Реклама
Реклама
Реклама

Путівник по пільгах: майже половина українців мають право безкоштовно їздити і лікуватися (інфографіка) - Fun - Українці можуть безкоштовно їздити, вчитися і лікуватися. Покладені їм і пилососи без черги | СЬОГОДНІ

  1. Путівник по пільгах: майже половина українців мають право безкоштовно їздити і лікуватися (інфографіка)...
  2. Путівник по пільгах: майже половина українців мають право безкоштовно їздити і лікуватися (інфографіка)
  3. Путівник по пільгах: майже половина українців мають право безкоштовно їздити і лікуватися (інфографіка)
  4. Путівник по пільгах: майже половина українців мають право безкоштовно їздити і лікуватися (інфографіка)

Путівник по пільгах: майже половина українців мають право безкоштовно їздити і лікуватися (інфографіка)

Під час кризи все більше українців цікавляться, які у них є соціальні пільги, адже навіть для тих, хто їх має, але раніше не користувався (наприклад, пільги з оплати компослуг), питання стало актуальним через інфляцію та зростання тарифів. В Україні система пільг - одна з найбільших в світі, а неофіційно навіть вважається, що у нас бонусів на душу населення більше, ніж у всіх! А офіційно, за даними Кабміну, право на ті чи інші фінансові послаблення за рахунок скарбниці мають близько 17 млн ​​наших співгромадян. При цьому кількість працездатних всього 16 млн чол., Хоча частина їх - теж пільговики.

"Сегодня" за допомогою експертів нарахувала 23 загальнодержавні пільги, які поширюються на 26 категорій українців і фінансуються з держбюджету (див. Інфографіку). Але є ще "бонуси", що встановлюються місцевими органами влади за рахунок їх доходів (їх багато, і вони різняться по регіонах, тому в статті описані лише загальнодержавні) - дізнатися про них можна в місцевих управліннях соцзахисту. А за оформленням тих чи інших пільг потрібно звертатися в підрозділи Мінсоцполітики за місцем проживання.
Система пільг давно стала непідйомною для скарбниці, і багато хто з них не виконуються (наприклад, надання безкоштовного житла) або не фінансуються (безкоштовні путівки ветеранам і чорнобильцям). Близько року тому прем'єр Арсеній Яценюк поставив завдання Кабміну скоротити кількість пільговиків удвічі. Поки вона не виконана, але багато блага урізані: наприклад, зменшені норми споживання компослуг, які оплачуються за пільговою ціною. А для тих, у кого доходи за останні шість місяців перевищували 1710 грн / міс (1,4 ПМ для працездатних) пільги по компослуги скасовані, як і пільги на оплату зв'язку, вугілля і скрапленого газу.

Нагадаємо, пільга - це надання громадянину матеріальних (доплата до доходів, безкоштовне авто, ліки) або соціальних благ (безкоштовний проїзд, лікування, відпочинок, отримання позачергово квартири, установка телефону). Пільгу можуть дати за особисті досягнення (воював, ліквідовував аварію на ЧАЕС, нагороджений орденом), за станом здоров'я, малозабезпеченим, пенсіонерам, багатодітним, матерям-одиначкам.

Пільгу можуть дати за особисті досягнення (воював, ліквідовував аварію на ЧАЕС, нагороджений орденом), за станом здоров'я, малозабезпеченим, пенсіонерам, багатодітним, матерям-одиначкам

По кліку - велике зображення.

ЗА КОРДОНОМ: ПІЛЬГ НІ, АЛЕ ДЕЯКИХ ДОПОМАГАЮТЬ ГРОШИМА

"Пільги - це тільки частина соцгарантій з боку держави громадянину. До них відносяться також соцдопомогу (кому вона призначається, див. Нижче), субсидії та компенсації (ветеранам, чорнобильцям, які лікувалися або оздоровлювалися за свій рахунок)", - говорить директор департаменту державної соціальної допомоги Мінсоцполітики Віталій Музиченко. За його словами, в інших державах, за винятком країн СНД, взагалі немає "безкоштовних" пільг - там незаможні отримують допомогу від держави на проїзд, харчування, одяг або оплату житла. Держслужбовці та силовики мають соціальний пакет у вигляді страховки життя і здоров'я, медстраховки, а також високу пенсію за вислугою років. Ніякі матеріальні блага у вигляді земельних ділянок, квартири або телефону позачергово за те, що ти воював або ударно працював, не передбачені. У країнах Балтії людям старше 80 років покладені лише пільгові проїзні, а в країнах Західної Європи людям з низьким рівнем доходів і пенсіонерам держава може виділити гроші на спецкарточке на оплату комунальних послуг, ліків. Але ніяких знижок за воду, газ і світло або проїзд немає - платять всі однаково.
У країнах СНД теж починають позбуватися від "беплатних" пільг, монетизуючи їх. Поки процес йде важко: наприклад, в Росії чотири роки тому пільговикам спробували видавати гроші на проїзд. Але зіткнулися з протестами (пільговики вирішили, що виділяються їм сум недостатньо. - Авт.), І нововведення скасували.

Точну суму, в яку все-все наші пільговики обійшлися б державі, якби воно цілком все, що прописано в законах, не може підрахувати ніхто. Але, наприклад, Сергій Тігіпко, коли був віце-прем'єром (2010-2012 рр.), Який курирував соцсферу, називав суму 170 млрд грн на рік - тоді це становило більше половини держбюджету.

За кордоном. Не дають знижок на ЖКП, але дають гроші на ліки.

ПІЛЬГИ ПО ПОДАТКУ: ДЛЯ опікунів, ІНВАЛІДІВ ТА БІЙЦІВ

Окремі категорії українців не платять деякі податки і збори. Так, наприклад, особи з особливими заслугами, інваліди 1 і 2 групи, чорнобильці 1 та 2 категорії звільнені від сплати податку на землю і судового збору при подачі позову. Також не сплачують земельний податок багатодітні сім'ї, пенсіонери, а судовий позов - представники осіб, які страждають психічними захворюваннями.

Але для всіх інших громадян теж передбачена так звана податкова соціальна пільга. Тобто сума, на яку платник податку на доходи фізосіб (ПДФО) має право зменшити свій загальний місячний оподатковуваний дохід у вигляді зарплати від одного роботодавця. Право на пільгу має кожен, якщо його зарплата менше граничного розміру доходу - це ПМ для працездатних на 1 січня звітного податкового року, помноженого на 1,4 та округленого до найближчих 10 гривень. У 2015 році він дорівнює 1710 грн. Опускаючи розрахунки, скажімо, що, наприклад, з нинішньої мінзарплати в 1330 грн економія складе більше 80 грн. Деякі категорії мають право на 150% і навіть 200% податкової пільги. 150% пільги належить одиноким батькам (опікунам), батькам дітей-інвалідів, чорнобильцям 1 та 2 категорії, учням, студентам, аспірантам, учасникам бойових дій; 200% пільги - особам, які мають особливі заслуги, учасникам бойових дій-інвалідам 1 та 2 групи, колишнім в'язням концтаборів, остарбайтерам, блокадників Ленінграда.

НАВЧАННЯ І ВІДПУСТКИ: БОНУСИ ДЛЯ ГЕРОЇВ І ЧОРНОБИЛЬЦІВ

Деякі пільговики мають переваги і в сфері навчання: вступ поза конкурсом до вищих навчальних закладів з обов'язковим наданням гуртожитку тим, хто його потребує, і виплатою підвищеної стипендії належить чорнобильцям 1-2 категорій (на 25%), а чорнобильці 3-4 категорій мають таке право , якщо проживають на радіоактивно забрудненій території не менш року і спрямовані на навчання за договором з підприємством.

Діти з багатодітних сімей звільнені від плати за навчання в державних ВНЗ. А особи, які мають особливі, в тому числі трудові заслуги перед Україною, можуть безкоштовно освоїти нову професію в державних і приватних вузах, причому їх також зобов'язані прийняти поза конкурсом. Ця пільга навряд чи використовується, так як вона стосується Героїв Радянського Союзу, Соціалістичної праці, повних кавалерів радянських бойових і трудових орденів Слави і чотирьох і більше медалей "За відвагу", отриманих в роки Другої світової війни (1939-1945 рр.). А ось молодого Героя України цілком може прийняти без конкурсу якийсь професійний коледж, якщо, звичайно, герой захоче туди вступити.

Існують ще пільги по відпустках: у нардепів і членів ЦВК відпустку - 45 календарних днів, а не 24, як у всіх інших. Стільки ж плюс 10 днів оплачуваної допотпуска належить працівникам служби спецзв'язку. Учасники бойових дій та чорнобильці 1-2 категорій мають право на 14 днів оплачуваної допотпуска без додаткових умов, 3-й категорії - 14 днів відпустки оплатять, якщо вони проживають на забрудненій території та у них є малолітні діти. Також всім пільговикам, які мають переваги по відпустках (див. Інфографіку), належить два тижні неоплачуваної відпустки у зручний для них час, а особам з особливими заслугами - три тижні.

З МИНУЛОГО: ІКРА І ЦВЕТНОЙ ТЕЛЕВІЗОР БЕЗ ЧЕРГИ

Є ще ряд пільг, що не потрапили в зведену таблицю. Так, наприклад, нардепам в 2014 році скасували виплату матдопомоги до відпустки та інші дрібні, але приємні пільги, на зразок безкоштовного паркування і права безкоштовно користуватися віп-залами на всіх видах транспорту. Але у них залишилося позачергове право на оформлення квитків по Україні за казенний рахунок, заселення в готель позачергово, на оренду житла в Києві за держрахунок. Нардепа не можуть призвати до армії або на альтернативну службу. Чорнобильці, отримуючи квартиру від держави, мають право на кімнату для дитини, яка стала інвалідом внаслідок аварії на ЧАЕС та вимагає спеціального догляду, а жінкам-чорнобильцям покладено відпустку у зв'язку з вагітністю та пологами не 60, а 90 днів до пологів і стільки ж після пологів. Осіб з особливими заслугами поховають безкоштовно з військовими почестями і встановлять на їх могилі надгробок стандартного зразка. Жертви політичних репресій мають право на безкоштовну консультацію у адвокатів з питань, пов'язаних з їх реабілітацією.

Діють і пільги-анахронізми. Так, чорнобильці досі мають право на першочергову купівлю авто, мотоцикла, моторного човна, телевізора, холодильника, меблів, пральної машини, пилососа, особи з особливими заслугами - на покупку без черги будматеріалів, а інваліди-жертви нацистських репресій можуть купити без черги баночку червоної ікри або інший продтоварів "поліпшеного асортименту", хоча все це в надлишку у вільному продажу. На наше запитання, чому ці пільги досі не скасовані, в Мінсоцполітики відповідають ухильно, мовляв, раптом знадобляться.

ЗАМІНА: монетизація і урізування

Держчиновники стверджують, що система пільг "родом з СРСР" себе зжила і її треба реформувати. Але як реформувати? Простої відповіді на це питання немає, адже пільг занадто багато, а грошей у держави, на заміну їх, наприклад, грошима занадто мало. Тому блага поступово урізують.

"Візьмемо, наприклад, безкоштовний проїзд, очевидно, хтось повинен компенсувати перевізнику витрати на перевезення пільговика, - каже Віталій Музиченко. - Зараз це відшкодовується в межах можливостей держбюджету, наприклад, на 2015 р виділено 1,9 млрд грн. Перевізники стверджують , що мало, але не можуть довести, скільки пільговиків вони перевезли насправді, так як немає системи обліку. Створити її коштує мільярди гривень: потрібно не тільки забезпечити всіх пільговиків електронними картками, а й встановити термінали для зчитування даних в будь-який точ е контакту пільговика з тими, хто надає послуги, впровадити систему обліку і узагальнення інформація та ін. Поки це складно і дорого, хоча питання про заміну пільг грошима піднімалося неодноразово. Незадоволені і пільговики, які не можуть реалізувати своє законне право, так як пільгові місця в автобусах, маршрутках обмежені одним-двома. Якщо, припустимо, зараз розподілити виділені в 2015 р 1,9 млрд грн на транспортні пільги на всіх, вийде по 12-15 грн на кожного, а в Києві це 4-5 разів проїхати в трамваї. Очевидно, цього мало. Зараз ми обговорюємо з Мінінфраструктури систему адресних пільг на проїзд, зокрема, який адекватної сумою грошей їх можна замінити. Такий вихід простіше і дешевше, ніж будувати систему обліку. Але ми хочемо давати гроші на проїзд тільки тим, у кого доходи нижче певного бар'єру. Всім, у кого доходи вище, доведеться платити. Цей принцип вже діє для пільговиків, які мають знижки 25-100% по компослуги, починаючи від дітей війни і закінчуючи особами, які мають особливі заслуги ".

