Реклама
Реклама
Реклама

Реєстрація ІП через МФЦ | Плюси і мінуси процедури

  1. Що таке МФЦ
  2. Як зареєструвати ІП через багатофункціональний центр
  3. Плюси і мінуси реєстрації індивідуального підприємця через МФЦ

У багатьох великих містах і областях Росії отримати статус індивідуального підприємця можна тільки в спеціальній реєструє податкової інспекції. Для ФНС це зручно - співробітники такої інспекції зайняті однотипними процедурами, що дозволяє витримати короткі терміни держреєстрації. А для заявника, який не бажає їхати в інше місто, є хороший варіант - реєстрація ІП через МФЦ.

Що таке МФЦ

МФЦ - це багатофункціональний центр, що дозволяє отримати безліч державних послуг в режимі одного вікна. Перелік таких послуг, дійсно, великий. Це записи актів громадянського стану, підтвердження основного виду економічної діяльності , Питання соціального забезпечення, медичного обслуговування та оподаткування, оформлення угод з нерухомістю та транспортом і багато іншого.

✏ Сам багатофункціональний центр державні послуги не надає, але виступає кваліфікованим посередником між заявником та уповноваженою держорганом. Наприклад, всім нам відомі величезні черги в паспортних столах, які, до того ж, приймають заявників не кожен день.

Але ж є прекрасна можливість подати заяву на отримання паспорта через МФЦ в заздалегідь вибраний час і також, без черги, забрати готовий документ. Ще одна зручність центрів - графік роботи з 8.00 до 20.00 плюс суботи до обіду.

Єдиного офіційного федерального порталу МФЦ немає, але їх легко знайти через будь-який пошуковик. З весни 2014 року центри працюють під брендом «Мої документи», тому шукати можна як за назвою, так і по бренду. А може бути, і шукати не доведеться, тому що ця установа знаходиться від вас в крокової доступності.

МФЦ створені, щоб розвантажити РАГСи, паспортні столи, ГИББД та інші держструктури, а заявники отримують більше можливостей для оформлення потрібних документів в короткі терміни без черг.

МФЦ створені, щоб розвантажити РАГСи, паспортні столи, ГИББД та інші держструктури, а заявники отримують більше можливостей для оформлення потрібних документів в короткі терміни без черг

Напевно, ви вже бачили цей логотип, але не знали, що це МФЦ.

Але нас в даному випадку цікавить, чи можна відкрити індивідуальне підприємництво через такий центр, адже подавати документи для реєстрації ІП через одну-єдину ИФНС в області або місті дуже незручно. Для порівняння - реєстрацією бізнесу в столиці займається тільки 46-а ИНФС, в той час як МФЦ в Москві налічується більше сотні. Завжди можна підібрати самий близько розташований центр і прийти туди в обумовлений час. До речі, через МФЦ також можна зареєструвати самозайнятість .

Як зареєструвати ІП через багатофункціональний центр

Відкрити ІП через МФЦ дійсно можна, причому, це не буде коштувати дорожче звичайної реєстрації в податковій інспекції. Ніякої плати з бажаючих подати заяву Р21001 центри не стягують, тому при особистому візиті та самостійному заповненні форми всі ваші витрати на відкриття ІП - це держмито на 800 рублів.

✏ Для бізнесу МФЦ надають і деякі платні послуги, наприклад, заповнення повідомлення про перехід на ССО коштує 350 рублів, на ЕНВД - 500 рублів, а розробка проекту статуту для юридичної особи обійдеться в 1000 рублів. В принципі, це логічно, адже ті ж самі податкові інспекції ніяких безкоштовних послуг щодо заповнення документів заявникам не роблять.

Але зареєструвати ІП через МФЦ можна без додаткових витрат. Наприклад, повідомлення про перехід на спрощену систему оподаткування легко заповнити за допомогою нашій інструкції . А про те, як оформити заяву для реєстрації індивідуального підприємця за формою Р21001 ми теж розповіли вже не раз.

Документи для реєстрації ІП через МФЦ:

  1. Заява за формою Р21001;
  2. Квитанція на оплату держмита (800 рублів);
  3. Копія паспорта.

Зверніть увагу, що послуга МФЦ реєстрація ІП оплачується на окремий КБК. Сформувати квитанцію для звернення в обраний МФЦ в Москві або іншому місті можна за допомогою сервісу від ФНС .

Сформувати квитанцію для звернення в обраний МФЦ в Москві або іншому місті можна за допомогою   сервісу від ФНС

Формуємо квитанцію на оплату держмита для МФЦ

Що потрібно знати про реєстрацію через МФЦ:

  • Записатися на прийом до фахівця для подачі документів можна особисто в самому центрі або через онлайн-форму. Для цього треба знайти сайт багатофункціонального центру в вашому місті і пройти на ньому процедуру авторизації. Якщо у вас вже є код доступу до офіційного порталу esia.gosuslugi.ru, то авторизація для МФЦ відбудеться через особистий кабінет держпослуг. Далі знаходите на сайті центру форму запису на прийом і вибираєте зручну вам дату і час. Ось так, наприклад, виглядає оформлення записи для подачі документів на реєстрацію ІП через МФЦ р Воронежа.

