Реклама
Реклама
Реклама

Де оформити материнський капітал батькам: інструкція з оформлення

  1. Варіанти оформлення материнського капіталу
  2. Оформлення материнського капіталу через Пенсійний фонд
  3. Звернення в багатофункціональний центр
  4. Подача електронної заяви через «держпослуги»
  5. Причини для відмови у видачі сертифіката
  6. Отримання державного сертифікату на материнський капітал
  7. Часткове переведення в готівку материнського капіталу
  8. Продовження програми материнського капіталу

Батьки, які претендують на материнський капітал, можуть оформити його в Пенсійному фонді, МФЦ, або просто зайшовши на сервіс «держпослуги». Кожен з цих способів має на увазі певні процедури подачі заяви і потім - отримання сертифіката. Чиновники намагалися дати можливість громадянам контактувати з ними через комп'ютер. Однак поки цей зв'язок обмежена, і на деяких етапах взаємодії з пенсійними структурами бути до них особисто все одно доведеться.

Право на материнський капітал з'явилося у росіян 10 років тому - 1 січня 2007 г. З цього дня почав діяти Федеральний закон № 256-ФЗ «Про додаткові заходи державної підтримки сімей, які мають дітей». Стурбовані демографічною ситуацією в країні, законодавці вирішили матеріально заохочувати батьків, які зважилися виховувати більш ніж одну дитину. Їм надали можливість отримати сертифікат на певну грошову суму, яка тут же стала іменуватися «материнським капіталом».

Однак правом недостатньо володіти. Важливо вміти їм грамотно розпорядитися. Щоб не витрачати даремно час на ходіння по інстанціях, батькам необхідно чітко знати, де можна оформити материнський капітал. І, перш за все, розібратися, які державні органи все-таки доведеться відвідати для оформлення сертифіката.

Варіанти оформлення материнського капіталу

Оформити сертифікат на отримання материнського капіталу можна:

  • в Пенсійному фонді РФ;
  • через районні багатофункціональні центри (МФЦ);
  • на сайті «держпослуги».

Про будь-якому вигляді варто поговорити докладніше.

Оформлення материнського капіталу через Пенсійний фонд

Приходити до Пенсійного фонду потрібно з підготовленим пакетом документів для оформлення маткапіталу . У ньому обов'язково повинні бути:

  • заповнену заяву про видачу сертифіката на материнський капітал;
  • російський паспорт одного з батьків, який претендує на виплату;
  • свідоцтва про народження або усиновлення всіх дітей;
  • документи, що підтверджують російське громадянство дитини, яка народилася або усиновлення (удочеріння) після 1 січня 2007 року (вкладиш, штамп в паспорті батька і т.д.).

Завантажити бланк заяви про видачу сертифіката на материнський капітал. Форма актуальна на 2017 рік.

Зазначений вище перелік не є вичерпним. Деякі документи надаються в залежності від ситуації конкретного батька або дитини, яка претендує на материнський капітал.

Таблиця 1. Додаткові документи, які надаються заявниками до Пенсійного фонду

СитуаціяХто подаєДодаткові документи

Смерть жінки, яка народила / усиновила 2-го або наступну дитину Батько / усиновитель, який одержує сертифікат Свідоцтво про смерть Оголошення померлої жінки, яка народила / усиновила 2-го або наступної дитини Батько / усиновитель Відповідне рішення суду Позбавлення батьківських прав жінки, яка народила / усиновила 2-го або наступної дитини Батько / усиновитель Відповідне рішення суду Смерть обох батьків / усиновителів (або єдиного батька) Сам дитина, яка досягла повноліття, або його законний представник Свідоцтва про смерть Оголошення померлими обох батьків / усиновителів (або єдиного з батьків) Сам дитина, досяг ий повноліття, або його законний представник Відповідні рішення суду Позбавлення обох батьків / усиновителів батьківських прав (або єдиного з батьків) Сам дитина, яка досягла повноліття, або його законний представник Відповідні рішення суду

На багатьох інформаційних сайтах в список обов'язкових документів включений СНІЛС. І не тільки самого заявника, а й його дітей. хоча в Правилах подачі заяви вимога надати це свідоцтво відсутня.

Звертаємо увагу! на офіційному сайті Пенсійного фонду Росії зроблено роз'яснення : СНІЛС не є обов'язковим документом для оформлення материнського капіталу. Але його необхідно вказувати в заяві. Якщо у заявника не опиниться при собі даного свідоцтва, то номер документа йому повинні повідомити співробітники ПФ.