Безкоштовний проїзд. Хочуть замінити грошима на квитки.

ЕКСПЕРТИ: ЗА СКАСУВАННЯ

Економісти і політологи виступають за скасування частини пільг і заміну "безкоштовного" матеріальною компенсацією - причому адресною, а не знеособленої. На думку президента Украналітцентра Олександра Охріменка, тільки так можна позбутися корупції в сфері державної допомоги. "Я впевнений: адресні виплати пільговикам не ввели до сих пір хоча б частково (на проїзд, ліки) не тільки через відсутність коштів у держбюджеті, але перш за все через те, що у чиновників зникне можливість поживитися, - говорить Охріменко. - Наведу два простих прикладу: безкоштовні перевезення і безкоштовні путівки. Щоб перевізнику отримати з держбюджету якісь гроші на компенсацію проїзду пільговиків, йому треба дати відкат чиновнику, що розподіляє фінансові потоки, так як зараз коштів, що виділяються з державної скарбниці, на всіх не вистачає. та ж е ситуація і з путівками, і з системою субсидій по компослуги. Так, малозабезпечені отримують адресну допомогу і заплатять за рахунками менше, ніж багаті. Але не факт, що держава вчасно і в повному обсязі перерахує свою частку платежу тим, хто поставив людям газ, світло тепло, зв'язок. А затримка оплати може привести до перебоїв з постачанням цих самих компослуг "
.
Політолог Володимир Фесенко також вважає, що радянська система пільг поступово себе зживе. З одного боку - через те, що стане менше тих, кому вона покладена (від нас поступово відходять ветерани Другої світової. - Авт.), З іншого - завдяки поступовій монетизації і скасування нематеріальних пільг, таких як обслуговування позачергово, безкоштовний земельний ділянку, безвідсотковий кредит і т. д. "Але почнеться реформа не раніше ніж через 2-3 роки, коли покращиться політична і економічна ситуація та забере теж 2-3 роки, - вважає Фесенко. - Це незручно для уряду, адже треба буде щомісяця платити людям живі гроші - на проїзд, на їжу і т. д. Але за кордоном така система діє. І впевнений, що прийде час, коли від нас вимагатимуть її ввести - як одна з умов вступу в ЄС ".

Також експерти вважають, що потрібен привабливий соцпакет для держслужбовців і силовиків: страховка життя і здоров'я, медстраховка, а не пільга, службове житло, пенсія - спеціальна, але не з загального котла, а на персональний рахунок і інше. Тоді ці люди стануть дорожити своїм місцем, і якість роботи в органах і держструктурах виросте в рази.

Соцдопомоги: КОМУ ЩО ПОКЛАДЕНО ВІД ДЕРЖАВИ

Надбавка на місяць:

  • учасникам війни - 15% ПМ для непрацездатних, або 142,35 грн;
  • дітям війни - 7% ПМ для непрацездатних, або 66,43 грн.

Підвищення пенсії учасникам війни, нагородженим орденами, - 20% ПМ для непрацездатних, або 189,8 грн.

Держсоцдопомоги на дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування (видається батькам-вихователям і прийомним батькам в дитячих будинках сімейного типу та прийомних сім'ях):

  • до 6 років - 2334 грн;
  • 6-18 років - 2910 грн;
  • 18-23 роки (учні) - 2756 грн;
  • 18-23 роки (інваліди з дитинства) - 2148 грн.

Допомога при народженні (усиновленні) дитини - 41 280 грн, в тому числі одноразова виплата - 10 320 грн і по 860 грн / міс протягом 3-х років.

Допомога у зв'язку з вагітністю та пологами (для непрацюючих жінок, зайнятих в підприємництві) - 25% від ПМ для працездатних, або 344,5 грн одноразово.

Допомога на дітей, над якими взята опіку чи піклування: дорівнює різниці між двома ПМ для дитини (до 6 років - 2334 грн, 6-18 років - 2910 грн) та середньомісячним розміром одержуваних на нього аліментів, пенсії, стипендії, соцдопомоги за попередні 6 міс.

Допомога на дітей одиноким матерям: дорівнює різниці між 50% ПМ для дитини відповідного віку та середньомісячним сукупним доходом сім'ї в розрахунку на одну людину, але не менше 30% прожиткового мінімуму:

  • до 6 років - 351,1-583,5 грн;
  • 6-18 років - 436,5-727,5 грн;
  • 18-23 роки (студенти) - 413,4-689 грн.

Допомога особі, яка проживає з інвалідом I і II групи внаслідок психічного розладу, який потребує постійного догляду, - 1378 грн

Держсоцдопомоги інвалідам з дитинства та дітям-інвалідам:

  • інвалідам з дитинства I групи - 1611-1879 грн з урахуванням надбавки за догляд; II і III групи - 1074 грн;
  • дітям-інвалідам віком до 6 років - 1335-1918 грн;
  • від 6 до 18 років - 1479,3-2206,8 грн.

Для дітей-інвалідів ЧАЕС допомогу збільшується на 50%.

Держсоцдопомоги малозабезпеченим сім'ям розраховується як різниця між рівнем забезпечення ПМ (для кожної категорії населення він різний) і середньомісячним сукупним доходом сім'ї:

  • для працездатних це 21% ПМ, або 289,38 грн;
  • для непрацездатних та інвалідів - 100% ПМ, або 1074 грн;
  • для дітей до 6 років - 1091,14 грн;
  • для дітей 6-18 років - 1360,42 грн
  • для дітей 18-23 років (за умови навчання) - 1288,43 грн.

Для дітей-інвалідів, дітей, у яких один або обоє батьків інваліди I або II групи, для матерів-одиначок допомогу підвищується на 20%, якщо при цьому мати-одиначка є інвалідом I або II групи - підвищується на 40%.

Компенсація інвалідам війни:

  • за невикористану путівку (I і II група - 360 грн, III група - 270 грн);
  • на бензин, ремонт, технічне обслуговування його авто - 208,78 грн;
  • транспортне обслуговування - 275,4 грн.


Компенсація особам, які надають соцпослуги:

  • інвалідам I групи - 15% ПМ для відповідної категорії - 161,1-206,7 грн;
  • інвалідам II групи, літнім, дітям-інвалідам - ​​107,4-137,8 грн;
  • інвалідам III групи, хворим, які не здатні себе обслуговувати, - 75,18-96,46 грн.

Держсоцдопомоги особам, які не мають права на пенсію, в тому числі:

  • матерям-героїням - 1074 грн;
  • священнослужителям, церковнослужителям - 1074 грн (50% ПМ для непрацездатних + адресна допомога: 537 + 537);
  • чоловікам після 63 років, жінкам після 58 років, які не мають страхового (трудового) стажу, - 1074 грн (30% ПМ для непрацездатних + адресна допомога: 322,2 + 751,8 = 1074 грн);
  • інвалідам - ​​1074 грн (I група отримує 100% ПМ, або 1074 грн, II група - 80% ПМ + адресна допомога: 859,2 + 214,8 = 1074, III група - 60% ПМ + адресна допомога: 644,4+ 429,6 = 1074).

Держсоцдопомоги на догляд за інвалідами:

  • 30% ПМ для непрацездатніх, Які отримуються пенсію за ВІКОМ, за вислугу років (силовики) або по інвалідності;
  • малозабезпеченим інвалідам I групи, підгрупа А - 322,2 грн;
  • 15% ПМ для непрацездатних (малозабезпеченим інвалідам I групи, підгрупа Б - 161,1 грн, одиноким малозабезпеченим особам - 161,1 грн).

Тимчасова держдопомогу дітям, батьки яких ухиляються від сплати аліментів, або не мають можливості утримувати дитину, або місце проживання яких невідоме:

30% ПМ для дитини відповідного віку:

  • до 6 років - 350,1 грн;
  • 6-18 років - 436,5 грн.

Якщо розмір аліментів, визначений судом у грошах, менше 30% прожиткового мінімуму, сума допомоги становить різницю між ними.

Якщо розмір аліментів, визначений судом у грошах, менше 30% прожиткового мінімуму, сума допомоги становить різницю між ними

Допомога. Священикам дають замість пенсії - 1074 грн / міс.

Читайте найважлівіші та найцікавіші новини в нашому Telegram

джерело: сегодня

Путівник по пільгах: майже половина українців мають право безкоштовно їздити і лікуватися (інфографіка)

Під час кризи все більше українців цікавляться, які у них є соціальні пільги, адже навіть для тих, хто їх має, але раніше не користувався (наприклад, пільги з оплати компослуг), питання стало актуальним через інфляцію та зростання тарифів. В Україні система пільг - одна з найбільших в світі, а неофіційно навіть вважається, що у нас бонусів на душу населення більше, ніж у всіх! А офіційно, за даними Кабміну, право на ті чи інші фінансові послаблення за рахунок скарбниці мають близько 17 млн ​​наших співгромадян. При цьому кількість працездатних всього 16 млн чол., Хоча частина їх - теж пільговики.

"Сегодня" за допомогою експертів нарахувала 23 загальнодержавні пільги, які поширюються на 26 категорій українців і фінансуються з держбюджету (див. Інфографіку). Але є ще "бонуси", що встановлюються місцевими органами влади за рахунок їх доходів (їх багато, і вони різняться по регіонах, тому в статті описані лише загальнодержавні) - дізнатися про них можна в місцевих управліннях соцзахисту. А за оформленням тих чи інших пільг потрібно звертатися в підрозділи Мінсоцполітики за місцем проживання.
Система пільг давно стала непідйомною для скарбниці, і багато хто з них не виконуються (наприклад, надання безкоштовного житла) або не фінансуються (безкоштовні путівки ветеранам і чорнобильцям). Близько року тому прем'єр Арсеній Яценюк поставив завдання Кабміну скоротити кількість пільговиків удвічі. Поки вона не виконана, але багато блага урізані: наприклад, зменшені норми споживання компослуг, які оплачуються за пільговою ціною. А для тих, у кого доходи за останні шість місяців перевищували 1710 грн / міс (1,4 ПМ для працездатних) пільги по компослуги скасовані, як і пільги на оплату зв'язку, вугілля і скрапленого газу.

Нагадаємо, пільга - це надання громадянину матеріальних (доплата до доходів, безкоштовне авто, ліки) або соціальних благ (безкоштовний проїзд, лікування, відпочинок, отримання позачергово квартири, установка телефону). Пільгу можуть дати за особисті досягнення (воював, ліквідовував аварію на ЧАЕС, нагороджений орденом), за станом здоров'я, малозабезпеченим, пенсіонерам, багатодітним, матерям-одиначкам.

Пільгу можуть дати за особисті досягнення (воював, ліквідовував аварію на ЧАЕС, нагороджений орденом), за станом здоров'я, малозабезпеченим, пенсіонерам, багатодітним, матерям-одиначкам

По кліку - велике зображення.

ЗА КОРДОНОМ: ПІЛЬГ НІ, АЛЕ ДЕЯКИХ ДОПОМАГАЮТЬ ГРОШИМА

"Пільги - це тільки частина соцгарантій з боку держави громадянину. До них відносяться також соцдопомогу (кому вона призначається, див. Нижче), субсидії та компенсації (ветеранам, чорнобильцям, які лікувалися або оздоровлювалися за свій рахунок)", - говорить директор департаменту державної соціальної допомоги Мінсоцполітики Віталій Музиченко. За його словами, в інших державах, за винятком країн СНД, взагалі немає "безкоштовних" пільг - там незаможні отримують допомогу від держави на проїзд, харчування, одяг або оплату житла. Держслужбовці та силовики мають соціальний пакет у вигляді страховки життя і здоров'я, медстраховки, а також високу пенсію за вислугою років. Ніякі матеріальні блага у вигляді земельних ділянок, квартири або телефону позачергово за те, що ти воював або ударно працював, не передбачені. У країнах Балтії людям старше 80 років покладені лише пільгові проїзні, а в країнах Західної Європи людям з низьким рівнем доходів і пенсіонерам держава може виділити гроші на спецкарточке на оплату комунальних послуг, ліків. Але ніяких знижок за воду, газ і світло або проїзд немає - платять всі однаково.
У країнах СНД теж починають позбуватися від "беплатних" пільг, монетизуючи їх. Поки процес йде важко: наприклад, в Росії чотири роки тому пільговикам спробували видавати гроші на проїзд. Але зіткнулися з протестами (пільговики вирішили, що виділяються їм сум недостатньо. - Авт.), І нововведення скасували.

