Реклама
Реклама
Реклама

Ситуаційний план земельної ділянки - як отримати або скласти самому в 2019 році

  1. Що таке ситуаційний план земельної ділянки Ситуаційний план земельної ділянки - це графічна схема...
  2. Де отримати ситуаційний план для газифікації
  3. Де взяти ситуаційний план для електромереж
  4. Як безкоштовно завантажити ситуаційний план земельної ділянки
  5. Як самому скласти ситуаційний план земельної ділянки
  6. Крок 2 - настройка і вибір джерела карт

Що таке ситуаційний план земельної ділянки

Ситуаційний план земельної ділянки - це графічна схема земельної ділянки і прилеглої території, зроблена зверху. Якщо уявити собі вид ділянки з висоти пташиного польоту, то його можна вважати ситуаційним планом. Повинні бути видні границі самої ділянки, а також його прив'язка до конкретної місцевості.

Крім того на ситуаційному плані зображають всі прилеглі до ділянки об'єкти: дороги, інженерні мережі, маршрути громадського транспорту. Нанесені на план будови повинні супроводжуватися інформацією про дату будівництва, включати назву вулиць, номери будинків і число поверхів.

Ситуаційний план ділянки з прив'язкою до території отримують разом з викопіювання з генплану і використовують для:

  • Угод з нерухомістю, коли потрібно повне уявлення сторін про об'єкт і прилеглої території;
  • Підключення інженерних комунікацій (електрики і газу);
  • Планування будівництва будинку і передачі плану в місцеву адміністрацію;
  • Реконструкції історичних пам'яток і визначення зміщення фундаментів.

Зразок ситуаційного плану земельної ділянки
Зразок ситуаційного плану земельної ділянки

Як отримати ситуаційний план по кадастровому номеру

За кадастровому номеру земельної ділянки можна легко отримати ситуаційний план при особистому зверненні. Послуга надається безкоштовно. Термін виконання не більше 3 днів. Підставою для відмови є відсутність необхідних документів. У разі відмови у видачі, ви можете оскаржити рішення в досудовому (позасудовий) порядок.

Для цього необхідно прийти в найближче відділення МФЦ «Мої документи» з наступними документами:

  1. Заява, в якому потрібно коректно вказати кадастровий номер об'єкта (бланк і зразок заповнення отримаєте на місці);
  2. Паспорт громадянина Російської Федерації;
  3. Виписка з ЕГРН, в якій ви вказані власником або орендарем земельної ділянки.

Росреестр надсилає виписки з ЕГРН протягом 3-х днів (бувають затримки). Якщо хочете отримати інформацію швидше, то рекомендую замовляти виписки безпосередньо через API Росреестра - так ви отримаєте документ протягом години. Вартість та ж - 250 рублів, дані офіційні - з ЕГРН Росреестра і підтверджені електронним цифровим підписом реєстратора (ЕЦП).

Виписка з ЕГРН, яку я недавно замовляв через   API Росреестр Виписка з ЕГРН, яку я недавно замовляв через API Росреестр

Де отримати ситуаційний план для газифікації

Для того, щоб забезпечити газопостачання будинку, службам газифікації повинен бути наданий ситуаційний план з прив'язкою до території на папері формату А4. Звертайтеся в газову службу за місцем проживання - там пояснять, яка саме організація повинна видати ситуаційний план для конкретно вашого ділянки.

Для звернення потрібні лише точні координати ділянки. Якщо таких координат немає, то залишається ще два способи:

  1. Звернутися за допомогою в спеціалізовану архітектурну організацію, яка може зробити точковий вимір і скласти план в масштабі 1: 2000;
  2. Скласти ситуаційний план самостійно. За основу можна взяти, наприклад, супутникові знімки високої роздільної здатності. До питання, як безкоштовно скласти ситуаційний план земельної ділянки ми ще повернемося. Однак, рекомендую попередньо сповістити про намір самостійного складання організацію, для якої ви збираєтеся готувати документ.

Де взяти ситуаційний план для електромереж

Ситуаційний план для електромереж видає місцева адміністрація. Якщо на плані відсутні схеми енерго- приймають потужностей, їх слід нанести, виконавши топографічну зйомку в масштабі 1: 2000 або 1: 500. Відмінність такого ситуаційного плану полягатиме в тому, що він повинен бути завірений геодезистом-виконавцем, а також керівником служби інвентаризації та кадастру. У деяких випадках план повинен бути погоджений з районною архітектурної організацією і місцевою адміністрацією.

