Реклама
Реклама
Реклама

Дізнатися свій ІПН

  1. Короткий опис сервісу "Дізнатися свій ІПН"
  2. Навіщо потрібно дізнатися свій ІПН
  3. Навіщо потрібно знати чужій ІПН
  4. Що таке ІПН (ідентифікаційний номер платника податків)
  5. Коротко про структуру ІПН
  6. Чи потрібно міняти свій ІПН

Тут ви можете дізнатися свій ІПН або ІПН будь-якої людини за паспортними даними. Для цього достатньо заповнити форму нижче і натиснути кнопку "Відправити запит". Після форми йде докладний опис е сервісу >>>

Найчастіше вам необхідно дізнатися свій ІПН. Наприклад, щоб з'ясувати свою заборгованість по податках , Для заповнення декларації з податку (форма 3-ПДФО) або при працевлаштуванні на нову роботу. Цей сервіс дозволяє дізнатися ІПН за паспортними даними. Крім свого ІПН, тут ви можете дізнатися індивідуальний номер і будь-якого іншого людини. І з'ясувати чи є у нього ті чи інші борги. Але для цього вам також будуть потрібні його паспортні дані. Детальніше читайте далі.

Короткий опис сервісу "Дізнатися свій ІПН"

Цей сервіс, розроблений ФНС Росії, дозволяє дізнатися як свій ІПН, так і чужий ІПН, за паспортними даними. Досить ввести паспортні дані в потрібні рядки форми і натиснути кнопку "Відправити запит". В результаті в лівому нижньому кутку під написом "Результати запиту" з'явитися ІПН того людини, чиї паспортні дані введені.

Навіщо потрібно дізнатися свій ІПН

ІПН (ідентифікаційний номер платника податків) може знадобитися в декількох випадках. Найчастіше при заповненні декларації 3-ПДФО. У цій формі ІПН вказують вгорі кожного листа вашої декларації.

Чи приймуть вашу декларацію без ІПН? Зобов'язані прийняти. Цей реквізит є не обов'язковим. У декларації потрібні тільки ваші паспортні дані. Та й взагалі ви не зобов'язані мати ІПН (хоча податкова привласнює цей номер всім підряд не питаючи ні в кого дозволу). Але краще не вступати з податковою інспекцією в зайвий і непотрібний суперечка і вказати свій ІПН. Тим більше, що дізнатися його використовуючи сервіс ФНС можна протягом 3-5 хвилин.

Крім того, свій ІПН вам потрібно дізнатися:

  • при оформленні документів на перерахування податків (ІПН вказується в платіжних документах);
  • щоб з'ясувати вашу заборгованість по податках. сервіс «Дізнатися заборгованість за податками» є за цим посиланням;
  • щоб заповнити ту чи іншу заяву або скаргу до податкової інспекції. Наприклад, про надання вам податкових пільг.
  • при працевлаштуванні на нове місце роботи. Компанія, яка вам платить зарплату, щорічно здає в податкову дані про всі виплачені вам доходах. Їх вказують в довідці 2-ПДФО. Довідку складають на кожну людину і в ній вказують його ІПН.

Свідоцтво ІПН не згадується в статті 65 Трудового кодексу як документ, необхідний при прийомі на роботу. Тому вимагати його роботодавець не має права. Однак в деяких випадках пред'явити ІПН здобувач зобов'язаний. Наприклад, якщо полягає службовий контракт з цивільним службовцям.

Навіщо потрібно знати чужій ІПН

Зазвичай для заповнення декларації 3-ПДФО. Якщо ви продали те чи інше майно (кімнату, квартиру, автомобіль, гараж і т. Д.) Ви повинні вказати «джерело доходу». Тобто дані тієї людини, яка це майно купив (покупця). А саме: його прізвище, ім'я та по батькові, а також ІПН, якщо він вам відомий. У більшості випадків він не відомий. Адже ніхто не вписує ІПН в договір купівлі-продажу. Такої необхідності немає. Але зате в договорі завжди є паспортні дані покупця. Ось по ним ви і можете дізнатися його ІПН.

