Реклама
Реклама
Реклама

Оплата комунальних послуг у спільній частковій власності - ЖКХакер

  1. Оплата комунальних послуг у спільній частковій власності Питання від читачки: «Я з чоловіком в розлученні...
  2. Перерахунок в разі непроживання в квартирі
  3. спірні ситуації
  4. Що таке «роздільні комунальні платежі»?
  5. Оплата комунальних послуг у спільній частковій власності
  6. Оплата комунальних послуг при частковій власності
  7. Перерахунок в разі непроживання в квартирі
  8. спірні ситуації
  9. Що таке «роздільні комунальні платежі»?
  10. Оплата комунальних послуг у спільній частковій власності
  11. Оплата комунальних послуг при частковій власності
  12. Перерахунок в разі непроживання в квартирі
  13. спірні ситуації
  14. Що таке «роздільні комунальні платежі»?

Оплата комунальних послуг у спільній частковій власності

Питання від читачки: «Я з чоловіком в розлученні вже рік. Ми з ним є власниками 2-х кімнатної квартири. Після розлучення я в квартирі не проживаю, у мене інша сім'я, дитина. Колишній чоловік за квартиру не платить 1,5 року. Я оплачую тільки половину за опалення, вивезення та утримання житла, послуги з ремонту. За газ, воду, світло - не плачу (не проживає і не користуюся), оплачую за місцем фактичного проживання з новим чоловіком і дитиною. Чи правильно це? Чи мають право, при подачі позову в суд, утримати половину за світло і т.д.? »

Оплата комунальних послуг при частковій власності

Відповідно до ЦК РФ (стаття 210), власник несе тягар утримання належного йому майна, якщо інше не передбачено законом або договором. За ГК РФ (стаття 249) Кожен учасник часткової власності зобов'язаний пропорційно до своєї частки брати участь у сплаті податків, зборів та інших платежів по загальному майну, а також у витратах по утриманню і зберіганню.

Оплачувати деякі комунальні послуги власник зобов'язаний з моменту набуття права на власність (якщо звичайно договором не встановлено інші умови). До цих послуг закон відносить зміст і ремонт житла (в тому числі плата за ліфт), а також опалення без надання перерахунку при тимчасовій відсутності власників (п. 54 Правил надання комунальних послуг).

Відповідно до п.3 ст.158 ЖК РФ при переході права власності на приміщення в багатоквартирному будинку до нового власника переходить зобов'язання попереднього власника з оплати витрат на капітальний ремонт багатоквартирного будинку, в тому числі не виконана попереднім власником обов'язок зі сплати внесків на капітальний ремонт .

Крім перерахованих обов'язків, виникає вимога оплачувати комунальні послуги з моменту реєстрації і споживання за приладами обліку. До цих комунальних послуг належать: холодне і гаряче водопостачання (на людину), електро- і газопостачання (на людину). Вартість перерахованих послуг підлягає перерахунку при тимчасовій відсутності власника в квартирі (п. 54 Правил надання комунальних послуг).

Тимчасова відсутність (непроживання) кожного власника в квартирі не звільняє їх від обов'язку сплачувати комунальні платежі. Згідно зі статтею 155 Житлового кодексу РФ, невикористання власниками приміщення не є підставою невнесення плати за послуги.

Перерахунок в разі непроживання в квартирі

Підстави виникнення права на перерахунок за послуги ЖКГ передбачені Постановою Уряду РФ від 06.05.2011 N 354 «Про надання комунальних послуг власникам і користувачам приміщень у багатоквартирних будинках і житлових будинків».

Перерахунок в зв'язку з тимчасовою відсутністю споживача за місцем проживання надається тільки щодо тих послуг, на які не встановлено лічильник. Тимчасовим є відсутність більш 5 повних календарних днів поспіль, причому в цьому періоді не враховуються день вибуття та прибуття в житлове приміщення (п.90). Перерахунок не проводиться щодо послуг з опалення та газопостачання, а також послуг на загальнобудинкові потреби (п.п. 86, 88). Виконавець послуг повинен подати результат перерахунку протягом 5 робочих днів після отримання відповідної письмової заяви. Заява подається до початку періоду тимчасової відсутності або не пізніше 30 днів після його закінчення (п. 91). Якщо споживач планує бути відсутнім більше 6 місяців, після закінчення цього терміну він повинен подати нову заяву про перерахунок за наступні розрахункові періоди в зв'язку з продовженням періоду тимчасової відсутності. До заяви додаються документи, що підтверджують тимчасову відсутність і його період (див. П.94).

