

малюємо чоловічка

Попросіть дитину: "Намалюй, будь ласка, на аркуші людини - тітку або дядька". Ні в якому разі не поправляйте малюка під час малювання, мовчки, зацікавлене спостерігайте.

"+" У фігури є голова з волоссям, вуха, шия, тулуб, руки з пальцями, ноги. Є одяг. Особа повністю промальовано. Чим більше деталей, тим краще.

"-" Малюнок схематичний, відсутні деталі. Руки і ноги намальовані двома лініями.

Розповідь по картинці

Покажіть дитині картинку в книзі - наприклад, зображення дітей влітку в зоопарку. Попросіть розповісти, що він бачить.

"+" Охоче ​​описує картинку за допомогою 3-4 речень, визначає пору року. Знає назви тварин.

"-" Оповідання будується тільки на питаннях дорослого, дитина дає однослівні відповіді: "діти", "лев", "сонце".

Знайди зайве

Покажіть дитині 4 картинки: 3 зображення різних тварин, 1 - посуд або книга. Попросіть знайти зайве.

"+" Швидко впорався із завданням, може пояснити свій вибір

"-" Знайшов зайве тільки після ваших навідних запитань.

Питання на інтелект

Задайте дитині питання або попросіть продовжити речення. За кожну правильну відповідь ставте "+", неправильний - "-".

Скільки тобі років? А скільки тобі буде через рік?

Де ти живеш?

Як звуть твою маму? Ким ти будеш, коли виростеш - чоловіком або жінкою?

Яка тварина більше - кінь чи собака?

Днем світло, а вночі ...

Небо блакитне, а трава ...

Черешні, груші, сливи, яблука - це що?

Маленька корова - це теля, а маленька собака - це ...?

Чим схожі один на одного кішка і білка?

Які ти знаєш транспортні засоби?

перевіряємо пам'ять

Поставте на стіл 10 іграшок, нехай дитина їх порахує і гарненько запам'ятає. Попросіть малюка закрити очі, приберіть одну іграшку. Дитина повинна сказати, якої іграшки не вистачає.

Правильна відповідь "+", неправильний - "-".

Пограємо в слова і звуки

1. Підбери риму до слів: каша (Маша), кіт (рот), струм (сік), зайчик (хлопчик), книжка (мишка), вага (ліс).

2. Послухай уважно, як звучать слова, і назви зайве: гора, гора, гора, гора, гора, нора, гора, гора; голос, голос, голос, голос, голос, колос, голос, голос; коса, коса, коса, коса, роса, коса, коса, коса, коза.

3. Назви перший і останній звуки в словах: "світло" (обидва звуку приголосні), "мама" (перший звук приголосний, останній голосний), "осів" (перший звук голосний, останній приголосний), "їзда" (обидва звуку голосні ).

4. Де знаходиться звук: на початку, середині або наприкінці слова: "а" в слові "кінь", "до" в слові "скарб", "т" в слові "стілець", "м" в слові "будинок"

5. Повтори за мною слова: ложка, брехня, чаша, хащі, риба.

За кожну правильну виконане завдання ставте "+", неправильне - "-".

Підрахуйте всі плюси і мінуси.

результати:

Якщо плюсів більше 16, значить, інтелект, логічні здібності, пам'ять, мова і фонематичний слух дитини досить добре розвинені і послужать йому гарну службу в школі.

Якщо мінусів більше 8, то у дитини можуть виникнути проблеми з навчанням в першому класі. Зверніть увагу, що саме викликало утруднення у дитини: вправи на логіку, звуковий аналіз або у нього погано розвинена дрібна моторика, слабкі пальчики, і постарайтеся розвивати ці "слабкі місця". Заняття повинні бути систематичними, а тому в деяких випадках доцільно звернутися до фахівців. Зараз у багатьох школах, навчальних центрах проводяться заняття для майбутніх першокласників. Вони будуть дуже корисні для вашої дитини. Деякі курси починаються з 1 березня. Вартість їх невелика: до 100 грн. в місяць, є школи, де заняття безкоштовні.

