Реклама
Реклама
Реклама

Багатодітні сім'ї. Нагороди за багатодітність

  1. Хто в Росії відповідає за нагороди мамам
  2. Як отримати орден або медаль «Батьківська слава»?
  3. А вигода-то в чому?
  4. Регіональні статуси і медалі
  5. Московська область
  6. Ленінградська область
  7. Башкирія
  8. Татарстан
  9. Челябінська область
  10. Тюменська область
  11. Ханти-Мансійський автономний округ
  12. Ямало-Ненецький автономний округ
  13. Свердловська область

Давайте розберемося детальніше, що ж за медаль може отримати багатодітна мама. Багатодітні мами, які мають більше трьох дітей, часто зустрічаються з цікавою реакцією суспільства на свою велику сім'ю. Наприклад, реакція може бути такою: «Ось Ви стільки дітей народили, так Вам же за це покладена медаль і мільйон рублів грошей!» І матуся замислюється - медаль? Яка медаль? Я в принципі згодна на медаль. А хто мені її дасть? А до медалі що-небудь ще додається?

Хто в Росії відповідає за нагороди мамам

Система державних нагород в Російській Федерації формується на основі Указів Президента РФ. В даний час ця система заснована на Указі Президента РФ 7 вересня 2010 року N 1099 «Про заходи щодо вдосконалення державної нагородної системи Російської Федерації», який у 2015 році діє в редакції від 30 квітня 2015 року. Саме в цьому документі передбачена така державна нагорода, як орден «Батьківська слава».

Відповідно до статуту ордена «Батьківська слава», затвердженим даним указом, орденом "Батьківська слава" нагороджуються батьки (усиновлювачі), які перебувають у шлюбі, укладеному в органах реєстрації актів цивільного стану, або, в разі неповної сім'ї, один з батьків (усиновлювачів) , які виховують або виховали семеро і більше дітей - громадян Російської Федерації відповідно до вимог сімейного законодавства Російської Федерації.

Відповідно до статуту ордена «Батьківська слава», затвердженим даним указом, орденом Батьківська слава нагороджуються батьки (усиновлювачі), які перебувають у шлюбі, укладеному в органах реєстрації актів цивільного стану, або, в разі неповної сім'ї, один з батьків (усиновлювачів) , які виховують або виховали семеро і більше дітей - громадян Російської Федерації відповідно до вимог сімейного законодавства Російської Федерації

Нагороджувані батьки (усиновлювачі) та їхні діти утворюють соціально відповідальну сім'ю, ведуть здоровий спосіб життя, забезпечують належний рівень турботи про здоров'я, освіті, фізичному, духовному і моральному розвитку дітей, повне і гармонійний розвиток їх особистості, подають приклад у зміцненні інституту сім'ї і вихованні дітей.

Нагородження орденом "Батьківська слава" провадиться після досягнення сьомою дитиною віку трьох років і при наявності в живих інших дітей. При нагородження орденом "Батьківська слава" враховуються діти, загиблі або зниклі безвісти при захисті Вітчизни або його інтересів, при виконанні військового, службового або громадянського обов'язку, померлі внаслідок поранення, контузії, каліцтва або захворювання, отриманих при зазначених обставинах, або внаслідок трудового каліцтва або професійного захворювання.

Нагородження орденом "Батьківська слава" усиновителів проводиться за умови гідного виховання та утримання усиновлення (удочеріння) дітей протягом не менше п'яти років.

Крім ордена «Батьківська слава» передбачена і така державна нагорода, як медаль «Батьківська слава». Відповідно до положення медаллю ордена "Батьківська слава" нагороджуються батьки (усиновлювачі), які виховують або виховували чотирьох і більше дітей - громадян Російської Федерації відповідно до вимог сімейного законодавства.

