Реклама
Реклама
Реклама

Будівництво дороги в Шевченківському районі Запоріжжя: міфи і реальність, інтриги і взаємні звинувачення

У червні 2018 року в селищі ДД, що в Шевченківському районі міста, почалися роботи по реконструкції дороги по вулиці Ферганській, повідомляє Разом.

У пояснювальній записці до проекту рішення Запорізької міської ради "Про затвердження Програми розвитку інфраструктури та комплексного благоустрою міста Запоріжжя на 2017-2019 роки" про роботи сказано наступне:

Таким чином, вулиця, яка не знала ремонту більше 50 років, нарешті повинна була обзавестися зливний каналізацією, новим дорожнім покриттям, бордюрами і одностороннім тротуаром. Місцеві жителі були невимовно раді тому, що вони і їхні діти зможуть ходити по нормальній дорозі без страху зламати ногу.

Варто відзначити, що виїхати з селища ДД в місто можна лише по двох дорогах, однією з яких і є вулиця Ферганська. Дана дорога не мала асфальтового покриття і представляла собою місцями кам'яну бруківку, а місцями просто грунт. Тут не могли вільно роз'їхатися два автомобіля, не кажучи вже про більш габаритному транспорті: сміттєвозах або пожежних машинах.

Тут не могли вільно роз'їхатися два автомобіля, не кажучи вже про більш габаритному транспорті: сміттєвозах або пожежних машинах

Згідно з проектом рішення, реконструкції підлягає 400 метрів дорожнього полотна з шириною проїзної частини 7 метрів. За ідеєю проектувальників, дана дорога повинна стати двосмугової, для того щоб тут могли розминутися два автомобілі.

Саме ця інформація і стала каменем спотикання між сім'єю місцевої жительки та громадськістю. За словами жінки, дана дорога будується з порушеннями, а один тротуар її ніяк не влаштовує. Колишня вчителька почала писати всілякі скарги і перешкоджати реконструкції дороги. В цей же час, в ряді запорізьких ЗМІ з'являються публікації про те, що місцеві жителі виступають проти масштабної реконструкції.

У суботу, 22 вересня, на вулиці Ферганській відбулися збори жителів ДД, які вирішили привселюдно заявити: "Дорозі бути!". До слова, оголошення про збори поширювалися в групах в Вайбере і багато про це знали, проте призвідниця скандалу заявила, що всі, хто прийшов куплені і ніхто ні про яке зборах не попереджав жителів селища.

Згідно з Державними будівельними нормами України ширина смуги руху на місцевих житлових вулицях для всіх груп населених пунктів становила 3.5 метрів. З 1 вересня 2018 року набули чинності нові ГСТ, згідно з якими МІНІМАЛЬНА ширина смуги руху на місцевих житлових вулицях повинна становити 2.75 метрів. Максимально допустима ширина смуги руху становить же 3.75 метра, тобто ніяких порушень ДБН проектувальниками допущено не було.

Запорожець Олександр Ралік привів в коментарях під одним з постів на дану спірну тему точні розрахунки, які і могли лягти в основу проекту:

Роботи по реконструкції вулиці вже завершені практично наполовину: від вулиці Панфьорова до вулиці Слави. Місцеві жителі задоволені якісним ремонтом і дивуються - навіщо і для кого тут потрібно два повноцінних тротуару.

"Під час осінніх дощів і зимового ожеледі людям доводилося ходити в гумових чоботях і стрибати по городах, щоб дістатися до зупинки. Єдина школа і дитячий сад на ДД розташовані на вулиці Памірської, яка як раз перетинає Ферганську. Тут щодня ходять десятки школярів, батьків з малолітніми дітьми і жителів селища, які їдуть на роботу. Всім прекрасно вистачає одного тротуару. Як можна бути противником реконструкції дороги, яка веде до зупинки, магазину, хлібного кіоску і навчальним закладам? Це ж абсурд! ", - емоційно заявила кореспонденту порталу" Разом "мешканка ДД Людмила.

, - емоційно заявила кореспонденту порталу Разом мешканка ДД Людмила

Впритул до будинків місцевих жителів, всупереч заявам незадоволеною сім'ї, дорога ніде не підступає, а дерева, що ростуть на кордоні зі шкільним стадіоном - залишилися недоторканими. Розібрати плитку довелося лише тим, хто самовільно виніс свої паркани за належну їм за законом територію.

Розібрати плитку довелося лише тим, хто самовільно виніс свої паркани за належну їм за законом територію

Кореспондент порталу "Разом" поспілкувався з депутатом Запорізької міськради Віталієм Тишечко:

"Я не хочу коментувати чутки і" об'єктивні журналістські розслідування "в ході яких не взято жодного коментаря у офіційних представників УКБ, проектанта, Шевченківської райадміністрації, посадових осіб міськради, депутатів ... Скажу наступне: вулиця Ферганська - вулиця, по якій два рази на день , в години пік більше 600 дітей з батьками їдуть або йдуть пішки в єдині на ДД садок і школу. Зараз, на вузькій дорозі дві машини просто не роз'їжджаються, тротуарів немає взагалі. Проект реконструкції Ферганській розроблений в суворій відповідності з діючими будівельними нормами, пройшов ДЕРЖАВНУ експертизу, роботи ведуться в суворій відповідності до вимог проекту. На кожному перехресті будуть встановлені лежачі поліцейські. Згідно з висновком національної поліції, при ширині дороги менше 5 метрів, можлива організація тільки одностороннього руху від вулиці Автодорожная вниз до вулиці Панфьорова. Якщо робити її однополосной, то в години пік рух біля об'єктів соціального значення буде паралізовано. Крім того, я авторитетно заявляю, що на кордоні ДД з Запоріжжям-Лівим ніяких складських приміщень не буде і бути не може. Відстійників для фур там теж не буде! Всі розсудливі люди це розуміють. Досить вірити домислів і чуток. Хочу закликати всіх жителів ДД до спокою і толерантності ", - зазначив депутат.

Станом на понеділок, 23 вересня, роботи з реконструкції вулиці тривають. Бригада шляховиків працює якраз навпроти "проблемного" будинку, власники якого виступили єдиними противниками реконструкції, заявивши, що вони згодні на більш вузьку дорогу і два тротуару, а не на той проект який реалізує ТОВ "Ремшляхбуд".

Місцеві жителі сподіваються на те, що їх побажання будуть враховані, а дорогу встигнуть завершити до настання сезону інтенсивних опадів.

"Ми віримо в те, що через одного скандаліста не постраждає ціле селище, жителі якого обурені цією ситуацією до межі. Кожен, хто живе або жив на ДД, щиро радий появі тут повноцінної дороги, на якій можуть роз'їхатися два автомобіля. Якщо буде потрібно, то ми будемо збиратися кожні вихідні і вимагати у псевдоактівістов припинити їх безглуздий саботаж. Ми люди! І ми хочемо жити нормально! ", - прокоментували те, що відбувається кореспонденту" Разом "місцеві жителі.

Ми продовжимо пильно стежити за розвитком даної ситуації і висвітлювати події, що відбуваються на місці реконструкції вулиці Ферганській.

Не пропусти блискавку! Підписуйся на нас в Telegram

Як можна бути противником реконструкції дороги, яка веде до зупинки, магазину, хлібного кіоску і навчальним закладам?