ВИБИРАЄМО ШКОЛУ для першокласників

Досвід першого класу дуже важливий для дитини. Він визначає, як складеться його шкільне життя в подальшому. Якщо в першому класі малюк повірить в себе, зрозуміє, що навчання - це цікавий і захоплюючий працю, то школа і процес навчання як такі будуть асоціюватися у нього з позитивними емоціями. Як же не помилитися у виборі школи, на що звернути увагу в першу чергу? Прислухайтеся до наших рекомендацій, і ви виберете найкращу школу для свого улюбленого малюка.

План дій

1. З'ясовуємо: лінгвіст або математик?

Часто буває так, що батькам вже з першого класу треба визначити, до якого класу записати малюка: з поглибленим вивченням іноземних мов або математики, наприклад? Визначити, до чого більш здатний ваш малюк в шість років - до гуманітарних, точних або природничих наук, - досить важко, якщо не сказати - неможливо. Якщо у дитини немає мовних порушень, він чітко вимовляє всі звуки рідної мови, то, можливо, йому буде легко даватися поглиблене вивчення іноземних мов з першого класу. Розважливого, спокійного малюка можна сміливо віддати в клас з математичним ухилом. Непосидючому, імпульсивної дитині буде важко зосередитися на виконанні монотонних математичних завдань, що вимагають посидючості. Взагалі дітей шести років зі слабкою психікою (ранимих, уразливих) не варто віддавати ні в яку спецшколу з першого класу. Це зовсім не означає, що дитина дурний або нездатний! Зазвичай у цих діток дуже розвинена фантазія, є творча жилка. Але через слабкість нервової системи підвищені інтелектуальні навантаження їм протипоказані. Для них зараз набагато важливіше спокійна доброзичлива атмосфера, яка допоможе розкрити всі їх таланти.

2. Шукаємо вчительку

Найголовніше і найскладніше для батьків майбутнього першокласника - це знайти хорошу вчительку. Саме від неї залежить і зарозумілість дитини, і його знання, успішність і навіть відносини з однолітками.

Як її знайти? Крок перший. Для початку розпитайте своїх знайомих. Можливо, чиясь дитина якраз в цьому році закінчує 4-й клас, і його обожнювана вчителька буде набирати шестирічок. Навіть якщо ви отримали масу позитивних відгуків про якийсь вчительці, що не приймайте рішення, яке не познайомившись з нею особисто. У деяких школах проводять відкриті уроки, на яких можна скласти свою думку про вчительку.

Крок другий. В ході особистої бесіди зверніть увагу на мову вчительки (вона повинна бути літературно правильної), запитайте її, як вона бачить навчання в першому класі. В ідеалі на 1-му місці має стояти не навчання письма, читання, а розвиток в дитині здібності мислити, аналізувати.

Якщо вам сподобалася вчителька, обов'язково розкажіть їй про дитину, назвіть його сильні і слабкі сторони. Якщо є які-небудь проблеми зі здоров'ям, психологічним розвитком малюка, ні в якому разі не приховуйте це. Тільки так ви можете допомогти знайти вчительці підхід до вашого малюка.

Крок третій. Познайомте дитину з вчителькою. Після знайомства не питайте у малюка в лоб: "Будеш вчитися у цієї тітки?" Краще м'яко поцікавтеся, що він думає про цю жінку. Якщо дитина висловився різко негативно, задумайтеся і перегляньте своє рішення.

3. Розраховуємо шлях до школи

Важливий критерій - відстань від будинку до школи. В ідеалі школа повинна бути розташована недалеко від вашого будинку, так щоб на дорогу в один кінець витрачалося не більше 15 хвилин. Погодьтеся, переповнений автобус, ранкові пробки, навіть якщо ви везете дитину на машині, - не найкраще початок дня. Не потрібно ускладнювати життя дитині! Як і будь-які зміни, школа для нього - це великий стрес. І ваше завдання - не збільшувати його, а навпаки, зменшити, створити дитині максимально комфортні умови.