спірні ситуації

Повернемося до ситуації, викладеної в листі читачки. Оплату комунальних платежів по деяких послуг (капремонт, зміст і ремонт житла, опалення) потрібно вважати обов'язковою на підставі перерахованих вище законів. А ось оплата послуг, вартість яких нараховується в залежності від обсягу споживання, залежить від випадку. Так, власниця 1/2 частки квартири зовсім не зобов'язана оплачувати деякі комунальні послуги (водопостачання, газ, електрика), якщо вона в цій квартирі не проживає і оплачує комуналку своєчасно за місцем фактичного проживання. Однак виникає спірна ситуація, в якій задіяний другий власник частки квартири (колишній чоловік).

Згідно із законом (ГК РФ стаття 210) за квартиру, що знаходиться в частковій власності подружжя (в тому числі і колишніх) зобов'язані нести фінансову відповідальність все обличчя, в чиїй частці знаходиться квартира. Якщо другий власник не платить за квартиру (в нашому випадку це колишній чоловік), то інші власники квартири в праві змусити через суд неплатника погасити комунальний борг і оплачувати рахунки.

Однак може статися так, що керуюча компанія сама в судовому порядку спробує стягнути всі існуючі борги по квартирі. Цього разу матеріальні претензії будуть ставитися до всіх власникам квартири при єдиному договорі про оплату комунальних платежів. Якщо ж комунальні платежі розділені і один з власників доведе, що свою частину боргів він оплатив, претензії стягуються з певного власника-неплатника на підставі його особового рахунку. При цьому стягуватися може лише сума за останні три роки до настання строку позовної давності.

Що таке «роздільні комунальні платежі»?

Отже, оптимальним рішенням в нашій ситуації можуть бути роздільні комунальні платежі. Майно знаходиться в частковій власності, коли належить кільком особам і їх частки у праві власності встановлені угодою або рішенням суду (ст. 244 ЦК України). Учасники часткової власності пропорційно до їхніх часток оплачують утримання спільного майна та здійснюють інші платежі (податки та ін.) (Ст. 249 ЦК України). У разі неналежного виконання обов'язку щодо внесення платежів за житлове приміщення, що знаходиться в частковій власності, а також комунальні послуги (ст. 153 ЖК РФ) і утворення заборгованості з вини одного з власників інші має право вимагати від нього підписання угоди про порядок оплати комунальних послуг пропорційно частці кожного. У разі досягнення угоди необхідно направити виконавцю послуг (керуючої організації), з яким укладено договір, спільна заява, що містить прохання здійснювати нарахування згідно з умовами досягнутої угоди і видавати окремі платіжні документи. Після цього кожен з учасників має право вносити плату за квартиру на підставі окремого рахунку (роздільної квитанції) в рамках одного особового рахунку.

Іншими словами, рахунок-квитанція може складатися з двох рахунків для кожного власника, згідно часткам кожного. Для поділу комунальних рахунків слід звернутися в керуючу організацію або ТСЖ з письмовою заявою від кожного власника з доданими документами на квартиру. Якщо відповідь на пропозицію укласти угоду ми отримали або дано відмову, це означає, що сторони не дійшли згоди. Право власника на несення пропорційних його частці витрат по оплаті комунальних послуг і житлового приміщення і, відповідно, на отримання окремого платіжного документа засноване на ст.ст. 209, 249, 309, 310, 434 ЦК України, ст.ст. 30, 39, 153, 158 ЖК РФ, а також підтверджується судовою практикою (див. Питання 27 Огляду законодавства та судової практики ЗС РФ за четвертий квартал 2006 року, затв. Постановою Президії ВР РФ від 07.03.2007). Позов оформлюється відповідно до вимог ст. 131-132 ЦПК РФ. Подається в районний суд за загальними правилами підсудності (ст. 28 ЦПК РФ). Держ. мито сплачується виходячи з вимог ст. 333.19 НК РФ (при подачі позовної заяви майнового характеру, що не підлягає оцінці, а також позовної заяви немайнового характеру: для фізичних осіб - 300 рублів).
Позов до суду повинен містити наступні вимоги:
встановити порядок внесення плати власниками за житлове приміщення і комунальні послуги, відповідно до якого плата за утримання і ремонт загального майна будинку, а також за комунальні послуги вноситься позивачем і відповідачами (інші власники) пропорційно належним їм часткам;
покласти на керуючу організацію багатоквартирного житлового будинку обов'язок укласти з ними окрему угоду, що визначає порядок і розмір внесення плати і видати відносно власників окремі платіжні документи.

