Реклама
Реклама
Реклама

Зняти житло в Києві - скільки коштуватимуть квартири восени і які квартири подорожчають | ВЕСТИ

  1. Зняти житло в Києві - скільки коштуватимуть квартири восени і які квартири подорожчають До осені...
  2. Зняти житло в Києві - скільки коштуватимуть квартири восени і які квартири подорожчають
  3. Зняти житло в Києві - скільки коштуватимуть квартири восени і які квартири подорожчають
  4. Зняти житло в Києві - скільки коштуватимуть квартири восени і які квартири подорожчають
  5. Зняти житло в Києві - скільки коштуватимуть квартири восени і які квартири подорожчають
  6. Зняти житло в Києві - скільки коштуватимуть квартири восени і які квартири подорожчають
  7. Зняти житло в Києві - скільки коштуватимуть квартири восени і які квартири подорожчають
  8. Зняти житло в Києві - скільки коштуватимуть квартири восени і які квартири подорожчають

Зняти житло в Києві - скільки коштуватимуть квартири восени і які квартири подорожчають

До осені оренда столичної нерухомості подорожчає на 10-12% (актуальну вартість на сьогоднішній день дивіться в інфографіку. - Авт.). На зростання ціни в цьому році впливає не стільки комуналка, скільки дефіцит квартир: багато господарів бояться надавати житло в оренду, щоб не втратити субсидій. А стрибнути цінами ще вище не дає передмістя - сьогодні, завдяки відносно низьким сумами в платіжках, багато орендарів воліють селитися там, а не в Києві.

«Сезон розпочнеться з серпня, коли в столицю приїдуть іногородні студенти і сезонні робітники. Попит на оренду виросте і потягне за собою істотне підвищення цін », - ділиться своїми прогнозами Алла Івченко-ВАРВАРИЧ, фахівець з маркетингових комунікацій Address.ua. За її словами, на сьогодні найбільш дорогим районом для оренди найліквідніших однокімнатних квартир є Печерський район: тут вартість такої квартири становить $ 570 на місяць. У Голосіївському, Шевченківському та Оболонському районах можна зняти однокімнатну квартиру в діапазоні від $ 400-460. А найдешевшим для оренди вважається Деснянський район, де можна знайти варіанти однокімнатної від $ 244 в місяць.

Хто забудовує країну і чекати чи "мильної бульбашки" на ринку нерухомості

Свої прогнози щодо подорожчання дає і Анатолій Топал, глава ради Експертної Міжгалузевий Асоціації України: «Вже з середини липня орендодавець почав готуватися до сезонного, досить різкого сплеску попиту, пік якого припаде на першу декаду серпня. Загальнонародне назва - «студенти їдуть». І в порівнянні з початком літа попит може збільшитися в кілька разів. Закономірно, що на тлі збільшення попиту орендодавці будуть піднімати ціни. З досвіду минулих років можна прогнозувати, що вже в кінці липня ціни виростуть на 10-12% від нинішніх ».

З досвіду минулих років можна прогнозувати, що вже в кінці липня ціни виростуть на 10-12% від нинішніх »

Однокімнатні - в дефіциті

На ринку оренди нерухомості сьогодні найбільше пропозицій по двокімнатних квартирах (36% від загальної кількості пропозицій). Потім йдуть трикімнатні (28%), а найбажаніших - однокімнатних - найменше (26%). «Причина такого розподілу - дефіцит хороших і недорогих варіантів, - вважає Валерій Парафейнік, ріелтор агентства нерухомості LuckeHouse. - Студенти вже почали підшукувати собі житло, і їм потрібні компактні і недорогі квартири. З урахуванням цін на проїзд і темпу життя молоді вони стануть розглядати варіанти, які ближче до університетів або хоча б в пішої доступності до метро. Природно, в пріоритеті будуть варіанти з ремонтом і побутовою технікою. Студенти вважають за краще однокімнатні квартири, які вони найчастіше знімають на двох або навіть на трьох, адже це набагато зручніше, ніж орендувати двокімнатну квартиру і ділити оплату на чотирьох або шістьох людей. Адже в двокімнатній все одно ванна буде одна і на кухні треба розминутися. Крім того, якщо в однокімнатну квартиру господарів ще можна вмовити пустити трьох студентів (легше буде зняти квартиру, якщо це будуть дівчата), то пустити шістьох або навіть чотирьох чоловік в двокімнатну навряд чи погодяться ».

Однушки дорожчатимуть найбільше

Що стосується затребуваності, то, за даними порталу нерухомості Address.ua, приблизно 35% від усіх запитів припадають на однушки. Наступними за запитами стали двокімнатні квартири - їх шукають близько 34% потенційних орендарів. А ось великі квартири - трикімнатні і більше - практично нікого не цікавлять. Запит на них склав лише 7% від загального інтересу. «Причина такого розподілу попиту - особливість орендарів, - вважає Валерій Парафейнік. - На переїзд в місто в пошуках роботи своєї мрії вирішуються або холостяки / холостячки, або тільки що одружилися пари. Максимум у них буває одна дитина, і їм великі квартири не потрібні - максимум двушка. Серед орендарів сімей, в яких більше двох дітей, останнім часом зустрічається дуже мало, мабуть, вони не поспішають зриватися з місць в пошуках роботи. Великі сім'ї, які шукають габаритні квартири, - це найчастіше переселенці, але їм кияни не поспішають здавати житло. Орендодавці сьогодні часто називають умова: «Не здаємо переселенцям з Донецької та Луганської областей, а також тим, хто переїхав з Криму». Причину такої поведінки фахівці бачать в страху, що переселенці, які не мають ще стабільної роботи і підтримки місцевих друзів, не заплатять їм за знімання.

Житло в Києві: вторинка ще більше поступиться первинці

Студенти хочуть біля вузів, айтішники - в центрі

Посилаючись на статистику, фахівці не можуть виділити райони, що користуються найбільшою популярністю. «Все залежить від бюджету і місця роботи / навчання клієнта, - пояснює Олег Грубий, директор столичного агентства нерухомості Smart House. - Наприклад, айтішники віддають перевагу квартирам прямо біля своїх офісів. Це ті люди, які працюють ночами, а тому з ранку просипають на роботу. А якщо вони затримуються за проектами, то не хочуть витрачатися на таксі. Крім того, фінансове становище цієї категорії клієнтів дозволяє переплатити близько $ 100, але зняти квартиру там, де їм буде зручніше. Найчастіше запити від категорії клієнтів, які приїхали або переїдуть до Києва по роботі, припадають на такі райони, як Печерський, Оболонський, Подільський і Голосіївський, а також на квартири, розташовані в Шевченківському районі, територіально знаходяться від центру до станції метро «Лук'янівська» . Студенти цікавляться квартирами в Шевченківському, Солом'янському та Голосіївському районах, адже саме тут знаходяться найбільші вузи Києва і студентські містечка. І якщо комусь із надійшли не вистачить місць у гуртожитках, вони будуть намагатися знайти житло саме в цих районах ».

Слідом за столицею подорожчає і передмістя

Зростання цін на оренду столичних квартир до осені призведе до підвищення вартості знімання заміської нерухомості, але ажіотаж спаде до жовтня.

«Сьогодні різниця в ціні на квартири одного типу в місті і за його межами сягає близько 30% на користь заміського житла. Звичайно, зростання цін в передмісті буде не таким помітним, як у Києві, але він буде, - прогнозує Валерій Парафейнік, - адже комфортність нових заміських комплексів не тільки не поступається столичним будинкам, а й значною мірою їх перевищує, і це перекриє те, що щодня доведеться витрачати час на дорогу. Найбільш популярні напрямки - Ірпінь, Вишневе, Бровари та Боярка. Головними претендентами такого житла будуть не студенти, а молоді фахівці, які приїхали в столицю на роботу. Ще одна перевага деяких новобудов за містом - індивідуальне опалення і лічильники на воду. Завдяки їм взимку всі комунальні платежі за двокімнатну квартиру, з урахуванням обслуговування прибудинкової території, плати за вивезення сміття і охорону, не перевищують 1 тис. Грн, тоді як в Києві без субсидії доводиться платити близько 2500 грн ».

Новачкам кредит не дадуть. Як банки фільтрують клієнтів

Чи не пропонують підселитися і відмовляють в договорах

Якщо в минулому році орендарі переважно оселялися в ті квартири, на які були оформлені субсидії, і економили за рахунок мінімальних комунальних платежів, то сьогодні ця «лавочка» прикрилася. Крім того, власники житла не хочуть в цьому році ділити платежі за старою схемою. «Якщо минулої зими за використані блага - воду, електрику, газ - платив орендар, а фіксовані платежі погоджувався брати на себе господар, то сьогодні такого поділу вже немає. Всі витрати за комуналку - це турбота того, хто живе на даний момент в квартирі, - розповідає Олег Грубий. - Також практично цього літа мені не зустрічалися угоди, при яких на знімну квартиру була оформлена субсидія. Причина, швидше за все, в тому, що багатьом людям вже було відмовлено в пільгах. Що стосується наймачів, то вони сьогодні вибирають ті квартири, де встановлені лічильники енергоресурсів ».

Ще одна тенденція нинішнього літа: зменшилася кількість пропозицій підселитися. «Якщо раніше самотні пенсіонери пропонували здати студентам кімнату, то сьогодні вони цього практично не роблять, боячись втратити субсидію, - розповідає Олег Грубий. - Заробивши 1,5-2 тис. Грн на місяць, вони ризикують втратити субсидію, а студенти - люди непостійні: сьогодні вони живуть, а завтра з'їхали. Але навіть якщо ті проживуть цілий рік, то плата за оренду не окупить загублені пільги, а дискомфорт від проживання сторонніх залишиться ».

