Реклама
Реклама
Реклама

Парк Горького: історія і сучасність

У п'ятницю, 28 червня, в парку Горького розпочалася установка відреставрованих головних воріт і огорожі. Ворота парку, створені за проектом радянського архітектора Юрія Щуко, відреставрували вперше за 58 років. З них видалили іржу, а втрачені елементи замінили. Роботи велися з березня 2013 року переважно в Санкт-Петербурзі. Установка воріт може зайняти близько місяця.

Про історію парку Горького, а також про те, які ще зміни відбулися в ньому за останній час - в матеріалі M24.ru.

Центральний парк культури і відпочинку відкрився в 12 серпня 1928 року. Ім'я Горького йому присвоїли в 1932 році. Ідея створення парку виникла в 1923 році, коли в Нескучне саду, пізніше став частиною парку Горького проходила I Всеросійська кустарно-промислова виставка. Плануванням парку в кінці 20-х років займався архітектор-авангардист Костянтин Мельников, вона в основному збереглася до наших днів. Фонтан в парку в 1930-х роках був споруджений за проектом Олександра Власова. Крім того, над оформленням окремих частин парку в 1944-45 роках працював архітектор Ісидор Француз.

У п'ятницю, 28 червня, в парку Горького розпочалася установка відреставрованих головних воріт і огорожі

Вид на Парк культури і відпочинку ім. Горького, 1931 рік. Фото: ІТАР-ТАСС

Головним завданням парку за радянських часів було вести широку політико-виховну та культурно-просвітницьку роботу серед трудящих. На території парку розмістилися виставкові павільйони і павільйон культури, тенісні боскети і декоративний басейн, атракціони і спеціальне містечко для дітей. Тут проводилися великі масові заходи і виставки.

З 1950-х років почалася велика робота по реконструкції парку. Був побудований новий головний вхід, естради, у Голіцинського ставка з'явилися гранітні набережні, були облаштовані нові площі та алеї. У 1974 році в парку встановили дві скульптури садово-паркового жанру - гранітні фігури "Плавець" і "Зима", автором яких був Гавриїл Шульц. У 1990-ті роки в парку з'явилися атракціони, намети, маленькі кафе-шашлична, територія заповнилася рекламними конструкціями, вхід став платним.

Навесні 2011 року директором парку був призначений Сергій Капков. З цього моменту почалася реконструкція парку. За літо і осінь 2011 року було демонтовано близько 100 атракціонів і незаконних об'єктів. У парку було розбито близько 1,9 гектара квітників, а також укладено близько 2 тисяч квадратних метрів нового асфальтового покриття.

Москвичі відпочивають в парку Горького, 1947 рік. Фото: ІТАР-ТАСС

У липні 2012 року в парку Горького відкрився цілодобовий коворкінг-центр для роботи і відпочинку, який отримав назву "Робоча станція". Цей майданчик для спільної роботи розміщена в Нескучне саду. Москвичі можуть працювати тут, користуючись усією необхідною оргтехнікою. Крім того, тут обладнана міні-кухня, а на просторій терасі розміщений кіноекран. У серпні 2012 року в парку запрацював безкоштовний Wi-Fi.

У вересні 2012 року за результатами голосування жителі назвали ЦПКіВ імені Горького одним з кращих парків столиці. Перше місце в рейтингу він розділив з парком "Сокольники". У тому ж місяці стало відомо, що концепцію розвитку парку Горького буде розробляти британська компанія LDA Design. Саме вона виграла тендер на розробку концепції розвитку парку Горького. Архітекторам треба було продумати зонування парку, включення річки, вирішити питання з парковками. Крім того, того в рамках цього проекту до парку повинна була приєднатися територія Воробйових гір.

Наприкінці вересня 2012 після 20-річної перерви в парку відкрилася Народна обсерваторія. Будівлю реконструювали, там був відновлений купол. В обсерваторії встановили телескоп Celestron CGE PRO 1400HD з діаметром труби 356 міліметрів і 841-кратним наближенням. За допомогою цього пристрою зараз можна спостерігати вдень за Сонцем, Місяцем і Венерою, а вночі - за іншими небесними об'єктами навіть в умовах великої засвічення в Москві. А перший астрономічний павільйон був відкритий тут в 1929 році.

Атракціони в ЦПКіВ імені Горького, 1978 рік. Фото: ІТАР-ТАСС

У жовтні 2012 року в парку Горького було посаджено кілька тисяч тюльпанів, наданих найбільшим нідерландським парком Кекенхоф в рамках проекту "Голландці кажуть тюльпанами". Тюльпани були посаджені на території парку в чотири шари, щоб їх цвітіння тривало як можна довше.