Після того, як комунальні платежі розділені, власнику буде простіше довести в суді, що комунальні рахунки з його боку оплачувалися в повній мірі і в строк. А колишній чоловік, який не оплачує свою частину комунальних платежів, несе повну персональну відповідальність.

Оплата комунальних послуг у спільній частковій власності

Питання від читачки: «Я з чоловіком в розлученні вже рік. Ми з ним є власниками 2-х кімнатної квартири. Після розлучення я в квартирі не проживаю, у мене інша сім'я, дитина. Колишній чоловік за квартиру не платить 1,5 року. Я оплачую тільки половину за опалення, вивезення та утримання житла, послуги з ремонту. За газ, воду, світло - не плачу (не проживає і не користуюся), оплачую за місцем фактичного проживання з новим чоловіком і дитиною. Чи правильно це? Чи мають право, при подачі позову в суд, утримати половину за світло і т.д.? »

Оплата комунальних послуг при частковій власності

Відповідно до ЦК РФ (стаття 210), власник несе тягар утримання належного йому майна, якщо інше не передбачено законом або договором. За ГК РФ (стаття 249) Кожен учасник часткової власності зобов'язаний пропорційно до своєї частки брати участь у сплаті податків, зборів та інших платежів по загальному майну, а також у витратах по утриманню і зберіганню.

Оплачувати деякі комунальні послуги власник зобов'язаний з моменту набуття права на власність (якщо звичайно договором не встановлено інші умови). До цих послуг закон відносить зміст і ремонт житла (в тому числі плата за ліфт), а також опалення без надання перерахунку при тимчасовій відсутності власників (п. 54 Правил надання комунальних послуг).

Відповідно до п.3 ст.158 ЖК РФ при переході права власності на приміщення в багатоквартирному будинку до нового власника переходить зобов'язання попереднього власника з оплати витрат на капітальний ремонт багатоквартирного будинку, в тому числі не виконана попереднім власником обов'язок зі сплати внесків на капітальний ремонт .

Крім перерахованих обов'язків, виникає вимога оплачувати комунальні послуги з моменту реєстрації і споживання за приладами обліку. До цих комунальних послуг належать: холодне і гаряче водопостачання (на людину), електро- і газопостачання (на людину). Вартість перерахованих послуг підлягає перерахунку при тимчасовій відсутності власника в квартирі (п. 54 Правил надання комунальних послуг).

Тимчасова відсутність (непроживання) кожного власника в квартирі не звільняє їх від обов'язку сплачувати комунальні платежі. Згідно зі статтею 155 Житлового кодексу РФ, невикористання власниками приміщення не є підставою невнесення плати за послуги.

Перерахунок в разі непроживання в квартирі

Підстави виникнення права на перерахунок за послуги ЖКГ передбачені Постановою Уряду РФ від 06.05.2011 N 354 «Про надання комунальних послуг власникам і користувачам приміщень у багатоквартирних будинках і житлових будинків».

Перерахунок в зв'язку з тимчасовою відсутністю споживача за місцем проживання надається тільки щодо тих послуг, на які не встановлено лічильник. Тимчасовим є відсутність більш 5 повних календарних днів поспіль, причому в цьому періоді не враховуються день вибуття та прибуття в житлове приміщення (п.90). Перерахунок не проводиться щодо послуг з опалення та газопостачання, а також послуг на загальнобудинкові потреби (п.п. 86, 88). Виконавець послуг повинен подати результат перерахунку протягом 5 робочих днів після отримання відповідної письмової заяви. Заява подається до початку періоду тимчасової відсутності або не пізніше 30 днів після його закінчення (п. 91). Якщо споживач планує бути відсутнім більше 6 місяців, після закінчення цього терміну він повинен подати нову заяву про перерахунок за наступні розрахункові періоди в зв'язку з продовженням періоду тимчасової відсутності. До заяви додаються документи, що підтверджують тимчасову відсутність і його період (див. П.94).