Зняти житло в Києві - скільки коштуватимуть квартири восени і які квартири подорожчають

До осені оренда столичної нерухомості подорожчає на 10-12% (актуальну вартість на сьогоднішній день дивіться в інфографіку. - Авт.). На зростання ціни в цьому році впливає не стільки комуналка, скільки дефіцит квартир: багато господарів бояться надавати житло в оренду, щоб не втратити субсидій. А стрибнути цінами ще вище не дає передмістя - сьогодні, завдяки відносно низьким сумами в платіжках, багато орендарів воліють селитися там, а не в Києві.

«Сезон розпочнеться з серпня, коли в столицю приїдуть іногородні студенти і сезонні робітники. Попит на оренду виросте і потягне за собою істотне підвищення цін », - ділиться своїми прогнозами Алла Івченко-ВАРВАРИЧ, фахівець з маркетингових комунікацій Address.ua. За її словами, на сьогодні найбільш дорогим районом для оренди найліквідніших однокімнатних квартир є Печерський район: тут вартість такої квартири становить $ 570 на місяць. У Голосіївському, Шевченківському та Оболонському районах можна зняти однокімнатну квартиру в діапазоні від $ 400-460. А найдешевшим для оренди вважається Деснянський район, де можна знайти варіанти однокімнатної від $ 244 в місяць.

Хто забудовує країну і чекати чи "мильної бульбашки" на ринку нерухомості

Свої прогнози щодо подорожчання дає і Анатолій Топал, глава ради Експертної Міжгалузевий Асоціації України: «Вже з середини липня орендодавець почав готуватися до сезонного, досить різкого сплеску попиту, пік якого припаде на першу декаду серпня. Загальнонародне назва - «студенти їдуть». І в порівнянні з початком літа попит може збільшитися в кілька разів. Закономірно, що на тлі збільшення попиту орендодавці будуть піднімати ціни. З досвіду минулих років можна прогнозувати, що вже в кінці липня ціни виростуть на 10-12% від нинішніх ».

З досвіду минулих років можна прогнозувати, що вже в кінці липня ціни виростуть на 10-12% від нинішніх »

Однокімнатні - в дефіциті

На ринку оренди нерухомості сьогодні найбільше пропозицій по двокімнатних квартирах (36% від загальної кількості пропозицій). Потім йдуть трикімнатні (28%), а найбажаніших - однокімнатних - найменше (26%). «Причина такого розподілу - дефіцит хороших і недорогих варіантів, - вважає Валерій Парафейнік, ріелтор агентства нерухомості LuckeHouse. - Студенти вже почали підшукувати собі житло, і їм потрібні компактні і недорогі квартири. З урахуванням цін на проїзд і темпу життя молоді вони стануть розглядати варіанти, які ближче до університетів або хоча б в пішої доступності до метро. Природно, в пріоритеті будуть варіанти з ремонтом і побутовою технікою. Студенти вважають за краще однокімнатні квартири, які вони найчастіше знімають на двох або навіть на трьох, адже це набагато зручніше, ніж орендувати двокімнатну квартиру і ділити оплату на чотирьох або шістьох людей. Адже в двокімнатній все одно ванна буде одна і на кухні треба розминутися. Крім того, якщо в однокімнатну квартиру господарів ще можна вмовити пустити трьох студентів (легше буде зняти квартиру, якщо це будуть дівчата), то пустити шістьох або навіть чотирьох чоловік в двокімнатну навряд чи погодяться ».

Однушки дорожчатимуть найбільше

Що стосується затребуваності, то, за даними порталу нерухомості Address.ua, приблизно 35% від усіх запитів припадають на однушки. Наступними за запитами стали двокімнатні квартири - їх шукають близько 34% потенційних орендарів. А ось великі квартири - трикімнатні і більше - практично нікого не цікавлять. Запит на них склав лише 7% від загального інтересу. «Причина такого розподілу попиту - особливість орендарів, - вважає Валерій Парафейнік. - На переїзд в місто в пошуках роботи своєї мрії вирішуються або холостяки / холостячки, або тільки що одружилися пари. Максимум у них буває одна дитина, і їм великі квартири не потрібні - максимум двушка. Серед орендарів сімей, в яких більше двох дітей, останнім часом зустрічається дуже мало, мабуть, вони не поспішають зриватися з місць в пошуках роботи. Великі сім'ї, які шукають габаритні квартири, - це найчастіше переселенці, але їм кияни не поспішають здавати житло. Орендодавці сьогодні часто називають умова: «Не здаємо переселенцям з Донецької та Луганської областей, а також тим, хто переїхав з Криму». Причину такої поведінки фахівці бачать в страху, що переселенці, які не мають ще стабільної роботи і підтримки місцевих друзів, не заплатять їм за знімання.

Житло в Києві: вторинка ще більше поступиться первинці

Студенти хочуть біля вузів, айтішники - в центрі

Посилаючись на статистику, фахівці не можуть виділити райони, що користуються найбільшою популярністю. «Все залежить від бюджету і місця роботи / навчання клієнта, - пояснює Олег Грубий, директор столичного агентства нерухомості Smart House. - Наприклад, айтішники віддають перевагу квартирам прямо біля своїх офісів. Це ті люди, які працюють ночами, а тому з ранку просипають на роботу. А якщо вони затримуються за проектами, то не хочуть витрачатися на таксі. Крім того, фінансове становище цієї категорії клієнтів дозволяє переплатити близько $ 100, але зняти квартиру там, де їм буде зручніше. Найчастіше запити від категорії клієнтів, які приїхали або переїдуть до Києва по роботі, припадають на такі райони, як Печерський, Оболонський, Подільський і Голосіївський, а також на квартири, розташовані в Шевченківському районі, територіально знаходяться від центру до станції метро «Лук'янівська» . Студенти цікавляться квартирами в Шевченківському, Солом'янському та Голосіївському районах, адже саме тут знаходяться найбільші вузи Києва і студентські містечка. І якщо комусь із надійшли не вистачить місць у гуртожитках, вони будуть намагатися знайти житло саме в цих районах ».

Слідом за столицею подорожчає і передмістя

Зростання цін на оренду столичних квартир до осені призведе до підвищення вартості знімання заміської нерухомості, але ажіотаж спаде до жовтня.

«Сьогодні різниця в ціні на квартири одного типу в місті і за його межами сягає близько 30% на користь заміського житла. Звичайно, зростання цін в передмісті буде не таким помітним, як у Києві, але він буде, - прогнозує Валерій Парафейнік, - адже комфортність нових заміських комплексів не тільки не поступається столичним будинкам, а й значною мірою їх перевищує, і це перекриє те, що щодня доведеться витрачати час на дорогу. Найбільш популярні напрямки - Ірпінь, Вишневе, Бровари та Боярка. Головними претендентами такого житла будуть не студенти, а молоді фахівці, які приїхали в столицю на роботу. Ще одна перевага деяких новобудов за містом - індивідуальне опалення і лічильники на воду. Завдяки їм взимку всі комунальні платежі за двокімнатну квартиру, з урахуванням обслуговування прибудинкової території, плати за вивезення сміття і охорону, не перевищують 1 тис. Грн, тоді як в Києві без субсидії доводиться платити близько 2500 грн ».

Новачкам кредит не дадуть. Як банки фільтрують клієнтів

Чи не пропонують підселитися і відмовляють в договорах

Якщо в минулому році орендарі переважно оселялися в ті квартири, на які були оформлені субсидії, і економили за рахунок мінімальних комунальних платежів, то сьогодні ця «лавочка» прикрилася. Крім того, власники житла не хочуть в цьому році ділити платежі за старою схемою. «Якщо минулої зими за використані блага - воду, електрику, газ - платив орендар, а фіксовані платежі погоджувався брати на себе господар, то сьогодні такого поділу вже немає. Всі витрати за комуналку - це турбота того, хто живе на даний момент в квартирі, - розповідає Олег Грубий. - Також практично цього літа мені не зустрічалися угоди, при яких на знімну квартиру була оформлена субсидія. Причина, швидше за все, в тому, що багатьом людям вже було відмовлено в пільгах. Що стосується наймачів, то вони сьогодні вибирають ті квартири, де встановлені лічильники енергоресурсів ».

Ще одна тенденція нинішнього літа: зменшилася кількість пропозицій підселитися. «Якщо раніше самотні пенсіонери пропонували здати студентам кімнату, то сьогодні вони цього практично не роблять, боячись втратити субсидію, - розповідає Олег Грубий. - Заробивши 1,5-2 тис. Грн на місяць, вони ризикують втратити субсидію, а студенти - люди непостійні: сьогодні вони живуть, а завтра з'їхали. Але навіть якщо ті проживуть цілий рік, то плата за оренду не окупить загублені пільги, а дискомфорт від проживання сторонніх залишиться ».

Зняти житло в Києві - скільки коштуватимуть квартири восени і які квартири подорожчають

До осені оренда столичної нерухомості подорожчає на 10-12% (актуальну вартість на сьогоднішній день дивіться в інфографіку. - Авт.). На зростання ціни в цьому році впливає не стільки комуналка, скільки дефіцит квартир: багато господарів бояться надавати житло в оренду, щоб не втратити субсидій. А стрибнути цінами ще вище не дає передмістя - сьогодні, завдяки відносно низьким сумами в платіжках, багато орендарів воліють селитися там, а не в Києві.

«Сезон розпочнеться з серпня, коли в столицю приїдуть іногородні студенти і сезонні робітники. Попит на оренду виросте і потягне за собою істотне підвищення цін », - ділиться своїми прогнозами Алла Івченко-ВАРВАРИЧ, фахівець з маркетингових комунікацій Address.ua. За її словами, на сьогодні найбільш дорогим районом для оренди найліквідніших однокімнатних квартир є Печерський район: тут вартість такої квартири становить $ 570 на місяць. У Голосіївському, Шевченківському та Оболонському районах можна зняти однокімнатну квартиру в діапазоні від $ 400-460. А найдешевшим для оренди вважається Деснянський район, де можна знайти варіанти однокімнатної від $ 244 в місяць.