4. Йдемо на екскурсію в школу

Якщо ви визначилися з вчителькою, дізнайтеся, які умови в школі створені для першокласників. Дуже добре, якщо для молодшої школи виділено окреме крило: значить, старшокласник будуть лякати малюків своїм тупотом, криками. Для шестирічок у школі обов'язково повинна бути спальня, ігрова кімната. Ще краще, якщо початкова школа (або хоча б 1-й клас) організована на базі дитсадка. У числі переваг школи-саду перед звичайною школою можна назвати доглянуту територію, велика кількість іграшок, дитячі майданчики, дієтичне харчування, спеціальні дитячі туалети, і, звичайно ж, особливе дитяче, камерний простір (доведено, що дитину шести років лякають уже самі розміри звичайної школи )

З ПРИВАТНОГО ШКОЛИ У ЗВИЧАЙНУ

Своїм досвідом з нами поділилася киянка Оксана М .:

"У перший клас мій син пішов у приватну школу. Так ми вирішили на сімейній раді. Школа була обрана недалеко від будинку, вона перебувала в приміщенні дитячого садка. Нам з чоловіком сподобалося, що там були маленькі класи (в нашому було 9 чоловік), сучасний ремонт, чистота, дієтичне 5-разове харчування, багато гуртків - від боротьби і малювання до японської мови і мистецтва ікебани. Як заклопотаним на роботі батькам, нам було зручно, що домашні завдання робилися в школі, там же дитина ходила і на гуртки . Правда, з вчителькою - з нею ми познайомилися тільки 1 вересня - у сина не встановився контакт. Він хлопчик дуже рухливий, веселий, допитливий, і своїм надмірно активною поведінкою постійно дратував літню, люблячу порядок і дисципліну жінку. Незважаючи на те, що в щоденнику ніяких зауважень не було (така політика школа - відкрито дітей не критикують), я відчувала, що до дитини ставляться недоброзичливо. Вчителька постійно скаржилася, що син не слухає її на уроці, на перервах бігає як очманілий. Я намагалася пояснити, що він, як і всі діти тільки вийшов з дитсадка, де не було уроків, парт і так далі. Але вона не чула мене. У підсумку, після першої чверті ми пішли з цієї школи в звичайну. Розпитавши знайомих, я знайшла молоду вчительку, яка змогла зацікавити на уроці дитини, хоча в класі було 22 людини. А ті гроші, які я раніше витрачала на школу, ми стали платити няні - вона забирала сина зі школи, годувала будинку, гуляла і робила з ним уроки. Так, у звичайній школі немає євроремонту і домашнього харчування, але добре ставлення до дитини набагато важливіше ".
Наталія Беркут

Читайте найважливіші та найцікавіші новини в нашому Telegram

Чи готовий малюк до школи? Попросіть намалювати чоловічка

У кожної школи свої правила прийому дітей. У спеціалізовані зараховують за результатами бесіди-тестування з дитиною. Психолог і вчитель зададуть йому питання, попросять виконати кілька завдань, все в присутності батьків. У звичайну загальноосвітню школу свого мікрорайону вас можуть прийняти без всякого тестування при наявності місць в класах.

Відповідно до Закону України про загальну середню освіту від 1999 року з змінами в 2000, 2001, 2002 рр., В перший клас зараховують дітей, які досягли на момент 1 вересня 6-ти років (розділ 4, стаття 20). Якщо ж дитині 6 років виповнюється, наприклад, в жовтні, то, як повідомили нам у відділі освіти Деснянського району м.Києва, для зарахування його до першого класу потрібно рішення районної психолого-медико-педагогічної комісії. Якщо ви хочете залишити свого шестирічного дитини в дитсадку ще на рік, вам потрібно написати заяву на ім'я директора саду. Але врахуйте, що підготовчих груп у дитячих садках більше немає, і ваша дитина буде ходити в старшу групу з дітками 5-ти років. Як краще вчинити: віддати в школу свого без п'яти хвилин шестирічку в школу або почекати і піти в перший клас майже в 7 років. На це питання допоможуть відповісти поради наших фахівців: психолога, викладача кафедри психології "Київського національного лінгвістичного університету" Олени Борисівни Дубчак і логопеда, вихователя-методиста дитсадка №753 Ніни Валентинівни Швидкої.

ХОЧУ І МОЖУ ВЧИТИСЯ

Для початку поцікавтеся у дитини, чи хоче він в школу, що він думає про навчання. Це питання, до речі, зададуть йому і на тестуванні. Доведено, у тих дітей, які хочуть вчитися в школі, успішність вище завдяки позитивному настрою. Важливо, щоб малюк розумів, що в школі він дізнається багато нового, цікавого, і в той же час усвідомлював, що навчання вимагає зусиль, терпіння.

