Реклама
Реклама
Реклама

Особливості отримання сертифіката на материнський капітал

  1. У будь-який час після народження дитини потрібно подати заяву до територіального відділення Пенсійного...
  2. При подачі заяви важливо знати наступне:
  3. Чи встановлений певний термін для подачі заяви про видачу державного сертифікату на материнський (сімейний)...
  4. Видача дубліката державного сертифікату на материнський (сімейний) капітал
  5. Ще раз про терміни отримання та використання сертифіката на материнський капітал

подробиці

подробиці   У будь-який час після народження дитини потрібно подати заяву до територіального відділення Пенсійного фонду РФ за місцем проживання (перелік документів нижче) У будь-який час після народження дитини потрібно подати заяву до територіального відділення Пенсійного фонду РФ за місцем проживання (перелік документів нижче).

Увага. З правил видачі сертифіката слід, що для його отримання потрібно звернутися із заявою до територіального відділення ПФР за місцем проживання (перебування). У разі відсутності підтвердженого реєстрацією місця проживання та місця перебування заява подається до територіального органу ПФР за фактичним місцем проживання.

Мати (батько (усиновитель)) може подати заяву особисто або через законного представника.

Законним представником може бути як громадянин, так і юридична особа. В цьому випадку в заяві необхідно буде вказати відомості про документи, що підтверджують повноваження цього представника. Відносно юридичної особи додатково до цих відомостей потрібно вказати його банківські реквізити.

За отриманням сертифікату можуть звернутися і довірені особи. Їм таке право було надано також після внесення змін до правил постановою № 709. Виконавча влада зробила цей крок не по своїй волі, а за рішенням Верховного Суду РФ від 03.06.2008 № ГКПІ08-1220. Суд свого часу визнав нечинним абзац перший п. 4 правил. У 2008 році предметом розгляду на судовому процесі стала проблема, пов'язана з особистою явкою має право на сертифікат особи в управління ПФР для подачі відповідної заяви.

У разі якщо Ви не можете або не хочете їхати самостійно в відділення ПФР, Ви можете надіслати документи поштою або передати їх через довірену особу.

Дуже важливим є правильне заповнення всіх даних в заяві. Особливо це стосується тих, у кого була судимість, так як приховування факту судимості може призвести до нової кримінальної за спробу шахрайства (на превеликий жаль, таких фактів досить багато).

З 2012 року з'явилася можливість подачі заяви та всіх необхідних документів за розпорядженням материнським капіталом в електронному вигляді. Передача може здійснюватися особисто або через законного представника, а також через інформаційну мережу Інтернет до місцевих органів Пенсійного фонду РФ. Знаходяться на електронних носіях документи повинні бути оформлені і підписані електронним підписом відповідно вимог Законодавства РФ.

До заяви слід додати оригінали або нотаріально завірені копії паспорта та свідоцтва про народження дітей. При цьому всі діти повинні бути вписані в паспорт матері, а в свідоцтві про народження малюка необхідна відмітка, яка свідчить, що він громадянин Росії.

Протягом місяця співробітники ПФР перевірятимуть документи. У цей час вони можуть запитувати додаткову інформацію з інших джерел (пологові будинки, РАГСу та ін.). Якщо все в порядку, то за адресою проживання в п'ятиденний термін має бути відправлене повідомлення. Після цього можна отримати сертифікат на материнський капітал в тому ж відділенні ПФР.

При подачі заяви важливо знати наступне:

  • Іноді співробітники ПФР просять надати більше документів - як вони самі кажуть, «для підстраховки». Наприклад, в тих випадках, якщо у матері і обох її дітей різні прізвища.

  • Батькові, усиновителю, опікуну, які хочуть отримати материнський капітал, доведеться подати додаткові документи, які підтвердять смерть матері, документи про позбавлення батьківських прав та т. П.

  • Важливо. Співробітники ПФР не має права відмовити в прийомі заяви на підставі того, що не були надані будь-які додаткові документи, необхідність яких не випливає з постанови № 873 від 30.12.06.