Хто забудовує країну і чекати чи "мильної бульбашки" на ринку нерухомості

Свої прогнози щодо подорожчання дає і Анатолій Топал, глава ради Експертної Міжгалузевий Асоціації України: «Вже з середини липня орендодавець почав готуватися до сезонного, досить різкого сплеску попиту, пік якого припаде на першу декаду серпня. Загальнонародне назва - «студенти їдуть». І в порівнянні з початком літа попит може збільшитися в кілька разів. Закономірно, що на тлі збільшення попиту орендодавці будуть піднімати ціни. З досвіду минулих років можна прогнозувати, що вже в кінці липня ціни виростуть на 10-12% від нинішніх ».

З досвіду минулих років можна прогнозувати, що вже в кінці липня ціни виростуть на 10-12% від нинішніх »

Однокімнатні - в дефіциті

На ринку оренди нерухомості сьогодні найбільше пропозицій по двокімнатних квартирах (36% від загальної кількості пропозицій). Потім йдуть трикімнатні (28%), а найбажаніших - однокімнатних - найменше (26%). «Причина такого розподілу - дефіцит хороших і недорогих варіантів, - вважає Валерій Парафейнік, ріелтор агентства нерухомості LuckeHouse. - Студенти вже почали підшукувати собі житло, і їм потрібні компактні і недорогі квартири. З урахуванням цін на проїзд і темпу життя молоді вони стануть розглядати варіанти, які ближче до університетів або хоча б в пішої доступності до метро. Природно, в пріоритеті будуть варіанти з ремонтом і побутовою технікою. Студенти вважають за краще однокімнатні квартири, які вони найчастіше знімають на двох або навіть на трьох, адже це набагато зручніше, ніж орендувати двокімнатну квартиру і ділити оплату на чотирьох або шістьох людей. Адже в двокімнатній все одно ванна буде одна і на кухні треба розминутися. Крім того, якщо в однокімнатну квартиру господарів ще можна вмовити пустити трьох студентів (легше буде зняти квартиру, якщо це будуть дівчата), то пустити шістьох або навіть чотирьох чоловік в двокімнатну навряд чи погодяться ».

Однушки дорожчатимуть найбільше

Що стосується затребуваності, то, за даними порталу нерухомості Address.ua, приблизно 35% від усіх запитів припадають на однушки. Наступними за запитами стали двокімнатні квартири - їх шукають близько 34% потенційних орендарів. А ось великі квартири - трикімнатні і більше - практично нікого не цікавлять. Запит на них склав лише 7% від загального інтересу. «Причина такого розподілу попиту - особливість орендарів, - вважає Валерій Парафейнік. - На переїзд в місто в пошуках роботи своєї мрії вирішуються або холостяки / холостячки, або тільки що одружилися пари. Максимум у них буває одна дитина, і їм великі квартири не потрібні - максимум двушка. Серед орендарів сімей, в яких більше двох дітей, останнім часом зустрічається дуже мало, мабуть, вони не поспішають зриватися з місць в пошуках роботи. Великі сім'ї, які шукають габаритні квартири, - це найчастіше переселенці, але їм кияни не поспішають здавати житло. Орендодавці сьогодні часто називають умова: «Не здаємо переселенцям з Донецької та Луганської областей, а також тим, хто переїхав з Криму». Причину такої поведінки фахівці бачать в страху, що переселенці, які не мають ще стабільної роботи і підтримки місцевих друзів, не заплатять їм за знімання.

Житло в Києві: вторинка ще більше поступиться первинці

Студенти хочуть біля вузів, айтішники - в центрі

Посилаючись на статистику, фахівці не можуть виділити райони, що користуються найбільшою популярністю. «Все залежить від бюджету і місця роботи / навчання клієнта, - пояснює Олег Грубий, директор столичного агентства нерухомості Smart House. - Наприклад, айтішники віддають перевагу квартирам прямо біля своїх офісів. Це ті люди, які працюють ночами, а тому з ранку просипають на роботу. А якщо вони затримуються за проектами, то не хочуть витрачатися на таксі. Крім того, фінансове становище цієї категорії клієнтів дозволяє переплатити близько $ 100, але зняти квартиру там, де їм буде зручніше. Найчастіше запити від категорії клієнтів, які приїхали або переїдуть до Києва по роботі, припадають на такі райони, як Печерський, Оболонський, Подільський і Голосіївський, а також на квартири, розташовані в Шевченківському районі, територіально знаходяться від центру до станції метро «Лук'янівська» . Студенти цікавляться квартирами в Шевченківському, Солом'янському та Голосіївському районах, адже саме тут знаходяться найбільші вузи Києва і студентські містечка. І якщо комусь із надійшли не вистачить місць у гуртожитках, вони будуть намагатися знайти житло саме в цих районах ».

Слідом за столицею подорожчає і передмістя

Зростання цін на оренду столичних квартир до осені призведе до підвищення вартості знімання заміської нерухомості, але ажіотаж спаде до жовтня.

«Сьогодні різниця в ціні на квартири одного типу в місті і за його межами сягає близько 30% на користь заміського житла. Звичайно, зростання цін в передмісті буде не таким помітним, як у Києві, але він буде, - прогнозує Валерій Парафейнік, - адже комфортність нових заміських комплексів не тільки не поступається столичним будинкам, а й значною мірою їх перевищує, і це перекриє те, що щодня доведеться витрачати час на дорогу. Найбільш популярні напрямки - Ірпінь, Вишневе, Бровари та Боярка. Головними претендентами такого житла будуть не студенти, а молоді фахівці, які приїхали в столицю на роботу. Ще одна перевага деяких новобудов за містом - індивідуальне опалення і лічильники на воду. Завдяки їм взимку всі комунальні платежі за двокімнатну квартиру, з урахуванням обслуговування прибудинкової території, плати за вивезення сміття і охорону, не перевищують 1 тис. Грн, тоді як в Києві без субсидії доводиться платити близько 2500 грн ».

Новачкам кредит не дадуть. Як банки фільтрують клієнтів

Чи не пропонують підселитися і відмовляють в договорах

Якщо в минулому році орендарі переважно оселялися в ті квартири, на які були оформлені субсидії, і економили за рахунок мінімальних комунальних платежів, то сьогодні ця «лавочка» прикрилася. Крім того, власники житла не хочуть в цьому році ділити платежі за старою схемою. «Якщо минулої зими за використані блага - воду, електрику, газ - платив орендар, а фіксовані платежі погоджувався брати на себе господар, то сьогодні такого поділу вже немає. Всі витрати за комуналку - це турбота того, хто живе на даний момент в квартирі, - розповідає Олег Грубий. - Також практично цього літа мені не зустрічалися угоди, при яких на знімну квартиру була оформлена субсидія. Причина, швидше за все, в тому, що багатьом людям вже було відмовлено в пільгах. Що стосується наймачів, то вони сьогодні вибирають ті квартири, де встановлені лічильники енергоресурсів ».

Ще одна тенденція нинішнього літа: зменшилася кількість пропозицій підселитися. «Якщо раніше самотні пенсіонери пропонували здати студентам кімнату, то сьогодні вони цього практично не роблять, боячись втратити субсидію, - розповідає Олег Грубий. - Заробивши 1,5-2 тис. Грн на місяць, вони ризикують втратити субсидію, а студенти - люди непостійні: сьогодні вони живуть, а завтра з'їхали. Але навіть якщо ті проживуть цілий рік, то плата за оренду не окупить загублені пільги, а дискомфорт від проживання сторонніх залишиться ».

Зняти житло в Києві - скільки коштуватимуть квартири восени і які квартири подорожчають

До осені оренда столичної нерухомості подорожчає на 10-12% (актуальну вартість на сьогоднішній день дивіться в інфографіку. - Авт.). На зростання ціни в цьому році впливає не стільки комуналка, скільки дефіцит квартир: багато господарів бояться надавати житло в оренду, щоб не втратити субсидій. А стрибнути цінами ще вище не дає передмістя - сьогодні, завдяки відносно низьким сумами в платіжках, багато орендарів воліють селитися там, а не в Києві.

«Сезон розпочнеться з серпня, коли в столицю приїдуть іногородні студенти і сезонні робітники. Попит на оренду виросте і потягне за собою істотне підвищення цін », - ділиться своїми прогнозами Алла Івченко-ВАРВАРИЧ, фахівець з маркетингових комунікацій Address.ua. За її словами, на сьогодні найбільш дорогим районом для оренди найліквідніших однокімнатних квартир є Печерський район: тут вартість такої квартири становить $ 570 на місяць. У Голосіївському, Шевченківському та Оболонському районах можна зняти однокімнатну квартиру в діапазоні від $ 400-460. А найдешевшим для оренди вважається Деснянський район, де можна знайти варіанти однокімнатної від $ 244 в місяць.

Хто забудовує країну і чекати чи "мильної бульбашки" на ринку нерухомості

Свої прогнози щодо подорожчання дає і Анатолій Топал, глава ради Експертної Міжгалузевий Асоціації України: «Вже з середини липня орендодавець почав готуватися до сезонного, досить різкого сплеску попиту, пік якого припаде на першу декаду серпня. Загальнонародне назва - «студенти їдуть». І в порівнянні з початком літа попит може збільшитися в кілька разів. Закономірно, що на тлі збільшення попиту орендодавці будуть піднімати ціни. З досвіду минулих років можна прогнозувати, що вже в кінці липня ціни виростуть на 10-12% від нинішніх ».

З досвіду минулих років можна прогнозувати, що вже в кінці липня ціни виростуть на 10-12% від нинішніх »

Однокімнатні - в дефіциті

На ринку оренди нерухомості сьогодні найбільше пропозицій по двокімнатних квартирах (36% від загальної кількості пропозицій). Потім йдуть трикімнатні (28%), а найбажаніших - однокімнатних - найменше (26%). «Причина такого розподілу - дефіцит хороших і недорогих варіантів, - вважає Валерій Парафейнік, ріелтор агентства нерухомості LuckeHouse. - Студенти вже почали підшукувати собі житло, і їм потрібні компактні і недорогі квартири. З урахуванням цін на проїзд і темпу життя молоді вони стануть розглядати варіанти, які ближче до університетів або хоча б в пішої доступності до метро. Природно, в пріоритеті будуть варіанти з ремонтом і побутовою технікою. Студенти вважають за краще однокімнатні квартири, які вони найчастіше знімають на двох або навіть на трьох, адже це набагато зручніше, ніж орендувати двокімнатну квартиру і ділити оплату на чотирьох або шістьох людей. Адже в двокімнатній все одно ванна буде одна і на кухні треба розминутися. Крім того, якщо в однокімнатну квартиру господарів ще можна вмовити пустити трьох студентів (легше буде зняти квартиру, якщо це будуть дівчата), то пустити шістьох або навіть чотирьох чоловік в двокімнатну навряд чи погодяться ».

