Реклама
Реклама
Реклама

Шість кроків до нового будинку

  1. 1) Незручні обтяження
  2. 2) Належна оцінка
  3. 3) Юридичний і формальний порядок
  4. 4) Подушка безпеки - страховка
  5. 5) Контроль фінансів і майбутні рахунки
  6. 6) Фінансова тренування

Якщо прийнято таке важливе рішення, як придбання власного будинку або квартири, кожному з нас хотілося б вкласти гроші і час в таке житло, яке сміливо можна було б назвати палацом своєї мрії.

Щоб полегшити цей етап, ми пропонуємо вам шість кроків, або рад, які юридичні, фінансові та навіть політичні або стосуються навколишнього середовища аспекти слід враховувати - якщо ви ще тільки думаєте про дорогу в свій новий будинок або якщо ви вже знаходитеся в процесі покупки.

1) Незручні обтяження

Коли після довгих пошуків ви знаходите для своєї сім'ї ідеальний будинок, плануєте оформляти іпотечний кредит і вже готові укласти угоду з продавцем, раптом виявляється, що потрібно вирішити ще безліч питань, про які більшість часто навіть не замислюються.

Купуючи житло, насамперед потрібно з'ясувати, чи немає на що належить до нього ділянці землі будь-яких обтяжень. Спочатку дізнайтеся, чи знаходиться земля у власності. Можливо, вона здана в оренду на 99 років. Якщо це так, то вже через кілька років власник землі може значно підвищити орендну плату за землю, і це може суттєво вплинути на розмір загальних виплат за утримання житла.

Купуючи землю, важливо також з'ясувати, чи дозволено на купленій землі вести будівництво, і яке саме - те, що на ділянці побудований житловий будинок, ще не означає, що ви зможете звести поруч баню, господарське будова або гостьовий будиночок. Трапляється так, що заборони можуть бути пов'язані і з самим будинком - наприклад, його не можна перебудовувати або навіть ремонтувати. Подібну інформацію вам можуть надати в місцеве самоврядування, Земельної книзі або в Державної земельної службі.

Не менш важливим є і факт, не проводилася чи неузгоджена перебудова власності. Узгодження постфактум може відняти у вас багато часу, воно може виявитися дорогим або навіть неможливим, якщо буде потрібно загальні збори мешканців багатоквартирного будинку. Наприклад, неузгоджене об'єднання вітальні з лоджією може трактуватися як самовільні зміни несучих конструкцій, що може спричинити за собою проблеми зі Стройуправой, страховиками і ін.

Ретельний аналіз потрібно проводити і в тому випадку, якщо купується новобудова. Важливо з'ясувати, чи якісно велося будівництво будівлі, чи немає в ньому будь-яких прихованих дефектів, велося чи будівництво згідно з проектом, має силу наявне дозвіл на будівництво, наскільки великі будуть реальні витрати на будівництво, щоб можна було завершити будівлю і здати його в експлуатацію і т.д.

2) Належна оцінка

Як би вам ні сподобався тільки що побачений будинок, пам'ятайте про те, що ціна житла, зазначена продавцем, може відрізнятися від його справжньої ринкової вартості. Тому не забудьте обов'язково оцінити власність, яку плануєте придбати. Це допоможе бути більш впевненим в тому, що ви заплатили адекватну ціну, до того ж оцінка буде необхідна і банку для прийняття рішення щодо вашого кредиту на житло . Оцінку нерухомості здійснюють сертифіковані оцінювачі. Такі послуги пропонують компанії, що займаються операціями з нерухомістю, а кращих постачальників послуг вам можуть порекомендувати і в вашому банку.

3) Юридичний і формальний порядок

Після того як з банком підписаний договір про іпотечний кредит, вам потрібно буде підписати договір у нотаріуса, а якщо ви купуєте житло не поодинці, то його повинні будуть підписати і ваші поручителі. Нотаріуса, який буде займатися угодою купівлі нерухомості, ви можете вибрати разом з продавцем. Крім того, продавець повинен бути поінформований про перерахування грошей з банку, і перед відвідуванням нотаріуса рекомендується домовитися про те, яку частину нотаріального збору заплатите ви, а яку - продавець. Не забудьте зареєструвати нерухомість в Земельної книзі.