Чи встановлений певний термін для подачі заяви про видачу державного сертифікату на материнський (сімейний) капітал?

Термін, коли можна звернутися до Пенсійного фонду із заявою про видачу державного сертифікату на материнський (сімейний) капітал після народження другого (третього або наступної дитини), не обмежений.

(П.4. «Правил подачі заяви про видачу державного сертифікату на материнський (сімейний) капітал і видачі державного сертифікату на материнський (сімейний) капітал»)

Федеральний регістр осіб, які мають право на додаткові заходи державної підтримки

У заяві про видачу державного сертифікату на материнський (сімейний) капітал відбивається згоду матері (батька (усиновителя)) на те, щоб ПФР використовував відображені в заяві відомості для включення до федерального регістр осіб, які мають право на додаткові заходи державної підтримки. ПФР буде систематизувати, нагромаджувати і зберігати персональні дані особи, яка має право на материнський (сімейний) капітал, протягом терміну, необхідного для ведення феде¬рального регістра (ч. 4 ст. 4 Закону № 256-ФЗ).

У складі інформації про особу, що має право на материнський (сімейний) капітал, в регістрі відображають:

  • дані про СНІЛС (страховому номері індивідуального особового рахунку в системі обов'язкового пенсійного страхування);
  • прізвище, ім'я, по батькові, а також прізвище, яка була у одержувача материнського капіталу при народженні;
  • дату народження;
  • підлога;
  • адреса місця проживання;
  • серію і номер паспорта або дані іншого документа, що посвідчує особу, дату видачі зазначених документів, на підставі яких в регістр включені відповідні відомості, найменування органу, що їх видав;
  • дату включення в реєстр;
  • відомості про дітей (прізвище, ім'я, по батькові, стать, дату і місце народження, реквізити свідоцтв про народження, черговість народження (усиновлення), громадянство);
  • відомості про материнський (сімейний) капітал (розмірі материнського (сімейного) капіталу, обраному напрямку (напрямках) розпорядження ним і про його використанні);
  • відомості про припинення права на додаткові заходи державної підтримки.

До подається до територіального відділення ПФР заяви про видачу державного сертифікату на материнський (сімейний) капітал необхідно додати документи (їх копії):

  • засвідчують особу і місце проживання особи, яка має право на держпідтримку;
  • підтверджують належність до громадянства РФ 1.;
  • засвідчують особу, місце проживання та повноваження законного представника (усиновителя, опікуна, піклувальника);
  • підтверджують народження (усиновлення) дітей.

Якщо заяву подає батько (усиновитель) або дитина, до яких перейшло право на материнський капітал в зв'язку зі смертю матері, до заяви потрібно додати документ (його копію), що підтверджує смерть жінки, яка народила (усиновила) дітей. Якщо право на капітал перейшло до батька (усиновителю чи дитині) з інших обставин, то до заяви потрібно додати документи, що підтверджують ці обставини (позбавлення матері батьківських прав та ін.).

Як вже було зазначено раніше, згідно з Правилами подачі заяви про видачу державного сертифікату при поводженні з відповідною заявою до територіального органу ПФР повинні бути пред'явлені документи, що підтверджують народження (усиновлення) дітей, а в заяві наведені реквізити свідоцтв про народження. Як бачимо, свідоцтва про народження дітей відносяться до числа документів, подання яких є необхідним для отримання державного сертифікату на материнський (сімейний) капітал.

Влітку 2010 року був прийнятий Федеральний закон від 28.07.2010 № 241-ФЗ «Про внесення змін до окремих законодавчих актів Російської Федерації та про порядок надання одноразової виплати за рахунок коштів материнського (сімейного) капіталу» (далі - Закон № 241-ФЗ).

Пунктом 1 ст. 3 цього закону визнаний таким, що втратив чинність, абзац третій п. 2 ст. 20 Федерального закону від 15.11.1997 № 143-ФЗ «Про актах громадянського стану». Цим пунктом встановлено порядок реєстрації дитини, яка померла на першому тижні життя. А відданий забуттю абзац третій говорив наступне: «На підставі складених записів актів про народження і смерть видається тільки свідоцтво про смерть дитини ...».