16 листопада 2012 в парку Горького був відкритий найбільший в Європі ковзанка зі штучним покриттям, його площа склала 18 тисяч квадратних метрів.

16 листопада 2012 в парку Горького був відкритий найбільший в Європі ковзанка зі штучним покриттям, його площа склала 18 тисяч квадратних метрів

Відпочиваючі в парку Горького, 1994 рік. Фото: ІТАР-ТАСС

У грудні того ж року в парку, на території Ненудного саду, була відкрита нова оранжерея. Її конструкція була виконана по французько-голландською технологією, а простір оснащено професійним тепличним устаткуванням. Загальна площа оранжереї склала 1 тис квадратних метрів. В оранжереї проводяться лекції, майстер-класи та практичні заняття по рослинництву. Тут вирощують не тільки рідкісні рослини, а й звичайні салат, кріп, чебрець та інші культури. У тому ж місяці в парку відкрилася справжня майданчик для сноубордингу, де працюють досвідчені інструктори.

На початку 2013 року в парку Горького була відкрита площадка для публічних акцій - аналог лондонського Гайд-парку. Майданчик розрахований на 2 тисячі осіб. На її території можна без спеціального дозволу проводити суспільно-політичні акції. А друга подібна майданчик відкрилася в столичному парку "Сокольники".

А друга подібна майданчик відкрилася в столичному парку Сокольники

Арт-лавка Enzi в парку Горького, 2013 рік. Фото: ІТАР-ТАСС

У травні в парку Горького відкрився велопрокат в європейському стилі. Тобто взяти велосипед можна в одному пункті прокату, а повернути - в іншому. Крім того, в Нескучне саду з'явилося екокафе "Теплиця", яке повністю складається зі скла, а на стінах висять горщики з квітами і свіжою зеленню. Крім свіжих овочів, фруктів і корисних сніданків в кафе проводяться ранкові заняття йогою, тренінги для мам з дітьми і щотижневі "квартирники". У травні в парку був також обладнаний справжній піщаний пляж площею 5 тисяч квадратних метрів з 150 шезлонгами. Для його створення використовувалося 1,5 тисячі тонн кварцового піску.

Пляж в парку Горького, 2013 рік. Фото: ІТАР-ТАСС

У червні алеї парку прикрасили незвичайними арт-об'єктами Enzis. Це лавки-трансформери з Відня. Мобільні і яскраві, порожнисті усередині, вони легко трансформуються в лежаки або будиночки, в яких взимку можна влаштовувати чаювання. Дизайн конструкцій в 2002 році розробили спеціально для австрійського Музейного кварталу. Лавки для парку Горького виконані за спецзамовленням. Всього їх 15. Об'єкти пофарбували в соковиті лаймовий і світло-бузковий кольори.

Навесні в ЦПКіВ імені Горького, а також ще в 4 московських парках стартував проект "Книги в парках". Тут з'явилися книжкові павільйони-трансформери - дерев'яні конструкції в формі альтанок і лавок, так звані, "Гоголь-модулі". В рамках цього проекту видавництва, книжкові магазини та букіністи продаватимуть книги за демократичними цінами. "Гоголь-модулі" створені молодими архітекторами АРХИWOOD спеціально для проекту "Книги в парках". А відбір книг проводять куратори проекту: популярні письменники, критики, літературознавці.

22 червня біля Піонерського ставка в Парку Горького відкрилася інсталяція "Зникаюча стіна", приурочена до завершення Року Німеччини в Росії 2012-2013. Стіна складається з понад 5000 дерев'яних брусків з нанесеними на кожен з них цитатами німецьких діячів - від філософів до панк-музикантів. Відвідувачі парку могли виймати бруски з цитатами зі стіни і забирати з собою додому.

Очікується, що вже на початку серпня в парку Горького з'явиться відкритий кінотеатр. Його зводять за принципом амфітеатру - дерев'яні лавки по колу і стіна, на яку буде проектуватися кіно.

ЦПКіВ імені Горького - парк світового рівня, з простором для відпочинку, спорту, танців та ігор на свіжому повітрі. Його відвідують понад 20 тисяч осіб в будні і 100 тисяч у вихідні та святкові дні. Сьогодні це один з епіцентрів життя столиці.

Григорій Медведєв

сюжет: теми