Реклама
Реклама
Реклама

Отримання громадянства для новонароджених в 2019 році

  1. Підтверджуючий документ
  2. Документи для оформлення
  3. Спрощене отримання громадянства РФ: відео
  4. особливі обставини

Як правило, дитина, народжена в Росії, автоматично набуває статус її громадянина. Але щоб оформити його юридично, необхідно пройти відповідну процедуру. Отримання громадянства для новонароджених в 2019 році - досить рідкісна процедура, але бувають ситуації, коли здійснити її необхідно.

Підтверджуючий документ

Підтверджуючий документ

Підтвердження громадянства може знадобитися, коли батьки з малюком планують поїздку за кордон або потрібно отримати сертифікат для виплати материнського капіталу.

Аж до 2007 року документом, що підтверджує набуття громадянства за народженням, вважався спеціальний вкладиш. Зараз цю роль виконує штамп, проставлений в свідоцтві про народження, тільки на зворотному, а не на лицьовій стороні. Але вкладиші, видані до 2007 року, не втратили свою юридичну силу і приймаються до уваги в певних ситуаціях.

Документи для оформлення

Потрібно відзначити, що законодавством не встановлений термін проходження процедури. Батьки можуть оформити громадянство молодшому члену сім'ї в будь-який момент при виникненні такої необхідності.

Отримання громадянства немовляти починається з видачі жінці довідки про те, що вона народила дитину.

Якщо пологи відбувалися в медичній установі, воно видає довідку, в якій зазначається таке:

  • стать немовляти;
  • час його появи на світло;
  • назва пологового будинку і дані про лікаря, який приймав пологи.

Якщо поява на світ новонародженого відбулося в домашніх умовах, то всі присутні на цій події складають відповідну заяву. Потрібно відзначити, що ці документи потрібно отримати не пізніше одного місяця після народження малюка, протягом цього ж періоду вони мають юридичну силу.

Отриману довідку або заяву необхідно не пізніше одного місяця після народження дитини подати в районний відділ РАЦСу. Ця установа, в свою чергу, видає свідоцтво, яке є за своєю суттю початковим посвідченням особи. У документі вказується ім'я, прізвище та по батькові дитини, дата його народження, а також відомості про батьків.

Для отримання свідоцтва необхідно подати такі документи:

  • паспорт одного або обох батьків;
  • свідоцтво про укладення шлюбу;
  • довідку або заяву про народження;
  • заяву за встановленою формою.

Для отримання громадянства РФ новонародженому потрібно підготувати свідоцтво про народження і також паспорти батьків чи одного з них.

Спрощене отримання громадянства РФ: відео

процедура оформлення

Щоб дізнатися, де отримати громадянство новонародженому, потрібно звернутися в міграційну службу . Адже цим питанням займаються її територіальні підрозділи за місцем проживання матері та батька. Безпосередньо після подачі необхідних документів співробітники ГУВМ МВС (раніше ФМС) ставлять відповідний штамп на зворотному боці свідоцтва про народження. Такий варіант отримання громадянства, якщо обидва батьки дитини є громадянами РФ .

Ситуація трохи ускладнюється, якщо мати і батько знаходяться в розлученні і один з них відмовляється надати свій паспорт або просто ухиляється від приходу до відповідного держустанова. В цьому випадку зацікавлена ​​сторона пише заяву в довільній формі про те, що у неї відсутні дані про місце знаходження другого з батьків. Тоді процес оформлення відбувається за участю тільки матері або батька.

особливі обставини

Якщо один з батьків має російське громадянство, а другий є громадянином іншої країни, то питання щодо новонародженого вирішується за їх обопільною згодою. Причому воно має бути виражене в письмовій формі і нотаріально завірене. У тому випадку, якщо поява на світ малюка відбулося за межами Росії, додатково необхідно надати довідку, згідно з якою йому відмовлено в наданні статусу громадянина тієї країни, де він народився.

Надання додаткових документів також потрібно, коли один з батьків або навіть обидва є особами, які не мають громадянства . У цій ситуації потрібно подати довідку про відсутність такого, а також представити вид на проживання в РФ .

У разі, якщо батьки новонародженого пропали безвісти або про них немає ніяких відомостей, то отримати громадянство РФ дитині можна автоматично після закінчення півроку після народження.

Якщо над малюком встановлено опіку, то відповідальна особа приймає на себе всі турботи по збору необхідних документів . Причому неодмінною умовою оформлення виступає наявність у самого опікуна статусу російського громадянина.

Як і де найпростіше отримати громадянство: відео