Реклама
Реклама
Реклама

Рейтинг для шкіл: як і навіщо оцінюють освітні установи

  1. Історія і завдання рейтингу Формування рейтингу загальноосвітніх установ Москви - шкіл, ліцеїв, гімназій...
  2. Методика розрахунку рейтингу
  3. Кращі в Москві - одні з кращих в світі

Історія і завдання рейтингу

Формування рейтингу загальноосвітніх установ Москви - шкіл, ліцеїв, гімназій та коледжів - почалося в 2010 році. Саме тоді місто створив рівні умови для конкуренції: базове фінансування стало залежати не від статусу закладу, а лише від кількості учнів. Тепер додаткові кошти у вигляді грантів Мера Москви отримують школи, об'єктивно визнані кращими за підсумками рейтингу. І це не єдина нагорода за результати, наприклад, навчальні заклади з високими результатами звільняють від планових перевірок.

Перший рейтинг за підсумками 2010/2011 навчального року складався за двома показниками: результатами ЄДІ / ДПА та участі в московській і всеросійської олімпіади школярів. Потім критерії оцінки стали поступово розширюватися: щороку уточнюються пріоритети системи освіти, коригується формула розрахунку. Крім того, у міру розвитку інформаційних систем, а також незалежних вимірників додаються нові вимоги. З 2015/2016 навчального року рейтинг став динамічним: він оновлюється кілька разів на рік. Це залежить від появи в інформаційних системах результатів минулих шкільних олімпіад або професійних змагань, наприклад JuniorSkills .

Методику рейтингу розробляє московський Центр педагогічної майстерності . «Нашу аналітичну команду запросили, тому що у нас є досвід і підходи з математичного моделювання складних систем. Департамент освіти і Мерія Москви формулюють основні напрямки, за якими повинна розвиватися система освіти, а ми знаходимо для них кількісні характеристики і алгоритм розрахунку підсумкових показників », - зазначає директор Центру педагогічної майстерності Іван Ященко.

При цьому рейтинг - це не просто список, де всі знаходяться в певному порядку, а показник того, наскільки досягнення конкретної школи відповідають вектору розвитку всієї столичної системи освіти. Але головне - це орієнтир розвитку кожної школи. Числові параметри висловлюють ключові принципи, за якими оцінюється робота навчальних закладів.

Числові параметри висловлюють ключові принципи, за якими оцінюється робота навчальних закладів

Основні принципи рейтингу

Головне правило рейтингу - фіксація конкретних результатів, а не умов навчання. Важливо не наявність в школі басейну, сучасних комп'ютерів або іншого обладнання, а то, чого діти навчилися, знання і навички, які школярі демонструють на іспитах і олімпіадах.

Інший принцип - розрахунок абсолютних показників. Тобто оцінка школи залежить не від її масштабів і числа учнів, а від їх успіхів. Очевидно, що у великої школи більше можливостей для підготовки призерів олімпіад, а й маленька школа може знайти свою нішу, зробити упор на якусь спеціалізацію і досягти в ній вражаючих результатів. Інакше кажучи, конкурентоспроможність школи залежить від її педагогічних і адміністративних зусиль.

Важливо і те, що рейтинг прагне охопити всі параметри життя школи, які можна виміряти (висловити кількісно), причому незалежно від самого навчального закладу, не створюючи йому додаткового навантаження. Всі показники збираються автоматично з міських інформаційних систем. Підсумки рейтингу публікуються на сайті Департаменту освіти, а кожна школа отримує таблиці з докладним розрахунком всіх параметрів. Цей аналітичний матеріал допомагає адміністрації і педагогам поглянути на свою роботу з боку, оцінити ключові напрямки розвитку та скорегувати їх. При цьому показники визначаються на рік вперед, що дає можливість школам планувати тактику і стратегію своєї роботи.

Нарешті, рейтинг будується як система заохочень, а не покарань. Це означає, що кожен позитивний результат, наприклад висока оцінка на іспиті або призове місце на олімпіаді, підвищує бал школи. Навпаки, за низькі оцінки і відсутність переможців зменшення не передбачено (єдиний «штрафний» параметр - число учнів, віддалених з ЄДІ, він коригує бали школи, отримані за успішну здачу ЄДІ). При цьому параметри рейтингу охоплюють величезний спектр освітніх результатів - від ЄДІ і ОГЕ і олімпіад з різних предметів до спортивних результатів та конкурсів фахової майстерності WorldSkills. Така методика стимулює школи не відштовхувати дітей, а проводити роботу з кожною дитиною, розвивати їхні здібності і таланти і знаходити області успіху. Таким чином, ніякої учень не може знизити рейтинг школи, але кожен може його підвищити. Займаючись тим, що йому дійсно цікаво, кожна дитина буде отримувати задоволення від навчання, а школа - додаткові бали за його результати.

Займаючись тим, що йому дійсно цікаво, кожна дитина буде отримувати задоволення від навчання, а школа - додаткові бали за його результати

Методика розрахунку рейтингу

У 2016/2017 навчальному році рейтинг загальноосвітніх закладів будується на базі восьми блоків показників. Вони відображають основні напрями розвитку шкіл і коледжів, певні спільно Департаментом освіти і мерією Москви.

