Реклама
Реклама
Реклама

Скільки робиться прописка за часом

  1. Покроковий алгоритм дій

Скільки робиться прописка? Наскільки це важливо для мешканця і навіщо потрібно для держави? Прописка або реєстрація відіграє важливу роль у багатьох випадках. Для того щоб все зробити правильно, необхідно розуміти механізм її роботи, терміни, якими обмежується її поведінку, а також правильний порядок дій для її отримання. Якщо провести всі необхідні дії не більше ніж за тиждень, то при цьому будуть виконані всі вимоги законодавства в даному питанні. Порушення правил реєстрації може розглядатися як адміністративне правопорушення.

Порушення правил реєстрації може розглядатися як адміністративне правопорушення

Процедура отримання постійної або тимчасової прописки відіграє важливу роль в повсякденному житті.

Коли про це говорять, то мають на увазі дві її різновиди:

  • постійна реєстрація;
  • виконання тимчасової реєстрації.

Оскільки за зволікання при постановці на облік може бути призначений штраф, в цій справі важливо виконати всі необхідні процедури досить швидко.

Зокрема, допускається ситуація, коли документи подаються одночасно на зняття з реєстрації за попереднім місцем проживання і для проведення реєстраційних процедур за новим місцем проживання. Таке поєднання дозволить провести оформлення вдвічі швидше, ніж при послідовному оформленні документів.

Таке поєднання дозволить провести оформлення вдвічі швидше, ніж при послідовному оформленні документів

Якщо допустити зволікання при оформленні документів, то це можуть порахувати адміністративним правопорушенням і призначити штраф. Як же бути, щоб не порушити вимог законодавства? Скільки часу робиться прописка відповідно до правил? Якщо реєстрація буде виконана протягом одного тижня, то в цьому питанні ніяких претензій бути не може.

Порядок і терміни того, скільки часу дається на прописку, визначаються на основі двох основних документів:

  1. Одним з них є Федеральний Закон 5242-1 «Про право громадян РФ на свободу переміщення і вибір місця проживання». Він був прийнятий 25 червня 1996 року.
  2. Інший нормативний акт - це адміністративний регламент надання даної держпослуги. Раніше він ставився до Федеральній міграційній службі, тепер питаннями реєстрації займається відповідний підрозділ Міністерства внутрішніх справ Російської Федерації.

На основі даних документів визначаються граничні терміни того, скільки часу займає прописка:

  1. Скільки за часом це займає? Якщо мова йде про оформлення на підставі заздалегідь підготовленого повного пакета документів, то граничний термін обмежується трьома днями.
  2. Якщо ж подається мінімальний набір документів, а реєстраційній службі для уточнення обставин потрібно робити додаткові запити в інші інстанції для отримання потрібних відомостей, то цей термін буде збільшений до восьми діб.

Зазначені терміни є граничними і не можуть бути перевищені в процесі оформлення реєстрації.

Коли мова йде про постійну реєстрацію, то підсумком проведення цієї процедури є особлива відмітка в паспорті у вигляді печатки. Як відомо, неповнолітні діти (до чотирнадцяти років) також реєструються. Однак паспорт для них законодавством не передбачено. Як же тут бути? Для того щоб підтвердити факт їх постійної прописки видається спеціальний документ, який офіційно підтверджує зазначений факт.

Пропонуємо Вам ознайомитися:

Важливо зауважити, що ті, хто виробляє оформлення відповідних документів, роблять це безкоштовно. Це відноситься не тільки до державних службовців, які безпосередньо займаються проведенням цієї процедури, але і всіх тих, хто видає необхідні документи для цього. Як приклад можна привести проведення тимчасової реєстрації для перебування в готельному номері, наприклад. Всі документи для реєстрації і в цьому випадку повинні бути надані на безоплатній основі.

