Реклама
Реклама
Реклама

Зміна прізвища в паспорті 2019 рік: де і як поміняти, документи і терміни

  1. Причини заміни паспорта
  2. Зміна прізвища дитини
  3. Зміна прізвища дорослого
  4. Пройдіть соціологічне опитування!
  5. Через паспортний стіл
  6. через МФЦ
  7. через держпослуги
  8. Порядок заміни паспорта
  9. Пакет необхідних документів
  10. Заява
  11. Витрати при зміні прізвища
  12. Терміни заміни анкетних даних
  13. Заміна анкетних даних чоловіком

Час читання: 7 хвилин

Зміна прізвища - процедура досить поширена і не така складна, як може здатися на перший погляд. Але проходження певних етапів проте вимагає. Так, перед тим як в паспорті поміняти прізвище, потрібно зібрати пакет необхідних документів, отримати дозвіл реєстраційних органів, сплатити держмито і зробити ряд інших кроків. Звернемо увагу, що зміна прізвища тягне за собою заміну засвідчує особу. Щоб уникнути складнощів при цьому, ми розповімо про дану процедуру детально. Зміна прізвища - процедура досить поширена і не така складна, як може здатися на перший погляд

Причини заміни паспорта

Як відомо, паспорт є головним засвідчує документом громадянина РФ, поряд з водійськими правами і закордонним паспортом. Багато хто вважає, що змінити прізвище в паспорті без заміжжя в РФ неможливо. Однак цивільне законодавство дозволяє змінювати ім'я та прізвище і без вступу в шлюб, а в силу дії п. 12 постанови Уряду РФ № 828 від 08.07.97 це є однією з підстав для заміни паспорта.

При зміні прізвища заміна документа є обов'язковою процедурою, інакше паспорт буде вважатися недійсним.

Право на зміну імені, прізвища або по батькові гарантується ст. 58 ФЗ «Про актах громадянського стану», ст. 19 Цивільного кодексу і ст. 32 Сімейного кодексу. Те, скільки разів можна міняти прізвище в паспорті, не залежить від причин і підстав зміни - кількість разів законом не обмежена.

Зміна прізвища дитини

За загальним правилом, зміна імені громадянина допускається після того, як йому виповниться 14 років. Але ч. 4 ст. 58 ФЗ «Про актах громадянського стану» допускає це і до досягнення зазначеного вікового цензу - при наявності на те згоди органів опіки. Після досягнення 10 років думка дитини потрібно обов'язково враховувати.

У віці від 14 до 18 років дитина має право самостійно змінити ім'я і прізвище, але для цього йому потрібна згода батьків або рішення суду. Однак потрібно пам'ятати і те, що діти у віці до 14 років повинні бути вписані в паспорт батьків. Тому відповідь на питання, чи потрібно міняти паспорт при зміні прізвища дитини, залежить від його віку.

Так, зміна прізвища малолітньої дитини, яка не досягла 14 років, є причиною для обов'язкової заміни документа батька. Слід враховувати, що зміна прізвища дитини до 14 років вимагає врахування його інтересів, а також думки обох батьків.

Зміна прізвища дорослого

На відміну від дітей, повнолітні громадяни Росії мають право змінювати свої анкетні дані без будь-яких обмежень. Причин для зміни прізвища може бути безліч - ось найпоширеніші:

  • укладення або розірвання шлюбу;
  • бажання взяти прізвище другого з батьків, вітчима або мачухи;
  • неблагозвучность прізвища;
  • релігійні міркування;
  • іноземне звучання і т. д.

Багатьох цікавить, чи можна поміняти прізвище в паспорті на будь-яку іншу. Законодавець не визначив граничного переліку підстав, якими громадянин керується при зміні анкетних даних, тому мотиви і нові дані можуть визначатися виключно внутрішніми спонуканнями людини, що дозволяє йому змінювати свої дані на будь-які інші.

Читайте докладніше, як змінити прізвище .

Пройдіть соціологічне опитування!

Терміни заміни документа

Громадянам потрібно пам'ятати, що відсутність документа, що посвідчує особу або проживання з недійсним документом, згідно зі ст. 19.15 КоАП, загрожує накладенням штрафу в розмірі 2-3 або навіть 5 тис. Рублів (для столиці). В контексті цього потрібно знати, скільки часу дається на заміну паспорта при зміні прізвища, щоб не допустити його недійсності.