Однушки дорожчатимуть найбільше

Що стосується затребуваності, то, за даними порталу нерухомості Address.ua, приблизно 35% від усіх запитів припадають на однушки. Наступними за запитами стали двокімнатні квартири - їх шукають близько 34% потенційних орендарів. А ось великі квартири - трикімнатні і більше - практично нікого не цікавлять. Запит на них склав лише 7% від загального інтересу. «Причина такого розподілу попиту - особливість орендарів, - вважає Валерій Парафейнік. - На переїзд в місто в пошуках роботи своєї мрії вирішуються або холостяки / холостячки, або тільки що одружилися пари. Максимум у них буває одна дитина, і їм великі квартири не потрібні - максимум двушка. Серед орендарів сімей, в яких більше двох дітей, останнім часом зустрічається дуже мало, мабуть, вони не поспішають зриватися з місць в пошуках роботи. Великі сім'ї, які шукають габаритні квартири, - це найчастіше переселенці, але їм кияни не поспішають здавати житло. Орендодавці сьогодні часто називають умова: «Не здаємо переселенцям з Донецької та Луганської областей, а також тим, хто переїхав з Криму». Причину такої поведінки фахівці бачать в страху, що переселенці, які не мають ще стабільної роботи і підтримки місцевих друзів, не заплатять їм за знімання.

Житло в Києві: вторинка ще більше поступиться первинці

Студенти хочуть біля вузів, айтішники - в центрі

Посилаючись на статистику, фахівці не можуть виділити райони, що користуються найбільшою популярністю. «Все залежить від бюджету і місця роботи / навчання клієнта, - пояснює Олег Грубий, директор столичного агентства нерухомості Smart House. - Наприклад, айтішники віддають перевагу квартирам прямо біля своїх офісів. Це ті люди, які працюють ночами, а тому з ранку просипають на роботу. А якщо вони затримуються за проектами, то не хочуть витрачатися на таксі. Крім того, фінансове становище цієї категорії клієнтів дозволяє переплатити близько $ 100, але зняти квартиру там, де їм буде зручніше. Найчастіше запити від категорії клієнтів, які приїхали або переїдуть до Києва по роботі, припадають на такі райони, як Печерський, Оболонський, Подільський і Голосіївський, а також на квартири, розташовані в Шевченківському районі, територіально знаходяться від центру до станції метро «Лук'янівська» . Студенти цікавляться квартирами в Шевченківському, Солом'янському та Голосіївському районах, адже саме тут знаходяться найбільші вузи Києва і студентські містечка. І якщо комусь із надійшли не вистачить місць у гуртожитках, вони будуть намагатися знайти житло саме в цих районах ».

Слідом за столицею подорожчає і передмістя

Зростання цін на оренду столичних квартир до осені призведе до підвищення вартості знімання заміської нерухомості, але ажіотаж спаде до жовтня.

«Сьогодні різниця в ціні на квартири одного типу в місті і за його межами сягає близько 30% на користь заміського житла. Звичайно, зростання цін в передмісті буде не таким помітним, як у Києві, але він буде, - прогнозує Валерій Парафейнік, - адже комфортність нових заміських комплексів не тільки не поступається столичним будинкам, а й значною мірою їх перевищує, і це перекриє те, що щодня доведеться витрачати час на дорогу. Найбільш популярні напрямки - Ірпінь, Вишневе, Бровари та Боярка. Головними претендентами такого житла будуть не студенти, а молоді фахівці, які приїхали в столицю на роботу. Ще одна перевага деяких новобудов за містом - індивідуальне опалення і лічильники на воду. Завдяки їм взимку всі комунальні платежі за двокімнатну квартиру, з урахуванням обслуговування прибудинкової території, плати за вивезення сміття і охорону, не перевищують 1 тис. Грн, тоді як в Києві без субсидії доводиться платити близько 2500 грн ».

Новачкам кредит не дадуть. Як банки фільтрують клієнтів

Чи не пропонують підселитися і відмовляють в договорах

Якщо в минулому році орендарі переважно оселялися в ті квартири, на які були оформлені субсидії, і економили за рахунок мінімальних комунальних платежів, то сьогодні ця «лавочка» прикрилася. Крім того, власники житла не хочуть в цьому році ділити платежі за старою схемою. «Якщо минулої зими за використані блага - воду, електрику, газ - платив орендар, а фіксовані платежі погоджувався брати на себе господар, то сьогодні такого поділу вже немає. Всі витрати за комуналку - це турбота того, хто живе на даний момент в квартирі, - розповідає Олег Грубий. - Також практично цього літа мені не зустрічалися угоди, при яких на знімну квартиру була оформлена субсидія. Причина, швидше за все, в тому, що багатьом людям вже було відмовлено в пільгах. Що стосується наймачів, то вони сьогодні вибирають ті квартири, де встановлені лічильники енергоресурсів ».

Ще одна тенденція нинішнього літа: зменшилася кількість пропозицій підселитися. «Якщо раніше самотні пенсіонери пропонували здати студентам кімнату, то сьогодні вони цього практично не роблять, боячись втратити субсидію, - розповідає Олег Грубий. - Заробивши 1,5-2 тис. Грн на місяць, вони ризикують втратити субсидію, а студенти - люди непостійні: сьогодні вони живуть, а завтра з'їхали. Але навіть якщо ті проживуть цілий рік, то плата за оренду не окупить загублені пільги, а дискомфорт від проживання сторонніх залишиться ».

Зняти житло в Києві - скільки коштуватимуть квартири восени і які квартири подорожчають

До осені оренда столичної нерухомості подорожчає на 10-12% (актуальну вартість на сьогоднішній день дивіться в інфографіку. - Авт.). На зростання ціни в цьому році впливає не стільки комуналка, скільки дефіцит квартир: багато господарів бояться надавати житло в оренду, щоб не втратити субсидій. А стрибнути цінами ще вище не дає передмістя - сьогодні, завдяки відносно низьким сумами в платіжках, багато орендарів воліють селитися там, а не в Києві.

«Сезон розпочнеться з серпня, коли в столицю приїдуть іногородні студенти і сезонні робітники. Попит на оренду виросте і потягне за собою істотне підвищення цін », - ділиться своїми прогнозами Алла Івченко-ВАРВАРИЧ, фахівець з маркетингових комунікацій Address.ua. За її словами, на сьогодні найбільш дорогим районом для оренди найліквідніших однокімнатних квартир є Печерський район: тут вартість такої квартири становить $ 570 на місяць. У Голосіївському, Шевченківському та Оболонському районах можна зняти однокімнатну квартиру в діапазоні від $ 400-460. А найдешевшим для оренди вважається Деснянський район, де можна знайти варіанти однокімнатної від $ 244 в місяць.

Хто забудовує країну і чекати чи "мильної бульбашки" на ринку нерухомості

Свої прогнози щодо подорожчання дає і Анатолій Топал, глава ради Експертної Міжгалузевий Асоціації України: «Вже з середини липня орендодавець почав готуватися до сезонного, досить різкого сплеску попиту, пік якого припаде на першу декаду серпня. Загальнонародне назва - «студенти їдуть». І в порівнянні з початком літа попит може збільшитися в кілька разів. Закономірно, що на тлі збільшення попиту орендодавці будуть піднімати ціни. З досвіду минулих років можна прогнозувати, що вже в кінці липня ціни виростуть на 10-12% від нинішніх ».

З досвіду минулих років можна прогнозувати, що вже в кінці липня ціни виростуть на 10-12% від нинішніх »

Однокімнатні - в дефіциті

На ринку оренди нерухомості сьогодні найбільше пропозицій по двокімнатних квартирах (36% від загальної кількості пропозицій). Потім йдуть трикімнатні (28%), а найбажаніших - однокімнатних - найменше (26%). «Причина такого розподілу - дефіцит хороших і недорогих варіантів, - вважає Валерій Парафейнік, ріелтор агентства нерухомості LuckeHouse. - Студенти вже почали підшукувати собі житло, і їм потрібні компактні і недорогі квартири. З урахуванням цін на проїзд і темпу життя молоді вони стануть розглядати варіанти, які ближче до університетів або хоча б в пішої доступності до метро. Природно, в пріоритеті будуть варіанти з ремонтом і побутовою технікою. Студенти вважають за краще однокімнатні квартири, які вони найчастіше знімають на двох або навіть на трьох, адже це набагато зручніше, ніж орендувати двокімнатну квартиру і ділити оплату на чотирьох або шістьох людей. Адже в двокімнатній все одно ванна буде одна і на кухні треба розминутися. Крім того, якщо в однокімнатну квартиру господарів ще можна вмовити пустити трьох студентів (легше буде зняти квартиру, якщо це будуть дівчата), то пустити шістьох або навіть чотирьох чоловік в двокімнатну навряд чи погодяться ».

