Реклама
Реклама
Реклама

Вибір радіостанції для гір

  1. дальність зв'язку
  2. економічність рацій
  3. надійність радіостанцій
  4. Зручність у роботі
  5. Відмінні риси радіостанцій виробництва ТОВ "КБ Беркут":
  6. Корисні відео поради:

Коли збираєшся в пішо-гірський похід, мимоволі зважуєш кожен грам спорядження ...

Але без рацій в сучасному поході не обійтися.

Для цивільного зв'язку в нашій країні виділені три діапазони частот - 27 МГц, 433 МГц і 446 МГц. Але дальність зв'язку рацій 433/446 МГц в умовах лісу, пересіченій місцевості і час їх автономної роботи явно недостатні.

Тому ті, хто всерйоз хочуть зв'язуватися в умовах відсутності прямої видимості, застосовують радіостанції діапазону 27 МГц, хоча вони побільше і поважче своїх 433/446 МГц-ових аналогів ...

дальність зв'язку

В умовах пересіченій місцевості радіостанції діапазону частот 27 МГц працюють істотно далі рацій 433 МГц в силу специфіки поширення радіохвиль: радіохвиля здатна осягнути перешкоду, порівнянне з половиною довжини хвилі, тому в діапазоні 27 МГц радіохвиля огинає сопку 5-6 метрів, а в діапазоні 433 МГц камінчик або дерево з діаметром стовбура 35 см - вже серйозна перешкода ...

Дешеві радіостанції діапазону 433 МГц в лісі або при відсутності прямої видимості працюють не далі 1-1,5км (в щільному лісі і того менше).

Найбільш далекобійна в гірських умовах з професійних моделей в ударопрочних корпусах - це рація Vostok ST-101 .

Імпортні портативні радіостанції діапазону 27 МГц високою дальністю при відсутності прямої видимості похвалитися не можуть через не найвдаліших схемних рішень (наприклад, амплітудний шумопонижувач, застосовуваний в імпортних радіостанціях діапазону 27 МГц, не здатний виділяти з шуму сигнал слабший 0,5 мкВ, в той час як спектральний шумопонижувач в вітчизняних радіостанціях діапазону 27 МГц виробництва "КБ Беркут" працює з сигналом 0,05-0,07 мкВ).

Реально імпортні портативні рації діапазону 27 МГц працюють не набагато далі дешевих «мильниць» діапазону 433 МГц, а тому не витримали конкуренції, практично всі зняті з серійного виробництва, зустріти їх у продажу важко. Портативні радіостанції «КБ Беркут» діапазону 27 МГц серій штурман , Беркут , єгер , Hunter і Tourist , Використовуючи оригінальні схемні рішення вітчизняних розробників і кращу імпортну елементну базу, забезпечують максимально можливу в даний час дальність зв'язку в відсутності прямої видимості (ліс, пересічена місцевість, гори).

Наприклад, рації Беркут-806М з гнучкими штатними антенами працюють в лісі на 4-8 км в залежності від умов (дальність зв'язку залежить від рельєфу місцевості, щільності лісу, погодних умов, насиченості грунту вологою). З додатковими антенами «Суперфлекс» багато відгуків про зв'язок в умовах лісу на 10-15 км.

економічність рацій

Будь-які імпортні рації в режимі 90/5/5 очікування / прийом / передача працюють від 6 до 10 годин (деякі рації діапазону 433 МГц мають режим зниженої потужності - 10 мВт, і в ньому працюють до 40 годин, але дальність в лісі при потужності 10 мВт метрів 100-200). радіостанції серій штурман , Беркут , єгер , Hunter і Tourist набагато більш економічні. наприклад, Беркут-806М в режимі 90/5/5 від акумуляторів 2700 мАг працює близько 60 годин.

надійність радіостанцій

Дешеві рації особливою надійністю не відрізняються (безкоштовний сир тільки в мишоловці). Найбільшою механічною міцністю і надійністю відрізняються професійні радіостанції в ударопрочних корпусах на основі алюмінієвого шасі (при цьому ринок радіозв'язку затоплений дешевими підробками під відомі бренди, зовні майже не відрізняються від оригіналів, але рідко працюють довго і добре).

Робота в морози - імпортні рації на роботу в сильні морози, як правило, не розраховані.

Радіостанції виробництва КБ Беркут серій штурман , Беркут , єгер , Hunter і Tourist проектувалися з урахуванням наших морозів, мінімальні робочі температури обмежені використовуваними елементами живлення (батарейки і акумулятори в морози працюють гірше, швидше розряджаються).

Після складання та регулювання плата покривається електротехнічним лаком або полімерним покриттям, яке забезпечує захист плати від електрохімічної корозії при попаданні вологи. Найбільшу механічну надійність мають рації серій Єгер і Hunter, рації в більших корпусах - Беркути, Штурмани - рекомендується купувати з захисними шкіряними чохлами.

Зручність у роботі

Дешеві радіостанції діапазону 433 МГц за розміром і вагою не набагато перевершують сучасні стільникові телефони і досить зручні в роботі. Всі сервісні функції управляються з клавіатури, в наявності інформативний дисплей. Найбільш популярні моделі професійних радіостанцій по вазі близько 250 грам і розмірами ненабагато перевершують пачку сигарет. Їм властива максимальна простота у використанні і мінімум органів управління. Дисплея у більшості моделей немає, перемикання каналів пакетним 16-канальним перемикачем.