Даний норматив визначено постановою Уряду РФ № 828 від 08.07.97, згідно з яким паперу для заміни паспорта повинні бути подані протягом 30 днів з моменту зміни анкетних даних. Слід враховувати, що дані терміни починають відраховуватися з моменту державної реєстрації зміни імені, яка засвідчується відповідним свідоцтвом, виданим в РАГСі.

Відповідь на питання, в який термін потрібно поміняти прізвище в паспорті після заміжжя або розлучення, не залежить від причин її зміни: в даному випадку також застосовується встановлений законодавством місячний період. На прохання громадянина йому може бути видано тимчасове посвідчення особи, яке буде прирівнюватися до паспорту незалежно від місць його пред'явлення, і буде дійсно до видачі нового документа.

Що стосується того, протягом якого часу буде дійсний паспорт після отримання свідоцтва про зміну імені, то даний період також обмежений місячним терміном. За його закінчення документ автоматично визнається недійсним. Це не означає, що компетентні органи відмовлять в заміні паспорта, але гостей з ним буде порушенням закону.

Згідно п. 14 постанови Уряду РФ № 828 від 08.07.97, громадяни мають кілька варіантів, куди звернутися, щоб змінити прізвище в паспорті за власним бажанням.

Дана постанова дозволяє подавати заяви та документи за допомогою територіальні органи МВС, звані в народі паспортними столами, через багатофункціональні центри або в електронній формі - через портал держпослуги.

Однак, в кінцевому рахунку заміну документа, що посвідчує особу, все одно здійснює підрозділ МВС - Головне управління з питань міграції. Кожен з варіантів подачі має свої особливості, тому розглянемо їх окремо.

Через паспортний стіл

Пункт 10 постанови Уряду РФ № 828 від 08.07.97 визначає, що обмін паспорта після весілля або з інших причин повинен здійснювати територіальний орган МВС.

Даними питаннями, згідно п. 2 Положення, затвердженого наказом МВС № 192 від 15.04.16, розповідає ГУВМ МВС РФ і його територіальні підрозділи, іменовані паспортними столами. Даними питаннями, згідно п

Даний орган є основним місцем, куди громадяни звертаються з метою обміну документів, що засвідчують особу. Законодавство дозволяє звертатися як до паспортних столів за місцем проживання або перебування, так і в будь-які інші паспортні столи - це вплине лише на терміни виготовлення і видачі нового документа.

через МФЦ

Законодавство дозволяє також подавати запит і через посадових осіб багатофункціональних центрів. Заміна паспорта через МФЦ при зміні прізвища мало чим відрізняється від звернення до паспортного столу. Слід враховувати, що дана послуга не надається мобільними МФЦ - це можливо лише в МФЦ за адресою реєстрації громадянина.

Після отримання заяви та всіх необхідних паперів співробітник МФЦ протягом 3 днів передає їх в ГУВМ. За підсумком готовий документ видається в тому ж функціональному центрі, в який звертався заявник.

через держпослуги

Крім того, заміна паспорта можлива і за допомогою використання Єдиного порталу державних і муніципальних послуг. Щоб поміняти дані на держпослуг, необхідно скористатися особистим кабінетом на www.gosuslugi.ru. Через нього можна подати заяву і фото громадянина в електронній формі.

Однак без звернення до паспортного столу в такому разі все одно не обійтися - процедура переоформлення почнеться лише після отримання запрошення, особистого звернення в ГУВМ по ньому, надання документа, що підлягає заміні, фотографій та інших необхідних паперів.

Порядок заміни паспорта

Заміна Засвідчувального документа при зміні анкетних даних вимагає від заявника здійснення ряду дій. В першу чергу зацікавленій особі доведеться звернутися в ЗАГС, де буде здійснено державну реєстрацію зміни імені. Після чого заявник отримає відповідне свідоцтво. По суті, це все, що потрібно для зміни прізвища в зв'язку із заміжжям.

Після отримання свідоцтва громадянину потрібно:

  • зібрати пакет необхідних документів;
  • сплатити державне мито;
  • подати заяву та документи на заміну паспорта в один з органів, зазначених вище;
  • дочекатися виготовлення і отримати новий документ.

Терміни його виготовлення будуть залежати від органу, в який громадянин звернувся, і інших аспектів.

Пакет необхідних документів

Основні документи, необхідні при зміні паспорта після заміжжя в 2019 році або з інших причин, визначені п. 11 постанови Уряду РФ № 828. Серед них слід виділяти:

  • старий паспорт, що підлягає заміні;
  • свідоцтво про зміну імені, видане РАГСом або інший документ ( свідоцтво про укладення або розірвання шлюбу і т. д.);
  • заяву про заміну паспорта;
  • 2 фотографії відповідного розміру;
  • квитанція про сплату держмита.

