Реклама
Реклама
Реклама

Технічний паспорт (БТІ) на будинок: як оформити, замовити та отримати техпаспорт на житловий багатоквартирний будинок, терміни і порядок оформлення, зразок

  1. Для чого потрібен техпаспорт на будинок
  2. Які відомості містяться в техпаспорті
  3. Необхідний пакет документів для отримання технічного паспорта
  4. Де отримати техпаспорт на будинок
  5. Хто може подати заяву
  6. Чи можна оформити заяву через інтернет
  7. Терміни оформлення документа
  8. Технічний паспорт на багатоквартирний будинок
  9. На який термін видається технічний паспорт на будинок
  10. Чому можуть відмовити у видачі техпаспорта

Технічний паспорт на будинок включає в себе максимально повну інформацію про всі характеристики споруди. До 1 січня 2013 роки для здійснення кадастрового обліку на території Російської Федерації по відношенню до всіх об'єктів нерухомості проводилася технічна інвентаризація.

Її результатом була видача технічного паспорта. Технічні паспорти, видані до 2008 року, мають таку ж юридичну силу як і кадастрові паспорта. А це означає, що вони можуть бути використані для цілей реєстрації права власності на домоволодіння та інших угод з ним.

Для чого потрібен техпаспорт на будинок

Живучи в приватному будинку, багато хто не особливо надають значення тому, чи є у них право продавати його, дарувати або ділити. Рано чи пізно настає момент, коли виникає необхідність певним чином розпорядитися нерухомим майном.

І тоді власники будинку раптом виявляють, що в своєму будинку вони безправні, так як немає всіх необхідних, відповідно до законодавства, паперів. Можливо, вони і були, але через недбалість загублені. Якщо відсутній технічний паспорт, його необхідно якомога швидше відновити або оформити заново, так як він дає право на:

  • оформлення спадщини;
  • продаж;
  • приватизацію житла;
  • здачу в заставу;
  • здачу в оренду;
  • для отримання дозволу на перепланування
  • участь в судових розглядах, пов'язаних з домоволодінням і т.д.

Нерухомість - це не тільки комфорт і соціальна захищеність, але і відповідальність.

Які відомості містяться в техпаспорті

Житловий будинок може мати різні характеристики Житловий будинок може мати різні характеристики. Завдання технічного паспорта полягає в тому, щоб відобразити всі відомості про них. Документ сожержіт наступну інформацію:

  • загальні відомості про об'єкт (місце розташування (адреса), фактичне використання, рік побудови, загальна площа житлового будинку, число поверхів);
    склад об'єкта;
  • відомості про правовласників об'єкта;
  • ситуаційний план;
  • експлікація земельної ділянки;
  • поверховий план;
  • експлікація до поверхового плану;
  • відомості про благоустрій.

Фактично, оформляючи документ, ви отримуєте повний опис своєї нерухомості. Це може бути будь-який об'єкт житлового або нежитлового фонду (квартира, будинок, сарай, гараж, інші будівлі).

Необхідний пакет документів для отримання технічного паспорта

Для того, щоб оформити техпаспорт на нерухому власність, необхідно надати наступні документи: Для того, щоб оформити техпаспорт на нерухому власність, необхідно надати наступні документи:

  • власний паспорт;
  • всі наявні правовстановлюючі документи на будинок;
  • заяву на проведення обстеження об'єкта, виготовлення і видачу технічного паспорта;
  • квитанцію про оплату держмита за послуги.

Техпаспорт складається після огляду будинку і всіх прилеглих до нього будівель. Тобто, за місцем виклику приїжджає фахівець з БТІ (організація технічної інвентаризації), якому і слід надати всі перераховані вище документи.

Важливо! Якщо була проведена перепланування приміщень, про яку в документації не зазначено, то потрібно зробити спеціальний запит до районного архітектурний відділ.

Де отримати техпаспорт на будинок

Для отримання документа необхідно звертатися в БТІ за місцем проживання Для отримання документа необхідно звертатися в БТІ за місцем проживання. Співробітники служби перевіряють наявність всіх наданих документів і правильність їх оформлення. Якщо все відповідає вимогам, заявнику видається розписка в отриманні документів та призначається дата отримання технічного паспорта.

Хто може подати заяву

У БТІ повинен звертатися власник нерухомого майна. Якщо у нього з яких-небудь причин немає такої можливості, він має право призначити довірену особу, яка повинна пред'явити в БТІ разом з іншими документами і довіреність від власника будинку.