Радіостанції КБ Беркут - надзвичайно прості у використанні, вага з акумуляторами і штатними антенами від 290г (Hunter-3) до 525г (Штурман-882М) в залежності від моделі.

Скористайтеся перевагами цивілізації - радіостанціями КБ Беркут - і отримаєте від походу максимум задоволення. Мінімум органів управління, дальність зв'язку в умовах пересіченій місцевості від 3 до 8 км, акумуляторів вистачає на кілька днів роботи (є можливість роботи від звичайних алкалайнових батарейок), надійно працюють і в спеку, і в люті морози.

Порівняння рації "Єгер-80" з "звичайної" імпортної портативної рацією діапазону 27 МГц (цей діапазон частот забезпечує найбільшу дальність зв'язку в умовах лісу, пересіченій місцевості, гір, річок, озер) і з раціями іншихдіапазонів частот:

Звичайна імпортна рація діапазону 27 МГц

Недорога і мпортная рація діапазону 433 МГц в пластиковому корпусі

Маса з акумуляторами і антеною

305 г

близько 600 г

60-250 г

180 - 600 г

Вихідна потужність при номінальній напрузі живлення

4 Вт

1 4 Вт

0,5- 5 Вт

3 5 Вт

Вибірковість по побічним каналам (чим вище значення в дБ, тим краще перешкодозахищеність рації)

85-100 дБ

60-65 дБ

55-60

60 дБ

Сигнал, що відкриває поріг шумозаглушення (числове значення чим менше, тим краще)

0,05-0,07 мкВ

0,5 мкВ

0,2-0,3 мкВ

0,2 мкВ

Час роботи від акумуляторів в режимі 90/5/5 очікування / прийом / передача

22 години від акб 1100 мАг

близько 8 години

6-15 годин

8-10 годин

Робота в будь-яку погоду, в будь-які морози

да

немає

немає

да

Реальне гарантійне і післягарантійне обслуговування

да

як пощастить

як пощастить

да

Звичайна дальність зв'язку в умовах лісу (залежить від багатьох факторів - щільності лісу, насиченості грунту вологою, рельєфу місцевості ...) (*)

3-8 км (з додатковою антеною суперфлекс- зазвичай 5-12 км)

1-3 км

0,5 - 1,5 км

1,5-3 км

Звичайна дальність зв'язку в умовах поля без електромагнітних завад

до 10 - 12 км

6 км

3-8 км

до 10 - 12 км

Відмінні риси радіостанцій виробництва ТОВ "КБ Беркут":

  • за всіма впливає на дальність радіозв'язку електричним параметрам (реальної чутливості приймача радіостанції, ефективності шумоподавителя, вихідної потужності, ефективності штатних антен і т.п.) рації "Єгер", "Беркут", "Tourist" і "Hunter" істотно перевершують кращі моделі носяться і стаціонарних cb (27 МГц) рацій зарубіжного виробництва

  • сучасна елементна база кращих світових виробників і схемні рішення вітчизняних розробників, що застосовуються в радіостанціях виробництва ТОВ "КБ Беркут", забезпечують рекордно високу дальність радіозв'язку і надійність в роботі при невисокій ціні

  • міцний бризгозащіщённий корпус - рації "Єгер", "Беркут", "Tourist" і "Hunter" розроблені для використання у важких умовах експлуатації: морози, спека, переважно без опадів (імпортні cb рації на російські морози не розраховані)

  • унікально висока економічність: радіостанції "Єгер", "Беркут", "Tourist" і "Hunter" споживають в режимі очікування в різних моделях від 7 до 12мА; ККД передавача 80% (в імпортних портативних cb радіостанціях ток в режимі очікування в залежності від моделі від 37 до 140 мА; ККД передавача при роботі на компактну антену не перевищує 30%)

  • ефективний спектральний пороговий шумоглушник рацій "Єгер", "Беркут", "Tourist" і "Hunter" володіє унікальною чутливістю спрацьовування 0,05-0,07 мкв, що дозволяє цим раціях працювати з сигналом в кілька разів більше слабким, ніж необхідний для роботи кращих моделей імпортних cb радіостанцій

Корисні відео поради:

Коли збираєшся в пішо-гірський похід, мимоволі зважуєш кожен грам спорядження Тест радіозв'язку в умовах сильно пересіченій місцевості рацій діапазону 27 МГц і 400-520 МГц

:
:   Порівняльний тест радіозв'язку в умовах щільного лісу і перепадів висот рацій діапазону 27 МГц   Штурман-80М   і різних моделей рацій діапазону 136-174 МГц:   Тест радіозв'язку в щільному лісі рацій діапазону 27 МГц   Штурман-80М   і двухдиапазонной 136-174 МГц / 400-520 МГц рації   Vostok ST-101DW   : Порівняльний тест радіозв'язку в умовах щільного лісу і перепадів висот рацій діапазону 27 МГц Штурман-80М і різних моделей рацій діапазону 136-174 МГц:
Тест радіозв'язку в щільному лісі рацій діапазону 27 МГц Штурман-80М і двухдиапазонной 136-174 МГц / 400-520 МГц рації Vostok ST-101DW :