Точну суму, в яку все-все наші пільговики обійшлися б державі, якби воно цілком все, що прописано в законах, не може підрахувати ніхто. Але, наприклад, Сергій Тігіпко, коли був віце-прем'єром (2010-2012 рр.), Який курирував соцсферу, називав суму 170 млрд грн на рік - тоді це становило більше половини держбюджету.

За кордоном. Не дають знижок на ЖКП, але дають гроші на ліки.

ПІЛЬГИ ПО ПОДАТКУ: ДЛЯ опікунів, ІНВАЛІДІВ ТА БІЙЦІВ

Окремі категорії українців не платять деякі податки і збори. Так, наприклад, особи з особливими заслугами, інваліди 1 і 2 групи, чорнобильці 1 та 2 категорії звільнені від сплати податку на землю і судового збору при подачі позову. Також не сплачують земельний податок багатодітні сім'ї, пенсіонери, а судовий позов - представники осіб, які страждають психічними захворюваннями.

Але для всіх інших громадян теж передбачена так звана податкова соціальна пільга. Тобто сума, на яку платник податку на доходи фізосіб (ПДФО) має право зменшити свій загальний місячний оподатковуваний дохід у вигляді зарплати від одного роботодавця. Право на пільгу має кожен, якщо його зарплата менше граничного розміру доходу - це ПМ для працездатних на 1 січня звітного податкового року, помноженого на 1,4 та округленого до найближчих 10 гривень. У 2015 році він дорівнює 1710 грн. Опускаючи розрахунки, скажімо, що, наприклад, з нинішньої мінзарплати в 1330 грн економія складе більше 80 грн. Деякі категорії мають право на 150% і навіть 200% податкової пільги. 150% пільги належить одиноким батькам (опікунам), батькам дітей-інвалідів, чорнобильцям 1 та 2 категорії, учням, студентам, аспірантам, учасникам бойових дій; 200% пільги - особам, які мають особливі заслуги, учасникам бойових дій-інвалідам 1 та 2 групи, колишнім в'язням концтаборів, остарбайтерам, блокадників Ленінграда.

НАВЧАННЯ І ВІДПУСТКИ: БОНУСИ ДЛЯ ГЕРОЇВ І ЧОРНОБИЛЬЦІВ

Деякі пільговики мають переваги і в сфері навчання: вступ поза конкурсом до вищих навчальних закладів з обов'язковим наданням гуртожитку тим, хто його потребує, і виплатою підвищеної стипендії належить чорнобильцям 1-2 категорій (на 25%), а чорнобильці 3-4 категорій мають таке право , якщо проживають на радіоактивно забрудненій території не менш року і спрямовані на навчання за договором з підприємством.

Діти з багатодітних сімей звільнені від плати за навчання в державних ВНЗ. А особи, які мають особливі, в тому числі трудові заслуги перед Україною, можуть безкоштовно освоїти нову професію в державних і приватних вузах, причому їх також зобов'язані прийняти поза конкурсом. Ця пільга навряд чи використовується, так як вона стосується Героїв Радянського Союзу, Соціалістичної праці, повних кавалерів радянських бойових і трудових орденів Слави і чотирьох і більше медалей "За відвагу", отриманих в роки Другої світової війни (1939-1945 рр.). А ось молодого Героя України цілком може прийняти без конкурсу якийсь професійний коледж, якщо, звичайно, герой захоче туди вступити.

Існують ще пільги по відпустках: у нардепів і членів ЦВК відпустку - 45 календарних днів, а не 24, як у всіх інших. Стільки ж плюс 10 днів оплачуваної допотпуска належить працівникам служби спецзв'язку. Учасники бойових дій та чорнобильці 1-2 категорій мають право на 14 днів оплачуваної допотпуска без додаткових умов, 3-й категорії - 14 днів відпустки оплатять, якщо вони проживають на забрудненій території та у них є малолітні діти. Також всім пільговикам, які мають переваги по відпустках (див. Інфографіку), належить два тижні неоплачуваної відпустки у зручний для них час, а особам з особливими заслугами - три тижні.

З МИНУЛОГО: ІКРА І ЦВЕТНОЙ ТЕЛЕВІЗОР БЕЗ ЧЕРГИ

Є ще ряд пільг, що не потрапили в зведену таблицю. Так, наприклад, нардепам в 2014 році скасували виплату матдопомоги до відпустки та інші дрібні, але приємні пільги, на зразок безкоштовного паркування і права безкоштовно користуватися віп-залами на всіх видах транспорту. Але у них залишилося позачергове право на оформлення квитків по Україні за казенний рахунок, заселення в готель позачергово, на оренду житла в Києві за держрахунок. Нардепа не можуть призвати до армії або на альтернативну службу. Чорнобильці, отримуючи квартиру від держави, мають право на кімнату для дитини, яка стала інвалідом внаслідок аварії на ЧАЕС та вимагає спеціального догляду, а жінкам-чорнобильцям покладено відпустку у зв'язку з вагітністю та пологами не 60, а 90 днів до пологів і стільки ж після пологів. Осіб з особливими заслугами поховають безкоштовно з військовими почестями і встановлять на їх могилі надгробок стандартного зразка. Жертви політичних репресій мають право на безкоштовну консультацію у адвокатів з питань, пов'язаних з їх реабілітацією.

Діють і пільги-анахронізми. Так, чорнобильці досі мають право на першочергову купівлю авто, мотоцикла, моторного човна, телевізора, холодильника, меблів, пральної машини, пилососа, особи з особливими заслугами - на покупку без черги будматеріалів, а інваліди-жертви нацистських репресій можуть купити без черги баночку червоної ікри або інший продтоварів "поліпшеного асортименту", хоча все це в надлишку у вільному продажу. На наше запитання, чому ці пільги досі не скасовані, в Мінсоцполітики відповідають ухильно, мовляв, раптом знадобляться.

ЗАМІНА: монетизація і урізування

Держчиновники стверджують, що система пільг "родом з СРСР" себе зжила і її треба реформувати. Але як реформувати? Простої відповіді на це питання немає, адже пільг занадто багато, а грошей у держави, на заміну їх, наприклад, грошима занадто мало. Тому блага поступово урізують.

"Візьмемо, наприклад, безкоштовний проїзд, очевидно, хтось повинен компенсувати перевізнику витрати на перевезення пільговика, - каже Віталій Музиченко. - Зараз це відшкодовується в межах можливостей держбюджету, наприклад, на 2015 р виділено 1,9 млрд грн. Перевізники стверджують , що мало, але не можуть довести, скільки пільговиків вони перевезли насправді, так як немає системи обліку. Створити її коштує мільярди гривень: потрібно не тільки забезпечити всіх пільговиків електронними картками, а й встановити термінали для зчитування даних в будь-який точ е контакту пільговика з тими, хто надає послуги, впровадити систему обліку і узагальнення інформація та ін. Поки це складно і дорого, хоча питання про заміну пільг грошима піднімалося неодноразово. Незадоволені і пільговики, які не можуть реалізувати своє законне право, так як пільгові місця в автобусах, маршрутках обмежені одним-двома. Якщо, припустимо, зараз розподілити виділені в 2015 р 1,9 млрд грн на транспортні пільги на всіх, вийде по 12-15 грн на кожного, а в Києві це 4-5 разів проїхати в трамваї. Очевидно, цього мало. Зараз ми обговорюємо з Мінінфраструктури систему адресних пільг на проїзд, зокрема, який адекватної сумою грошей їх можна замінити. Такий вихід простіше і дешевше, ніж будувати систему обліку. Але ми хочемо давати гроші на проїзд тільки тим, у кого доходи нижче певного бар'єру. Всім, у кого доходи вище, доведеться платити. Цей принцип вже діє для пільговиків, які мають знижки 25-100% по компослуги, починаючи від дітей війни і закінчуючи особами, які мають особливі заслуги ".

Безкоштовний проїзд. Хочуть замінити грошима на квитки.

ЕКСПЕРТИ: ЗА СКАСУВАННЯ

Економісти і політологи виступають за скасування частини пільг і заміну "безкоштовного" матеріальною компенсацією - причому адресною, а не знеособленої. На думку президента Украналітцентра Олександра Охріменка, тільки так можна позбутися корупції в сфері державної допомоги. "Я впевнений: адресні виплати пільговикам не ввели до сих пір хоча б частково (на проїзд, ліки) не тільки через відсутність коштів у держбюджеті, але перш за все через те, що у чиновників зникне можливість поживитися, - говорить Охріменко. - Наведу два простих прикладу: безкоштовні перевезення і безкоштовні путівки. Щоб перевізнику отримати з держбюджету якісь гроші на компенсацію проїзду пільговиків, йому треба дати відкат чиновнику, що розподіляє фінансові потоки, так як зараз коштів, що виділяються з державної скарбниці, на всіх не вистачає. та ж е ситуація і з путівками, і з системою субсидій по компослуги. Так, малозабезпечені отримують адресну допомогу і заплатять за рахунками менше, ніж багаті. Але не факт, що держава вчасно і в повному обсязі перерахує свою частку платежу тим, хто поставив людям газ, світло тепло, зв'язок. А затримка оплати може привести до перебоїв з постачанням цих самих компослуг "
.
Політолог Володимир Фесенко також вважає, що радянська система пільг поступово себе зживе. З одного боку - через те, що стане менше тих, кому вона покладена (від нас поступово відходять ветерани Другої світової. - Авт.), З іншого - завдяки поступовій монетизації і скасування нематеріальних пільг, таких як обслуговування позачергово, безкоштовний земельний ділянку, безвідсотковий кредит і т. д. "Але почнеться реформа не раніше ніж через 2-3 роки, коли покращиться політична і економічна ситуація та забере теж 2-3 роки, - вважає Фесенко. - Це незручно для уряду, адже треба буде щомісяця платити людям живі гроші - на проїзд, на їжу і т. д. Але за кордоном така система діє. І впевнений, що прийде час, коли від нас вимагатимуть її ввести - як одна з умов вступу в ЄС ".

Також експерти вважають, що потрібен привабливий соцпакет для держслужбовців і силовиків: страховка життя і здоров'я, медстраховка, а не пільга, службове житло, пенсія - спеціальна, але не з загального котла, а на персональний рахунок і інше. Тоді ці люди стануть дорожити своїм місцем, і якість роботи в органах і держструктурах виросте в рази.

Соцдопомоги: КОМУ ЩО ПОКЛАДЕНО ВІД ДЕРЖАВИ

Надбавка на місяць:

  • учасникам війни - 15% ПМ для непрацездатних, або 142,35 грн;
  • дітям війни - 7% ПМ для непрацездатних, або 66,43 грн.

Підвищення пенсії учасникам війни, нагородженим орденами, - 20% ПМ для непрацездатних, або 189,8 грн.

Держсоцдопомоги на дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування (видається батькам-вихователям і прийомним батькам в дитячих будинках сімейного типу та прийомних сім'ях):

  • до 6 років - 2334 грн;
  • 6-18 років - 2910 грн;
  • 18-23 роки (учні) - 2756 грн;
  • 18-23 роки (інваліди з дитинства) - 2148 грн.

Допомога при народженні (усиновленні) дитини - 41 280 грн, в тому числі одноразова виплата - 10 320 грн і по 860 грн / міс протягом 3-х років.

Допомога у зв'язку з вагітністю та пологами (для непрацюючих жінок, зайнятих в підприємництві) - 25% від ПМ для працездатних, або 344,5 грн одноразово.

Допомога на дітей, над якими взята опіку чи піклування: дорівнює різниці між двома ПМ для дитини (до 6 років - 2334 грн, 6-18 років - 2910 грн) та середньомісячним розміром одержуваних на нього аліментів, пенсії, стипендії, соцдопомоги за попередні 6 міс.