Оформлення може бути вироблено різними способами:

  1. Найпростіший і широко поширений - це особисто нанести візит до реєстраційних органів. Це може бути спеціалізований підрозділ Міністерства внутрішніх справ, а також можна просто звернутися в паспортний стіл за місцем проживання. При цьому потрібно мати при собі заздалегідь підготовлений пакет необхідних для проведення прописки документів. В цьому випадку граничні терміни становлять три або вісім днів. Перший із зазначених випадків відноситься до ситуації, коли був поданий повний пакет документів, другий - коли документів не вистачило і потрібні були запити в різні інстанції для отримання додаткової інформації.
  2. Звернеться до реєстраційного органу можливо також поштою. У цьому випадку заява про проведення реєстрації повинно мати нотаріальне завірення. Важливо відзначити, що даний спосіб звернення не означає, що ходити нікуди не потрібно. Він говорить тільки про подачу та процесі розгляду документів для прийняття остаточного рішення. Після цього все ж буде необхідно прийти для того, щоб отримати штамп про проведення постійної прописки на відповідну сторінку свого паспорта. При такому розгляді також існують граничні терміни. Тільки ці три доби відраховуються не з моменту відправлення документів, а від того, коли ці документи були вручені співробітникам реєстраційної служби.
  3. Існує також ще один спосіб оформлення. Тут мова йде про звернення через інтернет на сайт, який надає держпослуги таким чином. При зверненні подібним чином протягом відведених для розгляду трьох днів заявник повинен безпосередньо нанести візит до зазначеної установи і надати оригінали необхідних документів особисто. Зробити це потрібно буде за запрошенням реєстраційної служби. Безпосередньо при цьому зверненні буде вироблено остаточне оформлення реєстрації, а відповідна печатка буде поставлена ​​в паспорт заявника.

Граничні терміни оформлення в різних випадках є тими ж самими, незалежно від того, мова йде про приватної, державної або муніципальної власності.

Єдина відмінність може бути лише в тому, що при прописку в приватний будинок оформлення відбувається при пред'явленні домової книги, де міститься вся необхідна інформація про які проживають. У цьому випадку період розгляду питання може бути трохи скорочений, так як в будинковій книзі міститься вся необхідна інформація, яка в даному випадку може знадобитися.

У цьому випадку період розгляду питання може бути трохи скорочений, так як в будинковій книзі міститься вся необхідна інформація, яка в даному випадку може знадобитися

Як відомо, існують два основні варіанти:

  • постійна прописка;
  • тимчасова прописка.

На який же термін здійснюється реєстрація та як це може бути пов'язано з різними видами прописки? Спочатку потрібно уточнити, який зміст вкладається в той чи інший вид прописки.

Звичайно, у кожної людини має бути постійне житло, яке можна назвати його будинком. Згідно із законом він повинен в ньому зареєструватися і відмітка про це повинна бути проставлена ​​в паспорті. Тут мова йде про безстрокову прописку. Тобто, якщо вона отримана, то, швидше за все, залишиться надовго або назавжди.

До кого зазвичай це відноситься:

  1. Такий вид прописки зручний, якщо є право власності на квартиру (наприклад, якщо був договір купівлі). Звичайно, якщо у людини є кілька квартир, то постійна реєстрація йому знадобиться тільки в одній з них. Однак це не є обов'язковим. Може скластися і так, що постійну прописку він отримає десь, а не в своїй квартирі, не використовую своє нерухоме майно.
  2. Часто така прописка застосовна до муніципального житла чи до приватизованій квартирі. Це може просто якось скластися протягом багатьох років, а може бути обумовлено створенням сім'ї і народженням дітей. В результаті купівлі-продажу квартири виникає аналогічна ситуація.
  3. Це відбувається тоді, коли прописують дітей.
  4. Роблячи покупки житлової нерухомості, як правило, планують отримати там постійну прописку.

Звичайно, ці приклади не вичерпують усього можливого різноманітності.

Коли говорять про тимчасову прописку, то розглядаються зазвичай ситуації іншого роду. Наприклад, людина, що проживає в далекому місті, приїхав в інший регіон для того, щоб побудувати тут своє життя. Він повинен десь жити і не знає, переїжджаючи в квартиру з новою адресою, як надалі складеться його життя. Саме для такого роду випадків, зокрема, необхідно проведення тимчасової реєстрації.

Інший можливий варіант - це тривала службове відрядження, яка займе час довше трьох місяців.

Пропонуємо Вам ознайомитися:

Зауважимо, що без прописки не вийде влаштуватися на роботу, віддати дитину в дитячий сад, отримати ті чи інші соціальні пільги.

Тимчасова реєстрація полягає на певний термін. На який саме? Які законодавчі обмеження даються для цього? Їх немає, проте на практиці рідко застосовують тимчасову прописку на термін, що перевищує п'ять років. Зазвичай нижня межа таких термінів - це один рік.