Відповідно до положення медаллю ордена Батьківська слава нагороджуються батьки (усиновлювачі), які виховують або виховували чотирьох і більше дітей - громадян Російської Федерації відповідно до вимог сімейного законодавства

Секрет успіху молодої мами - це режим і дисципліна. А також...

Читати далі.

Нагородження медаллю "Батьківська слава" провадиться за умови, що представлені до нагороди батьки (усиновлювачі) утворюють соціально відповідальну сім'ю, ведуть здоровий спосіб життя, забезпечують належний рівень турботи про здоров'я, освіті, фізичному, духовному і моральному розвитку дітей, повне і гармонійний розвиток їх особи, подають приклад у зміцненні інституту сім'ї і вихованні дітей.

Нагородження медаллю ордена "Батьківська слава" провадиться після досягнення четвертою дитиною віку трьох років і при наявності в живих інших дітей. При нагородження медаллю ордена "Батьківська слава" враховуються діти, загиблі або зниклі безвісти при захисті Вітчизни або державних інтересів Російської Федерації, під час виконання військового, службового або громадянського обов'язку, померлі внаслідок поранення, контузії, каліцтва або захворювання, отриманих при зазначених обставинах, або внаслідок трудового каліцтва або професійного захворювання.

Нагородження медаллю ордена "Батьківська слава" усиновителів проводиться за умови гідного виховання та утримання усиновлених (удочеріння) дітей протягом не менше п'яти років.

Як отримати орден або медаль «Батьківська слава»?

До нагородження орденом або медаллю «Батьківська слава» батьків представляє керівник органу управління муніципального освіти (глава міста, мер, голова району і т.п., в різних місцевостях Росії це називається по-різному). Для заповнення нагородного листа подаються відомості з органу опіки, органу соціального захисту населення, органів управління охороною здоров'я та освітою, органу внутрішніх справ. Нагородний лист узгоджується на рівні глави регіону і повноважного представника Президента РФ в відповідному федеральному окрузі.

А вигода-то в чому?

Крім красивого відзнаки і урочистій церемонії нагородження, орден «Батьківська слава» дає і цілком відчутний матеріальний виграш.

По-перше, відповідно до Указу Президента РФ від 13 травня 2008 року № 775 в редакції від 13 грудня 2012 року за нагородження орденом "Батьківська слава" одному з нагороджених батьків (усиновителів) виплачується одноразова грошова заохочення в розмірі 100 000 рублів.

Зверніть увагу, що це стосується саме ордена «Батьківська слава» - того, яким нагороджуються сім'ї за сімох діточок. За медаль даної виплати немає.

Відповідно до Постанови Уряду РФ 12 січня 2009 р N 19 (у 2015 році діє в редакції від 4 вересня 2013 року) одноразова грошова заохочення в розмірі 100000 рублів виплачується одному з нагороджених орденом "Батьківська слава" батьків (усиновлювачів) за їх вибором або нагородженому батькові чи матері (усиновителю) з неповної родини.

Уповноважений орган виконавчої влади суб'єкта Російської Федерації протягом 5 робочих днів з дати опублікування указу Президента Російської Федерації про нагородження орденом "Батьківська слава" повідомляє батьків (усиновителів) про нагородження їх орденом "Батьківська слава" і запитує кошти на виплату заохочення в федеральному бюджеті. Протягом 5 робочих днів після надходження коштів на виплату одноразової грошової заохочення перераховує їх на рахунки за вкладами, відкриті одержувачами одноразової грошової заохочення в організаціях (філіях, структурних підрозділах) Ощадного банку Російської Федерації, або через організації федеральної поштового зв'язку (за бажанням одержувачів одноразової грошової заохочення).

По-друге, відповідно до Федерального закону РФ від 12 січня 2005 року № 5-ФЗ «Про ветеранів» особи, нагороджені орденами і медалями Російської Федерації, принципово можуть бути визнані відповідно до законодавства своєї регіону ветеранами праці. Ветерани праці можуть мати додаткові пільги, скажімо, з оплати комунальних послуг. Але ж статус багатодітної сім'ї і мають пільги з цього статусу, найімовірніше, до пенсії будуть загублені - ось тут статус ветерана і стане в нагоді.

