Реклама
Реклама
Реклама

Що можуть зробити депутати місцевих Рад і чи потрібно розширення їх повноважень

  1. «Лише на папері»
  2. Що треба змінити

18 лютого білоруси виберуть депутатів до місцевих Рад. Які повноваження є у місцевих народних обранців, чому експерти називають їх діяльність імітацією і що треба міняти в білоруську систему самоврядування, дізналася Intex-press.

«Лише на папері»

Повноваження у місцевих депутатів є, і вони прописані в Конституції, в законах «Про місцеве управлінні і самоврядування в Республіці Білорусь» і «Про статус депутата місцевої Ради депутатів», а також в інших нормативних документах. Наприклад, місцеві депутати наділені правом встановлювати місцеві податки і збори, затверджувати місцеві бюджети, вирішувати питання приватизації комунальної власності та інші. Але, на думку експертів, в реальності ніякого місцевого самоврядування в Білорусі немає, місцеві депутати реальної влади не мають і їх повноваження - «лише на папері».

Політолог Валерій Карбалевич вважає, що діяльність місцевих Поради депутатів зводиться «до імітації того, що якісь питання вони дійсно вирішують, на що-то здатні вплинути».

- Формально повноваження у місцевих депутатів є, але в реальності вони не можуть ними користуватися, так як всім заправляє виконавча влада, - каже Валерій Карбалевич.

РЕКЛАМА

Співрозмовник наводить приклад із затвердженням бюджету. Депутати можуть не затвердити бюджет, пропонований виконкомом, але в реальності вони мовчки погоджуються з цим фінансовим документом.

Економіст Володимир Ковалкін, який вже багато років займається темою бюджету, каже, що в своїй практиці жодного разу не стикався з тим, щоб в якомусь місті або районі місцеві депутати не погодилися з бюджетом, запропонованим виконкомом.

Що треба змінити

Для розвитку самоврядування місцевим радам депутатів потрібні свої бюджети, каже Андрій Дмитрієв, співголова громадського об'єднання «Говори правду».

- Взяти депутата обласної Cовета сільського округу. Як йому проїхати кілька десятків сіл? Йому потрібен транспорт, бензин, тобто гроші для роботи в окрузі. Без бюджету нормальної роботи не буде, - міркує Дмитрієв і зазначає, що місцеві депутати за своє депутатство зарплату не отримують.

Також співрозмовник звертає увагу на те, що місцеві депутати - це в основному керівники - директори шкіл, підприємств, їх заступники. На думку Дмитрієва, через зайнятість на основній роботі їм немає діла до вирішення проблем виборців. У місцеві депутати треба обирати людей, у яких є сили, час і бажання на добровільних засадах вирішувати проблеми виборців.

РЕКЛАМА

- Вони гідні люди, але вони - начальники. Свої депутатські функції вони виконують формально: треба підняти руку за якесь рішення - вони піднімуть. До реальної роботи в окрузі справа не доходить. Місцеві Ради депутатів нагадують клуби регіональної еліти, - міркує Дмитрієв. - Депутатами повинні бути менш зайняті люди - молодь, пенсіонери, бізнесмени, молоді політики, лідери громадських рухів.

Також, на думку співрозмовника, не тільки місцеві депутати повинні активніше взаємодіяти з суспільством, а й виборці, зі свого боку, повинні частіше використовувати депутатів як інструмент вирішення своїх проблем.

- Часто люди просто чекають, коли депутати самі здогадаються про їхні проблеми і, як феї, прилетять, змахнути чарівною паличкою, і з'явиться новий дитячий майданчик, новий асфальт.

Але депутати працюють тільки тоді, коли цього вимагає суспільство. Депутат працює з запитами людей. Тільки коли суспільство проявляє ініціативу, депутат може стати справжнім депутатом, - резюмує Дмитрієв.

Які питання вирішують місцеві депутати

  • Затверджують місцеві бюджети і звіти про їх виконання. Депутати можуть запропонувати, на яку сферу грошей виділити більше, на яку - менше.
  • Затверджують план соціально-економічного розвитку відповідної адміністративно-територіальної одиниці. Наприклад, Барановичский міськрада депутатів стверджує прогнозні показники соціально-економічного розвитку нашого міста.
  • Встановлюють місцеві податки і збори, ставки по ним, визначають платників цих податків і зборів, порядок і терміни сплати, пільги по ним.
  • Можуть призначати місцеві референдуми. Правда, поки депутати цим повноваженням жодного разу не скористалися!
  • Вирішують питання адміністративно-територіального устрою (змінюють межі населених пунктів, дають назви новим вулицям, скверів, парків, перейменовують старі) і інше.

фінальний звіт

Чим діючі депутати пишаються, які проблеми вони змогли вирішити, а які залишилися невирішеними, вистачало їм повноважень, чи збираються йти на новий термін і який наказ готові дати тим, хто прийде замість або разом з ними, дізналася Intex-press.