Подаємо документи в МФЦ - запис на прикладі Воронежа

  • Реєстрація ІП в МФЦ здійснюється за тими самими правилами, що і в податковій інспекції, тому якщо документи ви подаєте особисто, то завіряти їх у нотаріуса не потрібно. До речі, фізичні особи в цьому сенсі вигідно відрізняються від засновників юридичних осіб. Їм звернутися до нотаріуса доведеться, навіть якщо документи на реєстрацію ТОВ в багатофункціональний центр вони представлять особисто.
  • Якщо ж заяву за формою Р21001 і копію паспорта представить ваше довірена особа, то документи повинні бути нотаріально завіреними плюс треба оформити нотаріальну довіреність на представника.
  • Цікаво, що серед способів подачі документів через багатофункціональний центр немає варіантів поштою або із застосуванням електронного підпису. Дійсно, якщо майбутній підприємець використовує такі варіанти, то направляти заяву треба відразу на адресу реєструє ИФНС, а не в найближчий МФЦ.
  • Прийнявши від вас форму Р21001, копію паспорта та квитанцію про сплату мита, співробітник центру видає вам розписку. Відмовити в прийомі документів на реєстрацію ІП співробітники центру не можуть, про це особливо зазначено в регламенті надання послуги (Лист ФНС Росії від 20.02.2014 N СА-4-14 / 3111).

Плюси і мінуси реєстрації індивідуального підприємця через МФЦ

Отже, реєстрація ІП в МФЦ абсолютно законна, тому можна сміливо звертатися за цією послугою в найближчий до вас центр. Тут, однак, є один важливий момент. Якщо ви плануєте отримати статус індивідуального підприємця, перебуваючи не в тому регіоні, де ви прописані, то нічого не вийде.

Причина в тому, що багатофункціональні центри передають документи в регіональну реєструючу інспекцію в межах одного суб'єкта РФ. Тобто, не можна, перебуваючи в Москві, зареєструвати ІП через столичний центр, якщо прописані ви в Саратові.

Переваги і недоліки цього способу реєстрації ми зібрали в таблицю:

Плюси Мінуси Наявність безлічі відділень «Мої документи» дозволяє звернутися в будь-який найближчий до вас центр Не завжди співробітники центру досить компетентні, щоб відповісти на всі питання заявника по темі реєстрації Можна вибрати зручне для вас час відвідування і заздалегідь записатися, що значно зменшує час очікування в черги. В ході процедури можна відстежувати статус вашої заяви МФЦ не приймає повідомлення про перехід на пільговий податковий режим відразу при реєстрації ВП. За цим треба звертатися в інспекцію, де підприємець буде поставлений на податковий облік Процедура реєстрації нічим не відрізняється від такої ж в ИФНС, немає додаткових витрат грошей, не потрібні якісь ще документи, крім тих, що передбачені законом «Про державну реєстрацію» Термін реєстраційних дій, в порівнянні з ИФНС, затягується і може становити сім робочих днів замість трьох Лист записи ЕГРІП, що підтверджує внесення відомостей про підприємця до державного реєстру, можна отримати в тому ж центрі, куди ви подавали заяву е Р21001 Уявити документи в центр можна тільки особисто або через довірену особу

В цілому ж, можливість зареєструвати ІП через МФЦ - зручний варіант, якщо у вас немає бажання відвідати податковий орган в робочі дні або їхати для цього в інше місто. Крім того, відділення «Мої документи» надають і інші реєстраційні послуги.

Для індивідуальних підприємців це прийом заяви за формою Р24001 (для додавання і виключення кодів КВЕД), а також заяви на закриття ВП. Від юридичних осіб центри приймають форму Р13001 для зміни статуту і форму Р14001 - для зміни відомостей в ЕГРЮЛ.

Відео про реєстрацію в МФЦ від МФЦ:

✏ Виручать багатофункціональні центри та при вирішенні питань вже діючого бізнесу: отримання ліцензії, подача повідомлення про початок підприємницької діяльності, відкриття розрахункового рахунку, виготовлення печатки, здачі звітів за працівників. Так що, цілком може виявитися, що на реєстрацію ІП співпрацю з центром не припиниться.

Якщо у вас залишилися питання по темі, обов'язково задайте їх в коментарях: ми не тягнемо з відповіддю! І підпишіться на нашу розсилку, щоб бути в курсі новин для ІП і бізнесу: тільки анонси нових статей, тільки корисна інформація.