Однушки дорожчатимуть найбільше

Що стосується затребуваності, то, за даними порталу нерухомості Address.ua, приблизно 35% від усіх запитів припадають на однушки. Наступними за запитами стали двокімнатні квартири - їх шукають близько 34% потенційних орендарів. А ось великі квартири - трикімнатні і більше - практично нікого не цікавлять. Запит на них склав лише 7% від загального інтересу. «Причина такого розподілу попиту - особливість орендарів, - вважає Валерій Парафейнік. - На переїзд в місто в пошуках роботи своєї мрії вирішуються або холостяки / холостячки, або тільки що одружилися пари. Максимум у них буває одна дитина, і їм великі квартири не потрібні - максимум двушка. Серед орендарів сімей, в яких більше двох дітей, останнім часом зустрічається дуже мало, мабуть, вони не поспішають зриватися з місць в пошуках роботи. Великі сім'ї, які шукають габаритні квартири, - це найчастіше переселенці, але їм кияни не поспішають здавати житло. Орендодавці сьогодні часто називають умова: «Не здаємо переселенцям з Донецької та Луганської областей, а також тим, хто переїхав з Криму». Причину такої поведінки фахівці бачать в страху, що переселенці, які не мають ще стабільної роботи і підтримки місцевих друзів, не заплатять їм за знімання.

Житло в Києві: вторинка ще більше поступиться первинці

Студенти хочуть біля вузів, айтішники - в центрі

Посилаючись на статистику, фахівці не можуть виділити райони, що користуються найбільшою популярністю. «Все залежить від бюджету і місця роботи / навчання клієнта, - пояснює Олег Грубий, директор столичного агентства нерухомості Smart House. - Наприклад, айтішники віддають перевагу квартирам прямо біля своїх офісів. Це ті люди, які працюють ночами, а тому з ранку просипають на роботу. А якщо вони затримуються за проектами, то не хочуть витрачатися на таксі. Крім того, фінансове становище цієї категорії клієнтів дозволяє переплатити близько $ 100, але зняти квартиру там, де їм буде зручніше. Найчастіше запити від категорії клієнтів, які приїхали або переїдуть до Києва по роботі, припадають на такі райони, як Печерський, Оболонський, Подільський і Голосіївський, а також на квартири, розташовані в Шевченківському районі, територіально знаходяться від центру до станції метро «Лук'янівська» . Студенти цікавляться квартирами в Шевченківському, Солом'янському та Голосіївському районах, адже саме тут знаходяться найбільші вузи Києва і студентські містечка. І якщо комусь із надійшли не вистачить місць у гуртожитках, вони будуть намагатися знайти житло саме в цих районах ».

Слідом за столицею подорожчає і передмістя

Зростання цін на оренду столичних квартир до осені призведе до підвищення вартості знімання заміської нерухомості, але ажіотаж спаде до жовтня.

«Сьогодні різниця в ціні на квартири одного типу в місті і за його межами сягає близько 30% на користь заміського житла. Звичайно, зростання цін в передмісті буде не таким помітним, як у Києві, але він буде, - прогнозує Валерій Парафейнік, - адже комфортність нових заміських комплексів не тільки не поступається столичним будинкам, а й значною мірою їх перевищує, і це перекриє те, що щодня доведеться витрачати час на дорогу. Найбільш популярні напрямки - Ірпінь, Вишневе, Бровари та Боярка. Головними претендентами такого житла будуть не студенти, а молоді фахівці, які приїхали в столицю на роботу. Ще одна перевага деяких новобудов за містом - індивідуальне опалення і лічильники на воду. Завдяки їм взимку всі комунальні платежі за двокімнатну квартиру, з урахуванням обслуговування прибудинкової території, плати за вивезення сміття і охорону, не перевищують 1 тис. Грн, тоді як в Києві без субсидії доводиться платити близько 2500 грн ».

Новачкам кредит не дадуть. Як банки фільтрують клієнтів

Чи не пропонують підселитися і відмовляють в договорах

Якщо в минулому році орендарі переважно оселялися в ті квартири, на які були оформлені субсидії, і економили за рахунок мінімальних комунальних платежів, то сьогодні ця «лавочка» прикрилася. Крім того, власники житла не хочуть в цьому році ділити платежі за старою схемою. «Якщо минулої зими за використані блага - воду, електрику, газ - платив орендар, а фіксовані платежі погоджувався брати на себе господар, то сьогодні такого поділу вже немає. Всі витрати за комуналку - це турбота того, хто живе на даний момент в квартирі, - розповідає Олег Грубий. - Також практично цього літа мені не зустрічалися угоди, при яких на знімну квартиру була оформлена субсидія. Причина, швидше за все, в тому, що багатьом людям вже було відмовлено в пільгах. Що стосується наймачів, то вони сьогодні вибирають ті квартири, де встановлені лічильники енергоресурсів ».

Ще одна тенденція нинішнього літа: зменшилася кількість пропозицій підселитися. «Якщо раніше самотні пенсіонери пропонували здати студентам кімнату, то сьогодні вони цього практично не роблять, боячись втратити субсидію, - розповідає Олег Грубий. - Заробивши 1,5-2 тис. Грн на місяць, вони ризикують втратити субсидію, а студенти - люди непостійні: сьогодні вони живуть, а завтра з'їхали. Але навіть якщо ті проживуть цілий рік, то плата за оренду не окупить загублені пільги, а дискомфорт від проживання сторонніх залишиться ».

Зняти житло в Києві - скільки коштуватимуть квартири восени і які квартири подорожчають

До осені оренда столичної нерухомості подорожчає на 10-12% (актуальну вартість на сьогоднішній день дивіться в інфографіку. - Авт.). На зростання ціни в цьому році впливає не стільки комуналка, скільки дефіцит квартир: багато господарів бояться надавати житло в оренду, щоб не втратити субсидій. А стрибнути цінами ще вище не дає передмістя - сьогодні, завдяки відносно низьким сумами в платіжках, багато орендарів воліють селитися там, а не в Києві.

«Сезон розпочнеться з серпня, коли в столицю приїдуть іногородні студенти і сезонні робітники. Попит на оренду виросте і потягне за собою істотне підвищення цін », - ділиться своїми прогнозами Алла Івченко-ВАРВАРИЧ, фахівець з маркетингових комунікацій Address.ua. За її словами, на сьогодні найбільш дорогим районом для оренди найліквідніших однокімнатних квартир є Печерський район: тут вартість такої квартири становить $ 570 на місяць. У Голосіївському, Шевченківському та Оболонському районах можна зняти однокімнатну квартиру в діапазоні від $ 400-460. А найдешевшим для оренди вважається Деснянський район, де можна знайти варіанти однокімнатної від $ 244 в місяць.

Хто забудовує країну і чекати чи "мильної бульбашки" на ринку нерухомості

Свої прогнози щодо подорожчання дає і Анатолій Топал, глава ради Експертної Міжгалузевий Асоціації України: «Вже з середини липня орендодавець почав готуватися до сезонного, досить різкого сплеску попиту, пік якого припаде на першу декаду серпня. Загальнонародне назва - «студенти їдуть». І в порівнянні з початком літа попит може збільшитися в кілька разів. Закономірно, що на тлі збільшення попиту орендодавці будуть піднімати ціни. З досвіду минулих років можна прогнозувати, що вже в кінці липня ціни виростуть на 10-12% від нинішніх ».

З досвіду минулих років можна прогнозувати, що вже в кінці липня ціни виростуть на 10-12% від нинішніх »

Однокімнатні - в дефіциті

На ринку оренди нерухомості сьогодні найбільше пропозицій по двокімнатних квартирах (36% від загальної кількості пропозицій). Потім йдуть трикімнатні (28%), а найбажаніших - однокімнатних - найменше (26%). «Причина такого розподілу - дефіцит хороших і недорогих варіантів, - вважає Валерій Парафейнік, ріелтор агентства нерухомості LuckeHouse. - Студенти вже почали підшукувати собі житло, і їм потрібні компактні і недорогі квартири. З урахуванням цін на проїзд і темпу життя молоді вони стануть розглядати варіанти, які ближче до університетів або хоча б в пішої доступності до метро. Природно, в пріоритеті будуть варіанти з ремонтом і побутовою технікою. Студенти вважають за краще однокімнатні квартири, які вони найчастіше знімають на двох або навіть на трьох, адже це набагато зручніше, ніж орендувати двокімнатну квартиру і ділити оплату на чотирьох або шістьох людей. Адже в двокімнатній все одно ванна буде одна і на кухні треба розминутися. Крім того, якщо в однокімнатну квартиру господарів ще можна вмовити пустити трьох студентів (легше буде зняти квартиру, якщо це будуть дівчата), то пустити шістьох або навіть чотирьох чоловік в двокімнатну навряд чи погодяться ».

Однушки дорожчатимуть найбільше

Що стосується затребуваності, то, за даними порталу нерухомості Address.ua, приблизно 35% від усіх запитів припадають на однушки. Наступними за запитами стали двокімнатні квартири - їх шукають близько 34% потенційних орендарів. А ось великі квартири - трикімнатні і більше - практично нікого не цікавлять. Запит на них склав лише 7% від загального інтересу. «Причина такого розподілу попиту - особливість орендарів, - вважає Валерій Парафейнік. - На переїзд в місто в пошуках роботи своєї мрії вирішуються або холостяки / холостячки, або тільки що одружилися пари. Максимум у них буває одна дитина, і їм великі квартири не потрібні - максимум двушка. Серед орендарів сімей, в яких більше двох дітей, останнім часом зустрічається дуже мало, мабуть, вони не поспішають зриватися з місць в пошуках роботи. Великі сім'ї, які шукають габаритні квартири, - це найчастіше переселенці, але їм кияни не поспішають здавати житло. Орендодавці сьогодні часто називають умова: «Не здаємо переселенцям з Донецької та Луганської областей, а також тим, хто переїхав з Криму». Причину такої поведінки фахівці бачать в страху, що переселенці, які не мають ще стабільної роботи і підтримки місцевих друзів, не заплатять їм за знімання.