Забезпечення якісного масового освіти. Ефективність роботи оцінюється за результатами складання ОГЕ і ЄДІ (дев'ятий і 11-й класи відповідно), а також за підсумками проходження предметної діагностики (четвертий і сьомий класи).

Створення умов для розвитку таланту. Цей показник вимірюється результатами участі в московській і всеросійської олімпіади школярів. Параметр має високу питому вагу, оскільки підготувати до перемоги в олімпіаді, особливо федерального рівня, набагато складніше, ніж, наприклад, до здачі ЄДІ з високими балами.

Ненульові бали за цим параметром отримує майже кожна московська школа, показуючи ефективність реалізації принципу «кожен московський дитина талановита».

Робота з дітьми з обмеженими можливостями здоров'я. Цей показник був включений в 2015 році завдяки розвитку інформаційних систем Департаменту освіти та Департаменту соціального захисту.

Кожен бал, отриманий за цим параметром, це не просто цифри, а реальна доля конкретної дитини, з яким школа допомогла досягти успіху.

На всіх щаблях навчання - від дошкільної підготовки до випускних іспитів (ОГЕ і ЄДІ) і олімпіад - кожен результат дитини множиться на коефіцієнт. Крім того, завдяки коефіцієнту інклюзії, який збільшує всі інші бали пропорційно числу учнів з обмеженими можливостями здоров'я, сильні школи отримують потужний стимул для такої роботи.

Розвиток професійної майстерності. Оцінка розраховується за підсумками змагань JuniorSkills Russia і WorldSkills Russia, Всеросійської олімпіади професійної майстерності та чемпіонату «Абілімпікс» для людей з обмеженими можливостями здоров'я. І важливо, що бали за цими параметрами отримують не тільки коледжі, а й школи, які все більш активно займаються реалізацією професійних програм. Наприклад, хлопці з математичних класів показують високі результати у напрямку «системне адміністрування».

Наприклад, хлопці з математичних класів показують високі результати у напрямку «системне адміністрування»

Використання міських соціокультурних ресурсів. Зараз параметр розраховується за результатами участі школярів в московських олімпіадах «Музеї. Парки. Садиби »та« Не перерветься зв'язок поколінь ». Сумарний результат по обидва дає коефіцієнт, який підвищує рейтинговий бал освітнього закладу. Це, зокрема, показує важливий принцип зв'язку соціокультурних і предметних результатів.

Профілактика правопорушень. Показник в повній мірі відображає принцип заохочення, що лежить в основі рейтингу. Наприклад, якщо дитина, який перебуває на обліку в органах внутрішніх справ, не вчинив правопорушень протягом навчального року, то школа отримає за нього в 100 разів більше балів, ніж за іншого школяра.

Розвиток масового спорту. Освітні організації підвищують свій рейтинг і тоді, коли їх команди перемагають або посідають призові місця в змаганнях з аматорського спорту. Зокрема, враховуються результати московського чемпіонату з баскетболу «Переможний м'яч» або всеукраїнських змагань з шахів «Біла тура».

Робота дошкільних відділень. Все більше батьків переводять дитину з дошкільного відділення школи в перший клас тієї ж школи, тим самим даючи високу оцінку і надаючи довіру не просто роботі дошкільного відділення, але і всієї освітньої організації.

«Звичайно, конкретні формули і коефіцієнти - це результат складної аналітичної роботи, але реалізує дуже зрозумілий принцип: чим складніше педагогічне завдання, чим більше зусиль докладає школа для її вирішення - тим вище відповідний рейтинговий бал. Якщо раніше школам було простіше відрахувати двієчників або важких підлітків, щоб поліпшити статистику, то зараз їм набагато вигідніше працювати з кожним учнем, розвивати його, допомогти йому знайти своє покликання. Сьогодні від цього виграє школа, а завтра місто і країна в цілому. Інакше кажучи, рейтинг показує, які зусилля прикладають школи, щоб діти в майбутньому стали професіоналами - вченими, інженерами та іншими кваліфікованими фахівцями », - підкреслює Іван Ященко.

На сайті столичного Департаменту освіти Москви можна ознайомитися з докладною методикою розрахунку рейтингу і рейтингами минулих років .

Кращі в Москві - одні з кращих в світі

Хоча офіційний рейтинг московських шкіл існує всього п'ять років, він вже дав видимі результати. Ще недавно підготовка призерів і переможців заключного етапу всеукраїнських олімпіад була долею так званих елітних шкіл, яких в місті налічувалося всього близько п'яти відсотків. Зараз такими досягненнями може похвалитися кожна третя школа в столиці. При цьому московські школярі досягають успіхів і на міжнародному рівні.

Презентації шкільного рейтингу на міжнародних конференціях завжди викликають інтерес учасників з інших країн. Важливу роль в цьому відіграє високий ступінь розвитку освітніх інформаційних систем, що діють в Москві. Вони є передовими не тільки на федеральному рівні, а й на світовому.

Більш того, об'єктивність столичного рейтингу підтверджується результатами міжнародних досліджень. У 2016 році московські школярі взяли участь в тестуванні з стандартам PISA . За його підсумками незалежні експерти визнали столичну систему освіти однієї з десяти кращих в світі за рівнем читацької та математичної грамотності. При цьому школи, що входять в топ-100 московського рейтингу (на їх частку припадає 23 відсотки учнів), посіли друге місце за названими критеріями.