Правда, потім йшло уточнення, що на прохання батьків відділ РАГС може видати їм документ, що підтверджує факт державної реєстрації народження дитини, яка померла на першому тижні життя. Таким документом була довідка про народження форми № 26 (затв. Постановою Уряду РФ від 31.10.1998 № 1274).

Норма, що встановлює процедуру реєстрації дитини, народженої живим, проте померлого протягом тижня після народження, перешкоджала реалізації права на материнський (сімейний) капітал тим сім'ям, в яких трапилася така біда з першою дитиною.

При зверненні до відділення ПФР з заявою про видачу державного сертифікату на материнський (сімейний) капітал при народженні другої дитини батьки отримували відмову. Співробітники фонду мотивували це тим, що для отримання сертифіката документом, що засвідчує факт державної реєстрації народження дитини, є свідоцтво про народження.

Свідоцтва про народження та першого, і другого дитини необхідно представляти одночасно із заявою про видачу державного сертифікату на материнський (сімейний) капітал, щоб підтвердити черговість народження дітей. А оскільки на першу дитину, померлого протягом тижня після народження, свідчення не видавалося, то фонд відмовляв у видачі сертифіката.

Крапку в цій непростій ситуації в кінці 2009 року поставив Верховний Суд РФ (визначення від 26.11.2009 № 29-В09-6). У своєму рішенні судді, посилаючись на норми Закону № 256-ФЗ, вказали, що правовим і значущим підставою слід вважати не наявність свідоцтва про народження першої дитини, а сам факт народження дітей.

Увага. Обмеження можливості сім'ї на отримання материнського капіталу в залежності від часу життя першої дитини і наявності саме свідоцтва про її народження Законом № 256-ФЗ не передбачено.

Суд послався також на п. 5 Правил подачі заяви про видачу державного сертифікату, згідно з яким заяву про видачу державного сертифікату подається з пред'явленням документів, що підтверджують народження (усиновлення) дітей.

Тому суд прийшов до висновку, що при наявності інших неспростовних доказів народження першої дитини (наприклад, довідки про його народження) сім'я має право отримати додаткову підтримку.

Беручи Закон № 241-ФЗ, законодавець врахував висновки суду і підкоригував порядок реєстрації актів громадянського стану. Норма Закону № 143-ФЗ про невидачу свідоцтва в разі народження дитини живим і його смерті протягом тижня після народження втратила силу. Але п. 3 ст. 4 Закону № 241-ФЗ законодавець передбачив, що батьки (один з батьків), діти яких померли на першому тижні життя, мають право звернутися до органів РАГСу для отримання свідоцтва про народження зазначених дітей в порядку, встановленому Законом № 143-ФЗ від дня його вступу в силу і з урахуванням змін, внесених Законом № 241-ФЗ.

Пунктом 3 ст. 20 Закону № 241-ФЗ встановлено особливості подачі заяви про реєстрацію народження або смерті дитини на першому тижні життя. На відміну від загальних правил обов'язок заявити про це в органи РАГСу покладається:

  • на керівника медичної організації, в якій відбувалися пологи або в якій дитина померла;
  • на керівника медичної організації, лікар якої встановив факт смерті дитини, яка померла на першому тижні життя, або
  • на приватно практикуючого лікаря - при пологах поза медичної організації.

У разі ж народження дитини без летальних наслідків цей обов'язок покладається на батьків дитини.

Заява про народження і смерті дитини, яка померла на першому тижні життя, має бути зроблено не пізніше ніж через три дні з дня встановлення факту його смерті.

Така Повелительная норма істотно скорочує загальний термін для реєстрації народження дитини, який становить один місяць.

Таким чином, в даний час у батьків є можливість отримати свідоцтво про народження дитини, яка померла на першому тижні життя, з тим щоб представити його в територіальний орган ПФР для підтвердження права на додаткові заходи державної підтримки та отримання державного сертифікату на материнський (сімейний) капітал.