Житло в Києві: вторинка ще більше поступиться первинці

Студенти хочуть біля вузів, айтішники - в центрі

Посилаючись на статистику, фахівці не можуть виділити райони, що користуються найбільшою популярністю. «Все залежить від бюджету і місця роботи / навчання клієнта, - пояснює Олег Грубий, директор столичного агентства нерухомості Smart House. - Наприклад, айтішники віддають перевагу квартирам прямо біля своїх офісів. Це ті люди, які працюють ночами, а тому з ранку просипають на роботу. А якщо вони затримуються за проектами, то не хочуть витрачатися на таксі. Крім того, фінансове становище цієї категорії клієнтів дозволяє переплатити близько $ 100, але зняти квартиру там, де їм буде зручніше. Найчастіше запити від категорії клієнтів, які приїхали або переїдуть до Києва по роботі, припадають на такі райони, як Печерський, Оболонський, Подільський і Голосіївський, а також на квартири, розташовані в Шевченківському районі, територіально знаходяться від центру до станції метро «Лук'янівська» . Студенти цікавляться квартирами в Шевченківському, Солом'янському та Голосіївському районах, адже саме тут знаходяться найбільші вузи Києва і студентські містечка. І якщо комусь із надійшли не вистачить місць у гуртожитках, вони будуть намагатися знайти житло саме в цих районах ».

Слідом за столицею подорожчає і передмістя

Зростання цін на оренду столичних квартир до осені призведе до підвищення вартості знімання заміської нерухомості, але ажіотаж спаде до жовтня.

«Сьогодні різниця в ціні на квартири одного типу в місті і за його межами сягає близько 30% на користь заміського житла. Звичайно, зростання цін в передмісті буде не таким помітним, як у Києві, але він буде, - прогнозує Валерій Парафейнік, - адже комфортність нових заміських комплексів не тільки не поступається столичним будинкам, а й значною мірою їх перевищує, і це перекриє те, що щодня доведеться витрачати час на дорогу. Найбільш популярні напрямки - Ірпінь, Вишневе, Бровари та Боярка. Головними претендентами такого житла будуть не студенти, а молоді фахівці, які приїхали в столицю на роботу. Ще одна перевага деяких новобудов за містом - індивідуальне опалення і лічильники на воду. Завдяки їм взимку всі комунальні платежі за двокімнатну квартиру, з урахуванням обслуговування прибудинкової території, плати за вивезення сміття і охорону, не перевищують 1 тис. Грн, тоді як в Києві без субсидії доводиться платити близько 2500 грн ».

Новачкам кредит не дадуть. Як банки фільтрують клієнтів

Чи не пропонують підселитися і відмовляють в договорах

Якщо в минулому році орендарі переважно оселялися в ті квартири, на які були оформлені субсидії, і економили за рахунок мінімальних комунальних платежів, то сьогодні ця «лавочка» прикрилася. Крім того, власники житла не хочуть в цьому році ділити платежі за старою схемою. «Якщо минулої зими за використані блага - воду, електрику, газ - платив орендар, а фіксовані платежі погоджувався брати на себе господар, то сьогодні такого поділу вже немає. Всі витрати за комуналку - це турбота того, хто живе на даний момент в квартирі, - розповідає Олег Грубий. - Також практично цього літа мені не зустрічалися угоди, при яких на знімну квартиру була оформлена субсидія. Причина, швидше за все, в тому, що багатьом людям вже було відмовлено в пільгах. Що стосується наймачів, то вони сьогодні вибирають ті квартири, де встановлені лічильники енергоресурсів ».

Ще одна тенденція нинішнього літа: зменшилася кількість пропозицій підселитися. «Якщо раніше самотні пенсіонери пропонували здати студентам кімнату, то сьогодні вони цього практично не роблять, боячись втратити субсидію, - розповідає Олег Грубий. - Заробивши 1,5-2 тис. Грн на місяць, вони ризикують втратити субсидію, а студенти - люди непостійні: сьогодні вони живуть, а завтра з'їхали. Але навіть якщо ті проживуть цілий рік, то плата за оренду не окупить загублені пільги, а дискомфорт від проживання сторонніх залишиться ».

Зняти житло в Києві - скільки коштуватимуть квартири восени і які квартири подорожчають

До осені оренда столичної нерухомості подорожчає на 10-12% (актуальну вартість на сьогоднішній день дивіться в інфографіку. - Авт.). На зростання ціни в цьому році впливає не стільки комуналка, скільки дефіцит квартир: багато господарів бояться надавати житло в оренду, щоб не втратити субсидій. А стрибнути цінами ще вище не дає передмістя - сьогодні, завдяки відносно низьким сумами в платіжках, багато орендарів воліють селитися там, а не в Києві.

«Сезон розпочнеться з серпня, коли в столицю приїдуть іногородні студенти і сезонні робітники. Попит на оренду виросте і потягне за собою істотне підвищення цін », - ділиться своїми прогнозами Алла Івченко-ВАРВАРИЧ, фахівець з маркетингових комунікацій Address.ua. За її словами, на сьогодні найбільш дорогим районом для оренди найліквідніших однокімнатних квартир є Печерський район: тут вартість такої квартири становить $ 570 на місяць. У Голосіївському, Шевченківському та Оболонському районах можна зняти однокімнатну квартиру в діапазоні від $ 400-460. А найдешевшим для оренди вважається Деснянський район, де можна знайти варіанти однокімнатної від $ 244 в місяць.

Хто забудовує країну і чекати чи "мильної бульбашки" на ринку нерухомості

Свої прогнози щодо подорожчання дає і Анатолій Топал, глава ради Експертної Міжгалузевий Асоціації України: «Вже з середини липня орендодавець почав готуватися до сезонного, досить різкого сплеску попиту, пік якого припаде на першу декаду серпня. Загальнонародне назва - «студенти їдуть». І в порівнянні з початком літа попит може збільшитися в кілька разів. Закономірно, що на тлі збільшення попиту орендодавці будуть піднімати ціни. З досвіду минулих років можна прогнозувати, що вже в кінці липня ціни виростуть на 10-12% від нинішніх ».

З досвіду минулих років можна прогнозувати, що вже в кінці липня ціни виростуть на 10-12% від нинішніх »

Однокімнатні - в дефіциті

На ринку оренди нерухомості сьогодні найбільше пропозицій по двокімнатних квартирах (36% від загальної кількості пропозицій). Потім йдуть трикімнатні (28%), а найбажаніших - однокімнатних - найменше (26%). «Причина такого розподілу - дефіцит хороших і недорогих варіантів, - вважає Валерій Парафейнік, ріелтор агентства нерухомості LuckeHouse. - Студенти вже почали підшукувати собі житло, і їм потрібні компактні і недорогі квартири. З урахуванням цін на проїзд і темпу життя молоді вони стануть розглядати варіанти, які ближче до університетів або хоча б в пішої доступності до метро. Природно, в пріоритеті будуть варіанти з ремонтом і побутовою технікою. Студенти вважають за краще однокімнатні квартири, які вони найчастіше знімають на двох або навіть на трьох, адже це набагато зручніше, ніж орендувати двокімнатну квартиру і ділити оплату на чотирьох або шістьох людей. Адже в двокімнатній все одно ванна буде одна і на кухні треба розминутися. Крім того, якщо в однокімнатну квартиру господарів ще можна вмовити пустити трьох студентів (легше буде зняти квартиру, якщо це будуть дівчата), то пустити шістьох або навіть чотирьох чоловік в двокімнатну навряд чи погодяться ».

Однушки дорожчатимуть найбільше

Що стосується затребуваності, то, за даними порталу нерухомості Address.ua, приблизно 35% від усіх запитів припадають на однушки. Наступними за запитами стали двокімнатні квартири - їх шукають близько 34% потенційних орендарів. А ось великі квартири - трикімнатні і більше - практично нікого не цікавлять. Запит на них склав лише 7% від загального інтересу. «Причина такого розподілу попиту - особливість орендарів, - вважає Валерій Парафейнік. - На переїзд в місто в пошуках роботи своєї мрії вирішуються або холостяки / холостячки, або тільки що одружилися пари. Максимум у них буває одна дитина, і їм великі квартири не потрібні - максимум двушка. Серед орендарів сімей, в яких більше двох дітей, останнім часом зустрічається дуже мало, мабуть, вони не поспішають зриватися з місць в пошуках роботи. Великі сім'ї, які шукають габаритні квартири, - це найчастіше переселенці, але їм кияни не поспішають здавати житло. Орендодавці сьогодні часто називають умова: «Не здаємо переселенцям з Донецької та Луганської областей, а також тим, хто переїхав з Криму». Причину такої поведінки фахівці бачать в страху, що переселенці, які не мають ще стабільної роботи і підтримки місцевих друзів, не заплатять їм за знімання.

Житло в Києві: вторинка ще більше поступиться первинці

Студенти хочуть біля вузів, айтішники - в центрі

Посилаючись на статистику, фахівці не можуть виділити райони, що користуються найбільшою популярністю. «Все залежить від бюджету і місця роботи / навчання клієнта, - пояснює Олег Грубий, директор столичного агентства нерухомості Smart House. - Наприклад, айтішники віддають перевагу квартирам прямо біля своїх офісів. Це ті люди, які працюють ночами, а тому з ранку просипають на роботу. А якщо вони затримуються за проектами, то не хочуть витрачатися на таксі. Крім того, фінансове становище цієї категорії клієнтів дозволяє переплатити близько $ 100, але зняти квартиру там, де їм буде зручніше. Найчастіше запити від категорії клієнтів, які приїхали або переїдуть до Києва по роботі, припадають на такі райони, як Печерський, Оболонський, Подільський і Голосіївський, а також на квартири, розташовані в Шевченківському районі, територіально знаходяться від центру до станції метро «Лук'янівська» . Студенти цікавляться квартирами в Шевченківському, Солом'янському та Голосіївському районах, адже саме тут знаходяться найбільші вузи Києва і студентські містечка. І якщо комусь із надійшли не вистачить місць у гуртожитках, вони будуть намагатися знайти житло саме в цих районах ».

Слідом за столицею подорожчає і передмістя

Зростання цін на оренду столичних квартир до осені призведе до підвищення вартості знімання заміської нерухомості, але ажіотаж спаде до жовтня.