Традиційне питання: чи обов'язково вказівку ІПН покупця (джерела виплати доходу) у вашій декларації? Традиційна відповідь - немає. Але щоб уникнути зайвих суперечок це краще зробити.

Ви також можете дізнатися податкову заборгованість по ІПН тієї чи іншої людини. Для цього скористайтеся нашим сервісом «Дізнатися заборгованість за податками». Це буває корисно, якщо, наприклад, ви вирішили позичити тієї чи іншої людини гроші. Перед цим краще б поцікавитися чи немає у нього боргів перед державою. Але тут вам також знадобитися чужий ІПН.

Що таке ІПН (ідентифікаційний номер платника податків)

Дуже добре про те, що таке ІПН Мінфін Росії написав в листі від 05.12.20012 № 03-01-11 / 6-350. Переведемо цей документ з мінфінівського канцеляриту на російську мову. Суть буде в наступному.

За Податковим кодексом податкова служба зобов'язана поставити на облік всіх платників податків. Для цього їм і присвоюється ідентифікаційний номер, який складається з 12 цифр. Якщо ви не є підприємцем, то у всіх документах, що надаються до інспекції ви повинні вказувати тільки паспортні дані. Вписувати свої ІПН в ці документи ви НЕ зобов'язані.

Як підкреслює Мінфін:

«... привласнення ІПН не є вторгненням у приватне життя громадянина. Ідентифікаційний номер платника податків не містить інформацію особистого характеру, що стосується сімейного стану, родинних і дружніх зв'язків, а також інших особистих відносин конкретної фізичної особи.

Застосування ІПН не передбачає заміну імені номером, так як прізвище, ім'я та по батькові присутні у всіх документах незалежно від того, зазначений або не вказано в них ІПН. Цей номер не може замінити людині його ім'я, дане при народженні (хрещенні). ІПН підлягає використанню поряд з іншими відомостями про платника податків виключно в цілях податкового обліку ».

Коротко про структуру ІПН

У більшості випадків ІПН вам привласнює податкова інспекція по вашому місцем проживання (прописку). У деяких ситуаціях він може бути привласнений і за місцем знаходження вашої нерухомості, що обкладається податком на майно або земельним податком.

Як ми сказали вище, ІПН складається з 12 знаків.

Перші два - це регіон в якому вам було присвоєно ІПН. Наприклад, Москва - це 77, Самарська область - 63, Чукотський автономний округ - 87 і т.д. Другі 2 цифри - це номер податкової інспекції, яка привласнила вам ІПН. Цей показник завжди збігається з кодом податкової інспекції, що видала ІПН. Наприклад, ваш ІПН - 772234543345. Це означає, що він був привласнений вам в Москві, податковою інспекцією № 22.

Наступні 6 цифр - номер порядкового запису в держреєстрі про присвоєння вам ІПН.

Решта 2 цифри - лише великі червоні літери, яке розраховують за спеціальним алгоритмом. Воно дозволяє відразу дізнатися чи існує той чи інший ІПН в природі чи ні.

Чи потрібно міняти свій ІПН

Чи потрібно міняти ІПН, якщо ви переїхали з одного регіону в інший? Наприклад, з Самари в Москву. Ні, змінювати ІПН не потрібно. Його присвоюють один раз і на протязі вашого життя він залишається незмінним. Тому здаючи декларацію 3-ПДФО в московську податкову інспекцію ви повинні вказати в ній «самарський» ІПН.

Чи можна поміняти ІПН, якщо з якихось причин він вам не подобатися (наприклад, з релігійних міркувань)? Можна, можливо. Цитата з листа Мінфіну, згаданого вище:

«... Кодекс не перешкоджає зміні ідентифікаційного номера у випадках, коли така необхідність продиктована релігійними переконаннями платника податків».

Портал "Ваші податки"
2018

Чи приймуть вашу декларацію без ІПН?
Традиційне питання: чи обов'язково вказівку ІПН покупця (джерела виплати доходу) у вашій декларації?
Чи можна поміняти ІПН, якщо з якихось причин він вам не подобатися (наприклад, з релігійних міркувань)?