Чи можна оформити заяву через інтернет

У тих, хто не має часу, є можливість подати заявку на отримання техпаспорта онлайн. Після розгляду заявки, яка подала її дзвонять з БТІ і призначають зустріч.

Важливо! Щоб питання вирішувалося якомога швидше, до заявки, складеної за спеціальною формою, необхідно додати копію документа, що посвідчує право на власність, а також копію квитанції про оплату держмита.

Терміни оформлення документа

Як правило, технічний паспорт на приватний будинок виготовляється в термін від десяти днів до двох тижнів. Багато що залежить від умов подачі заяви і технічного стану будинку. У БТІ заявникам надають можливість прискорити процес.

Користуючись цією нагодою, ви заплатите трохи більше. Однак, це допоможе швидше вирішити ті питання, які привели вас в БТІ.

Стандартні терміни видачі технічних паспортів часто залежать від розмірів об'єкта нерухомості. Якщо її розмір перевищує 1000 квадратних метрів, термін може тривати до двадцяти днів.

Технічний паспорт на багатоквартирний будинок

ТП багатоквартирного будинку містить докладні дані про склад та обсяги (площі) конструктивних елементів і інженерних систем будівлі, відомості щодо здійснення оцінки їх технічного стану, отримані в тому числі на підставі візуальних оглядів (обстежень) будинків.

ТП заповнюється на основі даних візуального і (або) інструментального обстеження, договорів з постачальниками енергоресурсів, показань приладів обліку споживання енергоресурсів, інших відомостей.

Дані ТП багатоквартирного будинку використовуються з метою:

- організації належної технічної експлуатації житлових будинків;

- адресного планування капітального і поточного ремонту;

- розрахунку витрат на утримання і ремонт загального майна багатоквартирного будинку, в т.ч. визначення потрібної чисельності і фонду заробітної плати працівників керуючих і обслуговуючих житлових організацій по кожному багатоквартирному будинку;

- отримання об'єктивних даних про обсяг використовуваних енергетичних ресурсів;

- визначення показників енергетичної ефективності;

- визначення потенціалу енергозбереження та підвищення енергетичної ефективності;

- ведення особового рахунку багатоквартирного будинку.

Дані ТП багатоквартирних будинків муніципального освіти доцільно узагальнювати у вигляді єдиної інформаційної бази для використання з метою вирішення технічних, економічних і фінансових завдань, що виникають в процесі прийняття оперативних рішень органами управління в муніципальних утвореннях.

ТП заповнюється і ведеться власниками, організаціями, що здійснюють управління багатоквартирними будинками.

ТП повністю коригується за результатами проведених робіт з поточного та капітального ремонту спільного майна багатоквартирного будинку, а також на підставі матеріалів технічної інвентаризації. Інформація, представлена ​​в розділі 2 і в розділі 5.9 глави 5 ТП, актуалізується двічі на рік на підставі матеріалів планових весняних і осінніх технічних оглядів багатоквартирного будинку.

На який термін видається технічний паспорт на будинок

У техпаспортів на нерухоме майно не може бути терміну придатності. Зазначення дати закінчення дії документа є протизаконним. При цьому, в разі змін технічних характеристик Вашого будинку (перепланування, реконструкція та ін.), В технічний паспорт в законному порядку, на підставі заяви вносяться відповідні зміни.

Якщо у вас немає часу на те, щоб займатися оформленням документів, можна звернутися в одну з компаній, які професійно займаються оформленням документів. Таким чином, можна, витративши грошей трохи більше звичайного, швидше і якісніше вирішити питання за допомогою фахівців.

Чому можуть відмовити у видачі техпаспорта

Підставами для відмови у виготовленні або видачі копії технічного паспорта можуть послужити наступні причини:

  • неповний комплект документів
  • відсутність прав у заявника
  • некоректно заповнені документи

Додаткову інформацію про призначення і функції технічного паспорта Ви можете дізнатися з відео:

Увага!

Наші статті розповідають про типові способи вирішення юридичних питань, але кожен випадок носить унікальний характер. Якщо ви хочете дізнатися, як вирішити саме Вашу проблему - телефонуйте за телефонами:
+7 (499) 703-42-21 - Москва
+7 (812) 309-91-17 - Санкт-Петербург
+7 (800) 500-27-29 доб. 482 - Росія (загальний)
або якщо Вам так зручніше, скористайтеся формою онлайн-консультанта нижче!
Всі консультації у юристів безкоштовні.