«Сьогодні різниця в ціні на квартири одного типу в місті і за його межами сягає близько 30% на користь заміського житла. Звичайно, зростання цін в передмісті буде не таким помітним, як у Києві, але він буде, - прогнозує Валерій Парафейнік, - адже комфортність нових заміських комплексів не тільки не поступається столичним будинкам, а й значною мірою їх перевищує, і це перекриє те, що щодня доведеться витрачати час на дорогу. Найбільш популярні напрямки - Ірпінь, Вишневе, Бровари та Боярка. Головними претендентами такого житла будуть не студенти, а молоді фахівці, які приїхали в столицю на роботу. Ще одна перевага деяких новобудов за містом - індивідуальне опалення і лічильники на воду. Завдяки їм взимку всі комунальні платежі за двокімнатну квартиру, з урахуванням обслуговування прибудинкової території, плати за вивезення сміття і охорону, не перевищують 1 тис. Грн, тоді як в Києві без субсидії доводиться платити близько 2500 грн ».

Новачкам кредит не дадуть. Як банки фільтрують клієнтів

Чи не пропонують підселитися і відмовляють в договорах

Якщо в минулому році орендарі переважно оселялися в ті квартири, на які були оформлені субсидії, і економили за рахунок мінімальних комунальних платежів, то сьогодні ця «лавочка» прикрилася. Крім того, власники житла не хочуть в цьому році ділити платежі за старою схемою. «Якщо минулої зими за використані блага - воду, електрику, газ - платив орендар, а фіксовані платежі погоджувався брати на себе господар, то сьогодні такого поділу вже немає. Всі витрати за комуналку - це турбота того, хто живе на даний момент в квартирі, - розповідає Олег Грубий. - Також практично цього літа мені не зустрічалися угоди, при яких на знімну квартиру була оформлена субсидія. Причина, швидше за все, в тому, що багатьом людям вже було відмовлено в пільгах. Що стосується наймачів, то вони сьогодні вибирають ті квартири, де встановлені лічильники енергоресурсів ».

Ще одна тенденція нинішнього літа: зменшилася кількість пропозицій підселитися. «Якщо раніше самотні пенсіонери пропонували здати студентам кімнату, то сьогодні вони цього практично не роблять, боячись втратити субсидію, - розповідає Олег Грубий. - Заробивши 1,5-2 тис. Грн на місяць, вони ризикують втратити субсидію, а студенти - люди непостійні: сьогодні вони живуть, а завтра з'їхали. Але навіть якщо ті проживуть цілий рік, то плата за оренду не окупить загублені пільги, а дискомфорт від проживання сторонніх залишиться ».

Зняти житло в Києві - скільки коштуватимуть квартири восени і які квартири подорожчають

До осені оренда столичної нерухомості подорожчає на 10-12% (актуальну вартість на сьогоднішній день дивіться в інфографіку. - Авт.). На зростання ціни в цьому році впливає не стільки комуналка, скільки дефіцит квартир: багато господарів бояться надавати житло в оренду, щоб не втратити субсидій. А стрибнути цінами ще вище не дає передмістя - сьогодні, завдяки відносно низьким сумами в платіжках, багато орендарів воліють селитися там, а не в Києві.

«Сезон розпочнеться з серпня, коли в столицю приїдуть іногородні студенти і сезонні робітники. Попит на оренду виросте і потягне за собою істотне підвищення цін », - ділиться своїми прогнозами Алла Івченко-ВАРВАРИЧ, фахівець з маркетингових комунікацій Address.ua. За її словами, на сьогодні найбільш дорогим районом для оренди найліквідніших однокімнатних квартир є Печерський район: тут вартість такої квартири становить $ 570 на місяць. У Голосіївському, Шевченківському та Оболонському районах можна зняти однокімнатну квартиру в діапазоні від $ 400-460. А найдешевшим для оренди вважається Деснянський район, де можна знайти варіанти однокімнатної від $ 244 в місяць.

Хто забудовує країну і чекати чи "мильної бульбашки" на ринку нерухомості

Свої прогнози щодо подорожчання дає і Анатолій Топал, глава ради Експертної Міжгалузевий Асоціації України: «Вже з середини липня орендодавець почав готуватися до сезонного, досить різкого сплеску попиту, пік якого припаде на першу декаду серпня. Загальнонародне назва - «студенти їдуть». І в порівнянні з початком літа попит може збільшитися в кілька разів. Закономірно, що на тлі збільшення попиту орендодавці будуть піднімати ціни. З досвіду минулих років можна прогнозувати, що вже в кінці липня ціни виростуть на 10-12% від нинішніх ».

З досвіду минулих років можна прогнозувати, що вже в кінці липня ціни виростуть на 10-12% від нинішніх »

Однокімнатні - в дефіциті

На ринку оренди нерухомості сьогодні найбільше пропозицій по двокімнатних квартирах (36% від загальної кількості пропозицій). Потім йдуть трикімнатні (28%), а найбажаніших - однокімнатних - найменше (26%). «Причина такого розподілу - дефіцит хороших і недорогих варіантів, - вважає Валерій Парафейнік, ріелтор агентства нерухомості LuckeHouse. - Студенти вже почали підшукувати собі житло, і їм потрібні компактні і недорогі квартири. З урахуванням цін на проїзд і темпу життя молоді вони стануть розглядати варіанти, які ближче до університетів або хоча б в пішої доступності до метро. Природно, в пріоритеті будуть варіанти з ремонтом і побутовою технікою. Студенти вважають за краще однокімнатні квартири, які вони найчастіше знімають на двох або навіть на трьох, адже це набагато зручніше, ніж орендувати двокімнатну квартиру і ділити оплату на чотирьох або шістьох людей. Адже в двокімнатній все одно ванна буде одна і на кухні треба розминутися. Крім того, якщо в однокімнатну квартиру господарів ще можна вмовити пустити трьох студентів (легше буде зняти квартиру, якщо це будуть дівчата), то пустити шістьох або навіть чотирьох чоловік в двокімнатну навряд чи погодяться ».

Однушки дорожчатимуть найбільше

Що стосується затребуваності, то, за даними порталу нерухомості Address.ua, приблизно 35% від усіх запитів припадають на однушки. Наступними за запитами стали двокімнатні квартири - їх шукають близько 34% потенційних орендарів. А ось великі квартири - трикімнатні і більше - практично нікого не цікавлять. Запит на них склав лише 7% від загального інтересу. «Причина такого розподілу попиту - особливість орендарів, - вважає Валерій Парафейнік. - На переїзд в місто в пошуках роботи своєї мрії вирішуються або холостяки / холостячки, або тільки що одружилися пари. Максимум у них буває одна дитина, і їм великі квартири не потрібні - максимум двушка. Серед орендарів сімей, в яких більше двох дітей, останнім часом зустрічається дуже мало, мабуть, вони не поспішають зриватися з місць в пошуках роботи. Великі сім'ї, які шукають габаритні квартири, - це найчастіше переселенці, але їм кияни не поспішають здавати житло. Орендодавці сьогодні часто називають умова: «Не здаємо переселенцям з Донецької та Луганської областей, а також тим, хто переїхав з Криму». Причину такої поведінки фахівці бачать в страху, що переселенці, які не мають ще стабільної роботи і підтримки місцевих друзів, не заплатять їм за знімання.

Житло в Києві: вторинка ще більше поступиться первинці

Студенти хочуть біля вузів, айтішники - в центрі

Посилаючись на статистику, фахівці не можуть виділити райони, що користуються найбільшою популярністю. «Все залежить від бюджету і місця роботи / навчання клієнта, - пояснює Олег Грубий, директор столичного агентства нерухомості Smart House. - Наприклад, айтішники віддають перевагу квартирам прямо біля своїх офісів. Це ті люди, які працюють ночами, а тому з ранку просипають на роботу. А якщо вони затримуються за проектами, то не хочуть витрачатися на таксі. Крім того, фінансове становище цієї категорії клієнтів дозволяє переплатити близько $ 100, але зняти квартиру там, де їм буде зручніше. Найчастіше запити від категорії клієнтів, які приїхали або переїдуть до Києва по роботі, припадають на такі райони, як Печерський, Оболонський, Подільський і Голосіївський, а також на квартири, розташовані в Шевченківському районі, територіально знаходяться від центру до станції метро «Лук'янівська» . Студенти цікавляться квартирами в Шевченківському, Солом'янському та Голосіївському районах, адже саме тут знаходяться найбільші вузи Києва і студентські містечка. І якщо комусь із надійшли не вистачить місць у гуртожитках, вони будуть намагатися знайти житло саме в цих районах ».

Слідом за столицею подорожчає і передмістя

Зростання цін на оренду столичних квартир до осені призведе до підвищення вартості знімання заміської нерухомості, але ажіотаж спаде до жовтня.

«Сьогодні різниця в ціні на квартири одного типу в місті і за його межами сягає близько 30% на користь заміського житла. Звичайно, зростання цін в передмісті буде не таким помітним, як у Києві, але він буде, - прогнозує Валерій Парафейнік, - адже комфортність нових заміських комплексів не тільки не поступається столичним будинкам, а й значною мірою їх перевищує, і це перекриє те, що щодня доведеться витрачати час на дорогу. Найбільш популярні напрямки - Ірпінь, Вишневе, Бровари та Боярка. Головними претендентами такого житла будуть не студенти, а молоді фахівці, які приїхали в столицю на роботу. Ще одна перевага деяких новобудов за містом - індивідуальне опалення і лічильники на воду. Завдяки їм взимку всі комунальні платежі за двокімнатну квартиру, з урахуванням обслуговування прибудинкової території, плати за вивезення сміття і охорону, не перевищують 1 тис. Грн, тоді як в Києві без субсидії доводиться платити близько 2500 грн ».