Мами, які виховують трьох і більше дітей, розповіли, як зважилися на цей крок, про свої радощі і труднощі, про те, як планувати час, і чому можна навчитися у своїх синів і дочок.

Читати далі

Регіональні статуси і медалі

Регіональні відмінності, що заохочують сім'ї, в яких народжене (усиновлено) і виховане, як правило, п'ять і більше дітей, прийняті в багатьох регіонах Росії. Як правило, для отримання регіональних медалей необхідно мати певний ценз проживання в конкретному регіоні (постійна прописка 5 років, 10 років - в залежності від регіону прописки), народити п'ятьох і більше дітей, виховати їх гідно до певного віку.

Подивимося для прикладу на правила декількох регіонів Росії.

Московська область

Відповідно до Закону Московської області від 24 липня 2014 р N 104/2014 ОЗ "Про нагороди Московської області" знаком "Материнська слава" нагороджуються жінки, які мають місце проживання і постійно проживають в Московській області не менше п'яти років, які народили (усиновили, удочерили) і гідно виховують п'ять і більше неповнолітніх дітей, місцем проживання яких є Московська область. При нагородженні виплачується одноразова виплата в розмірі 100 тисяч рублів з коштів бюджету Московської області.

Ленінградська область

Відповідно до постанови Губернатора Ленінградської області від 16.10.2007 N 190-пг (в редакції від 11.06.2013) почесним знаком Ленінградської області "Слава Матері" нагороджуються жінки, які постійно проживають в Ленінградській області, які народили і гідно виховали (виховують) п'ять і більше дітей, при досягненні останньою дитиною віку трьох років. До нагородження представляються матері, які народили п'ятого дитини і наступних дітей в період з 1989 року по теперішній час і не нагороджені орденами "Мати-героїня", "Материнська слава", "Батьківська слава" або медаллю "Медаль материнства". Жінка, представлена ​​до нагородження почесним знаком Ленінградської області "Слава Матері", повинна відповідально ставитися до сім'ї, виконання батьківського обов'язку, піклуватися про здоров'я, фізичний, психічний, духовний і моральний розвиток своїх дітей. Жінці, нагородженої почесним знаком Ленінградської області "Слава Матері", надається одноразова грошова виплата в розмірі 100 тисяч рублів.

Башкирія

Указом Президента Республіки Башкортостан від 16 квітня 1998 р N УП-204 (в ред. Від 31.12.2013) встановлено, що медаллю "Материнська слава" нагороджуються матері, які народили (усиновили, удочерили) і виховали (виховують) п'ятьох і більше дітей, за умови народження одного з них після 16 квітня 1997 року, проживають (зареєстровані) на території Республіки Башкортостан.

До нагородження медаллю "Материнська слава" представляються багатодітні матері, сумлінно і відповідально відносяться до виховання своїх дітей, які ведуть здоровий спосіб життя, що забезпечують належний рівень турботи про здоров'я, освіті, фізичному, духовному і моральному розвитку дітей, гармонійний розвиток їх особистості, які подають приклад у зміцненні університету сім'ї та вихованні дітей. Подання багатодітній матері до нагородження медаллю "Материнська слава" провадиться після досягнення останньою дитиною віку одного року і при наявності в живих інших дітей цієї матері. Враховуються також діти:

- усиновлені (удочеріння) матір'ю в установленому законом порядку;

- загиблі і зниклі безвісти при захисті Вітчизни або при виконанні інших обов'язків військової служби, або при виконанні обов'язку громадянина щодо врятування людського життя, по охороні законності і правопорядку, а також померлі внаслідок поранення, контузії, каліцтва або захворювання, отримані при вказаних обставинах, або внаслідок трудового каліцтва або професійного захворювання.

