Реклама
Реклама
Реклама

Секрети санкцій: Чи ведуть Росія і США таємні переговори?

Чому глава Ощадбанку Росії Герман Греф не потрапив під нові санкції США

Вранці неділі 1 квітня 2018 року відразу два корпоративних літака "Ощадбанку Росії" еліт-класу викотилися на стартову позицію столичного аеропорту "Шереметьєво". Один з них - особистий літак глави правління банку Германа Грефа Gulfstream G650 з бортовим номером RA-10204 , Другий - подібний, але з трохи більшою кількістю крісел в салоні Gulfstream G550 ( RA-10203 ), Яким зазвичай користується решті керівний склад банку. Обидва з різницею о третій годині цього ж дня вилітають в аеропорт Сан-Франциско.

Обидва з різницею о третій годині цього ж дня вилітають в аеропорт Сан-Франциско

Літак глави правління Ощадбанку Росії з бортовим номером RA-10204

Рівно через п'ять днів, 6 квітня, адміністрація США оголошує нові санкції проти російських олігархів і чиновників. Герман Греф, який потрапив раніше в "Кремлівський доповідь", в новому списку відсутня. У США і Росії поширюються чутки про "таємні переговори", але на офіційному рівні їх, природно, заперечують.

ХТО ТАКИЙ ГЕРМАН ГРЕФ

"Сбербанк Росії" - одне з найбільших фінансових установ РФ, що потрапило під американські санкції ще в 2014 році, проте успішне і сьогодні на російському фінансовому ринку в якості конгломерату, підконтрольного Кремлю. Важливо відзначити, що 52% його акцій належать Центральному банку РФ. Іншими великими акціонерами, за різними джерелами, називаються британські та американські інвестори.

Схема рейсу літака RA-10204 (Москва - Сан Франциско) 1. квітня 2018 року

Герман Греф - фігура неоднозначна. Російський державний політик німецького походження (народився в родині етнічних німців), зробив стрімку кар'єру від юристконсульта в адміністрації Петродворца в 1991 році до міністра економічного розвитку і торгівлі (2000-2007 рр.). Після цього очолив правління "Ощадбанку Росії" і залишається на цій позиції до сих пір. Неоднозначність Грефа полягає в тому, що після санкцій в 2014 році його банк, незважаючи на державний статус, закрив всі свої представництва в Криму і до сих пір відмовляється приймати паспорти так званих республік ДНР і ЛНР. Президент Путін неодноразово критикував політику його банку публічно, проте під час зустрічей з самим Грефом відгукувався шанобливо.

Герман Греф

У січні 2018 року Герман Греф виявився у відкритому списку "Кремлівського доповіді" серед 114 високопоставлених чиновників і 96 російських олігархів. Цей список людей "наближених до президента Росії Володимира Путіна" Мінфін США опублікував знехотя, на вимогу закону CAATSA (Акту протидії противникам Америки шляхом впровадження санкцій). Однак тоді поява списку викликало глибоко панічні настрої серед російського істеблішменту. У Вашингтоні заспокоювали: це ще не санкції, додаючи при цьому, що вони будуть вводитися вибірково і раптово, щоб здобути максимальний ефект. І в цій ситуації ефект дійсно вийшов - психологічний. Адже найбільш болючим вважається не стільки сам факт покарання, скільки його очікування.

"НЕДОТОРКАННІ"

Тут потрібно нагадати, що Білий дім, який виконує волю більшості законодавців, які проголосували за CAATSA, майстерно тримає інтригу. Йому вдалося зберегти напругу і до оголошення "Кремлівського доповіді" 29 січня, і після. Згадаймо про таємний візит до Вашингтона трьох керівників російської розвідки - Сергія Наришкіна (СЗР), Олександра Бортнікова (ФСБ) і Ігоря Коробова (ГРУ). Для цього навіть довелося деяким з них тимчасово скасувати санкційні обмеження.

Бортніков, Наришкін

А адже це сталося рівно за кілька днів до очікуваного оголошення "Кремлівського доповіді". І коли інформація просочилася в пресу, в Білому домі не стали заперечувати, а запропонували офіційну версію: велися переговори про спільні зусилля по боротьбі з міжнародним тероризмом.

"Про тероризм? С россійсікмі чиновниками? Та ще й призупинили санкції для цього?" Да ладно!