спірні ситуації

Повернемося до ситуації, викладеної в листі читачки. Оплату комунальних платежів по деяких послуг (капремонт, зміст і ремонт житла, опалення) потрібно вважати обов'язковою на підставі перерахованих вище законів. А ось оплата послуг, вартість яких нараховується в залежності від обсягу споживання, залежить від випадку. Так, власниця 1/2 частки квартири зовсім не зобов'язана оплачувати деякі комунальні послуги (водопостачання, газ, електрика), якщо вона в цій квартирі не проживає і оплачує комуналку своєчасно за місцем фактичного проживання. Однак виникає спірна ситуація, в якій задіяний другий власник частки квартири (колишній чоловік).

Згідно із законом (ГК РФ стаття 210) за квартиру, що знаходиться в частковій власності подружжя (в тому числі і колишніх) зобов'язані нести фінансову відповідальність все обличчя, в чиїй частці знаходиться квартира. Якщо другий власник не платить за квартиру (в нашому випадку це колишній чоловік), то інші власники квартири в праві змусити через суд неплатника погасити комунальний борг і оплачувати рахунки.

Однак може статися так, що керуюча компанія сама в судовому порядку спробує стягнути всі існуючі борги по квартирі. Цього разу матеріальні претензії будуть ставитися до всіх власникам квартири при єдиному договорі про оплату комунальних платежів. Якщо ж комунальні платежі розділені і один з власників доведе, що свою частину боргів він оплатив, претензії стягуються з певного власника-неплатника на підставі його особового рахунку. При цьому стягуватися може лише сума за останні три роки до настання строку позовної давності.

Що таке «роздільні комунальні платежі»?

Отже, оптимальним рішенням в нашій ситуації можуть бути роздільні комунальні платежі. Майно знаходиться в частковій власності, коли належить кільком особам і їх частки у праві власності встановлені угодою або рішенням суду (ст. 244 ЦК України). Учасники часткової власності пропорційно до їхніх часток оплачують утримання спільного майна та здійснюють інші платежі (податки та ін.) (Ст. 249 ЦК України). У разі неналежного виконання обов'язку щодо внесення платежів за житлове приміщення, що знаходиться в частковій власності, а також комунальні послуги (ст. 153 ЖК РФ) і утворення заборгованості з вини одного з власників інші має право вимагати від нього підписання угоди про порядок оплати комунальних послуг пропорційно частці кожного. У разі досягнення угоди необхідно направити виконавцю послуг (керуючої організації), з яким укладено договір, спільна заява, що містить прохання здійснювати нарахування згідно з умовами досягнутої угоди і видавати окремі платіжні документи. Після цього кожен з учасників має право вносити плату за квартиру на підставі окремого рахунку (роздільної квитанції) в рамках одного особового рахунку.

Іншими словами, рахунок-квитанція може складатися з двох рахунків для кожного власника, згідно часткам кожного. Для поділу комунальних рахунків слід звернутися в керуючу організацію або ТСЖ з письмовою заявою від кожного власника з доданими документами на квартиру. Якщо відповідь на пропозицію укласти угоду ми отримали або дано відмову, це означає, що сторони не дійшли згоди. Право власника на несення пропорційних його частці витрат по оплаті комунальних послуг і житлового приміщення і, відповідно, на отримання окремого платіжного документа засноване на ст.ст. 209, 249, 309, 310, 434 ЦК України, ст.ст. 30, 39, 153, 158 ЖК РФ, а також підтверджується судовою практикою (див. Питання 27 Огляду законодавства та судової практики ЗС РФ за четвертий квартал 2006 року, затв. Постановою Президії ВР РФ від 07.03.2007). Позов оформлюється відповідно до вимог ст. 131-132 ЦПК РФ. Подається в районний суд за загальними правилами підсудності (ст. 28 ЦПК РФ). Держ. мито сплачується виходячи з вимог ст. 333.19 НК РФ (при подачі позовної заяви майнового характеру, що не підлягає оцінці, а також позовної заяви немайнового характеру: для фізичних осіб - 300 рублів).
Позов до суду повинен містити наступні вимоги:
встановити порядок внесення плати власниками за житлове приміщення і комунальні послуги, відповідно до якого плата за утримання і ремонт загального майна будинку, а також за комунальні послуги вноситься позивачем і відповідачами (інші власники) пропорційно належним їм часткам;
покласти на керуючу організацію багатоквартирного житлового будинку обов'язок укласти з ними окрему угоду, що визначає порядок і розмір внесення плати і видати відносно власників окремі платіжні документи.