За материнським капіталом в Пенсійний фонд не обов'язково звертатися особисто. Заявити про своє право батьки або дитина можуть, відправивши документи поштою. Таким же чином до них прийде і відповідь, якщо вони вкажуть це в заяві.

Офіційний сайт Пенсійного фонду дозволяє подати заяву на видачу сімейного (материнського) капіталу віртуально - через особистий кабінет. Але тільки сама заява. Весь пакет документів заявнику доведеться протягом 5 днів або самому принести в відділення ПФ РФ, або надіслати поштовим відправленням.

Відвідуючи Пенсійний фонд особисто, заявник зобов'язаний мати при собі оригінали всіх необхідних документів. Їх він показує співробітникові для звірки. Із заявою віддаються тільки копії. Заявник може підготувати їх самостійно. Якщо він цього не зробив, то копії з оригіналів документів знімає і запевняє співробітник фонду.

Коли заяву і документи будуть прийняті, особа, зацікавлена ​​в одержанні материнського капіталу, отримає відповідну розписку. Вона віддається йому в руки або надсилається поштою. Після цього у чиновників Пенсійного фонду є рівно місяць, щоб прийняти рішення про видачу сертифіката на материнський капітал або відмовити в цьому. Потім протягом 5 днів вони зобов'язані письмово повідомити заявника про своєму вердикті.

Звернення в багатофункціональний центр

Оформити материнський капітал можна через багатофункціональний центр (МФЦ). Його співробітники приймають заяву і документи в режимі «одного вікна», а потім передають їх до Пенсійного фонду. Подібні служби організовані в кожному районі. Вони дозволяють розвантажити державні органи від безпосередньої взаємодії із заявниками, беруть цю функцію на себе.

У МФЦ представляються ті ж папери, що і в Пенсійний фонд. Перелік прийнятих документів вказується в розписці-повідомленні, яка видається заявнику. Там же буде проставлена ​​дата їх прийому.

Звертаємо увагу! Датою прийому документів, з якої буде відраховуватися місячний термін для прийняття рішення, буде вважатися день реєстрації документів в багатофункціональному центрі.

Подача електронної заяви через «держпослуги»

Заява на видачу материнського капіталу можна подати через сайт «Портал державних послуг РФ» ( «Держпослуги»). Для цього на ньому спочатку треба зареєструватися.

Процес реєстрації на порталі «держпослуги» займе якийсь час. Тут недостатньо вводити логін з паролем, хоча і вони теж знадобляться. В якості логіна виступає вказаний номер телефону, а пароль придумується користувачем. Але для того щоб скористатися послугами Пенсійного фонду, батькові доведеться також підтвердити свою особистість і ввести персональний код.

Заявник ідентифікує себе, залишаючи на порталі такі відомості:

  • прізвище, ім'я, по батькові;
  • дату народження;
  • підлога;
  • паспортні данні;
  • номер СНІЛС.

Для отримання персонального коду передбачено кілька варіантів:

  • особисто звернутися за ним в центр обслуговування;
  • протягом 2-3 тижнів отримати код на пошті;
  • через онлайн-сервіс (для власників електронного підпису).

З подробицями реєстрації на сайті «держпослуги» можна ознайомитися в відео:

Тільки виконавши всі ці вимоги, заявник зможе подати заяву на материнський капітал, не виходячи з дому. Воно буде зареєстровано автоматично. Як тільки надана батьком інформація буде перевірена, йому прийде електронне повідомлення. Після цього у заявника буде 5 робочих днів, щоб прийти до Пенсійного фонду з справжніми документами.

Важливо! У разі порушення даного 5-денного терміну з батьків буде відмовлено в оформленні сертифікату на материнський капітал. Відмова піде і в тому випадку, якщо заявник через сайт надав неповні або недостовірні відомості.

Електронний спосіб передачі документів на материнський капітал був розроблений з метою економії часу заявника і співробітників пенсійного відомства. Але на форумах нерідко можна зустріти незадоволені відгуки про цю систему. Одним не подобається довга процедура реєстрації, інші скаржаться на недосконалість її роботи: електронні заяви іноді губляться, сайт зависає, скани паспортів та інших паперів не прикріплюються. А Пенсійний фонд все одно доводиться відвідувати, щоб пред'явити оригінальні документи і підписати заяву.