Втім, подібна позиція офіційного Вашингтона була очікуваною і логічною. Навіть якщо на переговорах і обговорювалися прізвища "бажано недоторканною" касти в обмін на певні поступки з боку Росії, то це цілком нормальна практика, хоча нюансів залишається багато. Однак ніхто цього не визнає офіційно.

Рівне така ж реакція прозвучала в Держдепартаменті США і з приводу візиту делегації "Ощадбанку Росії" , А також можливих переговорів про конфігурацію санкційних списків.

"Ми не обговорюємо санкцій (США - ред.) З іншими країнами", - відповів високопоставлений представник Держдепу на питання, чи намагаються російські чиновники чи олігархи використовувати канали спілкування з урядом США, щоб пом'якшити обмеження. "Ми вводимо санкції проти (фізичних і юридичних осіб - ред.) В різних країнах, і це не є предметом переговорів", - підкреслило джерело.

Справедливості заради потрібно відзначити, що в прес-службі Ощадбанку коментар з цього приводу поки взяти не вдалося.

ТАЄМНІ ПЕРЕГОВОРИ - ДАЛЕКО НЕ СЮРПРИЗ

Тим часом, в експертних колах Вашингтона на цю ситуацію дивляться цілком об'єктивно. Як вважає старший науковий співробітник з питань Росії "Американської ради із зовнішньої політики" Стівен Бланк, проведення подібних закритих переговорів - аж ніяк не сюрприз. Хоча, в цій ситуації спочатку в більш вигідній позиції знаходиться американська адміністрація, ніж російські переговорники.

Хоча, в цій ситуації спочатку в більш вигідній позиції знаходиться американська адміністрація, ніж російські переговорники

Стівен Бланк

"Грунтуючись на наявною інформацією, навряд чи ці зусилля (проведення таємних переговорів - ред.) Є, власне, ефективними для росіян, оскільки США вводять все більше і більше санкцій, і можуть продовжувати так робити надалі. Однак, це також говорить про доступ російських представників до високопоставленим чинам в США ", - прокоментував ситуацію американський експерт.

Ілля Пономарьов

Відомий російський опозиційний політик Ілля Пономарьов підтвердив Укрінформу, що, за його відомостями, не тільки представники "Ощадбанку Росії", але і великого консорціуму "Альфа-Груп" дійсно "активно працювали в США", щоб не потрапити під санкції.

"Взагалі, весь сенс політики персональних санкцій - рівно в тому, щоб представники російських ділових кіл виходили на зв'язок з американцями і, що називається," роззброювали "перед Кремлем. Відмовлялися від дій, спрямованих на підтримку війни в Україні, відмовлялися від легалізації коштів, відмовлялися від фінансування втручання Росії в політичні процеси в інших країнах ", - зазначив російський політик.

За його словами, якщо припустити, що приїзди російських делегацій в США - це "ознаки того, що товариші" нервують "і якось ворушаться, то в цьому і є здорове зерно". Хоча, як зазначив Понамарьов, Грефа він знає особисто, "і Герман не дуже прагне до того, щоб самому бруднитися" про політику Кремля.

Разом з тим, російський опозиціонер висловив думку, що нинішня політика санкцій США в зв'язку з поспішними заявами Хейлі про введення нових обмежень і запереченнями Білого дому, м'яко кажучи, непослідовна. Але хто знає, може це ще більше додає напруги в ділових і політичних колах, наближених до Кремля?

Остання хвиля американських санкцій викликала безумовно максимальний за останні роки негативний ефект на російському ринку активів. Крім того, вона майже зруйнувала великі бізнес-імперії, зокрема, Олега Дерипаски і Віктора Вексельберга. І це лише перше "китайське попередження" адміністрації Трампа грошового оточенню Путіна, яке тісно сплетено з вертикаллю російської влади. Який шлях оберуть Вашингтон і Москва надалі протистоянні, нікому не відомо. Але вже сьогодні ясно: участь в таємних переговорах з американцями людей з оточення Путіна, які не хочуть "бруднитися" про його політику, навряд чи посилює позиції самого господаря Кремля. І картина може змінитися вже в найближчому майбутньому.

Ярослав Довгопол, Вашингтон.

Про тероризм?
С россійсікмі чиновниками?
Та ще й призупинили санкції для цього?
Але хто знає, може це ще більше додає напруги в ділових і політичних колах, наближених до Кремля?