Після того, як комунальні платежі розділені, власнику буде простіше довести в суді, що комунальні рахунки з його боку оплачувалися в повній мірі і в строк. А колишній чоловік, який не оплачує свою частину комунальних платежів, несе повну персональну відповідальність.

Оплата комунальних послуг у спільній частковій власності

Питання від читачки: «Я з чоловіком в розлученні вже рік. Ми з ним є власниками 2-х кімнатної квартири. Після розлучення я в квартирі не проживаю, у мене інша сім'я, дитина. Колишній чоловік за квартиру не платить 1,5 року. Я оплачую тільки половину за опалення, вивезення та утримання житла, послуги з ремонту. За газ, воду, світло - не плачу (не проживає і не користуюся), оплачую за місцем фактичного проживання з новим чоловіком і дитиною. Чи правильно це? Чи мають право, при подачі позову в суд, утримати половину за світло і т.д.? »

Оплата комунальних послуг при частковій власності

Відповідно до ЦК РФ (стаття 210), власник несе тягар утримання належного йому майна, якщо інше не передбачено законом або договором. За ГК РФ (стаття 249) Кожен учасник часткової власності зобов'язаний пропорційно до своєї частки брати участь у сплаті податків, зборів та інших платежів по загальному майну, а також у витратах по утриманню і зберіганню.

Оплачувати деякі комунальні послуги власник зобов'язаний з моменту набуття права на власність (якщо звичайно договором не встановлено інші умови). До цих послуг закон відносить зміст і ремонт житла (в тому числі плата за ліфт), а також опалення без надання перерахунку при тимчасовій відсутності власників (п. 54 Правил надання комунальних послуг).

Відповідно до п.3 ст.158 ЖК РФ при переході права власності на приміщення в багатоквартирному будинку до нового власника переходить зобов'язання попереднього власника з оплати витрат на капітальний ремонт багатоквартирного будинку, в тому числі не виконана попереднім власником обов'язок зі сплати внесків на капітальний ремонт .

Крім перерахованих обов'язків, виникає вимога оплачувати комунальні послуги з моменту реєстрації і споживання за приладами обліку. До цих комунальних послуг належать: холодне і гаряче водопостачання (на людину), електро- і газопостачання (на людину). Вартість перерахованих послуг підлягає перерахунку при тимчасовій відсутності власника в квартирі (п. 54 Правил надання комунальних послуг).

Тимчасова відсутність (непроживання) кожного власника в квартирі не звільняє їх від обов'язку сплачувати комунальні платежі. Згідно зі статтею 155 Житлового кодексу РФ, невикористання власниками приміщення не є підставою невнесення плати за послуги.

Перерахунок в разі непроживання в квартирі

Підстави виникнення права на перерахунок за послуги ЖКГ передбачені Постановою Уряду РФ від 06.05.2011 N 354 «Про надання комунальних послуг власникам і користувачам приміщень у багатоквартирних будинках і житлових будинків».

Перерахунок в зв'язку з тимчасовою відсутністю споживача за місцем проживання надається тільки щодо тих послуг, на які не встановлено лічильник. Тимчасовим є відсутність більш 5 повних календарних днів поспіль, причому в цьому періоді не враховуються день вибуття та прибуття в житлове приміщення (п.90). Перерахунок не проводиться щодо послуг з опалення та газопостачання, а також послуг на загальнобудинкові потреби (п.п. 86, 88). Виконавець послуг повинен подати результат перерахунку протягом 5 робочих днів після отримання відповідної письмової заяви. Заява подається до початку періоду тимчасової відсутності або не пізніше 30 днів після його закінчення (п. 91). Якщо споживач планує бути відсутнім більше 6 місяців, після закінчення цього терміну він повинен подати нову заяву про перерахунок за наступні розрахункові періоди в зв'язку з продовженням періоду тимчасової відсутності. До заяви додаються документи, що підтверджують тимчасову відсутність і його період (див. П.94).

спірні ситуації

Повернемося до ситуації, викладеної в листі читачки. Оплату комунальних платежів по деяких послуг (капремонт, зміст і ремонт житла, опалення) потрібно вважати обов'язковою на підставі перерахованих вище законів. А ось оплата послуг, вартість яких нараховується в залежності від обсягу споживання, залежить від випадку. Так, власниця 1/2 частки квартири зовсім не зобов'язана оплачувати деякі комунальні послуги (водопостачання, газ, електрика), якщо вона в цій квартирі не проживає і оплачує комуналку своєчасно за місцем фактичного проживання. Однак виникає спірна ситуація, в якій задіяний другий власник частки квартири (колишній чоловік).