Ситуаційний план для підключення електрики повинен відображати:

  1. Земельна ділянка з існуючими кордонами;
  2. Всі наявні на ділянці будівлі, включаючи господарські та тимчасові;
  3. Всі лінії електропередач, за якими кожна будівля забезпечується електроенергією до зовнішнього джерела подачі електроенергії;
  4. Типи захисної апаратури, заземлення, марки, діаметри і перетин кабелів і проводів, прилади обліку, місця підключення до мережі і розрахункові струми внутрішньої і зовнішньої схем;
  5. Специфікацію електроустаткування, що включає матеріали та вироби.

Як безкоштовно завантажити ситуаційний план земельної ділянки

Нерідко трапляється, що з підготовкою документа замовник намагається впоратися сам. Люди намагаються безкоштовно скачати готовий ситуаційний план земельної ділянки за кадастровим номером онлайн і роздрукувати його. Але хочу вас попередити, що державних ресурсів в безкоштовному доступі немає - плани масштабу 1: 2000 і крупніше засекречені і отримати їх можна тільки при особистому зверненні до уповноваженого органу.

Можливі варіанти виходу з положення:

  1. Використовувати аеро-фото знімки ресурсів Яндекс або Гугл карт із самостійним нанесенням меж необхідної ділянки. Потрібної точності цим методом домогтися складно. Більшість організацій не приймають такі ситуаційні плани, але їх можна використовувати, наприклад, для комерційних презентацій або власних потреб;
  2. Також можна використовувати сайт публічної кадастрової карти, але в основі плану будуть знову аеро-фото знімки, які не завжди можна використовувати для підготовки плану;
  3. Самостійно розробити ситуаційний план на комп'ютері використовуючи спеціальні програми. Такий варіант практично не буде відрізнятися від плану, який готують професійні геодезисти, але вимагає технічних навичок. Пропоную зупинитися на ньому докладніше.

Як самому скласти ситуаційний план земельної ділянки

Крок 1 - скачати програму SAS.Planet

На сайті http://sasgis.ru/sasplaneta/ безкоштовно скачайте програму SAS.Planet. З її допомогою можна витягти з інтернету практичні будь-які картографічні та супутникові карти в вигляді вихідних даних. Так як джерела даних постійно оновлюються, то крім інсталяційний файл, доведеться завантажити і встановити ZMP-пакети, які забезпечують стабільну роботу з оновленнями відкритих джерел даних.

Крок 2 - настройка і вибір джерела карт

SAS.Planet дає можливість зберігати будь-яку ділянку супутникового знімка в файл з потрібним для ситуаційного плану дозволом. Для отриманого файлу-знімка існує кілька варіантів прив'язки для MapInfo. Публічну кадастрову карту Росреестр можна отримати з дозволом 3-5 см на піксель.

Але потрібно мати на увазі, що всі джерела карт в інтернеті (Яндекс, Google, 2GIS, Росреестр) видають растр виключно в поперечної проекції Меркатора, а кадастрова карта - це місцеві системи координат в проекції Гаусса-Крюгера з точним зазначенням центрального меридіана і зсувів по північ-схід. Тому, для невеликих ділянок ситуаційного плану, можна піти на ручну прив'язку з поворотом знімка на малий кут без трансформації растра. Це дасть деяку похибка, виправити яку можна буде за результатами геодезичної зйомки на місцевості.

Щоб обійтися без геодезичної зйомки, можна використовувати точну математичну прив'язку. Тоді растр з високою роздільною здатністю дозволить забезпечити точність на рівні 0,5-2 метра на рівнині і 3-5 м на пересіченій місцевості. Для цього буде потрібно трансформувати растр з використанням отриманого з SAS файлу прив'язки в програмі GlobalMapper.

Використовуючи датум (PRJ) можна отримати правильно трансформований растр з файлом точної прив'язки вже в місцевій системі координат, а потім завантажувати його в MapInfo. У такому випадку з'являється можливість навіть виявити грубі помилки геодезичної зйомки.