Реклама
Реклама
Реклама

Куди поїхати на вихідні: Гомель

Хоча Гомель - другий після Мінська за чисельністю населення місто в республіці, різниця між ними величезна. У Гомелі завжди трохи тепліше, а ще для мінчан тут незвично багато приватного сектора: ніколи не вгадаєш, за яким поворотом типова забудова зміниться маленькими будиночками. Незмінне захоплення у візитерів викликає гігантоманія гомельських комунальників. Як вам ідея розкидати по місту багато значних кам'яних яблук? А посадити метрову метелика на відповідного розміру травинку? Отож.

Отож

Гомель в подарунок

Щоб не втомлювати вас історичним екскурсом , Нагадаємо тільки, що в 1775 році Катерина II взяла і подарувала містечко полководцю Петру Олександровичу Румянцеву-Задунайському. В указі говорилося: «Скаржиться для розваги його село в 5000 душ в Білорусії». З тих пір і до радянських часів Гомель облаштовувала російська знать. Останньою господинею міста стала княгиня Ірина Іванівна Паскевич, яка прославилася своєю добродійністю: будувала школи, платила за навчання обдарованих дітей, як просили забезпечувала будь-яку Гомельську дівчину приданим. Після революції Ірина Іванівна надійшла майже як Катерина II: передала місто в подарунок новій владі. Тепер ви не будете дивуватися, що майже всі, хто стоїть гомельські пам'ятки пов'язані або з прізвищем Румянцев, або з прізвищем Паскевич.

Як доїхати

Були часи, коли в Гомель з Мінська можна було не те що доїхати - злітати. Але сьогодні гомелський аеропорт пропонує лише один регулярний рейс - до Калінінграда. Тому радимо вирушати прямим поїздом. Найбільш ощадливий і абсолютно комфортний варіант - сидячий квиток всього за 18 900 на поїзд о 15:00 або 17:13. На обох працює електронна реєстрація, так що навіть черг на вокзалі вдасться уникнути. Правда, про квитки на вихідні краще подбати заздалегідь - до кінця тижня майже нічого не залишається. В середньому до Гомеля на поїзді - трохи менше п'яти годин споглядання пейзажів за вікнами. На тлі чисто символічною вартістю квитка на поїзд віддавати від 57 000 до 130 000 руб. за автобус або маршрутку здається марнотратством - за часом ви практично нічого не виграєте.

Де зупинитися

У Гомелі немає хостелів, але не турбуйтеся: ніч у бюджетній готелі вас не розорить. У міру суворий варіант - готель «Гомель», до якої і від залізничного, і від автовокзалу - тільки дорогу перейти. За одномісний номер з санвузлом і телевізором у громадян РБ попросять 190 000 руб. Ще один недорогий варіант - готель «Цирк», тут з постояльця візьмуть 180 000 руб. Правда, wi-fi буде платним і тільки в холі. До готелю середньої цінової категорії відноситься, наприклад, «Сож»: за одномісний номер - від 220 000 до 357 500, найдорожчі - відремонтовані номери з кабельним інтернетом. Трохи дорожче «Турист»: однокімнатні від 350 000 руб. Wi-fi платний, за картками. Один з найдорожчих варіантів - парк-готель «Замковий» - пропонує комфортний однокімнатний номер з тапочками за 685 000.

Якщо вас багато, шукайте квартиру: телефонів досить і в інтернеті, і в газеті, купленої в найближчому кіоску. За однокімнатну розраховуйте мінімум на 20 $ за ніч.

Субота: білки в парку і набережна Сожа

Туристичне знайомство з Гомелем починайте із головною міською визначною пам'яткою - палацово-паркового ансамблю . Майже двохсотлітній парк казково гарний. Крім звичних лип, каштанів та беріз тут ростуть і справжні рідкості: ясен плакучої форми, Лапіна крилоплодная і навіть гледичия трехколючковая - так що не забувайте читати таблички. Є Лебедячий ставок - зрозуміло, з лебедями. Візьміть з собою горішки або насіння, щоб погодувати рудих білок: на око вони здаються куди відгодував, а значить, прожорливее мінських колег.