Допомога на дітей одиноким матерям: дорівнює різниці між 50% ПМ для дитини відповідного віку та середньомісячним сукупним доходом сім'ї в розрахунку на одну людину, але не менше 30% прожиткового мінімуму:

  • до 6 років - 351,1-583,5 грн;
  • 6-18 років - 436,5-727,5 грн;
  • 18-23 роки (студенти) - 413,4-689 грн.

Допомога особі, яка проживає з інвалідом I і II групи внаслідок психічного розладу, який потребує постійного догляду, - тисяча триста сімдесят вісім грн

Держсоцдопомоги інвалідам з дитинства та дітям-інвалідам:

  • інвалідам з дитинства I групи - 1611-1879 грн з урахуванням надбавки за догляд; II і III групи - 1074 грн;
  • дітям-інвалідам віком до 6 років - 1335-1918 грн;
  • від 6 до 18 років - 1479,3-2206,8 грн.

Для дітей-інвалідів ЧАЕС допомогу збільшується на 50%.

Держсоцдопомоги малозабезпеченим сім'ям розраховується як різниця між рівнем забезпечення ПМ (для кожної категорії населення він різний) і середньомісячним сукупним доходом сім'ї:

  • для працездатних це 21% ПМ, або 289,38 грн;
  • для непрацездатних та інвалідів - 100% ПМ, або 1074 грн;
  • для дітей до 6 років - 1091,14 грн;
  • для дітей 6-18 років - 1360,42 грн
  • для дітей 18-23 років (за умови навчання) - 1288,43 грн.

Для дітей-інвалідів, дітей, у яких один або обоє батьків інваліди I або II групи, для матерів-одиначок допомогу підвищується на 20%, якщо при цьому мати-одиначка є інвалідом I або II групи - підвищується на 40%.

Компенсація інвалідам війни:

  • за невикористану путівку (I і II група - 360 грн, III група - 270 грн);
  • на бензин, ремонт, технічне обслуговування його авто - 208,78 грн;
  • транспортне обслуговування - 275,4 грн.


Компенсація особам, які надають соцпослуги:

  • інвалідам I групи - 15% ПМ для відповідної категорії - 161,1-206,7 грн;
  • інвалідам II групи, літнім, дітям-інвалідам - ​​107,4-137,8 грн;
  • інвалідам III групи, хворим, які не здатні себе обслуговувати, - 75,18-96,46 грн.

Держсоцдопомоги особам, які не мають права на пенсію, в тому числі:

  • матерям-героїням - 1074 грн;
  • священнослужителям, церковнослужителям - 1074 грн (50% ПМ для непрацездатних + адресна допомога: 537 + 537);
  • чоловікам після 63 років, жінкам після 58 років, які не мають страхового (трудового) стажу, - 1074 грн (30% ПМ для непрацездатних + адресна допомога: 322,2 + 751,8 = 1074 грн);
  • інвалідам - ​​1074 грн (I група отримує 100% ПМ, або 1074 грн, II група - 80% ПМ + адресна допомога: 859,2 + 214,8 = 1074, III група - 60% ПМ + адресна допомога: 644,4+ 429,6 = 1074).

Держсоцдопомоги на догляд за інвалідами:

Путівник по пільгах: майже половина українців мають право безкоштовно їздити і лікуватися (інфографіка)

Під час кризи все більше українців цікавляться, які у них є соціальні пільги, адже навіть для тих, хто їх має, але раніше не користувався (наприклад, пільги з оплати компослуг), питання стало актуальним через інфляцію та зростання тарифів. В Україні система пільг - одна з найбільших в світі, а неофіційно навіть вважається, що у нас бонусів на душу населення більше, ніж у всіх! А офіційно, за даними Кабміну, право на ті чи інші фінансові послаблення за рахунок скарбниці мають близько 17 млн ​​наших співгромадян. При цьому кількість працездатних всього 16 млн чол., Хоча частина їх - теж пільговики.

"Сегодня" за допомогою експертів нарахувала 23 загальнодержавні пільги, які поширюються на 26 категорій українців і фінансуються з держбюджету (див. Інфографіку). Але є ще "бонуси", що встановлюються місцевими органами влади за рахунок їх доходів (їх багато, і вони різняться по регіонах, тому в статті описані лише загальнодержавні) - дізнатися про них можна в місцевих управліннях соцзахисту. А за оформленням тих чи інших пільг потрібно звертатися в підрозділи Мінсоцполітики за місцем проживання.
Система пільг давно стала непідйомною для скарбниці, і багато хто з них не виконуються (наприклад, надання безкоштовного житла) або не фінансуються (безкоштовні путівки ветеранам і чорнобильцям). Близько року тому прем'єр Арсеній Яценюк поставив завдання Кабміну скоротити кількість пільговиків удвічі. Поки вона не виконана, але багато блага урізані: наприклад, зменшені норми споживання компослуг, які оплачуються за пільговою ціною. А для тих, у кого доходи за останні шість місяців перевищували 1710 грн / міс (1,4 ПМ для працездатних) пільги по компослуги скасовані, як і пільги на оплату зв'язку, вугілля і скрапленого газу.

Нагадаємо, пільга - це надання громадянину матеріальних (доплата до доходів, безкоштовне авто, ліки) або соціальних благ (безкоштовний проїзд, лікування, відпочинок, отримання позачергово квартири, установка телефону). Пільгу можуть дати за особисті досягнення (воював, ліквідовував аварію на ЧАЕС, нагороджений орденом), за станом здоров'я, малозабезпеченим, пенсіонерам, багатодітним, матерям-одиначкам.

Пільгу можуть дати за особисті досягнення (воював, ліквідовував аварію на ЧАЕС, нагороджений орденом), за станом здоров'я, малозабезпеченим, пенсіонерам, багатодітним, матерям-одиначкам

По кліку - велике зображення.

ЗА КОРДОНОМ: ПІЛЬГ НІ, АЛЕ ДЕЯКИХ ДОПОМАГАЮТЬ ГРОШИМА

"Пільги - це тільки частина соцгарантій з боку держави громадянину. До них відносяться також соцдопомогу (кому вона призначається, див. Нижче), субсидії та компенсації (ветеранам, чорнобильцям, які лікувалися або оздоровлювалися за свій рахунок)", - говорить директор департаменту державної соціальної допомоги Мінсоцполітики Віталій Музиченко. За його словами, в інших державах, за винятком країн СНД, взагалі немає "безкоштовних" пільг - там незаможні отримують допомогу від держави на проїзд, харчування, одяг або оплату житла. Держслужбовці та силовики мають соціальний пакет у вигляді страховки життя і здоров'я, медстраховки, а також високу пенсію за вислугою років. Ніякі матеріальні блага у вигляді земельних ділянок, квартири або телефону позачергово за те, що ти воював або ударно працював, не передбачені. У країнах Балтії людям старше 80 років покладені лише пільгові проїзні, а в країнах Західної Європи людям з низьким рівнем доходів і пенсіонерам держава може виділити гроші на спецкарточке на оплату комунальних послуг, ліків. Але ніяких знижок за воду, газ і світло або проїзд немає - платять всі однаково.
У країнах СНД теж починають позбуватися від "беплатних" пільг, монетизуючи їх. Поки процес йде важко: наприклад, в Росії чотири роки тому пільговикам спробували видавати гроші на проїзд. Але зіткнулися з протестами (пільговики вирішили, що виділяються їм сум недостатньо. - Авт.), І нововведення скасували.

Точну суму, в яку все-все наші пільговики обійшлися б державі, якби воно цілком все, що прописано в законах, не може підрахувати ніхто. Але, наприклад, Сергій Тігіпко, коли був віце-прем'єром (2010-2012 рр.), Який курирував соцсферу, називав суму 170 млрд грн на рік - тоді це становило більше половини держбюджету.

За кордоном. Не дають знижок на ЖКП, але дають гроші на ліки.

ПІЛЬГИ ПО ПОДАТКУ: ДЛЯ опікунів, ІНВАЛІДІВ ТА БІЙЦІВ

Окремі категорії українців не платять деякі податки і збори. Так, наприклад, особи з особливими заслугами, інваліди 1 і 2 групи, чорнобильці 1 та 2 категорії звільнені від сплати податку на землю і судового збору при подачі позову. Також не сплачують земельний податок багатодітні сім'ї, пенсіонери, а судовий позов - представники осіб, які страждають психічними захворюваннями.

Але для всіх інших громадян теж передбачена так звана податкова соціальна пільга. Тобто сума, на яку платник податку на доходи фізосіб (ПДФО) має право зменшити свій загальний місячний оподатковуваний дохід у вигляді зарплати від одного роботодавця. Право на пільгу має кожен, якщо його зарплата менше граничного розміру доходу - це ПМ для працездатних на 1 січня звітного податкового року, помноженого на 1,4 та округленого до найближчих 10 гривень. У 2015 році він дорівнює 1710 грн. Опускаючи розрахунки, скажімо, що, наприклад, з нинішньої мінзарплати в 1330 грн економія складе більше 80 грн. Деякі категорії мають право на 150% і навіть 200% податкової пільги. 150% пільги належить одиноким батькам (опікунам), батькам дітей-інвалідів, чорнобильцям 1 та 2 категорії, учням, студентам, аспірантам, учасникам бойових дій; 200% пільги - особам, які мають особливі заслуги, учасникам бойових дій-інвалідам 1 та 2 групи, колишнім в'язням концтаборів, остарбайтерам, блокадників Ленінграда.

НАВЧАННЯ І ВІДПУСТКИ: БОНУСИ ДЛЯ ГЕРОЇВ І ЧОРНОБИЛЬЦІВ

Деякі пільговики мають переваги і в сфері навчання: вступ поза конкурсом до вищих навчальних закладів з обов'язковим наданням гуртожитку тим, хто його потребує, і виплатою підвищеної стипендії належить чорнобильцям 1-2 категорій (на 25%), а чорнобильці 3-4 категорій мають таке право , якщо проживають на радіоактивно забрудненій території не менш року і спрямовані на навчання за договором з підприємством.

Діти з багатодітних сімей звільнені від плати за навчання в державних ВНЗ. А особи, які мають особливі, в тому числі трудові заслуги перед Україною, можуть безкоштовно освоїти нову професію в державних і приватних вузах, причому їх також зобов'язані прийняти поза конкурсом. Ця пільга навряд чи використовується, так як вона стосується Героїв Радянського Союзу, Соціалістичної праці, повних кавалерів радянських бойових і трудових орденів Слави і чотирьох і більше медалей "За відвагу", отриманих в роки Другої світової війни (1939-1945 рр.). А ось молодого Героя України цілком може прийняти без конкурсу якийсь професійний коледж, якщо, звичайно, герой захоче туди вступити.

Існують ще пільги по відпустках: у нардепів і членів ЦВК відпустку - 45 календарних днів, а не 24, як у всіх інших. Стільки ж плюс 10 днів оплачуваної допотпуска належить працівникам служби спецзв'язку. Учасники бойових дій та чорнобильці 1-2 категорій мають право на 14 днів оплачуваної допотпуска без додаткових умов, 3-й категорії - 14 днів відпустки оплатять, якщо вони проживають на забрудненій території та у них є малолітні діти. Також всім пільговикам, які мають переваги по відпустках (див. Інфографіку), належить два тижні неоплачуваної відпустки у зручний для них час, а особам з особливими заслугами - три тижні.

З МИНУЛОГО: ІКРА І ЦВЕТНОЙ ТЕЛЕВІЗОР БЕЗ ЧЕРГИ

Є ще ряд пільг, що не потрапили в зведену таблицю. Так, наприклад, нардепам в 2014 році скасували виплату матдопомоги до відпустки та інші дрібні, але приємні пільги, на зразок безкоштовного паркування і права безкоштовно користуватися віп-залами на всіх видах транспорту. Але у них залишилося позачергове право на оформлення квитків по Україні за казенний рахунок, заселення в готель позачергово, на оренду житла в Києві за держрахунок. Нардепа не можуть призвати до армії або на альтернативну службу. Чорнобильці, отримуючи квартиру від держави, мають право на кімнату для дитини, яка стала інвалідом внаслідок аварії на ЧАЕС та вимагає спеціального догляду, а жінкам-чорнобильцям покладено відпустку у зв'язку з вагітністю та пологами не 60, а 90 днів до пологів і стільки ж після пологів. Осіб з особливими заслугами поховають безкоштовно з військовими почестями і встановлять на їх могилі надгробок стандартного зразка. Жертви політичних репресій мають право на безкоштовну консультацію у адвокатів з питань, пов'язаних з їх реабілітацією.