Крім бажання дитини, важливим критерієм готовності до школи є його вміння діяти за правилами, слухати і виконувати вказівки дорослого. Щоб перевірити, наскільки ваш малюк вміє контролювати свої дії і підкорятися правилам, пограйте в гру "так і немає не говорити, чорне і біле не називати". Задайте 8-10 питань: ти любиш цукерки? якого кольору морозиво? влітку йде сніг? якого кольору земля? ти хочеш бути чарівником? ти сьогодні їв? у тебе є бабуся? Якщо дитина відповіла без помилок майже на всі питання, значить, у нього не виникне проблем в школі з виконанням завдань вчителя.

До шести років дитина повинна правильно вимовляти всі звуки, включаючи "р" і шиплячі (ш, ж, ч, щ) і вміти розрізняти на слух звуки в словах. Ці навички допоможуть йому писати без помилок. Якщо в 6 ваша дитина ще не вимовляє чітко якісь звуки, потрібно терміново звернутися до логопеда. Він допоможе за решту півроку виправити дефекти мови, якщо вони незначні.

ТЕСТИ ДЛЯ МАЙБУТНІХ ПЕРШОКЛАСНИКІВ

Для того щоб скласти повну картину розвитку дитини, виберіть час і пройдіть запропоновані нижче тести. Необов'язково виконувати всі завдання відразу. Постарайтеся не влаштовувати іспит для малюка, дійте м'яко, як ніби ви граєте.

пишемо букви

Напишіть на аркуші в лінійку просту фразу друкованими літерами, наприклад: "Кіт їв рибу", і попросіть дитину точно скопіювати її нижче.

оцінка

"+" Лінії досить чіткі, літери схожі, можуть бути трохи більше зразка, але не в 2 рази; перша буква - заголовна; фраза складається з трьох слів, кожне слово написано окремо; розташування на аркуші майже горизонтально (рядок може йти трохи вгору або вниз).

"-" слова написані разом, зі зразком збігаються всього 2-3 букви, строчка крива, "скаче".

малюємо чоловічка

Попросіть дитину: "Намалюй, будь ласка, на аркуші людини - тітку або дядька". Ні в якому разі не поправляйте малюка під час малювання, мовчки, зацікавлене спостерігайте.

"+" У фігури є голова з волоссям, вуха, шия, тулуб, руки з пальцями, ноги. Є одяг. Особа повністю промальовано. Чим більше деталей, тим краще.

"-" Малюнок схематичний, відсутні деталі. Руки і ноги намальовані двома лініями.

Розповідь по картинці

Покажіть дитині картинку в книзі - наприклад, зображення дітей влітку в зоопарку. Попросіть розповісти, що він бачить.

"+" Охоче ​​описує картинку за допомогою 3-4 речень, визначає пору року. Знає назви тварин.

"-" Оповідання будується тільки на питаннях дорослого, дитина дає однослівні відповіді: "діти", "лев", "сонце".

Знайди зайве

Покажіть дитині 4 картинки: 3 зображення різних тварин, 1 - посуд або книга. Попросіть знайти зайве.

"+" Швидко впорався із завданням, може пояснити свій вибір

"-" Знайшов зайве тільки після ваших навідних запитань.

Питання на інтелект

Задайте дитині питання або попросіть продовжити речення. За кожну правильну відповідь ставте "+", неправильний - "-".

Скільки тобі років? А скільки тобі буде через рік?

Де ти живеш?

Як звуть твою маму? Ким ти будеш, коли виростеш - чоловіком або жінкою?

Яка тварина більше - кінь чи собака?

Днем світло, а вночі ...

Небо блакитне, а трава ...

Черешні, груші, сливи, яблука - це що?

Маленька корова - це теля, а маленька собака - це ...?

Чим схожі один на одного кішка і білка?

Які ти знаєш транспортні засоби?

перевіряємо пам'ять

Поставте на стіл 10 іграшок, нехай дитина їх порахує і гарненько запам'ятає. Попросіть малюка закрити очі, приберіть одну іграшку. Дитина повинна сказати, якої іграшки не вистачає.

Правильна відповідь "+", неправильний - "-".

Пограємо в слова і звуки

1. Підбери риму до слів: каша (Маша), кіт (рот), струм (сік), зайчик (хлопчик), книжка (мишка), вага (ліс).

2. Послухай уважно, як звучать слова, і назви зайве: гора, гора, гора, гора, гора, нора, гора, гора; голос, голос, голос, голос, голос, колос, голос, голос; коса, коса, коса, коса, роса, коса, коса, коса, коза.