У відділенні ПФР, куди подається заява, повинні прийняти пакет документів. Бігати по нотаріусам і завіряти необхідні документи не потрібно. Прямо в відділенні ПФР з документів повинні зняти копії, запевнити їх, а оригінали віддати заявнику.

Заява та документи можна направити до територіального відділення ПФР по пошті. В цьому випадку вірність копій документів, що додаються і засвідчення справжності підпису особи на заяві здійснюють:

  • нотаріус або інша особа в порядку, встановленому п. 3 ст. 185 ГКРФ;
  • посадові особи консульських установ РФ в разі, якщо особа перебуває за межами території РФ.

Пенсійним працівникам надано право при необхідності запитувати додаткові відомості.

Після перевірки документів заяву повинні зареєструвати. Потім ПФР повинен прийняти рішення про видачу сертифіката на материнський капітал.

Для прийняття рішення фонду відведено місяць. Через п'ять днів після винесення рішення матері (іншого заявнику) повинні направити повідомлення, а потім і видати державний сертифікат на материнський (сімейний) капітал.

Пенсійний фонд РФ може і відмовити у видачі сертифіката на материнський капітал. Підставами для такої відмови є:

  • відсутність права на додаткові заходи державної підтримки;
  • припинення права на державну підтримку (в разі смерті дитини);
  • надання недостовірних відомостей, в тому числі відомостей про черговість народження (усиновлення) і (або) про громадянство дитини, в зв'язку з народженням (усиновленням) якого виникає право на додаткові заходи державної підтримки, замовчування про факти позбавлення батьківських прав та ін .;
  • припинення права на державну підтримку в зв'язку з використанням коштів материнського (сімейного) капіталу в повному обсязі.

Увага. Оскаржити відмову можна у вищому органі ПФР або в суді.

Якщо право на материнський капітал виникає у дитини, то фонд повинен оформити сертифікат на його ім'я. Але документ дитині видадуть, лише якщо він повнолітній. Якщо дитина неповнолітня, сертифікат видається законному представнику. А вже він зобов'язаний буде передати іменний документ дитині після досягнення нею повноліття або після придбання ним дієздатності в повному обсязі до досягнення повноліття.

Видача дубліката державного сертифікату на материнський (сімейний) капітал

У житті може трапитися всяке. Ніхто не застрахований від непередбачених обставин, в результаті яких можна втратити (зіпсувати) сертифікат. В цьому випадку ПФР зобов'язаний видати дублікат, в якому будуть вказані обставини втрати (псування) сертифіката.

Заява на видачу дубліката слід заповнювати за формою, що міститься в додатку 5 до постанови Правління ПФР від 11.01.2007 № Зп.

У новоствореному виданий документ ПФР зробить позначку «дублікат», проставить номер і серію сертифіката, замість якого видано дублікат, і запевнить дублікат печаткою.

Власник сертифіката може змінити прізвище, ім'я, по батькові або змінити паспорт. Оскільки ці відомості вносять до бланку сертифіката (серія MK-I), то потрібно подбати про те, щоб зміни цих даних були зафіксовані. Для цих цілей на зворотному боці сертифіката передбачені відповідні поля.

Відомості про власника і сумі капіталу в сертифікаті кодуються спеціальним штрих-кодом.

Подаючи заяву про видачу сертифіката та пакет документів до нього, необхідно пам'ятати про те, що Законом № 256-ФЗ (ч. 8 ст. 5) передбачена відповідальність за достовірність відомостей, що містяться в поданих документах. Відповідне попередження включено в бланк заяви про видачу державного сертифікату.

Порушниками закону можу стати як особи, які розраховують на материнський капітал і представили недостовірні відомості, так і посадові особи, що видали підроблені документи.

Перші, подавши заяву з недостовірними відомостями, повинні будуть відшкодувати територіального відділу ПФР прямий завдані збитки.

А посадові особи, видавши завідомо підроблені документи, що дають право на отримання материнського (сімейного) капіталу, повинні нести кримінальну відповідальність (ст. 292 КК РФ, одне з покарань - штраф до 80 тис. Руб.). Якщо службове підроблення посадова особа зробила за хабар, то воно повинно нести відповідальність за сукупністю ст. 292 і 290 КК РФ.

