Реклама
Реклама
Реклама

Федеральний закон від 24.07.2007 №221-ФЗ: був «Про державний кадастр нерухомості»

Багато напевно вже знають, що з 1 січня 2017 року набрав чинності новий Федеральний закон від 13 Багато напевно вже знають, що з 1 січня 2017 року набрав чинності новий Федеральний закон від 13.07.2015 №218-ФЗ «Про державну реєстрацію нерухомості», який об'єднав в собі норми, що регулюють відносини, пов'язані з державною реєстрацією прав на нерухоме майно та угод з ним, і відносини, пов'язані із здійсненням кадастрового обліку об'єктів нерухомості. До 01.01.2017 зазначені вище положення містилися в двох окремих федеральних законах: у Федеральному законі від 24.07.2007 №221-ФЗ «Про державний кадастр нерухомості» і Федеральному законі від 21.07.1997 №122-ФЗ «Про державну реєстрацію прав на нерухоме майно і угод з ним ».

Разом з тим з 1 січня 2017 року закон від 24.07.2007 №221-ФЗ «Про державний кадастр нерухомості» не припиняє свою дію - тепер він носить нову назву - «Про кадастрової діяльності» і регулює відповідні правовідносини. Які ж? - Звичайно ж, це відносини, пов'язані із здійсненням кадастрової діяльності, тобто, робіт щодо нерухомого майна (земельних ділянок, будівель, споруд, приміщень, об'єктів незавершеного будівництва, машино-місць), в результаті яких будуть підготовлені документи для здійснення кадастрового обліку . Щодо земельних ділянок - межовий план, щодо будівель, споруд, приміщень, об'єктів незавершеного будівництва, машино-місць - технічний план, акт обстеження.

Важливо, що змінився коло осіб, які мають право займатися кадастрової діяльністю, в тому числі, вести підготовку межових і технічних планів, актів обстеження. Якщо раніше це могли робити кадастрові інженери (індивідуальні підприємці або працівники юридичної особи), яким достатньо мати атестат кадастрового інженера, то тепер кадастрова діяльність доступна лише тим особам, які є членом саморегульованої організації кадастрових інженерів.

Що це за організації, і які їхні функції?

Однією з основних функцій саморегулівних організацій (СРО) кадастрових інженерів є контроль за професійною діяльністю своїх членів (кадастрових інженерів): за додержанням ними вимог Федерального закону від 24.07.2007 №221-ФЗ «Про кадастрової діяльності» (далі - Закон про кадастрової діяльності) , інших федеральних законів і нормативних актів в області кадастрових відносин, стандартів здійснення кадастрової діяльності та правил професійної етики кадастрових інженерів. Саморегульована організація кадастрових інженерів зобов'язана, в числі іншого, приймати фізична особа або відмовити в його прийнятті в СРО, виключати кадастрових інженерів з СРО (в порядку і на підставах, які передбачені Законом про кадастрової діяльності); розглядати скарги на своїх членів і справи про застосування до кадастровим інженерам заходів дисциплінарної відповідальності, застосовувати щодо своїх членів заходи дисциплінарної відповідальності (відповідно до чинного законодавства), а також здійснювати контроль за своєчасним проходженням кадастровими інженерами (своїми членами) навчання за додатковою професійною програмою підвищення кваліфікації кадастрових інженерів і т.д.

Таким чином, саморегульована організація кадастрових інженерів - це орган, який контролює і в деякому роді координує діяльність своїх членів (кадастрових інженерів), дозволяє вирішувати деякі спірні ситуації, що виникають між кадастровим інженером і замовником кадастрових робіт.

Слід зазначити, що відповідно до Закону про кадастр до обов'язків кадастрового інженера відноситься - надавати на вимогу замовника кадастрових робіт інформацію про членство в саморегулівної організації кадастрових інженерів.

Отже, наголошуємо, що при укладанні договору на виконання кадастрових робіт, в результаті яких будуть підготовлені документи для здійснення кадастрового обліку (межовий план, технічний план або акт обстеження), необхідно переконатися, що кадастровий інженер дійсно є членом однієї з саморегульованих організацій кадастрових інженерів. На офіційному сайті Росреестра (to 68. rosreestr .ru) міститься інформація про осіб, які є кадастровими інженерами, а також про їх членство в СРО.

Важливо зауважити, що Федеральний закон від 24.07.2007 №221-ФЗ і раніше регулює питання, що стосуються узгодження меж земельних ділянок в разі уточнення їх місця розташування. Тобто, перелік осіб, які є зацікавленими в узгодженні меж, порядок повідомлення зацікавлених осіб, порядок погодження меж земельних ділянок - все це сфера дії Закону про кадастрової діяльності. Дана область відносин залишилася незмінною, за винятком порядку направлення зацікавленим особам повідомлень про погодження меж земельних ділянок. Якщо раніше кадастровому інженеру була надана можливість направлення повідомлення, в тому числі, на поштову адресу правовласника, то тепер повідомлення може також направлятися на адресу електронної пошти (якщо відомості про таке адресу містяться в єдиному державному реєстрі нерухомості).