Палац Румянцевих і Паскевичей , Розташований в парку, знаком вам якщо не за підручниками історії, то хоча б по двадцятитисячної купюрі . Ось, наприклад, годинник на палацової вежі - хоч і не «Біг-Бен», але теж з боєм. Пам'ятник архітектури заслуговує огляду не тільки зовні, але і зсередини. За 20 000 руб. ви отримаєте на руки вхідний квиток в центральну частину палацу і вежу, а ще смішні бахіли і навіть аудіогід. У музейній колекції багато цікавих речей, пов'язаних з власниками палацу: наприклад, частина комода, подарованого Паскевича в день одруження, або ікона «Богоматір Розчулення» з фамільною усипальниці, виконана фірмою Фаберже в Петербурзі. На замітку: в Музичному салоні музею часто проходять цікаві концерти класичної музики. На виході можете заглянути за сувенірами в палацовий «Салон-магазин»: щось особливе ви тут навряд чи купите, а ось стандартні листівки і магнітики - легко.

Зліва від палацу знаходиться красива каплиця-усипальниця князів Паскевичей в псевдо-руському стилі. Поруч з нею - собор святих Петра і Павла. Цікавий нюанс: за радянських часів його пристосували під планетарій.

У правій стороні парку є маленький і не особливо примітний Зимовий сад, будівля якого колись належало цукровому заводу, і оглядова вежа, на яку обов'язково варто було б забратися - якби вона була відкрита. Далі - атракціони. Можете порахувати, скільки з них ідентичні тим, що крутяться і гойдаються в мінських «Челюскінців».

Коли будете прогулюватися уздовж набережної Сожа, не пропустіть скульптуру Човняра, а точніше - першого гомельчанин. Cуровий чоловік з лежить у ніг риссю трохи нагадує Герасима, замисленого про долю нещасної Муму. Сфотографуватися, сидячи на спині у рисі, - безцінне.

Сфотографуватися, сидячи на спині у рисі, - безцінне

шоколадні пельмені

Нікуди не поспішайте, адже парк - це найкрасивіше місце в Гомелі. Коли зголодніли, можете зайти в ресторан «Прованс» далі по набережній. Заклад з французьким колоритом і букетиками вітчизняної лаванди відкрилося тільки в кінці літа, годують тут смачно, але недешево. Або виходьте на вулицю Радянську: концентрація кафе і ресторанів тут вище, ніж в будь-якій іншій частині Гомеля. В кафе-кондитерської «Зубренок» можна спробувати непогані тістечка, а підкріпитися грунтовно можна в народному ресторані "бацьки і" - отаке рідне «Лідо», але з гомельським присмаком. Можна вибрати «Арт-кафе» у площі Леніна, спробувати суші в «Табу» або помилуватися на тематичну радянську атмосферу в ресторані «Старий час». Знадобиться wi-fi - тримайте карту .

По вулиці Радянській від парку до цирку пройдемося пішки - будемо розглядати архітектуру. До багатьох «пряниковим будиночків» з ліпниною доклав руку Станіслав Шабуневскій . Найвідоміший гомелський архітектор загинув на засланні на Біломорканалі в 1937 році.

Найвідоміший гомелський архітектор загинув на засланні на Біломорканалі в 1937 році

У скверу імені радянського дипломата Андрія Громико, який за старою звичкою називають Піонерським, зробіть гак до лялькового театру. Тут бронзовий Артемон везе в кареті Мальвіну, поруч кривляється Буратіно і хмуриться Карабас-Барабас. Якщо підгадати час, почуєте, як годинник на будівлі театру грають дитячу пісеньку з радянського кінофільму «Електронік»: «Б'є годинник на старій вежі, проводжаючи день вчорашній».

Якщо підгадати час, почуєте, як годинник на будівлі театру грають дитячу пісеньку з радянського кінофільму «Електронік»: «Б'є годинник на старій вежі, проводжаючи день вчорашній»

Повертайтеся на Радянську, щоб пройти повз цирку і вийти до найвідомішого в місті фонтану. Раніше вечорами тут збиралося пів-Гомеля, зараз якось перестали.