Діють і пільги-анахронізми. Так, чорнобильці досі мають право на першочергову купівлю авто, мотоцикла, моторного човна, телевізора, холодильника, меблів, пральної машини, пилососа, особи з особливими заслугами - на покупку без черги будматеріалів, а інваліди-жертви нацистських репресій можуть купити без черги баночку червоної ікри або інший продтоварів "поліпшеного асортименту", хоча все це в надлишку у вільному продажу. На наше запитання, чому ці пільги досі не скасовані, в Мінсоцполітики відповідають ухильно, мовляв, раптом знадобляться.

ЗАМІНА: монетизація і урізування

Держчиновники стверджують, що система пільг "родом з СРСР" себе зжила і її треба реформувати. Але як реформувати? Простої відповіді на це питання немає, адже пільг занадто багато, а грошей у держави, на заміну їх, наприклад, грошима занадто мало. Тому блага поступово урізують.

"Візьмемо, наприклад, безкоштовний проїзд, очевидно, хтось повинен компенсувати перевізнику витрати на перевезення пільговика, - каже Віталій Музиченко. - Зараз це відшкодовується в межах можливостей держбюджету, наприклад, на 2015 р виділено 1,9 млрд грн. Перевізники стверджують , що мало, але не можуть довести, скільки пільговиків вони перевезли насправді, так як немає системи обліку. Створити її коштує мільярди гривень: потрібно не тільки забезпечити всіх пільговиків електронними картками, а й встановити термінали для зчитування даних в будь-який точ е контакту пільговика з тими, хто надає послуги, впровадити систему обліку і узагальнення інформація та ін. Поки це складно і дорого, хоча питання про заміну пільг грошима піднімалося неодноразово. Незадоволені і пільговики, які не можуть реалізувати своє законне право, так як пільгові місця в автобусах, маршрутках обмежені одним-двома. Якщо, припустимо, зараз розподілити виділені в 2015 р 1,9 млрд грн на транспортні пільги на всіх, вийде по 12-15 грн на кожного, а в Києві це 4-5 разів проїхати в трамваї. Очевидно, цього мало. Зараз ми обговорюємо з Мінінфраструктури систему адресних пільг на проїзд, зокрема, який адекватної сумою грошей їх можна замінити. Такий вихід простіше і дешевше, ніж будувати систему обліку. Але ми хочемо давати гроші на проїзд тільки тим, у кого доходи нижче певного бар'єру. Всім, у кого доходи вище, доведеться платити. Цей принцип вже діє для пільговиків, які мають знижки 25-100% по компослуги, починаючи від дітей війни і закінчуючи особами, які мають особливі заслуги ".

Безкоштовний проїзд. Хочуть замінити грошима на квитки.

ЕКСПЕРТИ: ЗА СКАСУВАННЯ

Економісти і політологи виступають за скасування частини пільг і заміну "безкоштовного" матеріальною компенсацією - причому адресною, а не знеособленої. На думку президента Украналітцентра Олександра Охріменка, тільки так можна позбутися корупції в сфері державної допомоги. "Я впевнений: адресні виплати пільговикам не ввели до сих пір хоча б частково (на проїзд, ліки) не тільки через відсутність коштів у держбюджеті, але перш за все через те, що у чиновників зникне можливість поживитися, - говорить Охріменко. - Наведу два простих прикладу: безкоштовні перевезення і безкоштовні путівки. Щоб перевізнику отримати з держбюджету якісь гроші на компенсацію проїзду пільговиків, йому треба дати відкат чиновнику, що розподіляє фінансові потоки, так як зараз коштів, що виділяються з державної скарбниці, на всіх не вистачає. та ж е ситуація і з путівками, і з системою субсидій по компослуги. Так, малозабезпечені отримують адресну допомогу і заплатять за рахунками менше, ніж багаті. Але не факт, що держава вчасно і в повному обсязі перерахує свою частку платежу тим, хто поставив людям газ, світло тепло, зв'язок. А затримка оплати може привести до перебоїв з постачанням цих самих компослуг "
.
Політолог Володимир Фесенко також вважає, що радянська система пільг поступово себе зживе. З одного боку - через те, що стане менше тих, кому вона покладена (від нас поступово відходять ветерани Другої світової. - Авт.), З іншого - завдяки поступовій монетизації і скасування нематеріальних пільг, таких як обслуговування позачергово, безкоштовний земельний ділянку, безвідсотковий кредит і т. д. "Але почнеться реформа не раніше ніж через 2-3 роки, коли покращиться політична і економічна ситуація та забере теж 2-3 роки, - вважає Фесенко. - Це незручно для уряду, адже треба буде щомісяця платити людям живі гроші - на проїзд, на їжу і т. д. Але за кордоном така система діє. І впевнений, що прийде час, коли від нас вимагатимуть її ввести - як одна з умов вступу в ЄС ".

Також експерти вважають, що потрібен привабливий соцпакет для держслужбовців і силовиків: страховка життя і здоров'я, медстраховка, а не пільга, службове житло, пенсія - спеціальна, але не з загального котла, а на персональний рахунок і інше. Тоді ці люди стануть дорожити своїм місцем, і якість роботи в органах і держструктурах виросте в рази.

Соцдопомоги: КОМУ ЩО ПОКЛАДЕНО ВІД ДЕРЖАВИ

Надбавка на місяць:

  • учасникам війни - 15% ПМ для непрацездатних, або 142,35 грн;
  • дітям війни - 7% ПМ для непрацездатних, або 66,43 грн.

Підвищення пенсії учасникам війни, нагородженим орденами, - 20% ПМ для непрацездатних, або 189,8 грн.

Держсоцдопомоги на дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування (видається батькам-вихователям і прийомним батькам в дитячих будинках сімейного типу та прийомних сім'ях):

  • до 6 років - 2334 грн;
  • 6-18 років - 2910 грн;
  • 18-23 роки (учні) - 2756 грн;
  • 18-23 роки (інваліди з дитинства) - 2148 грн.

Допомога при народженні (усиновленні) дитини - 41 280 грн, в тому числі одноразова виплата - 10 320 грн і по 860 грн / міс протягом 3-х років.

Допомога у зв'язку з вагітністю та пологами (для непрацюючих жінок, зайнятих в підприємництві) - 25% від ПМ для працездатних, або 344,5 грн одноразово.

Допомога на дітей, над якими взята опіку чи піклування: дорівнює різниці між двома ПМ для дитини (до 6 років - 2334 грн, 6-18 років - 2910 грн) та середньомісячним розміром одержуваних на нього аліментів, пенсії, стипендії, соцдопомоги за попередні 6 міс.

Допомога на дітей одиноким матерям: дорівнює різниці між 50% ПМ для дитини відповідного віку та середньомісячним сукупним доходом сім'ї в розрахунку на одну людину, але не менше 30% прожиткового мінімуму:

  • до 6 років - 351,1-583,5 грн;
  • 6-18 років - 436,5-727,5 грн;
  • 18-23 роки (студенти) - 413,4-689 грн.

Допомога особі, яка проживає з інвалідом I і II групи внаслідок психічного розладу, який потребує постійного догляду, - тисяча триста сімдесят вісім грн

Держсоцдопомоги інвалідам з дитинства та дітям-інвалідам:

  • інвалідам з дитинства I групи - 1611-1879 грн з урахуванням надбавки за догляд; II і III групи - 1074 грн;
  • дітям-інвалідам віком до 6 років - 1335-1918 грн;
  • від 6 до 18 років - 1479,3-2206,8 грн.

Для дітей-інвалідів ЧАЕС допомогу збільшується на 50%.

Держсоцдопомоги малозабезпеченим сім'ям розраховується як різниця між рівнем забезпечення ПМ (для кожної категорії населення він різний) і середньомісячним сукупним доходом сім'ї:

  • для працездатних це 21% ПМ, або 289,38 грн;
  • для непрацездатних та інвалідів - 100% ПМ, або 1074 грн;
  • для дітей до 6 років - 1091,14 грн;
  • для дітей 6-18 років - 1360,42 грн
  • для дітей 18-23 років (за умови навчання) - 1288,43 грн.

Для дітей-інвалідів, дітей, у яких один або обоє батьків інваліди I або II групи, для матерів-одиначок допомогу підвищується на 20%, якщо при цьому мати-одиначка є інвалідом I або II групи - підвищується на 40%.

Компенсація інвалідам війни:

  • за невикористану путівку (I і II група - 360 грн, III група - 270 грн);
  • на бензин, ремонт, технічне обслуговування його авто - 208,78 грн;
  • транспортне обслуговування - 275,4 грн.


Компенсація особам, які надають соцпослуги:

  • інвалідам I групи - 15% ПМ для відповідної категорії - 161,1-206,7 грн;
  • інвалідам II групи, літнім, дітям-інвалідам - ​​107,4-137,8 грн;
  • інвалідам III групи, хворим, які не здатні себе обслуговувати, - 75,18-96,46 грн.

Держсоцдопомоги особам, які не мають права на пенсію, в тому числі:

  • матерям-героїням - 1074 грн;
  • священнослужителям, церковнослужителям - 1074 грн (50% ПМ для непрацездатних + адресна допомога: 537 + 537);
  • чоловікам після 63 років, жінкам після 58 років, які не мають страхового (трудового) стажу, - 1074 грн (30% ПМ для непрацездатних + адресна допомога: 322,2 + 751,8 = 1074 грн);
  • інвалідам - ​​1074 грн (I група отримує 100% ПМ, або 1074 грн, II група - 80% ПМ + адресна допомога: 859,2 + 214,8 = 1074, III група - 60% ПМ + адресна допомога: 644,4+ 429,6 = 1074).

Держсоцдопомоги на догляд за інвалідами:

Путівник по пільгах: майже половина українців мають право безкоштовно їздити і лікуватися (інфографіка)

Під час кризи все більше українців цікавляться, які у них є соціальні пільги, адже навіть для тих, хто їх має, але раніше не користувався (наприклад, пільги з оплати компослуг), питання стало актуальним через інфляцію та зростання тарифів. В Україні система пільг - одна з найбільших в світі, а неофіційно навіть вважається, що у нас бонусів на душу населення більше, ніж у всіх! А офіційно, за даними Кабміну, право на ті чи інші фінансові послаблення за рахунок скарбниці мають близько 17 млн ​​наших співгромадян. При цьому кількість працездатних всього 16 млн чол., Хоча частина їх - теж пільговики.

"Сегодня" за допомогою експертів нарахувала 23 загальнодержавні пільги, які поширюються на 26 категорій українців і фінансуються з держбюджету (див. Інфографіку). Але є ще "бонуси", що встановлюються місцевими органами влади за рахунок їх доходів (їх багато, і вони різняться по регіонах, тому в статті описані лише загальнодержавні) - дізнатися про них можна в місцевих управліннях соцзахисту. А за оформленням тих чи інших пільг потрібно звертатися в підрозділи Мінсоцполітики за місцем проживання.
Система пільг давно стала непідйомною для скарбниці, і багато хто з них не виконуються (наприклад, надання безкоштовного житла) або не фінансуються (безкоштовні путівки ветеранам і чорнобильцям). Близько року тому прем'єр Арсеній Яценюк поставив завдання Кабміну скоротити кількість пільговиків удвічі. Поки вона не виконана, але багато блага урізані: наприклад, зменшені норми споживання компослуг, які оплачуються за пільговою ціною. А для тих, у кого доходи за останні шість місяців перевищували 1710 грн / міс (1,4 ПМ для працездатних) пільги по компослуги скасовані, як і пільги на оплату зв'язку, вугілля і скрапленого газу.

Нагадаємо, пільга - це надання громадянину матеріальних (доплата до доходів, безкоштовне авто, ліки) або соціальних благ (безкоштовний проїзд, лікування, відпочинок, отримання позачергово квартири, установка телефону). Пільгу можуть дати за особисті досягнення (воював, ліквідовував аварію на ЧАЕС, нагороджений орденом), за станом здоров'я, малозабезпеченим, пенсіонерам, багатодітним, матерям-одиначкам.