3. Назви перший і останній звуки в словах: "світло" (обидва звуку приголосні), "мама" (перший звук приголосний, останній голосний), "осів" (перший звук голосний, останній приголосний), "їзда" (обидва звуку голосні ).

4. Де знаходиться звук: на початку, середині або наприкінці слова: "а" в слові "кінь", "до" в слові "скарб", "т" в слові "стілець", "м" в слові "будинок"

5. Повтори за мною слова: ложка, брехня, чаша, хащі, риба.

За кожну правильну виконане завдання ставте "+", неправильне - "-".

Підрахуйте всі плюси і мінуси.

результати:

Якщо плюсів більше 16, значить, інтелект, логічні здібності, пам'ять, мова і фонематичний слух дитини досить добре розвинені і послужать йому гарну службу в школі.

Якщо мінусів більше 8, то у дитини можуть виникнути проблеми з навчанням в першому класі. Зверніть увагу, що саме викликало утруднення у дитини: вправи на логіку, звуковий аналіз або у нього погано розвинена дрібна моторика, слабкі пальчики, і постарайтеся розвивати ці "слабкі місця". Заняття повинні бути систематичними, а тому в деяких випадках доцільно звернутися до фахівців. Зараз у багатьох школах, навчальних центрах проводяться заняття для майбутніх першокласників. Вони будуть дуже корисні для вашої дитини. Деякі курси починаються з 1 березня. Вартість їх невелика: до 100 грн. в місяць, є школи, де заняття безкоштовні.

ВИБИРАЄМО ШКОЛУ для першокласників

Досвід першого класу дуже важливий для дитини. Він визначає, як складеться його шкільне життя в подальшому. Якщо в першому класі малюк повірить в себе, зрозуміє, що навчання - це цікавий і захоплюючий працю, то школа і процес навчання як такі будуть асоціюватися у нього з позитивними емоціями. Як же не помилитися у виборі школи, на що звернути увагу в першу чергу? Прислухайтеся до наших рекомендацій, і ви виберете найкращу школу для свого улюбленого малюка.

План дій

1. З'ясовуємо: лінгвіст або математик?

Часто буває так, що батькам вже з першого класу треба визначити, до якого класу записати малюка: з поглибленим вивченням іноземних мов або математики, наприклад? Визначити, до чого більш здатний ваш малюк в шість років - до гуманітарних, точних або природничих наук, - досить важко, якщо не сказати - неможливо. Якщо у дитини немає мовних порушень, він чітко вимовляє всі звуки рідної мови, то, можливо, йому буде легко даватися поглиблене вивчення іноземних мов з першого класу. Розважливого, спокійного малюка можна сміливо віддати в клас з математичним ухилом. Непосидючому, імпульсивної дитині буде важко зосередитися на виконанні монотонних математичних завдань, що вимагають посидючості. Взагалі дітей шести років зі слабкою психікою (ранимих, уразливих) не варто віддавати ні в яку спецшколу з першого класу. Це зовсім не означає, що дитина дурний або нездатний! Зазвичай у цих діток дуже розвинена фантазія, є творча жилка. Але через слабкість нервової системи підвищені інтелектуальні навантаження їм протипоказані. Для них зараз набагато важливіше спокійна доброзичлива атмосфера, яка допоможе розкрити всі їх таланти.

2. Шукаємо вчительку

Найголовніше і найскладніше для батьків майбутнього першокласника - це знайти хорошу вчительку. Саме від неї залежить і зарозумілість дитини, і його знання, успішність і навіть відносини з однолітками.

Як її знайти? Крок перший. Для початку розпитайте своїх знайомих. Можливо, чиясь дитина якраз в цьому році закінчує 4-й клас, і його обожнювана вчителька буде набирати шестирічок. Навіть якщо ви отримали масу позитивних відгуків про якийсь вчительці, що не приймайте рішення, яке не познайомившись з нею особисто. У деяких школах проводять відкриті уроки, на яких можна скласти свою думку про вчительку.

Крок другий. В ході особистої бесіди зверніть увагу на мову вчительки (вона повинна бути літературно правильної), запитайте її, як вона бачить навчання в першому класі. В ідеалі на 1-му місці має стояти не навчання письма, читання, а розвиток в дитині здібності мислити, аналізувати.