Акуратно обійдіть танк на площі Повстання і загорніть до стадіону, в кафе «Джоконда», щоб спробувати італійське морозиво (правда, замовляти тут щось інше не варто, чесне слово). А можете дійти до фірмового магазину «Спартак», який в Гомелі відповідає за солодощі, щоб дізнатися, чим гарячий шоколад з Гомеля відрізняється від мінської «Комунарка». Заодно купіть шоколадних пельменів в якості сувеніра.

Вечірня програма: бар високої культури і мінські музиканти

Якщо ввечері захочете випробувати на собі, що таке головний гомелський клуб, - вирушайте в «Європу». Культурно-розважальний центр розташований прямо у парку, і саме там міська молодь вважає за краще проводити вечори. Чим зайнятися в «Європі»? Є, багато пити, танцювати або співати караоке. У будівлі знаходяться три ресторани - Café de Paris, «Портофіно» і пивні «Жигулі». Сам нічний клуб працює з 22:00 до 05:00. Менш популярне місце, Hollywood Cinema Club на вул. Комунарів, теж припиняє роботу о п'ятій ранку.

Спокійний і цивілізований варіант - відкрився пару місяців назад бар «Квартирник» . Він знаходиться в тій же будівлі на набережній Сожа, що і «Прованс». Серед гомельських закладів бар високої культури і побуту «Квартирник» виділяється цікавим інтер'єром - чого варта одна кімната, покладена на бік. У суботу, 12 жовтня, в барі грають блюз CROSS B. BAND. Якщо вас не бентежить перспектива приїхати в Гомель, щоб послухати мінську музику, приготуйтеся заплатити за вхід 30 000 руб.

Чи не боїтеся виїхати подалі від центру - вибирайте кафе Beerloga (відкрито з 12:00 до 05:00) з приосадкуватими дерев'яними стільчиками, шкіряними диванами і справжньою радіолою. Як зрозуміло з назви, тут багато пива - хорошого і різного.

Як зрозуміло з назви, тут багато пива - хорошого і різного

Неділя: Музей криміналістики і закоханість

Першу половину недільного дня добре присвятити музеям - цікавим і напівпорожнім.

«Музей історії міста Гомеля» з'явився чотири роки тому. Розташований він у «Мисливському будиночку», міському особняку графа Миколи Румянцева початку XIX століття. Тут за 10 000 руб. ви дізнаєтеся, як Гомель розрісся від села до другого міста в Білорусі.

Любителі живопису можуть заглянути в картинну галерею імені Гавриїла Ващенка . В основі колекції лежать роботи самого білоруського художника, є картини його друзів і учнів. Часто один одного змінюють тимчасові виставки - наприклад, в жовтні тут показують 35 фотографій білоруського пейзажу і дипломні роботи випускників Гомельського художнього коледжу. Квиток коштує 15 000 руб.

Любителі монументальної техніки можуть оцінити Музей військової слави . З цікавого - поїзди і літаки на відкритому майданчику музею, а ще фляга, подарована Гітлеру болгарськими священиками. Вхід - 8 000 руб. Тут же знаходиться музей криміналістики . Підроблені документи і гроші, набір відмичок, а ще тумбочка з трьома тайниками, в одному з яких ховається самогонний апарат, - інтригує навіть список експонатів. Ціна білета - 3 500 руб.

Походи по музеям - заняття виснажливе, тому непогано б відпочити на лавочці. Найцікавіші гомельські лавочки перебувають на алеї закоханих парку «Фестивальний»: можна посидіти на бегемота, пляжному шезлонгу, шкільному автобусі і коробці кольорових олівців.

Як повернутися додому

Поїзд «Гомель-Мінськ» вирушає з гомельського вокзалу о 18:10 і прибуває в столицю о 22:55. Плацкарт - 34 400, купе - 47 600, заодно встигнете виспатися перед робочим тижнем.

Як вам ідея розкидати по місту багато значних кам'яних яблук?
А посадити метрову метелика на відповідного розміру травинку?
Чим зайнятися в «Європі»?