Пільгу можуть дати за особисті досягнення (воював, ліквідовував аварію на ЧАЕС, нагороджений орденом), за станом здоров'я, малозабезпеченим, пенсіонерам, багатодітним, матерям-одиначкам

По кліку - велике зображення.

ЗА КОРДОНОМ: ПІЛЬГ НІ, АЛЕ ДЕЯКИХ ДОПОМАГАЮТЬ ГРОШИМА

"Пільги - це тільки частина соцгарантій з боку держави громадянину. До них відносяться також соцдопомогу (кому вона призначається, див. Нижче), субсидії та компенсації (ветеранам, чорнобильцям, які лікувалися або оздоровлювалися за свій рахунок)", - говорить директор департаменту державної соціальної допомоги Мінсоцполітики Віталій Музиченко. За його словами, в інших державах, за винятком країн СНД, взагалі немає "безкоштовних" пільг - там незаможні отримують допомогу від держави на проїзд, харчування, одяг або оплату житла. Держслужбовці та силовики мають соціальний пакет у вигляді страховки життя і здоров'я, медстраховки, а також високу пенсію за вислугою років. Ніякі матеріальні блага у вигляді земельних ділянок, квартири або телефону позачергово за те, що ти воював або ударно працював, не передбачені. У країнах Балтії людям старше 80 років покладені лише пільгові проїзні, а в країнах Західної Європи людям з низьким рівнем доходів і пенсіонерам держава може виділити гроші на спецкарточке на оплату комунальних послуг, ліків. Але ніяких знижок за воду, газ і світло або проїзд немає - платять всі однаково.
У країнах СНД теж починають позбуватися від "беплатних" пільг, монетизуючи їх. Поки процес йде важко: наприклад, в Росії чотири роки тому пільговикам спробували видавати гроші на проїзд. Але зіткнулися з протестами (пільговики вирішили, що виділяються їм сум недостатньо. - Авт.), І нововведення скасували.

Точну суму, в яку все-все наші пільговики обійшлися б державі, якби воно цілком все, що прописано в законах, не може підрахувати ніхто. Але, наприклад, Сергій Тігіпко, коли був віце-прем'єром (2010-2012 рр.), Який курирував соцсферу, називав суму 170 млрд грн на рік - тоді це становило більше половини держбюджету.

За кордоном. Не дають знижок на ЖКП, але дають гроші на ліки.

ПІЛЬГИ ПО ПОДАТКУ: ДЛЯ опікунів, ІНВАЛІДІВ ТА БІЙЦІВ

Окремі категорії українців не платять деякі податки і збори. Так, наприклад, особи з особливими заслугами, інваліди 1 і 2 групи, чорнобильці 1 та 2 категорії звільнені від сплати податку на землю і судового збору при подачі позову. Також не сплачують земельний податок багатодітні сім'ї, пенсіонери, а судовий позов - представники осіб, які страждають психічними захворюваннями.

Але для всіх інших громадян теж передбачена так звана податкова соціальна пільга. Тобто сума, на яку платник податку на доходи фізосіб (ПДФО) має право зменшити свій загальний місячний оподатковуваний дохід у вигляді зарплати від одного роботодавця. Право на пільгу має кожен, якщо його зарплата менше граничного розміру доходу - це ПМ для працездатних на 1 січня звітного податкового року, помноженого на 1,4 та округленого до найближчих 10 гривень. У 2015 році він дорівнює 1710 грн. Опускаючи розрахунки, скажімо, що, наприклад, з нинішньої мінзарплати в 1330 грн економія складе більше 80 грн. Деякі категорії мають право на 150% і навіть 200% податкової пільги. 150% пільги належить одиноким батькам (опікунам), батькам дітей-інвалідів, чорнобильцям 1 та 2 категорії, учням, студентам, аспірантам, учасникам бойових дій; 200% пільги - особам, які мають особливі заслуги, учасникам бойових дій-інвалідам 1 та 2 групи, колишнім в'язням концтаборів, остарбайтерам, блокадників Ленінграда.

НАВЧАННЯ І ВІДПУСТКИ: БОНУСИ ДЛЯ ГЕРОЇВ І ЧОРНОБИЛЬЦІВ

Деякі пільговики мають переваги і в сфері навчання: вступ поза конкурсом до вищих навчальних закладів з обов'язковим наданням гуртожитку тим, хто його потребує, і виплатою підвищеної стипендії належить чорнобильцям 1-2 категорій (на 25%), а чорнобильці 3-4 категорій мають таке право , якщо проживають на радіоактивно забрудненій території не менш року і спрямовані на навчання за договором з підприємством.

Діти з багатодітних сімей звільнені від плати за навчання в державних ВНЗ. А особи, які мають особливі, в тому числі трудові заслуги перед Україною, можуть безкоштовно освоїти нову професію в державних і приватних вузах, причому їх також зобов'язані прийняти поза конкурсом. Ця пільга навряд чи використовується, так як вона стосується Героїв Радянського Союзу, Соціалістичної праці, повних кавалерів радянських бойових і трудових орденів Слави і чотирьох і більше медалей "За відвагу", отриманих в роки Другої світової війни (1939-1945 рр.). А ось молодого Героя України цілком може прийняти без конкурсу якийсь професійний коледж, якщо, звичайно, герой захоче туди вступити.

Існують ще пільги по відпустках: у нардепів і членів ЦВК відпустку - 45 календарних днів, а не 24, як у всіх інших. Стільки ж плюс 10 днів оплачуваної допотпуска належить працівникам служби спецзв'язку. Учасники бойових дій та чорнобильці 1-2 категорій мають право на 14 днів оплачуваної допотпуска без додаткових умов, 3-й категорії - 14 днів відпустки оплатять, якщо вони проживають на забрудненій території та у них є малолітні діти. Також всім пільговикам, які мають переваги по відпустках (див. Інфографіку), належить два тижні неоплачуваної відпустки у зручний для них час, а особам з особливими заслугами - три тижні.

З МИНУЛОГО: ІКРА І ЦВЕТНОЙ ТЕЛЕВІЗОР БЕЗ ЧЕРГИ

Є ще ряд пільг, що не потрапили в зведену таблицю. Так, наприклад, нардепам в 2014 році скасували виплату матдопомоги до відпустки та інші дрібні, але приємні пільги, на зразок безкоштовного паркування і права безкоштовно користуватися віп-залами на всіх видах транспорту. Але у них залишилося позачергове право на оформлення квитків по Україні за казенний рахунок, заселення в готель позачергово, на оренду житла в Києві за держрахунок. Нардепа не можуть призвати до армії або на альтернативну службу. Чорнобильці, отримуючи квартиру від держави, мають право на кімнату для дитини, яка стала інвалідом внаслідок аварії на ЧАЕС та вимагає спеціального догляду, а жінкам-чорнобильцям покладено відпустку у зв'язку з вагітністю та пологами не 60, а 90 днів до пологів і стільки ж після пологів. Осіб з особливими заслугами поховають безкоштовно з військовими почестями і встановлять на їх могилі надгробок стандартного зразка. Жертви політичних репресій мають право на безкоштовну консультацію у адвокатів з питань, пов'язаних з їх реабілітацією.

Діють і пільги-анахронізми. Так, чорнобильці досі мають право на першочергову купівлю авто, мотоцикла, моторного човна, телевізора, холодильника, меблів, пральної машини, пилососа, особи з особливими заслугами - на покупку без черги будматеріалів, а інваліди-жертви нацистських репресій можуть купити без черги баночку червоної ікри або інший продтоварів "поліпшеного асортименту", хоча все це в надлишку у вільному продажу. На наше запитання, чому ці пільги досі не скасовані, в Мінсоцполітики відповідають ухильно, мовляв, раптом знадобляться.

ЗАМІНА: монетизація і урізування

Держчиновники стверджують, що система пільг "родом з СРСР" себе зжила і її треба реформувати. Але як реформувати? Простої відповіді на це питання немає, адже пільг занадто багато, а грошей у держави, на заміну їх, наприклад, грошима занадто мало. Тому блага поступово урізують.

"Візьмемо, наприклад, безкоштовний проїзд, очевидно, хтось повинен компенсувати перевізнику витрати на перевезення пільговика, - каже Віталій Музиченко. - Зараз це відшкодовується в межах можливостей держбюджету, наприклад, на 2015 р виділено 1,9 млрд грн. Перевізники стверджують , що мало, але не можуть довести, скільки пільговиків вони перевезли насправді, так як немає системи обліку. Створити її коштує мільярди гривень: потрібно не тільки забезпечити всіх пільговиків електронними картками, а й встановити термінали для зчитування даних в будь-який точ е контакту пільговика з тими, хто надає послуги, впровадити систему обліку і узагальнення інформація та ін. Поки це складно і дорого, хоча питання про заміну пільг грошима піднімалося неодноразово. Незадоволені і пільговики, які не можуть реалізувати своє законне право, так як пільгові місця в автобусах, маршрутках обмежені одним-двома. Якщо, припустимо, зараз розподілити виділені в 2015 р 1,9 млрд грн на транспортні пільги на всіх, вийде по 12-15 грн на кожного, а в Києві це 4-5 разів проїхати в трамваї. Очевидно, цього мало. Зараз ми обговорюємо з Мінінфраструктури систему адресних пільг на проїзд, зокрема, який адекватної сумою грошей їх можна замінити. Такий вихід простіше і дешевше, ніж будувати систему обліку. Але ми хочемо давати гроші на проїзд тільки тим, у кого доходи нижче певного бар'єру. Всім, у кого доходи вище, доведеться платити. Цей принцип вже діє для пільговиків, які мають знижки 25-100% по компослуги, починаючи від дітей війни і закінчуючи особами, які мають особливі заслуги ".

Безкоштовний проїзд. Хочуть замінити грошима на квитки.

ЕКСПЕРТИ: ЗА СКАСУВАННЯ

Економісти і політологи виступають за скасування частини пільг і заміну "безкоштовного" матеріальною компенсацією - причому адресною, а не знеособленої. На думку президента Украналітцентра Олександра Охріменка, тільки так можна позбутися корупції в сфері державної допомоги. "Я впевнений: адресні виплати пільговикам не ввели до сих пір хоча б частково (на проїзд, ліки) не тільки через відсутність коштів у держбюджеті, але перш за все через те, що у чиновників зникне можливість поживитися, - говорить Охріменко. - Наведу два простих прикладу: безкоштовні перевезення і безкоштовні путівки. Щоб перевізнику отримати з держбюджету якісь гроші на компенсацію проїзду пільговиків, йому треба дати відкат чиновнику, що розподіляє фінансові потоки, так як зараз коштів, що виділяються з державної скарбниці, на всіх не вистачає. та ж е ситуація і з путівками, і з системою субсидій по компослуги. Так, малозабезпечені отримують адресну допомогу і заплатять за рахунками менше, ніж багаті. Але не факт, що держава вчасно і в повному обсязі перерахує свою частку платежу тим, хто поставив людям газ, світло тепло, зв'язок. А затримка оплати може привести до перебоїв з постачанням цих самих компослуг "
.
Політолог Володимир Фесенко також вважає, що радянська система пільг поступово себе зживе. З одного боку - через те, що стане менше тих, кому вона покладена (від нас поступово відходять ветерани Другої світової. - Авт.), З іншого - завдяки поступовій монетизації і скасування нематеріальних пільг, таких як обслуговування позачергово, безкоштовний земельний ділянку, безвідсотковий кредит і т. д. "Але почнеться реформа не раніше ніж через 2-3 роки, коли покращиться політична і економічна ситуація та забере теж 2-3 роки, - вважає Фесенко. - Це незручно для уряду, адже треба буде щомісяця платити людям живі гроші - на проїзд, на їжу і т. д. Але за кордоном така система діє. І впевнений, що прийде час, коли від нас вимагатимуть її ввести - як одна з умов вступу в ЄС ".

Також експерти вважають, що потрібен привабливий соцпакет для держслужбовців і силовиків: страховка життя і здоров'я, медстраховка, а не пільга, службове житло, пенсія - спеціальна, але не з загального котла, а на персональний рахунок і інше. Тоді ці люди стануть дорожити своїм місцем, і якість роботи в органах і держструктурах виросте в рази.

Соцдопомоги: КОМУ ЩО ПОКЛАДЕНО ВІД ДЕРЖАВИ

Надбавка на місяць:

  • учасникам війни - 15% ПМ для непрацездатних, або 142,35 грн;
  • дітям війни - 7% ПМ для непрацездатних, або 66,43 грн.