Василь Кочурко, депутат Брестського обласної Ради депутатів від м Барановичі, ректор Барге:   - Бути депутатом - виправдовувати довіру великої групи людей, своїх виборців Василь Кочурко, депутат Брестського обласної Ради депутатів від м Барановичі, ректор Барге:
- Бути депутатом - виправдовувати довіру великої групи людей, своїх виборців. Це робота корисна, цікава, але і трудомістка. У свою депутатську діяльність я завжди намагався вирішувати проблеми виборців по максимуму. Наприклад, сприяв працевлаштуванню - і в Барге, і в інших організаціях.
Як депутат обласної Cовета, я велику увагу приділяв питанням бюджету. З колегами ми прагнули якомога більше коштів залучити на потреби міста Барановичі.
Правда, це теж питання складне: ми, як депутати, більше намагаємося для свого міста, а область дивиться, як направити фінанси на важливі об'єкти всій Брестської області.
Депутатом я був два терміни, більше висуватися не буду. Вважаю, що треба давати дорогу новим людям.
Хотілося б, щоб до складу Брестського обласної Ради депутатів наступного скликання увійшов представник нашого університету.

Олександр Селіфонтьєв, голова Барановичського міської Ради депутатів:   - Роботу нинішнього, 27-го скликання, оцінюю в цілому позитивно Олександр Селіфонтьєв, голова Барановичського міської Ради депутатів:
- Роботу нинішнього, 27-го скликання, оцінюю в цілому позитивно. Головне, чим може пишатися нинішнє скликання, - дитячий садок №6 на вул. Димитрова, наш довгобуд. Ремонт саду ініціював депутат Анатолій Трусковскій, який курирує цей округ. Ми створили комісію, обстежили садок разом із завідуючою і винесли це питання на сесію. На ремонт витрачено багато коштів, але і садок, і прилеглу територію зробили добре.
Що не вдалося вирішити? Залишилася проблема благоустрою вулиць, особливо тих, які раніше відносилися до сільської місцевості і були приєднані до міста.
На жаль, депутатських повноважень не завжди вистачає, але вони є, і ми ними користуємося. З виконавчою владою ми знаходимо взаєморозуміння, Юрій Анатолійович (Громаковский. - Ред.) Сам був депутатом, все чудово розуміє.
Я на новий термін висуватися не планую, а майбутнім депутатам хотілося б побажати, щоб ту комфортність, яку ми створювали для городян, вони не тільки зберегли, а й примножили.

Едуард Якимчик, найстарший депутат міськради депутатів, пенсіонер:   - Робота депутата - це не марафон, де пробіг дистанцію і тут же отримав приз Едуард Якимчик, найстарший депутат міськради депутатів, пенсіонер:
- Робота депутата - це не марафон, де пробіг дистанцію і тут же отримав приз. Це повсякденна робота. І експромтом сказати: ось це досягнення, дайте медаль, дуже складно.
На останній сесії, наприклад, через депутатів Палати представників Національних зборів я вносив пропозицію, що стосується призначення пенсій інвалідам. Зараз інваліди з дитинства ущемлені в цьому питанні порівняно з інвалідами, у яких була можливість попрацювати. Я вважаю, це несправедливо, і виступив з ініціативою зрівняти їх у правах.
Вносити пропозиції - ось повноваження депутатів. Що стосується реальної влади, очевидно, що Раді депутатів не вистачає повноважень, насамперед фінансових. Ми працюємо в округах і бачимо, кому можна допомогти, але самі цього зробити не можемо, тільки попросити. Останнє слово все одно за виконкомом, а це не зовсім правильно.
Балотуватися не збираюся, треба давати дорогу молодим. Головне, чого хочеться побажати майбутнім депутатам, - бути ініціативними і патріотами свого міста, дбати, як за свій будинок. І не тільки критикувати, але і конкретні пропозиції вносити.

Тетяна шкілки, депутат міськради, начальник технологічного відділу ЖБК:   - Не знаю, хто може бути повністю задоволений своєю роботою Тетяна шкілки, депутат міськради, начальник технологічного відділу ЖБК:
- Не знаю, хто може бути повністю задоволений своєю роботою. Я спочатку про погане, про те, що не вийшло. На моєму, 15-му окрузі (Текстильний), мами просили зробити так, щоб здавати аналізи діти могли в нашій районній поліклініці, а не їздити в центральну. Я зверталася і в медустанову, і до зав. міським охороною здоров'я, але поки питання не вирішено, обіцяють до січня. Також хотілося б, але поки не вдалося вирішити проблему з ремонтом дитячих майданчиків в текстильній. Що вийшло? Жителі просили, щоб на Гайовий зробили зупинку, - зробили. На Кірова біля заводу ЗБВ тротуарну доріжку поклали, біля поліклініки на Дзержинського на тротуарі яму залатали.
Як депутат я жодного разу на рівні міста не стикалася з ситуацією, щоб мене просто відштовхували. Так, іноді відмовляли, але я розумію, що Барановичі - не з найбагатших міст, є якісь першочергові проблеми.
Я збираюся балотуватися знову, хочеться завершити розпочате. З досвіду я знаю, що разом вирішити всі проблеми неможливо, але якщо по краплині, то вода і камінь точить.

Автор: Людмила СТЕЦЬКО, Олена ЗЕЛЕНКО

Як йому проїхати кілька десятків сіл?
Що не вдалося вирішити?
Що вийшло?