Звернемо увагу, що список документів є зразковим, і при необхідності для заміни паспорта органами внутрішніх справ можуть бути затребувані і інші папери. Слід враховувати, що всі подані документи будуть проходити правову експертизу на предмет автентичності та достовірності зазначених у них відомостей.

Дізнайтеся більше про те, які документи потрібні для заміни прізвища в паспорті .

Заява

Заява входить в число обов'язкових документів, що подаються при заміні паспорта. Воно має строгу форму, яка затверджена наказом ФМС № 391 від 30.11.12 - подати його у вільній формі не вийде. Дане правило стосується як письмовій, так і електронної форми подачі. Всі дані, які відображаються в заяві, повинні бути внесені без скорочень, абревіатур, виправлень, закреслень, прокреслень та інших елементів, що мають подвійне значення.

Заява на зміну паспорта в зв'язку зі зміною прізвища повинно містити:

  • анкетні дані заявника, місце його проживання і дані про його паспорті;
  • дані про сімейний стан, дружині, батьків;
  • причини, якими викликана необхідність заміни документа;
  • дату і підпис;

Відзначимо, що дані форми і підпис при їх подачі в ГУВМ або МФЦ повинні бути проставлені в присутності посадової особи. У разі подання електронної форми заяви роль підпису буде грати авторизація на порталі держпослуги. Відзначимо, що дані форми і підпис при їх подачі в ГУВМ або МФЦ повинні бути проставлені в присутності посадової особи

Витрати при зміні прізвища

У зазначені витрати слід вносити не тільки витрати на заміну документів, а й на державну реєстрацію зміни імені в РАГСі. Так, за дану реєстрацію громадянам спочатку доведеться внести державне мито, розмір якої, згідно з пп. 4 п. 1 ст. 333.26 Податкового кодексу, становить 1,6 тис. Рублів.

Потрібно також враховувати і те, скільки коштує заміна російського паспорта. Держмито за дану процедуру визначена пп. 17 п. 1 ст. 333.33 НК і становить 300 рублів.

При подачі документів на заміну в електронному форматі і оплаті безготівковим розрахунком через портал держпослуги діє знижка в розмірі 30% - в такому випадку держмито складе 210 рублів.

Дані кошти вносяться на рахунки організацій, що надають перераховані послуги, - їх реквізити потрібно дізнатися заздалегідь. Держмито для заміни паспорта також сплачується заздалегідь, оскільки квитанції, що підтверджують платіж, подаються разом із заявою.

Терміни заміни анкетних даних

Потрібно враховувати, що конкретні терміни внесення змін анкетних даних залежать від обраної заявником процедури подачі документів. В першу чергу розглянемо, скільки це займе часу при зверненні в загальному порядку. Визначити, скільки днів робиться паспорт, допоможе п. 16 постанови Уряду РФ № 828 від 08.07.97.

При подачі документів:

  • в паспортний стіл за місцем проживання процедура займе не більше 10 днів;
  • в паспортний стіл не за місцем проживання процедура займе не більше 30 днів;
  • через портал держпослуги терміни виготовлення складуть 10 днів з моменту особистого звернення;
  • через посадових осіб багатофункціональних центрів терміни зміни паспорта складуть 10 днів плюс 3 дні для передачі документів в ГУВМ.

Звернемо увагу, що згідно з п. 39 Адміністративного регламенту, затвердженого наказом МВС № 1105 від 28.12.06, якщо протягом 10 днів, передбачених для заміни паспорта, не вдається встановити особу яка звернулася, наявність у нього громадянства чи інших даних, керівник підрозділу має право продовжити 10-денний термін до двох місяців.

Таким чином, конкретний період, за який час змінюється паспорт, буде залежати від суб'єктивних аспектів конкретної ситуації. Але в будь-якому випадку довше двох місяців дана процедура тривати не буде.

Заміна анкетних даних чоловіком

В контексті того, що найпоширенішою причиною зміни імені є висновок або розірвання шлюбу, причому з боку саме громадянок РФ, багато вельми справедливо цікавляться, чи можна чоловікові поміняти прізвище в Росії? Розбираючись в даному питанні, потрібно враховувати, що законодавство дає право на зміну анкетних даних всім громадянам, що досягли 14 років, без застосування гендерної складової. Таким чином, чоловіки, як і жінки, має право змінювати ім'я в загальному порядку - будь-яких проблем, пов'язаних із статевою приналежністю, у них не виникне.

Зміна прізвища: Відео