Підвищення пенсії учасникам війни, нагородженим орденами, - 20% ПМ для непрацездатних, або 189,8 грн.

Держсоцдопомоги на дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування (видається батькам-вихователям і прийомним батькам в дитячих будинках сімейного типу та прийомних сім'ях):

  • до 6 років - 2334 грн;
  • 6-18 років - 2910 грн;
  • 18-23 роки (учні) - 2756 грн;
  • 18-23 роки (інваліди з дитинства) - 2148 грн.

Допомога при народженні (усиновленні) дитини - 41 280 грн, в тому числі одноразова виплата - 10 320 грн і по 860 грн / міс протягом 3-х років.

Допомога у зв'язку з вагітністю та пологами (для непрацюючих жінок, зайнятих в підприємництві) - 25% від ПМ для працездатних, або 344,5 грн одноразово.

Допомога на дітей, над якими взята опіку чи піклування: дорівнює різниці між двома ПМ для дитини (до 6 років - 2334 грн, 6-18 років - 2910 грн) та середньомісячним розміром одержуваних на нього аліментів, пенсії, стипендії, соцдопомоги за попередні 6 міс.

Допомога на дітей одиноким матерям: дорівнює різниці між 50% ПМ для дитини відповідного віку та середньомісячним сукупним доходом сім'ї в розрахунку на одну людину, але не менше 30% прожиткового мінімуму:

  • до 6 років - 351,1-583,5 грн;
  • 6-18 років - 436,5-727,5 грн;
  • 18-23 роки (студенти) - 413,4-689 грн.

Допомога особі, яка проживає з інвалідом I і II групи внаслідок психічного розладу, який потребує постійного догляду, - тисяча триста сімдесят вісім грн

Держсоцдопомоги інвалідам з дитинства та дітям-інвалідам:

  • інвалідам з дитинства I групи - 1611-1879 грн з урахуванням надбавки за догляд; II і III групи - 1074 грн;
  • дітям-інвалідам віком до 6 років - 1335-1918 грн;
  • від 6 до 18 років - 1479,3-2206,8 грн.

Для дітей-інвалідів ЧАЕС допомогу збільшується на 50%.

Держсоцдопомоги малозабезпеченим сім'ям розраховується як різниця між рівнем забезпечення ПМ (для кожної категорії населення він різний) і середньомісячним сукупним доходом сім'ї:

  • для працездатних це 21% ПМ, або 289,38 грн;
  • для непрацездатних та інвалідів - 100% ПМ, або 1074 грн;
  • для дітей до 6 років - 1091,14 грн;
  • для дітей 6-18 років - 1360,42 грн
  • для дітей 18-23 років (за умови навчання) - 1288,43 грн.

Для дітей-інвалідів, дітей, у яких один або обоє батьків інваліди I або II групи, для матерів-одиначок допомогу підвищується на 20%, якщо при цьому мати-одиначка є інвалідом I або II групи - підвищується на 40%.

Компенсація інвалідам війни:

  • за невикористану путівку (I і II група - 360 грн, III група - 270 грн);
  • на бензин, ремонт, технічне обслуговування його авто - 208,78 грн;
  • транспортне обслуговування - 275,4 грн.


Компенсація особам, які надають соцпослуги:

  • інвалідам I групи - 15% ПМ для відповідної категорії - 161,1-206,7 грн;
  • інвалідам II групи, літнім, дітям-інвалідам - ​​107,4-137,8 грн;
  • інвалідам III групи, хворим, які не здатні себе обслуговувати, - 75,18-96,46 грн.

Держсоцдопомоги особам, які не мають права на пенсію, в тому числі:

  • матерям-героїням - 1074 грн;
  • священнослужителям, церковнослужителям - 1074 грн (50% ПМ для непрацездатних + адресна допомога: 537 + 537);
  • чоловікам після 63 років, жінкам після 58 років, які не мають страхового (трудового) стажу, - 1074 грн (30% ПМ для непрацездатних + адресна допомога: 322,2 + 751,8 = 1074 грн);
  • інвалідам - ​​1074 грн (I група отримує 100% ПМ, або 1074 грн, II група - 80% ПМ + адресна допомога: 859,2 + 214,8 = 1074, III група - 60% ПМ + адресна допомога: 644,4+ 429,6 = 1074).

Держсоцдопомоги на догляд за інвалідами:

Путівник по пільгах: майже половина українців мають право безкоштовно їздити і лікуватися (інфографіка)

Під час кризи все більше українців цікавляться, які у них є соціальні пільги, адже навіть для тих, хто їх має, але раніше не користувався (наприклад, пільги з оплати компослуг), питання стало актуальним через інфляцію та зростання тарифів. В Україні система пільг - одна з найбільших в світі, а неофіційно навіть вважається, що у нас бонусів на душу населення більше, ніж у всіх! А офіційно, за даними Кабміну, право на ті чи інші фінансові послаблення за рахунок скарбниці мають близько 17 млн ​​наших співгромадян. При цьому кількість працездатних всього 16 млн чол., Хоча частина їх - теж пільговики.

"Сегодня" за допомогою експертів нарахувала 23 загальнодержавні пільги, які поширюються на 26 категорій українців і фінансуються з держбюджету (див. Інфографіку). Але є ще "бонуси", що встановлюються місцевими органами влади за рахунок їх доходів (їх багато, і вони різняться по регіонах, тому в статті описані лише загальнодержавні) - дізнатися про них можна в місцевих управліннях соцзахисту. А за оформленням тих чи інших пільг потрібно звертатися в підрозділи Мінсоцполітики за місцем проживання.
Система пільг давно стала непідйомною для скарбниці, і багато хто з них не виконуються (наприклад, надання безкоштовного житла) або не фінансуються (безкоштовні путівки ветеранам і чорнобильцям). Близько року тому прем'єр Арсеній Яценюк поставив завдання Кабміну скоротити кількість пільговиків удвічі. Поки вона не виконана, але багато блага урізані: наприклад, зменшені норми споживання компослуг, які оплачуються за пільговою ціною. А для тих, у кого доходи за останні шість місяців перевищували 1710 грн / міс (1,4 ПМ для працездатних) пільги по компослуги скасовані, як і пільги на оплату зв'язку, вугілля і скрапленого газу.

Нагадаємо, пільга - це надання громадянину матеріальних (доплата до доходів, безкоштовне авто, ліки) або соціальних благ (безкоштовний проїзд, лікування, відпочинок, отримання позачергово квартири, установка телефону). Пільгу можуть дати за особисті досягнення (воював, ліквідовував аварію на ЧАЕС, нагороджений орденом), за станом здоров'я, малозабезпеченим, пенсіонерам, багатодітним, матерям-одиначкам.

Пільгу можуть дати за особисті досягнення (воював, ліквідовував аварію на ЧАЕС, нагороджений орденом), за станом здоров'я, малозабезпеченим, пенсіонерам, багатодітним, матерям-одиначкам

По кліку - велике зображення.

ЗА КОРДОНОМ: ПІЛЬГ НІ, АЛЕ ДЕЯКИХ ДОПОМАГАЮТЬ ГРОШИМА

"Пільги - це тільки частина соцгарантій з боку держави громадянину. До них відносяться також соцдопомогу (кому вона призначається, див. Нижче), субсидії та компенсації (ветеранам, чорнобильцям, які лікувалися або оздоровлювалися за свій рахунок)", - говорить директор департаменту державної соціальної допомоги Мінсоцполітики Віталій Музиченко. За його словами, в інших державах, за винятком країн СНД, взагалі немає "безкоштовних" пільг - там незаможні отримують допомогу від держави на проїзд, харчування, одяг або оплату житла. Держслужбовці та силовики мають соціальний пакет у вигляді страховки життя і здоров'я, медстраховки, а також високу пенсію за вислугою років. Ніякі матеріальні блага у вигляді земельних ділянок, квартири або телефону позачергово за те, що ти воював або ударно працював, не передбачені. У країнах Балтії людям старше 80 років покладені лише пільгові проїзні, а в країнах Західної Європи людям з низьким рівнем доходів і пенсіонерам держава може виділити гроші на спецкарточке на оплату комунальних послуг, ліків. Але ніяких знижок за воду, газ і світло або проїзд немає - платять всі однаково.
У країнах СНД теж починають позбуватися від "беплатних" пільг, монетизуючи їх. Поки процес йде важко: наприклад, в Росії чотири роки тому пільговикам спробували видавати гроші на проїзд. Але зіткнулися з протестами (пільговики вирішили, що виділяються їм сум недостатньо. - Авт.), І нововведення скасували.

Точну суму, в яку все-все наші пільговики обійшлися б державі, якби воно цілком все, що прописано в законах, не може підрахувати ніхто. Але, наприклад, Сергій Тігіпко, коли був віце-прем'єром (2010-2012 рр.), Який курирував соцсферу, називав суму 170 млрд грн на рік - тоді це становило більше половини держбюджету.

За кордоном. Не дають знижок на ЖКП, але дають гроші на ліки.

ПІЛЬГИ ПО ПОДАТКУ: ДЛЯ опікунів, ІНВАЛІДІВ ТА БІЙЦІВ

Окремі категорії українців не платять деякі податки і збори. Так, наприклад, особи з особливими заслугами, інваліди 1 і 2 групи, чорнобильці 1 та 2 категорії звільнені від сплати податку на землю і судового збору при подачі позову. Також не сплачують земельний податок багатодітні сім'ї, пенсіонери, а судовий позов - представники осіб, які страждають психічними захворюваннями.

Але для всіх інших громадян теж передбачена так звана податкова соціальна пільга. Тобто сума, на яку платник податку на доходи фізосіб (ПДФО) має право зменшити свій загальний місячний оподатковуваний дохід у вигляді зарплати від одного роботодавця. Право на пільгу має кожен, якщо його зарплата менше граничного розміру доходу - це ПМ для працездатних на 1 січня звітного податкового року, помноженого на 1,4 та округленого до найближчих 10 гривень. У 2015 році він дорівнює 1710 грн. Опускаючи розрахунки, скажімо, що, наприклад, з нинішньої мінзарплати в 1330 грн економія складе більше 80 грн. Деякі категорії мають право на 150% і навіть 200% податкової пільги. 150% пільги належить одиноким батькам (опікунам), батькам дітей-інвалідів, чорнобильцям 1 та 2 категорії, учням, студентам, аспірантам, учасникам бойових дій; 200% пільги - особам, які мають особливі заслуги, учасникам бойових дій-інвалідам 1 та 2 групи, колишнім в'язням концтаборів, остарбайтерам, блокадників Ленінграда.

НАВЧАННЯ І ВІДПУСТКИ: БОНУСИ ДЛЯ ГЕРОЇВ І ЧОРНОБИЛЬЦІВ

Деякі пільговики мають переваги і в сфері навчання: вступ поза конкурсом до вищих навчальних закладів з обов'язковим наданням гуртожитку тим, хто його потребує, і виплатою підвищеної стипендії належить чорнобильцям 1-2 категорій (на 25%), а чорнобильці 3-4 категорій мають таке право , якщо проживають на радіоактивно забрудненій території не менш року і спрямовані на навчання за договором з підприємством.

Діти з багатодітних сімей звільнені від плати за навчання в державних ВНЗ. А особи, які мають особливі, в тому числі трудові заслуги перед Україною, можуть безкоштовно освоїти нову професію в державних і приватних вузах, причому їх також зобов'язані прийняти поза конкурсом. Ця пільга навряд чи використовується, так як вона стосується Героїв Радянського Союзу, Соціалістичної праці, повних кавалерів радянських бойових і трудових орденів Слави і чотирьох і більше медалей "За відвагу", отриманих в роки Другої світової війни (1939-1945 рр.). А ось молодого Героя України цілком може прийняти без конкурсу якийсь професійний коледж, якщо, звичайно, герой захоче туди вступити.

Існують ще пільги по відпустках: у нардепів і членів ЦВК відпустку - 45 календарних днів, а не 24, як у всіх інших. Стільки ж плюс 10 днів оплачуваної допотпуска належить працівникам служби спецзв'язку. Учасники бойових дій та чорнобильці 1-2 категорій мають право на 14 днів оплачуваної допотпуска без додаткових умов, 3-й категорії - 14 днів відпустки оплатять, якщо вони проживають на забрудненій території та у них є малолітні діти. Також всім пільговикам, які мають переваги по відпустках (див. Інфографіку), належить два тижні неоплачуваної відпустки у зручний для них час, а особам з особливими заслугами - три тижні.