Якщо вам сподобалася вчителька, обов'язково розкажіть їй про дитину, назвіть його сильні і слабкі сторони. Якщо є які-небудь проблеми зі здоров'ям, психологічним розвитком малюка, ні в якому разі не приховуйте це. Тільки так ви можете допомогти знайти вчительці підхід до вашого малюка.

Крок третій. Познайомте дитину з вчителькою. Після знайомства не питайте у малюка в лоб: "Будеш вчитися у цієї тітки?" Краще м'яко поцікавтеся, що він думає про цю жінку. Якщо дитина висловився різко негативно, задумайтеся і перегляньте своє рішення.

3. Розраховуємо шлях до школи

Важливий критерій - відстань від будинку до школи. В ідеалі школа повинна бути розташована недалеко від вашого будинку, так щоб на дорогу в один кінець витрачалося не більше 15 хвилин. Погодьтеся, переповнений автобус, ранкові пробки, навіть якщо ви везете дитину на машині, - не найкраще початок дня. Не потрібно ускладнювати життя дитині! Як і будь-які зміни, школа для нього - це великий стрес. І ваше завдання - не збільшувати його, а навпаки, зменшити, створити дитині максимально комфортні умови.

4. Йдемо на екскурсію в школу

Якщо ви визначилися з вчителькою, дізнайтеся, які умови в школі створені для першокласників. Дуже добре, якщо для молодшої школи виділено окреме крило: значить, старшокласник будуть лякати малюків своїм тупотом, криками. Для шестирічок у школі обов'язково повинна бути спальня, ігрова кімната. Ще краще, якщо початкова школа (або хоча б 1-й клас) організована на базі дитсадка. У числі переваг школи-саду перед звичайною школою можна назвати доглянуту територію, велика кількість іграшок, дитячі майданчики, дієтичне харчування, спеціальні дитячі туалети, і, звичайно ж, особливе дитяче, камерний простір (доведено, що дитину шести років лякають уже самі розміри звичайної школи )

З ПРИВАТНОГО ШКОЛИ У ЗВИЧАЙНУ

Своїм досвідом з нами поділилася киянка Оксана М .:

"У перший клас мій син пішов у приватну школу. Так ми вирішили на сімейній раді. Школа була обрана недалеко від будинку, вона перебувала в приміщенні дитячого садка. Нам з чоловіком сподобалося, що там були маленькі класи (в нашому було 9 чоловік), сучасний ремонт, чистота, дієтичне 5-разове харчування, багато гуртків - від боротьби і малювання до японської мови і мистецтва ікебани. Як заклопотаним на роботі батькам, нам було зручно, що домашні завдання робилися в школі, там же дитина ходила і на гуртки . Правда, з вчителькою - з нею ми познайомилися тільки 1 вересня - у сина не встановився контакт. Він хлопчик дуже рухливий, веселий, допитливий, і своїм надмірно активною поведінкою постійно дратував літню, люблячу порядок і дисципліну жінку. Незважаючи на те, що в щоденнику ніяких зауважень не було (така політика школа - відкрито дітей не критикують), я відчувала, що до дитини ставляться недоброзичливо. Вчителька постійно скаржилася, що син не слухає її на уроці, на перервах бігає як очманілий. Я намагалася пояснити, що він, як і всі діти тільки вийшов з дитсадка, де не було уроків, парт і так далі. Але вона не чула мене. У підсумку, після першої чверті ми пішли з цієї школи в звичайну. Розпитавши знайомих, я знайшла молоду вчительку, яка змогла зацікавити на уроці дитини, хоча в класі було 22 людини. А ті гроші, які я раніше витрачала на школу, ми стали платити няні - вона забирала сина зі школи, годувала будинку, гуляла і робила з ним уроки. Так, у звичайній школі немає євроремонту і домашнього харчування, але добре ставлення до дитини набагато важливіше ".
Наталія Беркут

Читайте найважливіші та найцікавіші новини в нашому Telegram

Чи готовий малюк до школи?
Задайте 8-10 питань: ти любиш цукерки?
Кого кольору морозиво?
Влітку йде сніг?
Кого кольору земля?
И хочеш бути чарівником?
И сьогодні їв?
Ебе є бабуся?
Скільки тобі років?
А скільки тобі буде через рік?