Вище було сказано про офіційні терміни дії прописки Вище було сказано про офіційні терміни дії прописки. Але що ж робити, якщо її потрібно припинити до настання граничного терміну (при постійній прописці його немає взагалі)? Вирішення цього питання залежить від конкретної ситуації. Перш за все важливо врахувати, хто саме хоче перервати реєстрацію. Припустимо, що тимчасово був зареєстрований людина, яка приїхала на заробітки. Він припускав, наприклад, що йому буде потрібно два роки, але передумав і хоче виїхати з півтора. В такому випадку він офіційно повинен повідомити реєстраційну службу про те, він припиняє реєстрацію і їде.

При постійній прописці її припинення також можливе з ініціативи мешканця. Наприклад, він переїжджає в нову квартиру або їде разом з дружиною або чоловіком на нове місце проживання. У цьому випадку документи подаються на виписку, яка проводиться без будь-яких складнощів. Потім вони можуть прописуватися на новому місці.

Якщо мешканець реєструється тимчасово, прописка припиняється автоматично після закінчення її терміну.

Складніше, коли ініціатором припинення реєстрації є інші особи. Це може бути, наприклад, власник квартири, який хоче її продати. Робити це при наявності зареєстрованих мешканців - означає сильно знизити вартість продажу. Продану квартиру бажано звільнити від зареєстрованих мешканців. Можливі також ситуації, коли квартира використовується не за призначенням або нерухомість не отримує достатнього догляду. У деяких випадках мешканці, які були прописані, можуть вести себе таким чином, що роблять своїм сусідам життя нестерпним (наприклад, здійснюючи хуліганські дії різного роду). У подібних випадках простих рішень немає. Оскільки мова йде про конфліктну і досить спірній ситуації (мешканець може бути в деяких випадках прав, а господар або сусіди - немає), то доведеться зайнятися подачею судового позову. І тільки суд може припинити реєстрацію в такому випадку. Якщо мешканець, захопивши квартиру, відмовиться звільняти її, потрібно буде звернутися до судових приставів.

У багатьох випадках для господарів квартири вигідно реєструвати на невеликий період, щоб не стикатися з труднощами. Зазвичай в такій якості розглядається реєстрація на один рік.

Покроковий алгоритм дій

Покроковий алгоритм дій

Так що ж робити і в якій послідовності, щоб здійснити постійну прописку на новому місці?

  1. Перш за все потрібно виписатися зі старого місця проживання. Якщо прописуються в тому ж місті, що і раніше, то можна залишити цю процедуру на паспортистів, які будуть оформляти нову прописку. Вони пошлють відповідний запит і зроблять виписку, нікого не турбуючи. Скільки часу можна цього можна прочекати? Хоча людина пропишеться нормально, але тривати це може протягом кількох тижнів і весь цей час заявнику доведеться ходити без паспорта. Для прискорення процесу все-таки краще самому виконати дану процедуру.
  2. Для звернення за проведенням постійної прописки потрібно зібрати відповідний пакет документів. Крім паспорта, що посвідчує особу заявника, потрібно заповнити відповідну заяву на спеціальному бланку. Для прописки важливо мати відповідний дозвіл. Якщо реєстрація відбувається в приватну квартиру, то господар повинен для підтвердження своєї згоди особисто з'явитися з паспортом. Якщо квартира знаходиться у спільній власності, то повинні прийти всі господарі зі своїми паспортами. Припустимо, якщо все, крім одного, заповнять довіреності на нього, а він особисто з'явиться з паспортом і цими дорученнями. Якщо в квартирі реєструвалися інші мешканці, то вселення нового мешканця можливо тільки з їхньої письмової згоди. Такий документ повинен підготувати кожен з них.

    Якщо мова йде про прописку в приватному будинку, то потрібно принести домову книгу, так як вона містить важливу інформацію, необхідну в процесі реєстрації.

  3. Підготовлений пакет документів подається одним із способів, зазначених вище в цій статті.
  4. Протягом передбаченого законом терміну реєстрація буде проведена і потрібно буде прийти для того, щоб в свій паспорт проставити відповідний штамп.

Після цього процедура реєстрації буде завершена.

Наскільки це важливо для мешканця і навіщо потрібно для держави?
Як же бути, щоб не порушити вимог законодавства?
Скільки часу робиться прописка відповідно до правил?
Як же тут бути?
На який же термін здійснюється реєстрація та як це може бути пов'язано з різними видами прописки?
На який саме?
Які законодавчі обмеження даються для цього?
Але що ж робити, якщо її потрібно припинити до настання граничного терміну (при постійній прописці його немає взагалі)?
Скільки часу можна цього можна прочекати?