Ще одна істотна зміна, точніше, нововведення Закону про кадастрової діяльності (що з'явилося трохи раніше, з 01.12.2016) - надає заявникам (або їх представникам), а також кадастровим інженерам право оскаржити в досудовому порядку рішення про призупинення, вжиті стосовно документів, необхідних для здійснення державного кадастрового обліку. Оскарження рішення про призупинення здійснюється шляхом подання відповідної заяви до апеляційної комісії, створену при органі реєстрації прав - протягом тридцяти днів з дати прийняття рішення про призупинення. Апеляційна комісія формується органом реєстрації прав в кожному суб'єкті Російської Федерації (в тому числі, в Тамбовській області). До складу апеляційної комісії включаються по три представника відповідно від органу реєстрації прав та національного об'єднання саморегулівних організацій кадастрових інженерів. У разі, якщо прийняття рішення про призупинення визнано апеляційною комісією обгрунтованим, - нею приймається рішення про відхилення заяви про оскарження рішення про призупинення (і у зацікавленої особи залишається ще можливість оскаржити рішення про призупинення в судовому порядку). У разі ж, якщо прийняття рішення про призупинення визнано апеляційною комісією необгрунтованим, - апеляційною комісією приймається рішення про задоволення заяви про оскарження рішення про призупинення, яке є підставою для здійснення кадастрового обліку.

Підсумовуючи вищевикладене, хочеться відзначити, що зміни, внесені до Закону про кадастрової діяльності, спрощують стосунки між замовниками кадастрових робіт та кадастровими інженерами, між кадастровими інженерами і органом реєстрації прав, між заявниками (правовласниками) і органом реєстрації прав. Тобто, Закон про кадастрової діяльності кілька «осучаснився» і став «ближче» до учасників відповідних правовідносин.

В продовження теми про взаємини в «ланцюжку» замовник кадастрових робіт - кадастровий інженер - орган реєстрації, також звернемо Вашу увагу на один новий електронний ресурс, доступний для зазначених осіб з 1 січня 2017 року. Федеральним законом від 13.07.2015 №218-ФЗ «Про державну реєстрацію нерухомості» передбачено взаємодію кадастрового інженера з органом реєстрації в електронній формі через електронний сервіс "Особистий кабінет кадастрового інженера". Про що йде мова і чому це повинно бути цікаво замовникам кадастрових робіт? Вже протягом кількох років орган, який здійснює кадастровий облік, приймає межові та технічні плани, а також акти обстеження, підготовлені кадастровими інженерами, в електронному вигляді (тобто, не на папері). В тому числі, при зверненні заявника (власника об'єкта нерухомості) в орган, який здійснює кадастровий облік, з відповідною заявою надається межовий (технічний) план, акт обстеження, - на електронному носії (на диску), отриманому від кадастрового інженера. Сервіс "Особистий кабінет кадастрового інженера" ​​дозволяє кадастровому інженеру проводити попередню автоматизовану перевірку межових, технічних планів, актів обстеження в режимі реального часу, а також поміщати зазначені документи на тимчасове зберігання в електронне сховище, ведення якого здійснюється органом реєстрації прав, - з присвоєнням кожному документу ідентифікує номери. У разі, якщо межовий план, технічний план, акт обстеження поміщені на тимчасове зберігання в електронне сховище, при поданні заяви та доданих до неї документів для здійснення державного кадастрового обліку заявник (правовласник об'єкта нерухомості) має право вказати в заяві ідентифікує номер відповідно межового плану, технічного плану, акту обстеження, тимчасово зберігаються в електронному сховищі, - в такому разі не потрібно надавати зазначені документи на електронному носії. У договорі на виконання кадастрових робіт може бути передбачений обов'язок кадастрового інженера по приміщенню в електронне сховище підготовлених ним межових планів, технічних планів, актів обстеження. Описана норма не тільки зручна для замовників, але і «корисна» тим, що «продукт» діяльності кадастрового інженера, поміщений в електронне сховище (межовий, технічний план, акт обстеження), вже пройшов попередню автоматизовану перевірку в органі реєстрації.

І на завершення - про новий вимозі для кадастрових інженерів і їх замовників. З 1 січня 2017 року через набуття чинності зазначеного вище Федерального закону від 13.07.2015 №218-ФЗ «Про державну реєстрацію нерухомості» змінені також вимоги до підготовки межових і технічних планів. Тепер якщо замовником кадастрових робіт є фізична особа, то до складу межових і технічних планів повинно бути обов'язково включено Згода замовника на обробку персональних даних. Ця вимога має законну основу - Федеральний закон від 27.07.2006 №152-ФЗ «Про персональних даних», і є обов'язковим для виконання. Замовникам кадастрових робіт необхідно розуміти, що з урахуванням положень Федерального закону від 27.07.2006 №152-ФЗ «Про персональних даних» кадастрові інженери, а також з орган реєстрації прав «використовують» персональні дані фізичних осіб з урахуванням принципу забезпечення конфіденційності (нерозповсюдження персональних даних третім особам, які не беруть участі у відповідних правовідносинах).

Такі основні (проте, далеко не всі) нововведення, встановлені законодавством з 1 січня 2017 року, які стосуються як до осіб, що здійснюють кадастрову діяльність, так і до замовників кадастрових робіт - правовласникам об'єктів нерухомості, які мають звертатися до органу реєстрації прав.

Заступник начальника відділу забезпечення обліково-реєстраційних дій № 1 філії ФГБУ «ФКП Росреестра» по Тамбовської області Марина Герасимович

Які ж?
Що це за організації, і які їхні функції?
Про що йде мова і чому це повинно бути цікаво замовникам кадастрових робіт?