Реклама
Реклама
Реклама

Порядок державної реєстрації індивідуального підприємця

  1. Який орган здійснює реєстрацію індивідуальних підприємців
  2. Документи для реєстрації індивідуального підприємця
  3. Реєстрація індивідуального підприємця: покрокова інструкція

Якщо ви задумалися про невеликому бізнесі, то повинні бути в курсі, що можете відкрити його і без створення юридичної особи

Якщо ви задумалися про невеликому бізнесі, то повинні бути в курсі, що можете відкрити його і без створення юридичної особи. Досить отримати статус ІП - і ви станете власником магазину, салону краси або навіть маленька фабрики. Державна реєстрація індивідуального підприємця не викличе складнощів незалежно від того, як часто і як давно вам доводилося оформляти якісь заяви.

Який орган здійснює реєстрацію індивідуальних підприємців

Реєструвати ІП уповноважені співробітники податкової інспекції. При цьому важливо не помилитися з вибором конкретної ИФНС: в загальному випадку місце реєстрації індивідуального підприємця визначається за місцем проживання (за пропискою) фізичної особи. Якщо місце реєстрації в паспорті відсутня, можна зареєструвати бізнес за місцем перебування. У деяких містах державну реєстрацію індивідуального підприємця здійснює конкретна ИФНС, а вже за підсумками звітних періодів ІП звітує в податковій за адресою прописки.

Уточнити координати інспекції допоможе спеціальний. Виберіть зі списку суб'єкт РФ, введіть індекс (можна пропустити, в цьому випадку він буде визначений автоматично), назва вулиці, номер будинку - і система визначить код ИФНС, куди слід направити заяву про реєстрацію як індивідуального підприємця.

Виберіть зі списку суб'єкт РФ, введіть індекс (можна пропустити, в цьому випадку він буде визначений автоматично), назва вулиці, номер будинку - і система визначить код ИФНС, куди слід направити заяву про реєстрацію як індивідуального підприємця

Документи для реєстрації індивідуального підприємця

Багато хто побоюється, що на шляху створення власного бізнесу на них чекають бюрократичні труднощі. Однак насправді пакет документів для реєстрації громадянина як індивідуального підприємця вельми скромний. Щоб зареєструвати ІП, знадобиться:

  • заяву про державну реєстрацію індивідуального підприємця за формою Р21001 (1 екземпляр);
  • квитанція про оплату мита за державну реєстрацію ІП (1 прим.);
  • копія основного документа, що посвідчує особу: росіяни копіюють паспорт громадянина РФ, іноземці надають нотаріальний переклад свого документа, а також копію посвідки на проживання чи дозволу на тимчасове перебування в Росії.

Незважаючи на те що список є вичерпним, в ИФНС можуть запросити додаткові документи, тому настійно рекомендуємо нашу безкоштовну послугу по перевірці документів експертами. Фахівці 1С добре знайомі з порядком реєстрації в конкретних регіонах країни. Крім того, якщо ІП бажає платити податки за спрощеною системою, йому варто разом із заповненою формою Р21001 подати і заяву про перехід на ССО (В двох примірниках, але в деяких ИФНС запитують три).

Завіряти нотаріально заяву і копію паспорта при особистій подачі документів не вимагається. Якщо ви реєструєте ІП через довірену особу, то у нотаріуса треба підготувати довіреність, а самі документи завірити нотаріально.

Реєстрація індивідуального підприємця: покрокова інструкція

  1. Визначтеся, пройшли б ви процедуру реєстрації індивідуального підприємця самостійно або втечете до послуг професійних реєстраторів . У другому випадку ви заощадите час, але понесете додаткові витрати і лише поверхово ознайомитеся з процедурою реєстрації. Перший же варіант дозволить заощадити гроші і отримати цінний досвід взаємодії зі своєю податковою. Якщо скористатися можливостями нашого сервісу, то і питання часу буде знято - ви отримаєте свідоцтво про реєстрацію індивідуального підприємця в найкоротші терміни.
  2. Виберіть з КВЕД коди для вашого бізнесу. Коди уніфікують уявлення видів підприємницької діяльності, їх заносять до державних реєстрів ВП. Майбутній ІП має право вибрати необмежену кількість кодів, однак в цьому немає сенсу: при необхідності новий код можна додати потім, а для реєстрації ІП важливо знати коди, що описують ваш бізнес, і вирішити, який з них буде виконувати роль основного (вибирайте вид діяльності, який вважаєте головним джерелом вашого майбутнього доходу). Зорієнтуватися в розділах Класифікатора вам допоможе інформація на нашому сайті.
  3. Заповніть форму заяви на реєстрацію індивідуального підприємця. До відмови в реєстрації ІП часто призводять саме помилки в заяві, тому оформляти вручну його не варто - зробіть це на комп'ютері або в нашому сервісі. Підписувати заяву потрібно в присутності співробітника реєструючого органу або - в разі подачі документів через довірену особу - в присутності нотаріуса.
  4. Сплатіть мито. Реєстрація індивідуального підприємця в 2019 році обходиться в 800 рублів. Оплата мита за некоректним реквізитами спричинить за собою відмову в реєстрації ВП. Щоб звести до нуля ймовірність помилки і не заповнювати квитанцію вручну, є сенс вдатися до або готувати всі документи з нашим сервісом.
  5. Оберіть систему оподаткування . Важливо зробити вибір на даному етапі, якщо у ваші плани не входить залишатися на загальній системі оподаткування, яка застосовується за умовчанням. Податки на ОСНО відчутно позначаться на добробуті починаючого підприємця, тому, якщо напрямок вашої діяльності дозволяє, краще перейти на один з пільгових режимів, підготувавши відповідну заяву.
  6. Зробіть ксерокопію паспорта (нотаріальний переклад - для іноземців) і підготуйте документи до подачі. Скріплювати документи не потрібно, а підпис в заяві необхідно поставити лише в тому випадку, якщо подавати документи буде довірена особа, - підпис запевнить нотаріус. При цьому з приводу отримання документів в заяві повинно бути зазначено "видати заявнику або особі, що діє на підставі довіреності".
  7. Подайте документи в вашу інспекцію. Співробітник, який приймає документи, попросить поставити підпис в заяві, якщо заявник подає документи особисто (про необхідність підпису важливо пам'ятати і самому заявникові, інакше він ризикує отримати відмову в реєстрації). Факт отримання документів підтверджує розписка.
  8. У призначений день з'явитеся за відповіддю. У разі позитивного рішення ІП отримує свідоцтво про державну реєстрацію, свідоцтво про постановку на податковий облік і лист записи з єдиного реєстру, який містить відомості про державну реєстрацію індивідуальних підприємців (ЕГРІП). Справитися про себе в ЕГРІП можна за допомогою форми на нашому сайті . Це загальнодоступні дані, завдяки яким ви зможете в подальшому перевіряти і потенційних контрагентів. Відомості про реєстрацію індивідуального підприємця (з ЕГРІП) або юридичної особи (з ЕГРЮЛ) можуть виявитися дуже корисними.

якщо в реєстрації ІП було відмовлено , І не відбувся підприємець не вбачає в цьому своєї провини, він має право звернутися до вищих інстанцій, щоб оскаржити рішення. У випадках, коли суд або податкова встають на бік заявника, його зареєструють без повторної оплати державного мита та видадуть заповітне свідоцтво про державну реєстрацію індивідуального підприємця.