Однак можливості порталу постійно удосконалюються. При всіх недоліках електронного обслуговування, за ним - майбутнє. Попередня відправка електронної заяви та документів на видачу материнського капіталу істотно заощаджує час при неминучому особистому зверненні до Пенсійного фонду. Крім того, одного разу зареєструвавшись на сайті, можна отримати доступ до різних зручним сервісів. Наприклад, оформити особистий кабінет платника податків .

Причини для відмови у видачі сертифіката

Законодавці передбачили кілька підстав, за якими батькові може бути відмовлено у видачі материнського капіталу. До них відносяться:

  1. Відсутність російського громадянства у батька і / або дитини.
  2. Надання заявником недостовірної інформації.
  3. Отримання сертифікату на материнський капітал раніше і його використання в повному обсязі.
  4. Позбавлення заявника батьківських прав.
  5. Вчинення батьком умисного злочину проти особистості своєї дитини.

Відмовляючи у видачі материнського капіталу, співробітники ПФ РФ зобов'язані в 5-денний строк з дня прийняття такого рішення відправити заявнику відповідне повідомлення. У ній роз'яснюються причини відмови відомства.

Якщо заявник не згоден з відмовою чиновників, він має право оскаржити його - або у вищій інстанції Пенсійного фонду Росії, або в судових органах.

У випадках надання батьком неповного пакета документів він буде повернутий йому протягом 5 днів після надходження в ПФ. Повернення буде супроводжуватися письмовим роз'ясненням, яких саме паперів не вистачає в комплекті.

Отримання державного сертифікату на материнський капітал

Якщо Пенсійний фонд прийняв позитивне рішення, то заявник зможе отримати сертифікат різними способами:

  • особисто у відділенні Пенсійного фонду за місцем реєстрації або фактичного перебування;
  • через районний МФЦ;
  • поштовим відправленням;
  • у вигляді електронного документа.

Подаючи заяву, ви самі вказує бажане місце видачі сертифіката. Він також визначає переважну форму документа - паперову або цифрову.

Форма сертифіката затверджена Додатком № 2 до Наказу Міністерства охорони здоров'я № 1180н від 18.10.2011 р Це - документ суворої звітності.

Завантажити наказ Міністерства охорони здоров'я № 1180н від 18.10.2011 р

2011 р

Рис.1. Зразок державного сертифікату на материнський капітал. Джерело: сайт «Допомога на дитину»

Часткове переведення в готівку материнського капіталу

З 2016 року батькам дозволили частково переводити сімейний капітал. Спочатку «живими» грошима можна було зняти з материнського капіталу на поточні потреби 20 000 руб . Потім, восени минулого року, вона була збільшена до 25 000 руб. Однак з 2017 року це право було втрачено.

Звертаємо увагу! На даний момент будь-переведення в готівку коштів материнського капіталу вважається незаконним. Участь в будь-якому алгоритмі по їх зняттю може спричинити кримінальну відповідальність.

Продовження програми материнського капіталу

Спочатку материнський капітал планувався як тимчасовий програма матеріальної підтримки сімей, які зважилися мати двох і більше дітей. Її задумували на 10-річний період. Однак ще в 2016 році дію пролонгували до 31 грудня 2018 р І, швидше за все, виплата материнського капіталу буде здійснюватися і після цього терміну.

Про це, зокрема, можна судити за підсумками наради, яку 19 червня 2017 р провів В. Путін. На ньому обговорювалася демографічна політика держави. Президент зазначив, що програма материнського капіталу дозволила уповільнити падіння народжуваності, і запропонував обговорити її перспективи. Про це повідомляється на офіційному сайті Президента Росії.

Деякі чиновники пропонують залишити цю програму в майбутньому, але поширити її на сім'ї з трьома і більше дітьми. Такої думки, зокрема, дотримується Максим Топілін - міністр праці і соціального захисту.

З 1 січня 2015 року, всупереч інфляційним процесам, сума материнського капіталу залишається незмінною - 453 026 руб. Раніше вона щорічно зростала, виходячи з рівня інфляції в країні. За деякими прогнозами передбачалося, що в 2017 р розмір сімейного капіталу складе 480 000 руб., Однак вони виявилися невірними. Уряд заморозив індексацію. Поки - до кінця 2019 р

Коли материнська виплата буде проіндексована в черговий раз і наскільки - поки не повідомляється. Інфляція підганяє батьків, і ті, не чекаючи збільшення належної їм грошової суми, вважають за краще витратити її як можна швидше. За статистикою, 94% одержувачів материнського капіталу вклали його в поліпшення житлових умов своєї сім'ї. Найменш популярна у батьків можливість вкласти кошти в накопичувальну частину пенсії матері.