Новачкам кредит не дадуть. Як банки фільтрують клієнтів

Чи не пропонують підселитися і відмовляють в договорах

Якщо в минулому році орендарі переважно оселялися в ті квартири, на які були оформлені субсидії, і економили за рахунок мінімальних комунальних платежів, то сьогодні ця «лавочка» прикрилася. Крім того, власники житла не хочуть в цьому році ділити платежі за старою схемою. «Якщо минулої зими за використані блага - воду, електрику, газ - платив орендар, а фіксовані платежі погоджувався брати на себе господар, то сьогодні такого поділу вже немає. Всі витрати за комуналку - це турбота того, хто живе на даний момент в квартирі, - розповідає Олег Грубий. - Також практично цього літа мені не зустрічалися угоди, при яких на знімну квартиру була оформлена субсидія. Причина, швидше за все, в тому, що багатьом людям вже було відмовлено в пільгах. Що стосується наймачів, то вони сьогодні вибирають ті квартири, де встановлені лічильники енергоресурсів ».

Ще одна тенденція нинішнього літа: зменшилася кількість пропозицій підселитися. «Якщо раніше самотні пенсіонери пропонували здати студентам кімнату, то сьогодні вони цього практично не роблять, боячись втратити субсидію, - розповідає Олег Грубий. - Заробивши 1,5-2 тис. Грн на місяць, вони ризикують втратити субсидію, а студенти - люди непостійні: сьогодні вони живуть, а завтра з'їхали. Але навіть якщо ті проживуть цілий рік, то плата за оренду не окупить загублені пільги, а дискомфорт від проживання сторонніх залишиться ».

Зняти житло в Києві - скільки коштуватимуть квартири восени і які квартири подорожчають

До осені оренда столичної нерухомості подорожчає на 10-12% (актуальну вартість на сьогоднішній день дивіться в інфографіку. - Авт.). На зростання ціни в цьому році впливає не стільки комуналка, скільки дефіцит квартир: багато господарів бояться надавати житло в оренду, щоб не втратити субсидій. А стрибнути цінами ще вище не дає передмістя - сьогодні, завдяки відносно низьким сумами в платіжках, багато орендарів воліють селитися там, а не в Києві.

«Сезон розпочнеться з серпня, коли в столицю приїдуть іногородні студенти і сезонні робітники. Попит на оренду виросте і потягне за собою істотне підвищення цін », - ділиться своїми прогнозами Алла Івченко-ВАРВАРИЧ, фахівець з маркетингових комунікацій Address.ua. За її словами, на сьогодні найбільш дорогим районом для оренди найліквідніших однокімнатних квартир є Печерський район: тут вартість такої квартири становить $ 570 на місяць. У Голосіївському, Шевченківському та Оболонському районах можна зняти однокімнатну квартиру в діапазоні від $ 400-460. А найдешевшим для оренди вважається Деснянський район, де можна знайти варіанти однокімнатної від $ 244 в місяць.

Хто забудовує країну і чекати чи "мильної бульбашки" на ринку нерухомості

Свої прогнози щодо подорожчання дає і Анатолій Топал, глава ради Експертної Міжгалузевий Асоціації України: «Вже з середини липня орендодавець почав готуватися до сезонного, досить різкого сплеску попиту, пік якого припаде на першу декаду серпня. Загальнонародне назва - «студенти їдуть». І в порівнянні з початком літа попит може збільшитися в кілька разів. Закономірно, що на тлі збільшення попиту орендодавці будуть піднімати ціни. З досвіду минулих років можна прогнозувати, що вже в кінці липня ціни виростуть на 10-12% від нинішніх ».

З досвіду минулих років можна прогнозувати, що вже в кінці липня ціни виростуть на 10-12% від нинішніх »

Однокімнатні - в дефіциті

На ринку оренди нерухомості сьогодні найбільше пропозицій по двокімнатних квартирах (36% від загальної кількості пропозицій). Потім йдуть трикімнатні (28%), а найбажаніших - однокімнатних - найменше (26%). «Причина такого розподілу - дефіцит хороших і недорогих варіантів, - вважає Валерій Парафейнік, ріелтор агентства нерухомості LuckeHouse. - Студенти вже почали підшукувати собі житло, і їм потрібні компактні і недорогі квартири. З урахуванням цін на проїзд і темпу життя молоді вони стануть розглядати варіанти, які ближче до університетів або хоча б в пішої доступності до метро. Природно, в пріоритеті будуть варіанти з ремонтом і побутовою технікою. Студенти вважають за краще однокімнатні квартири, які вони найчастіше знімають на двох або навіть на трьох, адже це набагато зручніше, ніж орендувати двокімнатну квартиру і ділити оплату на чотирьох або шістьох людей. Адже в двокімнатній все одно ванна буде одна і на кухні треба розминутися. Крім того, якщо в однокімнатну квартиру господарів ще можна вмовити пустити трьох студентів (легше буде зняти квартиру, якщо це будуть дівчата), то пустити шістьох або навіть чотирьох чоловік в двокімнатну навряд чи погодяться ».

Однушки дорожчатимуть найбільше

Що стосується затребуваності, то, за даними порталу нерухомості Address.ua, приблизно 35% від усіх запитів припадають на однушки. Наступними за запитами стали двокімнатні квартири - їх шукають близько 34% потенційних орендарів. А ось великі квартири - трикімнатні і більше - практично нікого не цікавлять. Запит на них склав лише 7% від загального інтересу. «Причина такого розподілу попиту - особливість орендарів, - вважає Валерій Парафейнік. - На переїзд в місто в пошуках роботи своєї мрії вирішуються або холостяки / холостячки, або тільки що одружилися пари. Максимум у них буває одна дитина, і їм великі квартири не потрібні - максимум двушка. Серед орендарів сімей, в яких більше двох дітей, останнім часом зустрічається дуже мало, мабуть, вони не поспішають зриватися з місць в пошуках роботи. Великі сім'ї, які шукають габаритні квартири, - це найчастіше переселенці, але їм кияни не поспішають здавати житло. Орендодавці сьогодні часто називають умова: «Не здаємо переселенцям з Донецької та Луганської областей, а також тим, хто переїхав з Криму». Причину такої поведінки фахівці бачать в страху, що переселенці, які не мають ще стабільної роботи і підтримки місцевих друзів, не заплатять їм за знімання.

Житло в Києві: вторинка ще більше поступиться первинці

Студенти хочуть біля вузів, айтішники - в центрі

Посилаючись на статистику, фахівці не можуть виділити райони, що користуються найбільшою популярністю. «Все залежить від бюджету і місця роботи / навчання клієнта, - пояснює Олег Грубий, директор столичного агентства нерухомості Smart House. - Наприклад, айтішники віддають перевагу квартирам прямо біля своїх офісів. Це ті люди, які працюють ночами, а тому з ранку просипають на роботу. А якщо вони затримуються за проектами, то не хочуть витрачатися на таксі. Крім того, фінансове становище цієї категорії клієнтів дозволяє переплатити близько $ 100, але зняти квартиру там, де їм буде зручніше. Найчастіше запити від категорії клієнтів, які приїхали або переїдуть до Києва по роботі, припадають на такі райони, як Печерський, Оболонський, Подільський і Голосіївський, а також на квартири, розташовані в Шевченківському районі, територіально знаходяться від центру до станції метро «Лук'янівська» . Студенти цікавляться квартирами в Шевченківському, Солом'янському та Голосіївському районах, адже саме тут знаходяться найбільші вузи Києва і студентські містечка. І якщо комусь із надійшли не вистачить місць у гуртожитках, вони будуть намагатися знайти житло саме в цих районах ».

Слідом за столицею подорожчає і передмістя

Зростання цін на оренду столичних квартир до осені призведе до підвищення вартості знімання заміської нерухомості, але ажіотаж спаде до жовтня.

«Сьогодні різниця в ціні на квартири одного типу в місті і за його межами сягає близько 30% на користь заміського житла. Звичайно, зростання цін в передмісті буде не таким помітним, як у Києві, але він буде, - прогнозує Валерій Парафейнік, - адже комфортність нових заміських комплексів не тільки не поступається столичним будинкам, а й значною мірою їх перевищує, і це перекриє те, що щодня доведеться витрачати час на дорогу. Найбільш популярні напрямки - Ірпінь, Вишневе, Бровари та Боярка. Головними претендентами такого житла будуть не студенти, а молоді фахівці, які приїхали в столицю на роботу. Ще одна перевага деяких новобудов за містом - індивідуальне опалення і лічильники на воду. Завдяки їм взимку всі комунальні платежі за двокімнатну квартиру, з урахуванням обслуговування прибудинкової території, плати за вивезення сміття і охорону, не перевищують 1 тис. Грн, тоді як в Києві без субсидії доводиться платити близько 2500 грн ».

Новачкам кредит не дадуть. Як банки фільтрують клієнтів

Чи не пропонують підселитися і відмовляють в договорах

Якщо в минулому році орендарі переважно оселялися в ті квартири, на які були оформлені субсидії, і економили за рахунок мінімальних комунальних платежів, то сьогодні ця «лавочка» прикрилася. Крім того, власники житла не хочуть в цьому році ділити платежі за старою схемою. «Якщо минулої зими за використані блага - воду, електрику, газ - платив орендар, а фіксовані платежі погоджувався брати на себе господар, то сьогодні такого поділу вже немає. Всі витрати за комуналку - це турбота того, хто живе на даний момент в квартирі, - розповідає Олег Грубий. - Також практично цього літа мені не зустрічалися угоди, при яких на знімну квартиру була оформлена субсидія. Причина, швидше за все, в тому, що багатьом людям вже було відмовлено в пільгах. Що стосується наймачів, то вони сьогодні вибирають ті квартири, де встановлені лічильники енергоресурсів ».

Ще одна тенденція нинішнього літа: зменшилася кількість пропозицій підселитися. «Якщо раніше самотні пенсіонери пропонували здати студентам кімнату, то сьогодні вони цього практично не роблять, боячись втратити субсидію, - розповідає Олег Грубий. - Заробивши 1,5-2 тис. Грн на місяць, вони ризикують втратити субсидію, а студенти - люди непостійні: сьогодні вони живуть, а завтра з'їхали. Але навіть якщо ті проживуть цілий рік, то плата за оренду не окупить загублені пільги, а дискомфорт від проживання сторонніх залишиться ».