Як додатковий засіб безпеки і для покупця, і для продавця ви можете використовувати банківський рахунок угоди, на який буде перераховано частину грошей, яку повинен виплатити продавець, і виданий банком кредит, який буде перерахований продавцеві тільки після того, як житло буде зареєстровано на ім'я покупця і продавець з покупцем виконають умови, обумовлені в договорі рахунку угоди.

Обов'язково враховуйте, що всі формальності зажадають і інших витрат - юридичні документи, їх оформлення, державні мита і т.д. Якщо знайти житло вам допоміг посередник, то потрібно буде розрахуватися і з ним. Можливо, за обраним житлом будуть значитися заборгованості по комунальних платежах, і тепер вони виявляться у вашому віданні.

4) Подушка безпеки - страховка

Плануючи щомісячні витрати, не забудьте про те, що на період виплати кредиту вам потрібно буде застрахувати нерухомість. Важливо знати, що є регіони, регулярно піддаються затоплення, і в них страхові компанії часто відмовляються страхувати нерухомість. Тому перед тим як придбати будинок, важливо своєчасно з'ясувати, чи знаходиться він на безпечній території і чи можна його взагалі застрахувати. Отримати кредит без страховки неможливо. Інформацію про можливості страхування надає будь-яка страхова компанія, а також фахівці в вашому банку.

Ми рекомендуємо вибрати і надійну страхування кредитних платежів - це захистить вас і вашу сім'ю в непередбачених ситуаціях, наприклад, в разі тривалої хвороби, втрати роботи або навіть смерті позичальника.

5) Контроль фінансів і майбутні рахунки

Регулярна оплата рахунків за комунальні послуги, електрику, Итернет і мобільний телефон забезпечить вам хорошу кредитну історію і допоможе при покупці квартири отримати найкращу ставку по кредиту і умови його виплати. Тому важливо, щоб до прийняття рішення про взяття кредиту на придбання житла ви приблизно виконували всі свої фінансові зобов'язання.

Однак не менш важливо і підрахувати, як зміняться ваші щомісячні рахунки і платежі, коли ви будете жити в новому будинку - наскільки великий буде податок на нерухомість, яка буде плата за господарське обслуговування, чи потрібно буде платити за водопостачання і каналізацію, і якщо так, то скільки, які будуть інші комунальні платежі і т.д. Як зміниться оплата Інтернету, якщо доведеться поміняти провайдера? Перебравшись з багатоквартирного будинку в приватний, вам доведеться самостійно організовувати вивіз сміття.

Доведеться подумати і про таких практичних речах, без яких неможливо уявити життя в приватному будинку, наприклад, про газонокосарці, про паливо, якщо у будинку немає газового опалення, і т.п. Також, можливо, доведеться рахуватися зі збільшенням витрат на пальне або на громадський транспорт для того, щоб дістатися з дому на роботу. Обміркуйте ці позиції до прийняття рішення про покупку або будівництво житла. Особливо якщо мова йде про будівництво - існує велика ймовірність того, що доведеться рахуватися з різними додатковими витратами, тому важливо зрозуміти, чи буде можливість покрити їх з вашого сімейного бюджету, а якщо немає, то чи буде у вас можливість збільшити суму кредиту. План сімейного бюджету допоможе скласти консультант в вашому банку.

6) Фінансова тренування

Перед прийняттям рішення про іпотечний кредит спробуйте протягом півроку відкладати суму, рівноцінну прогнозованим щомісячним платежам. Це допоможе зрозуміти, чи готові ви до такого роду фінансовими зобов'язаннями і чи зможете покрити свої витрати за допомогою суми, що залишилася. Коли ви остаточно в цьому переконаєтеся, ви можете подати заявку на отримання кредиту в будь-якій філії банку SEB.

Яніс Мейстарс

  • Будинок - 03.07.2017

    Хто і що визначає вартість нерухомості?

    Головне, що впливає на вартість нерухомості - це її місцезнаходження: рівень цін в різних регіонах, містах і районах суттєво відрізняється. Однак є і ще ряд причин, за якими один об'єкт дорожче іншого, хоча знаходяться вони по сусідству.

    Детальніше

  • Будинок - 01.06.2016

    2016

Як зміниться оплата Інтернету, якщо доведеться поміняти провайдера?
Хто і що визначає вартість нерухомості?