Якщо документ з не відповідають дійсності відомості посадова особа підписала через недбалість або в результаті неналежного виконання своїх обов'язків і в результаті було завдано істотної шкоди ПФР, то така особа повинна нести кримінальну ответ¬ственность по ст. 293 КК РФ за недбалість (одне з покарань - штраф до 120 000 тис. Руб.).

Якщо заявник і посадова особа мали загальний умисел на незаконне отримання материнського капіталу, то вони повинні нести солідарну майнову відповідальність за незаконне отримання сертифіката.

Ще раз про терміни отримання та використання сертифіката на материнський капітал

Заяву можна подати до територіального відділення ПФР в будь-який час з моменту виникнення права на материнський капітал, тобто з моменту народження другого, третього або наступних дітей.

А ось розпорядитися виділяються засобами можна не раніше ніж через три роки після цієї події. Це за загальним правилом.

Але, як і у всіх правилах, в цьому правилі є виключення, коли заява про розпорядження можна подати в будь-який час з дня народження (усиновлення) не першу дитину.

Закон № 256-ФЗ (ст. 6.1) допускає «прискорене» розпорядження фамільним капіталом в разі необхідності використання коштів на погашення основного боргу та сплати відсотків по кредитах або позиках на придбання (будівництво) житлового приміщення, включаючи іпотеч¬ние кредити.

Це стосується тільки тих договорів, які укладені з організаціями (в тому числі кредитними). Детальніше про використання коштів буде сказано в наступних розділах книги.

1 До 6 лютого 2007 року приналежність дітей у віці до 14 років до громадянства РФ підтверджувалася відповідним вкладишем в свідоцтво про народження.

Цей порядок був скасований Указом Президента РФ від 03.11.2006 № 1226 «Про внесення ізме¬неній до Положення про порядок розгляду питань громадянства Російської Феде¬раціі, затверджене Указом Президента Російської Федерації від 14 листопада 2007 р № 1325», який вступив в силу після закінчення трьох місяців з дня його офіційного опу¬блікованія - 6 лютого 2007 року.

З вказаної дати видача вкладишів скасована.

Тепер, щоб для будь-яких цілей підтвердити російське громадянство дитини, досить пред'явити один із зазначених нижче документів:

  • свідоцтво про народження дитини - в тих випадках, коли воно безумовно підтверджує, що дитина є громадянином РФ, тобто коли в свідоцтві, наприклад, відображено, що обоє батьків (одинока мати) є громадянами РФ;

  • свідоцтво про народження зі спеціальною позначкою (вона проставляється у верхньому лівому куті зворотного боку посвідчення) - в тих випадках, коли на підставі свідоцтва про прямо не випливає, що дитина - російський громадянин. Спеціальна позначка також буде потрібно для підтвердження громадянства РФ наступних категорій дітей: усиновлення (удочеріння), взятих під опіку чи піклування (в тому числі директором дитячого будинку або інтернату), у яких відсутні документи, що засвідчують громадянство РФ, «знайд», тобто дітей, виявлених на території РФ, батьки і місце народження яких невідомі. Навіть в тих випадках, коли для підтвердження громадянства досить свідоцтва про рож¬деніі без позначки, на прохання батьків вона може бути проставлена паспортно-візовим відділом ОВС;

  • загальногромадянський або закордонний (а також дипломатичний або службовий) паспорт батьків (одного з батьків) - громадян РФ, до якого внесено відомості про дитину. Ці відомості повинні бути завірені печаткою та підписом посадової особи міграційної служби (паспортно-візового відділу ОВС);

  • вкладиш про громадянство РФ, виданий до 6 лютого 2007 року.

Про те, кому виділяються кошти материнського капіталу, в яких розмірах і як їм можна найбільш грамотно скористатися для вирішення питань фінансового та пенсійного планування життя, ви дізнаєтеся з наступних матеріалів цього розділу.