Згідно із законом (ГК РФ стаття 210) за квартиру, що знаходиться в частковій власності подружжя (в тому числі і колишніх) зобов'язані нести фінансову відповідальність все обличчя, в чиїй частці знаходиться квартира. Якщо другий власник не платить за квартиру (в нашому випадку це колишній чоловік), то інші власники квартири в праві змусити через суд неплатника погасити комунальний борг і оплачувати рахунки.

Однак може статися так, що керуюча компанія сама в судовому порядку спробує стягнути всі існуючі борги по квартирі. Цього разу матеріальні претензії будуть ставитися до всіх власникам квартири при єдиному договорі про оплату комунальних платежів. Якщо ж комунальні платежі розділені і один з власників доведе, що свою частину боргів він оплатив, претензії стягуються з певного власника-неплатника на підставі його особового рахунку. При цьому стягуватися може лише сума за останні три роки до настання строку позовної давності.

Що таке «роздільні комунальні платежі»?

Отже, оптимальним рішенням в нашій ситуації можуть бути роздільні комунальні платежі. Майно знаходиться в частковій власності, коли належить кільком особам і їх частки у праві власності встановлені угодою або рішенням суду (ст. 244 ЦК України). Учасники часткової власності пропорційно до їхніх часток оплачують утримання спільного майна та здійснюють інші платежі (податки та ін.) (Ст. 249 ЦК України). У разі неналежного виконання обов'язку щодо внесення платежів за житлове приміщення, що знаходиться в частковій власності, а також комунальні послуги (ст. 153 ЖК РФ) і утворення заборгованості з вини одного з власників інші має право вимагати від нього підписання угоди про порядок оплати комунальних послуг пропорційно частці кожного. У разі досягнення угоди необхідно направити виконавцю послуг (керуючої організації), з яким укладено договір, спільна заява, що містить прохання здійснювати нарахування згідно з умовами досягнутої угоди і видавати окремі платіжні документи. Після цього кожен з учасників має право вносити плату за квартиру на підставі окремого рахунку (роздільної квитанції) в рамках одного особового рахунку.

Іншими словами, рахунок-квитанція може складатися з двох рахунків для кожного власника, згідно часткам кожного. Для поділу комунальних рахунків слід звернутися в керуючу організацію або ТСЖ з письмовою заявою від кожного власника з доданими документами на квартиру. Якщо відповідь на пропозицію укласти угоду ми отримали або дано відмову, це означає, що сторони не дійшли згоди. Право власника на несення пропорційних його частці витрат по оплаті комунальних послуг і житлового приміщення і, відповідно, на отримання окремого платіжного документа засноване на ст.ст. 209, 249, 309, 310, 434 ЦК України, ст.ст. 30, 39, 153, 158 ЖК РФ, а також підтверджується судовою практикою (див. Питання 27 Огляду законодавства та судової практики ЗС РФ за четвертий квартал 2006 року, затв. Постановою Президії ВР РФ від 07.03.2007). Позов оформлюється відповідно до вимог ст. 131-132 ЦПК РФ. Подається в районний суд за загальними правилами підсудності (ст. 28 ЦПК РФ). Держ. мито сплачується виходячи з вимог ст. 333.19 НК РФ (при подачі позовної заяви майнового характеру, що не підлягає оцінці, а також позовної заяви немайнового характеру: для фізичних осіб - 300 рублів).
Позов до суду повинен містити наступні вимоги:
встановити порядок внесення плати власниками за житлове приміщення і комунальні послуги, відповідно до якого плата за утримання і ремонт загального майна будинку, а також за комунальні послуги вноситься позивачем і відповідачами (інші власники) пропорційно належним їм часткам;
покласти на керуючу організацію багатоквартирного житлового будинку обов'язок укласти з ними окрему угоду, що визначає порядок і розмір внесення плати і видати відносно власників окремі платіжні документи.

Після того, як комунальні платежі розділені, власнику буде простіше довести в суді, що комунальні рахунки з його боку оплачувалися в повній мірі і в строк. А колишній чоловік, який не оплачує свою частину комунальних платежів, несе повну персональну відповідальність.

Чи правильно це?
Що таке «роздільні комунальні платежі»?
Чи правильно це?
Що таке «роздільні комунальні платежі»?
Чи правильно це?
Що таке «роздільні комунальні платежі»?