З МИНУЛОГО: ІКРА І ЦВЕТНОЙ ТЕЛЕВІЗОР БЕЗ ЧЕРГИ

Є ще ряд пільг, що не потрапили в зведену таблицю. Так, наприклад, нардепам в 2014 році скасували виплату матдопомоги до відпустки та інші дрібні, але приємні пільги, на зразок безкоштовного паркування і права безкоштовно користуватися віп-залами на всіх видах транспорту. Але у них залишилося позачергове право на оформлення квитків по Україні за казенний рахунок, заселення в готель позачергово, на оренду житла в Києві за держрахунок. Нардепа не можуть призвати до армії або на альтернативну службу. Чорнобильці, отримуючи квартиру від держави, мають право на кімнату для дитини, яка стала інвалідом внаслідок аварії на ЧАЕС та вимагає спеціального догляду, а жінкам-чорнобильцям покладено відпустку у зв'язку з вагітністю та пологами не 60, а 90 днів до пологів і стільки ж після пологів. Осіб з особливими заслугами поховають безкоштовно з військовими почестями і встановлять на їх могилі надгробок стандартного зразка. Жертви політичних репресій мають право на безкоштовну консультацію у адвокатів з питань, пов'язаних з їх реабілітацією.

Діють і пільги-анахронізми. Так, чорнобильці досі мають право на першочергову купівлю авто, мотоцикла, моторного човна, телевізора, холодильника, меблів, пральної машини, пилососа, особи з особливими заслугами - на покупку без черги будматеріалів, а інваліди-жертви нацистських репресій можуть купити без черги баночку червоної ікри або інший продтоварів "поліпшеного асортименту", хоча все це в надлишку у вільному продажу. На наше запитання, чому ці пільги досі не скасовані, в Мінсоцполітики відповідають ухильно, мовляв, раптом знадобляться.

ЗАМІНА: монетизація і урізування

Держчиновники стверджують, що система пільг "родом з СРСР" себе зжила і її треба реформувати. Але як реформувати? Простої відповіді на це питання немає, адже пільг занадто багато, а грошей у держави, на заміну їх, наприклад, грошима занадто мало. Тому блага поступово урізують.

"Візьмемо, наприклад, безкоштовний проїзд, очевидно, хтось повинен компенсувати перевізнику витрати на перевезення пільговика, - каже Віталій Музиченко. - Зараз це відшкодовується в межах можливостей держбюджету, наприклад, на 2015 р виділено 1,9 млрд грн. Перевізники стверджують , що мало, але не можуть довести, скільки пільговиків вони перевезли насправді, так як немає системи обліку. Створити її коштує мільярди гривень: потрібно не тільки забезпечити всіх пільговиків електронними картками, а й встановити термінали для зчитування даних в будь-який точ е контакту пільговика з тими, хто надає послуги, впровадити систему обліку і узагальнення інформація та ін. Поки це складно і дорого, хоча питання про заміну пільг грошима піднімалося неодноразово. Незадоволені і пільговики, які не можуть реалізувати своє законне право, так як пільгові місця в автобусах, маршрутках обмежені одним-двома. Якщо, припустимо, зараз розподілити виділені в 2015 р 1,9 млрд грн на транспортні пільги на всіх, вийде по 12-15 грн на кожного, а в Києві це 4-5 разів проїхати в трамваї. Очевидно, цього мало. Зараз ми обговорюємо з Мінінфраструктури систему адресних пільг на проїзд, зокрема, який адекватної сумою грошей їх можна замінити. Такий вихід простіше і дешевше, ніж будувати систему обліку. Але ми хочемо давати гроші на проїзд тільки тим, у кого доходи нижче певного бар'єру. Всім, у кого доходи вище, доведеться платити. Цей принцип вже діє для пільговиків, які мають знижки 25-100% по компослуги, починаючи від дітей війни і закінчуючи особами, які мають особливі заслуги ".

Безкоштовний проїзд. Хочуть замінити грошима на квитки.

ЕКСПЕРТИ: ЗА СКАСУВАННЯ

Економісти і політологи виступають за скасування частини пільг і заміну "безкоштовного" матеріальною компенсацією - причому адресною, а не знеособленої. На думку президента Украналітцентра Олександра Охріменка, тільки так можна позбутися корупції в сфері державної допомоги. "Я впевнений: адресні виплати пільговикам не ввели до сих пір хоча б частково (на проїзд, ліки) не тільки через відсутність коштів у держбюджеті, але перш за все через те, що у чиновників зникне можливість поживитися, - говорить Охріменко. - Наведу два простих прикладу: безкоштовні перевезення і безкоштовні путівки. Щоб перевізнику отримати з держбюджету якісь гроші на компенсацію проїзду пільговиків, йому треба дати відкат чиновнику, що розподіляє фінансові потоки, так як зараз коштів, що виділяються з державної скарбниці, на всіх не вистачає. та ж е ситуація і з путівками, і з системою субсидій по компослуги. Так, малозабезпечені отримують адресну допомогу і заплатять за рахунками менше, ніж багаті. Але не факт, що держава вчасно і в повному обсязі перерахує свою частку платежу тим, хто поставив людям газ, світло тепло, зв'язок. А затримка оплати може привести до перебоїв з постачанням цих самих компослуг "
.
Політолог Володимир Фесенко також вважає, що радянська система пільг поступово себе зживе. З одного боку - через те, що стане менше тих, кому вона покладена (від нас поступово відходять ветерани Другої світової. - Авт.), З іншого - завдяки поступовій монетизації і скасування нематеріальних пільг, таких як обслуговування позачергово, безкоштовний земельний ділянку, безвідсотковий кредит і т. д. "Але почнеться реформа не раніше ніж через 2-3 роки, коли покращиться політична і економічна ситуація та забере теж 2-3 роки, - вважає Фесенко. - Це незручно для уряду, адже треба буде щомісяця платити людям живі гроші - на проїзд, на їжу і т. д. Але за кордоном така система діє. І впевнений, що прийде час, коли від нас вимагатимуть її ввести - як одна з умов вступу в ЄС ".

Також експерти вважають, що потрібен привабливий соцпакет для держслужбовців і силовиків: страховка життя і здоров'я, медстраховка, а не пільга, службове житло, пенсія - спеціальна, але не з загального котла, а на персональний рахунок і інше. Тоді ці люди стануть дорожити своїм місцем, і якість роботи в органах і держструктурах виросте в рази.

Соцдопомоги: КОМУ ЩО ПОКЛАДЕНО ВІД ДЕРЖАВИ

Надбавка на місяць:

  • учасникам війни - 15% ПМ для непрацездатних, або 142,35 грн;
  • дітям війни - 7% ПМ для непрацездатних, або 66,43 грн.

Підвищення пенсії учасникам війни, нагородженим орденами, - 20% ПМ для непрацездатних, або 189,8 грн.

Держсоцдопомоги на дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування (видається батькам-вихователям і прийомним батькам в дитячих будинках сімейного типу та прийомних сім'ях):

  • до 6 років - 2334 грн;
  • 6-18 років - 2910 грн;
  • 18-23 роки (учні) - 2756 грн;
  • 18-23 роки (інваліди з дитинства) - 2148 грн.

Допомога при народженні (усиновленні) дитини - 41 280 грн, в тому числі одноразова виплата - 10 320 грн і по 860 грн / міс протягом 3-х років.

Допомога у зв'язку з вагітністю та пологами (для непрацюючих жінок, зайнятих в підприємництві) - 25% від ПМ для працездатних, або 344,5 грн одноразово.

Допомога на дітей, над якими взята опіку чи піклування: дорівнює різниці між двома ПМ для дитини (до 6 років - 2334 грн, 6-18 років - 2910 грн) та середньомісячним розміром одержуваних на нього аліментів, пенсії, стипендії, соцдопомоги за попередні 6 міс.

Допомога на дітей одиноким матерям: дорівнює різниці між 50% ПМ для дитини відповідного віку та середньомісячним сукупним доходом сім'ї в розрахунку на одну людину, але не менше 30% прожиткового мінімуму:

  • до 6 років - 351,1-583,5 грн;
  • 6-18 років - 436,5-727,5 грн;
  • 18-23 роки (студенти) - 413,4-689 грн.

Допомога особі, яка проживає з інвалідом I і II групи внаслідок психічного розладу, який потребує постійного догляду, - тисяча триста сімдесят вісім грн

Держсоцдопомоги інвалідам з дитинства та дітям-інвалідам:

  • інвалідам з дитинства I групи - 1611-1879 грн з урахуванням надбавки за догляд; II і III групи - 1074 грн;
  • дітям-інвалідам віком до 6 років - 1335-1918 грн;
  • від 6 до 18 років - 1479,3-2206,8 грн.

Для дітей-інвалідів ЧАЕС допомогу збільшується на 50%.

Держсоцдопомоги малозабезпеченим сім'ям розраховується як різниця між рівнем забезпечення ПМ (для кожної категорії населення він різний) і середньомісячним сукупним доходом сім'ї:

  • для працездатних це 21% ПМ, або 289,38 грн;
  • для непрацездатних та інвалідів - 100% ПМ, або 1074 грн;
  • для дітей до 6 років - 1091,14 грн;
  • для дітей 6-18 років - 1360,42 грн
  • для дітей 18-23 років (за умови навчання) - 1288,43 грн.

Для дітей-інвалідів, дітей, у яких один або обоє батьків інваліди I або II групи, для матерів-одиначок допомогу підвищується на 20%, якщо при цьому мати-одиначка є інвалідом I або II групи - підвищується на 40%.

Компенсація інвалідам війни:

  • за невикористану путівку (I і II група - 360 грн, III група - 270 грн);
  • на бензин, ремонт, технічне обслуговування його авто - 208,78 грн;
  • транспортне обслуговування - 275,4 грн.


Компенсація особам, які надають соцпослуги:

  • інвалідам I групи - 15% ПМ для відповідної категорії - 161,1-206,7 грн;
  • інвалідам II групи, літнім, дітям-інвалідам - ​​107,4-137,8 грн;
  • інвалідам III групи, хворим, які не здатні себе обслуговувати, - 75,18-96,46 грн.

Держсоцдопомоги особам, які не мають права на пенсію, в тому числі:

  • матерям-героїням - 1074 грн;
  • священнослужителям, церковнослужителям - 1074 грн (50% ПМ для непрацездатних + адресна допомога: 537 + 537);
  • чоловікам після 63 років, жінкам після 58 років, які не мають страхового (трудового) стажу, - 1074 грн (30% ПМ для непрацездатних + адресна допомога: 322,2 + 751,8 = 1074 грн);
  • інвалідам - ​​1074 грн (I група отримує 100% ПМ, або 1074 грн, II група - 80% ПМ + адресна допомога: 859,2 + 214,8 = 1074, III група - 60% ПМ + адресна допомога: 644,4+ 429,6 = 1074).

Держсоцдопомоги на догляд за інвалідами:

  • 30% ПМ для непрацездатніх, Які отримуються пенсію за ВІКОМ, за вислугу років (силовики) або по інвалідності;
  • малозабезпеченим інвалідам I групи, підгрупа А - 322,2 грн;
  • 15% ПМ для непрацездатних (малозабезпеченим інвалідам I групи, підгрупа Б - 161,1 грн, одиноким малозабезпеченим особам - 161,1 грн).

Тимчасова держдопомогу дітям, батьки яких ухиляються від сплати аліментів, або не мають можливості утримувати дитину, або місце проживання яких невідоме:

30% ПМ для дитини відповідного віку:

  • до 6 років - 350,1 грн;
  • 6-18 років - 436,5 грн.

Якщо розмір аліментів, визначений судом у грошах, менше 30% прожиткового мінімуму, сума допомоги становить різницю між ними.

Якщо розмір аліментів, визначений судом у грошах, менше 30% прожиткового мінімуму, сума допомоги становить різницю між ними

Допомога. Священикам дають замість пенсії - 1074 грн / міс.

Читайте найважлівіші та найцікавіші новини в нашому Telegram

джерело: сегодня

Але як реформувати?
Але як реформувати?
Але як реформувати?
Але як реформувати?
Але як реформувати?