Відповіді практично на всі питання по материнському капіталу Ви зможете знайти в моїй книзі "Що потрібно знати про материнський капітал?".

Колесов Г.Б.,
незалежний пенсійний консультант,
експерт з пенсійного планування

www.ypensioner.ru

Що ще читати по материнському капіталу:


Регіональний материнський капітал
Постанова Уряду РФ від 12 грудня 2007 року № 862 "Про правила спрямування коштів (частини коштів) материнського (сімейного) капіталу на поліпшення житлових умов"
Постанова Уряду РФ від 30 грудня 2006 р N 873 "Про порядок видачі державного сертифікату на материнський (сімейний) капітал"
Постанова Уряду РФ від 24 грудня 2007 р N 926 "Про затвердження Правил спрямування коштів (частини коштів) материнського (сімейного) капіталу на отримання освіти ..."
Федеральний закон від 29 грудня 2006 р N 256-ФЗ "Про додаткові заходи державної підтримки сімей, які мають дітей"
ПАМ'ЯТКИ по використанню коштів материнського капіталу
Відповіді на типові запитання по темі материнського (сімейного) капіталу
Чи можна законно перевести в готівку материнський капітал?
Використання коштів материнського капіталу для ФОРМУВАННЯ НАКОПИЧУВАЛЬНОЇ ЧАСТИНИ ТРУДОВОЇ ПЕНСІЇ
Використання материнського капіталу на оплату навчання в школі
Особливості оплати коштами материнського капіталу проживання в гуртожитку
Послуги яких освітніх установ можна оплачувати материнським капіталом?
Виплата материнського капіталу в разі призупинення і припинення навчання
Які документи необхідно надати для використання коштів материнського капіталу на оплату освітніх послуг?
Використання материнського капіталу на оплату дитячого садка
Використання коштів материнського капіталу на оплату платних освітніх послуг
Процедура перерахування коштів материнського капіталу на поліпшення житлових умов
Використання коштів материнського капіталу на компенсацію витрат на побудований (реконструйований) будинок
Використання коштів материнського капіталу на реконструкцію житла
Використання коштів материнського капіталу на будівництво (реконструкцію) індивідуального житлового будинку без залучення спеціалізованих підрядних організацій
Використання материнського капіталу на будівництво житлових приміщень за допомогою участі в житлових, житлово-будівельних та житлових накопичувальних кооперативах
Правила подачі заяви на розпорядження материнським капіталом для поліпшення житлових умов
Механізм спрямування коштів материнського капіталу на поліпшення житлових умов
Банківські іпотечні програми під материнський капітал
Використання коштів материнського капіталу для погашення іпотечного кредиту
Додаткові документи для направлення материнського капіталу на поліпшення житлових умов
Документи до Пенсійного фонду для розпорядження коштами материнського капіталу на придбання житла?
Відшкодування власником сертифікату своїх коштів, витрачених на будівництво (реконструкцію) житлового будинку, з коштів материнського капіталу
Використання коштів материнського капіталу на будівництво (реконструкцію) свого будинку
Використання коштів материнського капіталу на поліпшення житлових умов
Вам відмовили в прийомі заяви на використання материнського капіталу?
Порядок отримання коштів материнського капіталу
Правила використання коштів материнського капіталу
Коли і на що можна витратити кошти материнського капіталу?
Отримання державного сертифікату на материнський (сімейний) капітал: Питання і Відповіді
Порядок отримання державного сертифікату на Материнський капітал
Державний сертифікат на материнський (сімейний) капітал
Материнський капітал громадянам РФ, які проживають за кордоном
Індексація материнського капіталу і інфляція
Розмір Материнська Капіталу
Коли виникає право на отримання материнського (сімейного) капіталу у дитини?
Хто має право на отримання материнського (сімейного) капіталу?
Що таке материнський (сімейний) капітал?
Пенсія і материнський капітал
Закон про Материнському капіталі
Пенсійне планування і материнський капітал?

Хто має право на отримання материнського (сімейного) капіталу?
Що таке материнський (сімейний) капітал?