Реклама
Реклама
Реклама

Школи моди: МГТУ ім. А.Н. Косигіна

  1. Історія
  2. особливості навчання
  3. Відомі випускники
  4. Правила прийому

Навчальний заклад, заснований ще на початку двадцятого століття, сьогодні вважається провідним дизайнерським і художнім вузом Росії.

Історія

Московський державний текстильний університет ім. Косигіна, заснований в 1919 році, став першим дизайнерським і художнім вузом Росії. Необхідність в спеціалізованому текстильному навчальному закладі, котрі володіють серйозною матеріально-технічною базою, виникла ще в кінці дев'ятнадцятого століття. Спочатку було створено Московське прядильно-ткацьке училище, яке готувало майстрів і безпосередніх керівників праці робітників на фабриках.

Через кілька років ініціативна група співробітників на чолі з професором О.М. Кременецьким прийняла рішення перетворити його в текстильний технікум. Він з'явився в 1919 році і мав кількома відділеннями: прядильним, ткацьким, механіко-текстильним і текстильного малювання. Існування технікуму було вкрай нетривалим. У 1920 році йому присвоїли статус вищого навчального закладу, і він перетворився в Московський практичний текстильного інституту. З цього моменту і почалося невпинне розвиток навчального закладу, яке швидко стало центром підготовки справжніх професіоналів текстильної промисловості. У 1991 році інститут перетворився в академію, а потім - в університет.

Навчальний заклад, заснований ще на початку двадцятого століття, сьогодні вважається провідним дизайнерським і художнім вузом Росії

МГТУ ім. Косигіна, фото: onfoot.ru

Майже за сто років існування університет, названий на честь відомого громадського діяча і інженера-текстильника Олексія Миколайовича Косигіна, встиг придбати репутацію першого в країні вищого навчального закладу з підготовки майбутніх дизайнерів одягу.

особливості навчання

За останні п'ять років в навчальному закладі була створена серйозна матеріально-технічна база, яка включає в себе 6 відділень, 39 кафедр, лабораторію по дослідженню наноматеріалів, інформаційно-виставковий і обчислювальний центри.

Студенти МГТУ ім. Косигіна активно займаються наукою і творчістю, беручи участь в міжнародних і російських конкурсах. Щорічно в співавторстві з викладачами або самостійно в різних виданнях вони публікують власні творчі проекти.

Конкурс МГТУ ім. Косигіна, фото: russiahousenews.info

Одним з провідних відділень в університеті вважається факультет прикладного мистецтва, який є найстарішою російською школою моделювання одягу та художнього оформлення тканин. Він ділиться на чотири кафедри: художнього проектування костюма , Малюнка і живопису, художнього оформлення текстильних виробів, графічного дизайну та реклами. "Освіта, отримана нашими студентами, дозволяє виразити себе як в мистецтві, так і в індустрії. За роки роботи на факультеті розроблена ефективна методика викладання, накопичена величезна матеріально-технічна база, створений унікальний музей художніх тканин", - розповів професор Н.П. Бесчастнов, декан факультету прикладного мистецтва.

Освіта в університеті часто називають надмірно академічним і навіть консервативним. МГТУ ім. Косигіна не завжди встигає за реаліями постійно мінливій модної індустрії, тому говорити про конкуренцію з найкращими світовими вузами цього напрямку поки не доводиться.

Відомі випускники

Зі стін Московського державного університету ім. Косигіна вийшли відомі російські модельєри В'ячеслав Зайцев і Вікторія Андреянова, один з творців марки Nina Donis Доніс Пупіс, молодий успішний дизайнер Кирило Мінц. Викладачі Британської школи дизайну Володимир Тілінін і Анна Черних теж навчалися саме тут.

Викладачі Британської школи дизайну Володимир Тілінін і Анна Черних теж навчалися саме тут

Nina Donis, фото: depesha.com

Кирило Мінц

Дизайнер, випускник МГТУ ім. Косигіна

Рівень освіти в МГТУ ім. Косигіна дуже високий, в ньому панує атомосферу творчості. Особисто мені цей вуз дав чітке розуміння того, куди і як мені варто рухатися далі. Я отримав прекрасні знання як з художньої частини, так і за технологією. Вчитися в цьому університеті дійсно складно. Головна складність полягає в великому попиті з студентів. Безсонні ночі перед іспитами, величезна кількість предметів, що вивчаються, постійна напруга, гектари лісу, витрачених на папір для ваших робіт - неодмінні реалії життя студента МГТУ ім. Косигіна.

Головний убір - Kirill Mintsev, фото: Ekaterina Manoskina

Цей університет підходить людям, які впевнені у виборі майбутньої професії і дійсно хочуть займатися модою. Скажу прямо: навчання і робота в модній сфері кардинально відрізняються. В університеті головними є такі якості, як працездатність, талант, старанність і пунктуальність. У світі моди же правлять зв'язку, гроші і комунікабельність.

Правила прийому

Для вступу на факультет прикладного мистецтва необхідно скласти єдиний державний іспит з російської мови та історії, а також додаткове вступне випробування. Воно проходить у вигляді іспиту по малюнку і живопису. З більш детальною інформацією про правила прийому в МГТУ ім. Косигіна можна ознайомитися на офіційному сайті університету .