Багатодітним матерям, нагородженим медаллю Республіки Башкортостан »Материнська слава", виплачуються одноразові грошові винагороди в сумі десяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Татарстан

Указом Президента Республіки Татарстан від 2 листопада 2000 р N УП-828, встановлено, що медаллю "Ана дані - Материнська слава" нагороджуються матері - громадяни Російської Федерації, які проживають на території Республіки Татарстан, які народили або усиновили і виховують (виховали) п'ять і більше дітей, при наявності не менше одну неповнолітню дитину.

Подання багатодітній матері до нагородження медаллю здійснюється при досягненні останньою дитиною віку одного року і при наявності в живих інших дітей цієї матері. Враховуються також діти:

- усиновлені матір'ю в установленому законом порядку;

- загиблі і зниклі безвісти при захисті Вітчизни або при виконанні інших обов'язків військової служби, або при виконанні обов'язку громадянина щодо врятування людського життя, по охороні законності і правопорядку, а також померлі внаслідок поранення, контузії, каліцтва або захворювання, отриманих при зазначених обставинах, або внаслідок трудового каліцтва або професійного захворювання, або внаслідок нещасних випадків, катастроф, стихійних лих.

Одноразова грошова винагорода матерям, нагородженим медаллю "Ана дані - Материнська слава", встановлено в розмірі:

матерям, які виховали п'ять дітей, - 25 тисяч рублів;

матерям, які виховали шість і більше дітей, - розмір грошової винагороди збільшується відповідно на п'ять тисяч рублів з розрахунку на кожну дитину.

Челябінська область

Відповідно до закону Челябінській області від 25 січня 2007 року N 95-ЗО «Про відзнаку Челябінської області" Материнська слава "» (у 2015 році діє в редакції від 29 вересня 2011 року) відзнакою "Материнська слава" можуть бути нагороджені багатодітні матері , які є громадянами Російської Федерації, які постійно проживають на території Челябінської області не менше десяти років, які народили та (або) виховують (виховали) п'ять і більше дітей, у тому числі усиновлених, взятих під опіку (піклування), пасинків і падчерок.

Відзнакою "Материнська слава" I ступеня нагороджуються багатодітні матері, які мають десять і більше дітей.

Відзнакою "Материнська слава" II ступеня нагороджуються багатодітні матері, які мають сім, вісім чи дев'ять дітей.

Відзнакою "Материнська слава" III ступеня нагороджуються багатодітні матері, які мають п'ять або шість дітей.

При нагородження відзнакою "Материнська слава" враховуються також діти, які померли після досягнення ними віку 8 ​​років, за винятком випадків, коли смерть настала в результаті їх протиправних дій.

Відзнакою "Материнська слава" нагороджуються багатодітні матері, які ведуть здоровий спосіб життя, що забезпечують належний рівень турботи про здоров'я, освіті, фізичному, духовному, моральному розвитку дітей та гармонійний розвиток їх особистості, які подають приклад у зміцненні інституту сім'ї і вихованні дітей, діти яких досягли (досягають) успіхів у навчанні, роботі, спорті, мистецтві, творчості чи інших сферах діяльності і (або) позитивно характеризуються за місцем навчання, роботи.

Відзнакою "Материнська слава» не нагороджуються багатодітні матері, які мають державні нагороди СРСР і Російської Федерації, нагороди суб'єктів Російської Федерації за народження дітей і (або) досягнення в їх вихованні.

Не допускається нагородження багатодітній матері відзнакою "Материнська слава" у випадках:

1) наявності у неї або її дітей незнятої або непогашеної судимості;

2) позбавлення або обмеження батьківських прав відносно хоча б одного її дитини.

Багатодітним матерям, нагородженим відзнакою "Материнська слава", виплачується одноразова грошова винагорода. Розмір грошової винагороди становить для багатодітних матерів, нагороджених:

відзнакою "Материнська слава" I ступеня, - 100000 рублів;

відзнакою "Материнська слава" II ступеня, - 75000 рублів;

відзнакою "Материнська слава" III ступеня, - 50000 рублів.

