Реклама
Реклама
Реклама

Експерт: бартер позбавить світ від банківської системи

Багато російські підприємства починають погоджуватися з тим, що чим менше грошей, тим менше проблем. Не виключено, що під час кризи відродиться забута з 90-х років система бартерних угод. Багато російські підприємства починають погоджуватися з тим, що чим менше грошей, тим менше проблем

Експерт: бартер позбавить світ від банківської системи

В інтерв'ю Bigness.ru генеральний директор Антикризової розрахунково-товарного центру, засновник глобальної системи сучасного бартеру Герман Стерлігов розповів про схему сучасного бартеру і поділився своїми прогнозами щодо боротьби з фінансовою дефіцитом.

Сучасні бартерні угоди, за його словами, - це вже далеко не та система, яку ми спостерігали в 90-х роках. Просто іншого слова ми ще не придумали, для того, щоб назвати цей перехідний етап, «місток», який перекидається з капіталізму в нову економічну формацію.

Споконвічний бартер повинен мати два відмітних ознаки - це обмін товару і відсутність грошових коштів. У нас же зараз в сучасних схемах не присутній жоден з цих ознак, так як в кожній угоді присутні гроші, і немає обміну товару на товар. Тому що товар слід поступально один за іншим, потім «утикається» в гроші, а вони, в свою чергу, в зустрічному режимі, як степлером пробивають усі товари до першого. У підсумку перший отримує гроші, а інші - товари.

Комбінація обміну підбирається за рахунок спеціально написаної програми в глобальній комп'ютерній мережі. Кілька десятків, а в перспективі і сотень офісів, закачують в програму різні пропозиції. Таким чином, гроші проплачують не один товар, а кілька товарів одноразово, як би голкою, проходячи через весь ряд товарів.

Першою відмінною рисою сучасної бартерної угоди - грошей потрібно в стільки разів менше, скільки товарів вони пробивають в режимі миттєвого електронного платежу. Всі платежі проходять в один момент часу, і грошей іде в рази менше, ніж при звичайній угоді купівлі-продажу.

Другий важливий момент - не потрібно банківських послуг, тому що немає ні кредиту, ні відсотків на нього, ні всього, що з цим пов'язано. Банківська система залишається в глибокому минулому як би отстегнувшаяся щабель від ракети, що йде вгору.

Оскільки ця система сама привела нас до кризи, то вона вже не потрібна. Вона породила сотні мільйонів реально не працюючих людей. І ця величезна армія людей вже не може бути прогодую тієї жменькою, яка продовжує працювати. За останню сотню років панування банківської системи в світі, вона ставала «гідної для розумної людини», тобто давала роботу, за яку можна отримувати гроші, при цьому нічого не роблячи. В цей час настала критична точка, коли мала кількість працюючих людей не можуть прогодувати кількість «графів» і «генералів».

За словами Стерлігова, бартерні угоди щодня збільшують популярність, як в Росії, так і в усьому світі. Зрозуміло, існують і ризики, як при купівлі-продажу. Однак, варто зазначити, що у бартерних угод ризиків незрівнянно менше, ніж у фінансових. Тому що саме на фінансових схемах і будувалися всі афери, різноманіття яких ми отримали за останню сотню років - починаючи від іпотеки і закінчуючи різними фондами.