Реклама
Реклама
Реклама

річка Урал

Початок тут ... Річка Урал - це крайня східна річка Республіки Башкортостан . Урал бере початок в східних відрогах хребта Урал-тау, біля підніжжя гір Нажімтау в Учалинском районі на висоті 637 м над рівнем моря. А гирло на 27 м нижче рівня моря, це означає, що падіння русла р. Урал - 664 м. Річка має 5 витоків, які зливаються в заболоченій долині в єдиний потік. Загальна довжина річки 2428 км - це третя річка по довжині в Європі після Волги і Дунаю. Площа басейну становить 231 тис. Км2.
Річка Урал протікає по найрізноманітнішим ландшафтам, утворюючи унікальні екологічні комплекси. Заплава Уралу в верхів'ях - це смужка первозданної природи серед розораних полів і мізерних пасовищ.
Верхів'я Уралу іноді називають заповідником витоків. І дійсно, зовсім поруч з уральським джерелом розташовуються витоки р. Уй, лівої притоки Тоболу. У 14 км від нього знаходиться витік Миасса. Тут же недалеко беруть початок річки Біла , Юрюзань, Ай.
Урал типово степова річка, по водності вона займає місце в третьому десятку європейських річок. Для р. Урал характерна нерівномірність стоку. Так, в багатоводний рік загальний стік р. Урал може бути в 10 разів більше, ніж в маловодний. Наприклад, в 1957 р річна витрата р. Урал склав 24 км3, а в 1967 році лише 2,6 км3. У літній і зимовий періоди, тобто 9 - 10 місяців в році, Урал - порівняно невелика річка, в той час як навесні (в квітні - травні) - це потужний і грізний потік, бармен свої води в середній і нижній течії на багато кілометрів . Ширина весняної річки в середній течії досягає 18 - 20 км, в низов'ях - 36 км.
За весняна повінь (квітень - травень) в Уралі проходить 60 - 80%, а іноді 96% річного стоку, за серпень - вересень 3 - 7%, жовтень - листопад - 2 - 6%. За чотири зимових місяці (грудень - березень) річка Урал дає всього 3 - 7% загального стоку.
Живлення річки снігове і зовсім небагато отримує ог грунтових вод і дощів.
Наростання водності Уралу від витоків до устами відбувається наступним чином: виходячи з Ириклинская водосховища, вона несе 1,77 км3 води в рік, у Орська - 2, 68 км3, перед злиттям з річкою Сакмару - 3,44 км3, а нижче її гирла - 7,77 км3. Після впадання в р. Урал річки Илек, її водність досягає 9,24 км3, а у м Уральська - 10,6 км3. До Каспію р. Урал доносить в середньому близько 8 км3 води в рік, втрачаючи в середньому до однієї чверті свого сумарного стоку на 800-кілометровій ділянці прикаспійських пустель і напівпустель.
Русло річки на всьому протязі дуже звивисте, коефіцієнт звивистості досягає 2,0. Урал досить швидка річка, середня швидкість течії в межень становить 4 - 5 км / год, а під час повені до 10 км / год.
Початок тут Річкова мережа в басейні річки Урал ассиметрична: правобережні притоки складають 40%, а лівобережні 60% всієї площі. Однак основна роль в харчуванні річки належить правим притоках з великою густотою річкової мережі, що становить 0,29 км / км2. В межах Башкортостану в р. Урал впадають також великі притоки: М., Б. Кд-зіли, Янгелька, Худолаз, Б., М. Уртазимкі, Таналик, Бузавлик, Сакмара з правими притоками Б. Ік, Б. Сурен, Салмиш, Б. Юшатирь. А всього р. Урал налічує близько 800 приток довжиною 10 км і більше. З них 29 річок мають довжину понад 100 км.
Найбільшим розвитком річкової мережі відрізняється річка Сакмара, довжиною 728 км, площею басейну 30700 км2. Близько 40%, а в окремі роки більше половини сумарного стоку р. Урал формується в басейні р. Сакмара, в той час як площа басейну річки становить лише одну восьму площі уральського басейну. У верхній течії річка Сакмара дренирует рясні трещинние води, пов'язані з зонами глибинних тектонічних розломів.
Всі річки сакмарська басейну, за винятком р. Салмиш, мають гірський характер. Це виражається в особливостях берегів і русла, в високих швидкостях течії, наявності порогів і перекатів, водоспадів.
Водозбірна площа р. Урал до злиття його з р. Сакмара становить 79,6 тис. Км2, а р. Сакмара - 30,7 тис. Км2. Проте р. Сакмара перевершує р. Урал по водності. Середня річна витрата води Уралу у м Оренбурга становить 3,3 км3, а р. Сакмара близько 4,4 км3. Багатоводні пов'язана з тим, що частина її басейну розташована на добре зволоженому західному схилі Уральських гір. Басейн річки Сакмара відрізняється гірським рельєфом і значною лісистістю. У той час як р. Верхній Урал протікає в «дощовій тіні» Зауралля, його ліві притоки багатоводні тільки навесні, а влітку сильно міліють.
Рельєф басейну р. Сакмара грядово-залістий, місцями горбистий, холмисто-грядовой, а на заході равнінноувалістий. Річкові долини звивисті, переважно глибокі. Русло річки Сакмара має «ламаний вид» зі випрямлення ділянками - це в місцях закладення річки в зонах великих тріщин гірських порід. Басейн р. Сакмара має асиметричний вигляд - праві притоки її довгі і їх багато, ліві - короткі і їх мало.