відзнакою Материнська слава III ступеня, - 50000 рублів

Тюменська область

Постановою Губернатора Тюменської області від 30 жовтня 2006 р N 79 «Про медалі" Материнська слава "і медалі" Батьківська доблесть "» (в ред. Від 01.06.2015) встановлено, що медаллю "Материнська слава" нагороджуються проживають на території Тюменської області не менше 15 років і є громадянами Російської Федерації жінки, які народили (усиновили) і гідно виховують п'ять і більше дітей.

Жінка може бути представлена ​​до нагородження медаллю "Материнська слава" не раніше ніж після досягнення п'ятою дитиною віку семи років при наявності в живих інших дітей. Подання до нагородження жінки, яка виховує усиновлених дітей, можливо за умови гідного виховання та утримання усиновлення (удочеріння) дітей протягом не менше п'яти років.

До нагородження медаллю "Материнська слава" не подаються жінки, які мають нагороди СРСР, Російської Федерації, суб'єкта Російської Федерації за народження (усиновлення) дітей і (або) досягнення в їх вихованні.

Медаллю "Батьківська доблесть" нагороджуються проживають на території Тюменської області не менше 15 років і є громадянами Російської Федерації багатодітні батьки, гідно виховують п'ять і більше дітей (у тому числі усиновлених).

Чоловік може бути представлений до нагородження медаллю "Батьківська доблесть" не раніше ніж після досягнення п'ятою дитиною віку семи років при наявності в живих інших дітей.

Подання до нагородження чоловіки, виховує усиновлених дітей, можливо за умови гідного виховання та утримання усиновлення (удочеріння) дітей протягом не менше п'яти років.

При представлення до нагородження медаллю «Материнська слава» або «Батьківська доблесть" враховуються діти, загиблі або зниклі безвісти при захисті Вітчизни або його інтересів, при виконанні військового, службового або громадянського обов'язку, померлі внаслідок поранення, контузії, каліцтва або захворювання, отриманих при зазначених обставин, або внаслідок трудового каліцтва або професійного захворювання.

Клопотання про нагородження багатодітних батьків (усиновлювачів) медаллю "Материнська слава" і медаллю "Батьківська доблесть" ініціюється в колективах підприємств, організацій, установ незалежно від їх організаційно-правових форм (в тому числі колективом за місцем здійснення трудової діяльності одного з батьків (усиновлювачів) , громадськими організаціями, органами місцевого самоврядування сільських поселень).

Підставами для відхилення клопотання про нагородження є:

- невідповідність кандидата вимогам, що пред'являються, в тому числі:

відсутність в нагородних матеріалах фактів, що підтверджують забезпечення багатодітними батьками (усиновлювачами) належного рівня турботи про здоров'я, освіті, фізичному, духовному і моральному розвитку дітей, відсутність фактів наявності заслуг в збереженні та відродженні позитивних сімейних цінностей, поліпшення моральної атмосфери в суспільстві;

виявлення фактів наявності у багатодітних батьків (одного з батьків) і (або) дітей не знятої або непогашеної в установленому федеральним законом порядку судимості;

виявлення фактів позбавлення або обмеження батьківських прав багатодітних батьків, представлених до нагород;

уявлення до нагородження кандидата, що має нагороди СРСР, Російської Федерації, суб'єктів Російської Федерації за народження (усиновлення) дітей і (або) досягнення в їх вихованні.

- виявлення в клопотанні завідомо неправдивих відомостей про досягнення кандидата, підробки або фальсифікації представлених документів, оформлення і подання документів не уповноваженими особами.

При нагородження медаллю "Материнська слава" і (або) медаллю "Батьківська доблесть" одному з нагороджених батьків (усиновлювачів) на їх вибір або нагородженому батькові чи матері (усиновителю) з неповної сім'ї виплачується одноразова державна допомога у розмірі 50 000 рублів.

Ханти-Мансійський автономний округ

Відповідно до Постанови Губернатора Ханти-Мансійського автономного округу від 6 грудня 2002 N 231 «Про затвердження положення про медалі Ханти-Мансійського автономного округу" Материнська слава "» цією медаллю нагороджуються матері - громадяни Російської Федерації, які народили або усиновили і виховали п'ять і більше дітей, які прожили і пропрацювали в Ханти - Мансійському автономному окрузі не менше 15 років.

При поданні до нагороди враховується сумлінне ставлення багатодітній матері до виховання своїх дітей, яке визначається на підставі висновків органів освіти, внутрішніх справ і комісії у справах неповнолітніх і захисту їх прав.

Подання багатодітній матері до нагородження медаллю здійснюється при досягненні останньою дитиною віку одного року і при наявності в живих інших дітей цієї матері, з урахуванням:

- усиновлених матір'ю в установленому законом порядку;

- загиблих і зниклих без вести при захисті Вітчизни або при виконанні інших обов'язків військової служби, або при виконанні обов'язку громадянина щодо врятування людського життя, охороні законності і правопорядку, а також померлих внаслідок поранення і контузії, каліцтва або захворювання, отриманих при зазначених обставинах, або внаслідок трудового каліцтва або професійного захворювання, або внаслідок нещасних випадків, катастроф, стихійних лих.

Одноразова грошова винагорода матерям, нагородженим медаллю Ханти - Мансійського автономного округу "Материнська слава", становить:

матерям, які виховали п'ять дітей, - 11500 рублів;

матерям, які виховали шість і більше дітей, розмір грошової винагороди збільшується відповідно на 1150 рублів з розрахунку на кожну дитину.

Ямало-Ненецький автономний округ

Відповідно до Постанови Губернатора Ямало-Ненецького автономного округу від 22 листопада 2010 р N 235-ПГ «Про затвердження положення про медалі" Материнська слава Ямалу "» медаллю нагороджуються багатодітні матері, які є громадянами Російської Федерації, які проживають в Ямало-Ненецькому автономному окрузі не менше 15 років, які народили (усиновили, удочерили) і гідно виховали (виховують) чотирьох і більше дітей, що забезпечують належний рівень турботи про здоров'я, освіті, фізичному, духовному і моральному розвитку дітей, повне і гар монічное розвиток їх особистості, які подають приклад у вихованні дітей, які ведуть здоровий спосіб життя, за умови досягнення четвертою дитиною віку чотирьох років і при наявності в живих інших дітей. При нагородження медаллю враховуються діти, загиблі або зниклі безвісти при захисті Вітчизни або його інтересів, при виконанні військового, службового або громадянського обов'язку, померлі внаслідок поранення, контузії, каліцтва або захворювання, отриманих при вищевказаних обставинах, або внаслідок трудового каліцтва або професійного захворювання.

Багатодітним матерям, нагородженим медаллю "Материнська слава Ямалу", проводиться одноразова грошова виплата в розмірі 250000 рублів (!).

Свердловська область

Відзнакою "Материнська доблесть" III, II, I ступеня можуть бути нагороджені громадяни України, іноземні громадяни та особи без громадянства, які постійно проживають разом з усіма своїми, в тому числі усиновленими, неповнолітніми дітьми, на території Свердловської області, які є матерями більше, ніж п'яти дітей.

Багатодітним матерям, нагородженим медаллю "Материнська доблесть", проводиться одноразова грошова виплата в розмірі від 25000 рублів (в залежності від ступеня).

Детальніше тут

А вигода-то в чому?
» І матуся замислюється - медаль?
Яка медаль?
А хто мені її дасть?
А до медалі що-небудь ще додається?
Як отримати орден або медаль «Батьківська слава»?
А вигода-то в чому?